פתח דבר
עניינו של פסק דין זה בתביעה ובתביעה שכנגד לפצוי בגין נזקים ממוניים ולא ממוניים, שלפי הטענה נגרמו במהלך עבודות בניה והרחבה שביצעו התובעים 1 ו-2 והנתבעים, כל מישפחה בדירתה.
השאלה אם בכלל לחייב את הנתבעים לשלם את הסך 20,000 ₪ בגין איטום מחדש סביב החורים שפערו הרלסים בקיר הממ"ד, ואשר ספק אם יבוצעו אי פעם, נוגעת במידה מסוימת לדיני עשיית עושר שלא במשפט, ולא רק לדיני הנזיקין, כיוון, שלכאורה התובע אינו חסר סכום זה, בשל החלטתו התכנונית שלא להשתמש בחדר הממ"ד כמרחב מוגן דירתי מפני טילים, כשהוא מנסר חלק מהקיר המזוין, מעתיק דלת הממ"ד למקום אחר בקיר ומחליף אותה בדלת עץ. מאידך, הפגיעה בחוזקו של קיר הממ"ד בפני התקפת טילים בעקבות חדירת הרלסים, כפי שקבע המומחה אחי אילת אינה תלויה בפגיעה הנוספת שגרם התובע, ואם יחויב התובע ע"י רשות כלשהיא להחזיר הממ"ד לכשירות, או יבחר לעשות כן חלילה בשל מצב ביטחוני שיחייב זאת, חלק מהוצאותיו יכללו את הסכום הנ"ל, ולכן למרות הסיכוי הקלוש להפסד כספי, אני מוצאת לנכון לחייב הנתבעים לשלם סך של 20,000 ₪ לתובעים.
עוגמת נפש
מדובר בפצוי בגין נזק לא ממוני שמבוסס על שיקול דעת בית המשפט.
הנתבע טען כי אטיאס תקפו אותו וניסו למנוע את הבניה, תוך כדי עשיית דין עצמי, וכי במהלך הבניה כלל לא התגוררו במקום, עובדה שאושרה על ידי אטיאס בחקירתו, כך שלא נגרמה להם אי נוחות ומטרד ובכך יש ממש, מה עוד, שהם עצמם בנו וגרמו מיטרד ורעש לשני השכנים שבקומת הקרקע (בן דוד ומלול), ובכלל הבניה היתה מוסכמת על שני הצדדים וטרדה ואי נוחות היתה טבעית וצפויה, אולם עוגמת הנפש אליה היתייחס התובע בעדותו (פרו' עמ' 10-11) נבעה מנזקי הרטיבות בדירתם במשך מספר חורפים, יעידו על כך התמונות מ-28.4.13 (תמונות 14-16 בת/1).
...
השאלות השנויות במחלוקת
משהכפיפו הצדדים את ניהול התביעה לקביעות המומחים שמונו בהסכמתם על ידי בית המשפט, (ובענין זה איני מקבלת את טענות ב"כ התובעים בסיכומיה, כאילו גם חוות הדעת של התובעים מהוות ראיה, ומפנה לטענות ב"כ הנתבע בענין זה), נותר כעת לבחון את רכיבי הפיצוי השונים שנתבעו ואחריות הנתבע לגביהם:
האם חדירת הרלסים לקיר הממ"ד של אטיאס גרמה לירידת ערך דירתו – מומחה ביהמ"ש מר גולדקלנג טען שלא, התובעים טוענים שכן – בשיעור של 77,000 ₪ ולחילופין בגובה תיקון קיר הממ"ד - 20,000 ₪.
אין גם מקום להוסיף על הסכום את שיעור המע"מ, משום שהכלל הוא שמקום שאין התייחסות ספציפית לכך, המסקנה היא שהסכום כולל מע"מ.
האם יש לחייב הנתבע בתשלום סך של 20,000 ₪ בגין חדירת הרלסים לקיר הממ"ד ופגיעה בחוזקו של קיר הממ"ד, על אף שאין לכך כל משמעות, עקב הפסקת השימוש בחדר זה כממ"ד, בעקבות העתקת דלת הממ"ד, חיתוך הקירות והתקנת דלת מעץ.
דיון והכרעה
קודם שאתייחס לרכיבי הנזק הנתבעים, אומר בקצרה כי אני דוחה את התביעה שכנגד של הנתבע, שביקש צו עשה לתיקון הרטיבות, שגרם אטיאס לדירתו ופיצוי בגין עוגמת נפש.
הנתבע אינו טוען כי הוא אינו חייב להשתתף במחצית ההוצאה, אלא שהשתתף באמצעות עבודות הפועלים שלו בבנית הקיר, הוא הודה בחקירתו כי מי ששילם על הבטון הוא התובע, לתובע היה קבלן ופועלים משלו, ובהעדר כל ראיה לקיזוז סכום כלשהו ששולם על ידי הנתבע, אני מקבלת את תביעת התובעים, ומחייבת את הנתבע לפצות את התובעים 1-2 בהחזר מחצית עלות בניית הקיר העליון כפי שהוערכה על ידי המומחה קליין ובסה"כ בסך של 5,130 ₪.