מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פינוי בית כנסת בירושלים בשל הסגת גבול

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

יש לציין שפינוי בית כנסת שניבנה בשטח פרטי אינו דבר זר גם לעולמה של ההלכה, ונידון במספר תשובות הלכתיות (ר' שו"ת הרמ"ז, סימנים לז-מו (מחכמי איטליה, המאה ה17); פסקי דין – ירושלים, דיני ממונות ובירורי יוחסין, חלק יב, ע' קלא; תחומין כב (תשס"ב), הרב רצון ערוסי, עמ' 45-49).
כל אחד מהשותפים רשאי להגן על זכות החזקה והבעלות שלו: "פעולות הדרושות לאחזקה תקינה של הנכס, ולניהולו, מותרות לכל שותף בנפרד, רק בנסיבות מיוחדות שבהן היו הפעולות הנדרשות דחופות ובלתי צפויות... שונה הדבר לעניין פעולות למניעת נזק והגנה על הבעלות או ההחזקה. פעולות אלה מותרות לכל בעל משותף בנפרד, בלא שהחוק סייג זאת במפורש למסיבות שבהן נוצרה דחיפות והפתעה. הטעם לכך הוא שמניעת נזק והגנה על הבעלות ועל ההחזקה יש בהם, בדרך כלל, מטבע הדברים, יסוד של דחיפות. ועוד, מכיוון שלבעל משותף זכות להגן על המנה שלו בנכס המשותף יש לאפשר לו לפעול להגנת הנכס כולו כי רק בדרך זו יכול הוא לפעול להגנת חלקו שלו בנכס. וכן, פעולות להגנת הנכס שינקוט אחד הבעלים המשותפים, יהיו, ברובם של המקרים, גם מעניינם של הבעלים האחרים... הסעיף אומר, למעשה, כי אם על פי הדין הכללי רשאים הבעלים, דרך משל, להגיש תביעה בגין הסגת גבול בנכס המשותף, כי אז נתונה זכות זו לכל אחד מן הבעלים המשותפים, בנפרד, בנסיבות המתוארות בסעיף." (יהושע ויסמן "דיני קניין - בעלות ושתוף" (תשנ"ז-1997) בעמ' 250-249) בנסיבות אלה, אני סבורה שלתובע זכות לתבוע את פינוי הנתבעת מהמקרקעין, אף אם בעלותו היא במושאע בכל המיגרש, ואין הסכם המקצה לו את המבנה דוקא.
...
לפיכך, אני מקבלת את טענת הנתבעת לגבי ההמשכיות בין שני הגופים האמורים, ולשניהם אתייחס להלן כאל "הנתבעת". החלקה כולה, והבית שבנוי עליה הייתה בבעלות בני משפחת נמרי.
לסיכום התובע הינו הבעלים הרשום של 1/7 מהזכויות במקרקעין.
מכל מקום, כאמור לעיל, אני סבורה שהחובה לפצות את הנתבעת מעוגנת בדין.
בשים לב לעובדה שהנתבעת מחזיקה במקרקעין עשרות שנים, ולעובדה שטרם ניתן היתר לתוספת בניה על גבי המבנה, ככל שלא יגיעו הצדדים להסכמה אחרת, אני מורה שעל הנתבעת לפנות את המקרקעין בתוך 6 חודשים מיום שיינתן היתר כאמור, מיום שיימכרו לאחר או בתוך 3 שנים מהיום, לפי המוקדם מביניהם.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2014 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בירושלים ת"א 38621-01-11 אזולאי ואח' נ' ארנוביץ ואח' תיק חצוני: בפני כב' השופטת דורית פיינשטיין תובע: אליהו אזולאי ע"י ב"כ עו"ד עוז כהן נתבע: דוד ארנוביץ ע"י באי כוחו עו"ד איתן מרנס ועו"ד ניר גרוסמן פסק דין
חרף הכחשותיו של התובע, הציגו הנתבעים שורת פסקי דין המעידים כי התובע פלש לבית, שהיה בחזקת עמידר, וניתן כנגדו פסק דין לפינויו.
