על פי התכנית המאושרת, אין מדובר בחניה הפתוחה לציבור הרחב, וכל שימוש בחניה על ידי מי שאינו מדיירי הבניין במיגרש 15, הנו שימוש אסור ובנגוד לחוק.
באותה עתירה, המשיב ובני משפחתו (שהיו העותרים שם) הגיעו להסכם פשרה עם הערייה, שלפיו הערייה תפעל לפי חוק מקרקעי ציבור (פינוי קרקע), לסילוק ופינוי כל כלי הרכב של העותרים או מי מהם החונים בחנייה נשוא דיוננו.
המומחה (וב"כ המשיב החרה החזיק אחריו, ר' שם) קבע בחוות דעתו כי בהיעדר תמרור או שלוט מתאים, תחול תקנה 73א' לתקנות התעבורה[footnoteRef:2], וכי "השלט יוצב ע"י הערייה. כל זה נמצא בתכנית התנועה המאושרת, לכן נשאר רק להציב את התמרור". [2: "לא יחנה אדם רכב בחניה פרטית, שאינה בבעלותו ושלא קיבל רשות מבעל החניה האמורה להחנות בה רכב, ובילבד שהוצב בה שלט כאמור בסעיף 2ב' לחלק ב' בתוספת השנייה, במקום שייראה לעין נוהג בטרם יחנה בה את הרכב.
החלק השני של הגדרת "הסדר תנועה" הוא, שאותו תמרור, או סימן, או אות וכו', המוצב בדרך, "מיועד להסדיר את התנועה ואת אופן השמוש בדרך". הערייה והמקומית טוענים כי שיוך החנייה לשימושו הבלעדי של מיגרש 15 נכלל בגדר הסדרת "אופן השמוש בדרך".
אינני סבור כך. רשות התימרור במהותה הוקמה כדי להסדיר ולפקח על עינייני תנועה וחנייה, כשהמטרות שלנגד עיניה הן לוודא זרימה תקינה של התנועה בדרכים, בטיחות המשתמשים בדרך, קיומם של מקומות חנייה לשימוש הכלל, וכיוצא באלה תכליות "תעבורתיות" מובהקות.
באשר לסעד הנוסף שנזכר בעתירה, להורות לעירייה לפנות את "פלישתו" של המשיב לשטח החנייה, ובכלל זה להורות לו לעקור את העצים ששתל בשטח הזה ולהסיר עצמים שונים המפריעים לחנייה, בהיותם תופסים חלק מהחנייה ומונעים חניית הציבור בה, אינני נעתר לבקשת סעד זה.
אפנה בנקודה זו אל –
"ההלכה שקנתה לה שביתה בשיטתנו, לפיה הרשות המבצעת היא זו שמופקדת על מדיניות האכיפה נגד בנייה שלא כדין וקביעת סדרי העדיפויות בגדרה, ולכן בתי המשפט יתערבו בשקול דעתן של הרשויות המוסמכות בעניינים אלה רק במקרים חריגים ונדירים בהם הוכח כי הן מתנערות לחלוטין מחובתן לאכוף את החוק או כשהתברר כי נפל פגם מהותי אחר בהחלטות שקבלו"
(עע"מ 4340/19 אורנשטיין נ' שר האוצר, בפסקה 21).
...
לסיכום, אני מקבל את טענת העותרים כי רשות התימרור המקומית לא הייתה רשאית לקחת שטח שבבעלות ציבורית ו"לשייך" אותו/להפוך אותו כמעט לקנינו הפרטי של המשיב, וכי תקנה 18, המסמיכה אותה לקבוע הסדרי תנועה, אינה יכולה להוות מקור סמכות לכך, הואיל ואין המדובר כאן ב"הסדר תנועה".
באשר לסעד הנוסף שנזכר בעתירה, להורות לעירייה לפנות את "פלישתו" של המשיב לשטח החנייה, ובכלל זה להורות לו לעקור את העצים ששתל בשטח הזה ולהסיר עצמים שונים המפריעים לחנייה, בהיותם תופסים חלק מהחנייה ומונעים חניית הציבור בה, אינני נעתר לבקשת סעד זה.
אפנה בנקודה זו אל –
"ההלכה שקנתה לה שביתה בשיטתנו, לפיה הרשות המבצעת היא זו שמופקדת על מדיניות האכיפה נגד בנייה שלא כדין וקביעת סדרי העדיפויות בגדרה, ולכן בתי המשפט יתערבו בשיקול דעתן של הרשויות המוסמכות בעניינים אלה רק במקרים חריגים ונדירים בהם הוכח כי הן מתנערות לחלוטין מחובתן לאכוף את החוק או כשהתברר כי נפל פגם מהותי אחר בהחלטות שקיבלו"
(עע"מ 4340/19 אורנשטיין נ' שר האוצר, בפיסקה 21).
לסיכום, אני מקבל את העתירה חלקית, במובן זה שאני מורה לעירייה ולרשות התימרור המקומית למחוק, בתכנית התימרור הכללית של העיר קלנסואה, את המלים: "החניות שייכות למגרש מס' 15".
העירייה, הוועדה המרחבית, ורשות התימרור המקומית יישאו בהוצאות העותרים בסך 8,500 ש"ח. המשיב 6 יישא בהוצאות העותרים בסך 8,500 ₪.