התביעה לסילוק יד: בשים לב לחוות הדעת של המומחה מטעם בית המשפט, אני קובעת כי התובע הוא שפלש לשטחו של הנתבע, ועל כן אני מקבלת את תביעתו שכנגד של הנתבע בעיניין זה. במסגרת סיכומיו דרש הנתבע לראשונה כי התובע ישלם לו דמי שימוש ראויים, כאשר לסעד זה לא היה ביטוי בכתב התביעה שכנגד אלא דרישה מנוסחת באופן לקוני לפצוי בסך 15,000 ₪ בגין הסגת גבול.
כפי שטען התובע כי הנתבע פלש לשטחו והתחייב לבנות בית כנסת, דבר שהתברר כרחוק מהמציאות, הרי שאין בידי להאמין לו שהנאתו מביתו נפגמה או שאור השמש לחדר נחסם, בשל היתנהלות הנתבע.
...
על כן אני קובעת כי כל טענות התובע בעניין התחייבויות שניתנו תוך כדי הבנייה, הפרתן, ונזקים לרכושו, דינן להידחות.
סיכומו של דבר: אני מורה על סילוק ידו של התובע כמפורט בסעיף 12 לפסק הדין ובהתאם למפה שערך המומחה מטעם בית המשפט, מר קראוס.
יתר התביעות של שני הצדדים נדחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בירושלים ת"א 14486-03-12 בית הכנסת הגדול - ירושלים נ' ימית א. ביטחון (1998) בע"מ ואח' לפני כבוד השופט מוחמד חאג' יחיא התובע בית הכנסת הגדול - ירושלים הנתבעים 1.ימית א. ביטחון (1998) בע"מ 2.היכל שלמה המרכז למורשת היהדות בירושלים התובע: ע"י ב"כ עו"ד אסף בנמלך (עד יום 27.7.2016) ועו"ד צבי פיין (מיום 27.7.2016) הנתבעת 1: ע"י ב"כ עו"ד ערן בצלאל הנתבעת 2: ע"י ב"כ עו"ד בן-ציון ליפשיץ פסק דין
לפי סעיף 29 המוזכר: "הסגת גבול במקרקעין היא כניסה למקרקעין שלא כדין, או היזק או הפרעה בידי אדם למקרקעין שלא כדין; אך אין תובע יכול להפרע פיצויים על הסגת גבול במקרקעין אלא אם סבל על ידי כך נזק ממון", ולפי סעיף 30: "בתובענה שהוגשה על הסגת גבול במקרקעין - על הנתבע הראיה שהמעשה שעליו מתלוננים לא היה שלא כדין". 50) בפסק הדין בעיניין ע"א 127/77 מלכה קפה נ' יוסף לוי, פ"ד לא(3) 455, 464 (1977), נפסק בין השאר, כלהלן: "הלכה פסוקה היא, כי בעל בית יכול לבסס תביעת פינוי או סילוק-יד על זכות קנינו, בטענה שהנתבע מחזיק ברכושו ללא כל זכות... ואז על הנתבע להראות, ולו גם לכאורה, זכות חוקית לישיבתו במקום". מן הכלל אל הפרט - טענת ימית בדבר העידר זכויות בכ"ג בנכס 51) ביחס לטענת ימית לפיה בכ"ג אינה בעלת זכויות כלשהן בנכס ולכן דין תביעתה להדחות מטעם זה בלבד, לאחר שנתתי את דעתי לטיעוני הצדדים בנידון דנן, לדידי דין טענה זו של ימית - להדחות.
...
האם ימית מחזיקה בנכס שלא כדין והאם חוזה השכירות אינו מחייב את בכ"ג 65) ביחס לטענת התובעת לפיה חוזה השכירות אינו מחייב אותה משלא נכרת על דעתה, אינה צד לו וכי ימית פולשת שלא כדין לחניון ולכן בדין לסלקה ממנו - לאחר שנתתי את דעתי למכלול טיעוני וראיות הצדדים בנדון, וכן מהתרשמותי מעדויות העדים ומהתרשמותי מהתנהלות הצדדים במועדים הרלבנטיים לתביעה וגם לאחר כריתת חוזה השכירות, סבורני כי טיעוני בכ"ג בנדון, דינן להידחות.
סיכום 105) המארג הראייתי הכולל מצביע על כך שה"ש פעלה במהלך הליך המשא ומתן, אל מול ימית, כנציגה מוסמכת ובעלת הרשאה לכרות את חוזה השכירות על דעת בכ"ג. הגם מקובלת עליי טענת התובעת לפיה נדרשת חתימת מורשי החתימה המוסמכים מטעם בכ"ג, אולם לטעמי בנסיבות העניין, יש ממש בטענת ימית לפיה חתימת בכ"ג על החוזה הוא בבחינת אקט פורמאלי בלבד והעדר חתימתה אינו פוגע בתוקף החוזה שהשתכלל, וגם יש ממש בטענת ימית לפיה עת היא חתמה על החוזה, הסתמכה בתום לב על המצג שהציגה ה"ש לפניה ולפיו בכ"ג מסכימה לחוזה.
106) על-יסוד המכלול, נקבע בזאת כי חוזה השכירות מחייב כיום את בכ"ג, וכי בכל מקרה, ימית אינה פולשת ולכן דין תביעת הפינוי להידחות.
סוף דבר 107) התביעה, אם כן, נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2013 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בירושלים ת"א 11687-11-10 הפטריארכיה היוונית אורתודוכסית של ירושלים נ' למבריאנו בפני כב' השופטת אנה שניידר התובעת הפטריארכיה היוונית אורתודוכסית של ירושלים הנתבעת מריה למבריאנו פסק דין
(ע. א. 32/77 טבוליצקי נ. בית הכנסת ובית מדרש החסידים פ"ד לא (3) 210).
לפיכך, מרגע ביטול הרישיון יש לראות בנתבעת מסיגת גבול שניתן לבקש את פינויה.
...
סוף דבר לאור כל האמור לעיל, לאחר שהוכח כי התובעת הינה בעלת הזכויות הקנייניות בדירה, וכי מעולם לא הובטח לנתבעת כי תוכל להתגורר בה במשך כל ימי חייה, ולאחר שבוטלה הרשות שניתנה לה מכללא – דין התביעה להתקבל.
לפיכך, אני קובעת כדלקמן: ניתנת בזאת לתובעת רשות לפצל סעדים ולתבוע בעתיד, אם תראה לנכון, דמי שכירות או דמי שימוש ראויים וכן כל פיצוי על כל נזק או הפסד אחר שנגרם לתובעת בשל המשך הישארותה של הנתבעת במנזר.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2001 בעליון נפסק כדקלמן:

בשנת 1960 הגישה גב' תיאודורידס, בבית משפט השלום בירושלים, תביעת פינוי נגד מתפללי בית הכנסת בעילה של אי תשלום דמי שכירות.
התובענה הנדונה בשנת 1997 הגיש המשיב בבית משפט השלום בירושלים תביעה בסדר דין מקוצר נגד "ועד מתפללי בית הכנסת רמב"ם לספרדים מרחוב עמינדב 12 ירושלים" - שהמבקשת מס' 1 היא חליפתו - וכן נגד המבקשים מס' 2 - 6, בעילה של הסגת גבול.
...
נראה לי כי לא יהא בכך תועלת משום שכל שניתן לברר כבר נתברר וכל שלא נתברר - גם לא ניתן לבררו.
אשר על כן גם אני סבור כי דין הערעור להידחות.
לפיכך נדחה הערעור ברוב דעות, כאמור בפסק דינו של המשנה לנשיא, וכנגד דעתו החולקת של השופט י' טירקל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו