מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פיטורים של מורה בשל חוסר שביעות רצון הורים או מורים מתפקודו

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2017 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

מלכתחילה שהתה המנהלת בחופשה ללא תשלום (חל"ת) ממשרד החינוך והועסקה בחוזה בכירים בערייה, אך החל מיום 1.9.2014, בעקבות משא ומתן בין משרד האוצר, הערייה, הסתדרות המורים והמנהלת עצמה, על רקע אי ביטוחה הפנסיוני כמתחייב מחוזה הבכירים, הסתיימו החל"ת ועבודת המנהלת במשרד החינוך והיא עברה להיות מועסקת בדירוג – דרגה בערייה, באופן שתנאי העסקתה מוסדרים בהסכמים הקבוציים של עובדי הוראה.
חוסר שביעות רצון מתפקוד המנהלת במשך כל תקופת העסקתה – מנהל מינהל החינוך בערייה, מר רמי (אברהם) הופנברג, הממונה על המנהלת (להלן – הממונה), העיד על תלונות ושיחות בירור רבות עם המנהלת.
בית הדין היתייחס בחומרה לצרוף להליך של מסמכים שכלל לא הוצגו לועדת הפיטורים וקבע כי "לא שוכנענו כי היו בעיות קשות עם תיפקוד התובעת משך כל שנות עבודתה" וכי פעולות נציגי הערייה ומנהליה מזמן אמת, בכל הקשור לקליטתה כעובדת דירוג דרגה בערייה, אף "מצביעות לכאורה על שביעות רצון מעבודתה ורצון כי תישאר במערכת". היתנהלות שהביאה למתח ולעימותים בין הגננות והאגף – בית הדין סקר כל טענה וטענה בנושא, על פני 30 מסעיפי פסק הדין, תוך שהוא מנתח בפרוטרוט טענות שהועלו כנגד המנהלת בתחום אחזקת מבנים, שאינו כלל בתחומי אחריותה, הקשר עם הגננות וטענות לעניין טפול במילוי המקום של גננות, הטענות בישיבת הבירור, מכתב תמיכה במנהלת שנימסר לידיה על ידי עובדת שהעידה בהמשך נגדה, סקר גננות שלא הוצג כלל לועדת הפיטורים ובית הדין לא ייחס לו משקל משמעותי ותלונות שנטען, ולא הוכח, כי הועלו כנגד המנהלת על ידי הורים וגננות.
הסתדרות המורים טוענת, בין היתר, כי מתפקידו של בית הדין האיזורי לשקול את החלטת הערייה לגופה – האם נפלו בהחלטה פגמים המצדיקים היתערבות, האם ההחלטה סבירה ומידתית והאם נשקלו שיקולים זרים בעת קבלתה; הקפן ומשקלן של העדויות באשר לתפקודה של המנהלת ללא תעוד בכתב אינו יכול לשמש בסיס במידה מספקת לקביעה שהמנהלת פוטרה כדין; הערייה נימנעה מלהציג ראיות לביסוס טענותיה, לא הביאה לעדות את המפקחות, את נציגת ועד הגננות, את מנהלת המחלקה לגננות בהסתדרות המורים אלא הסתפקה במקרים לא מעטים בעדות שמיעה.
...
בית הדין הגיע למסקנה לפיה "גם אם נקבל באופן מלא את טענות התובעת לעניין פיטורים ומנויים פוליטיים ונתעלם לחלוטין מטענות ההגנה שהעלתה העירייה בנושא – אין בדברים כדי לעמוד בנטל הראיה הנדרש להוכיח שבמקרה דנן מדובר בפיטורים פוליטיים גם כן". למרות הקביעה כי הפיטורים אינם פיטורים פוליטיים, קבע בית הדין כדלקמן: "יחד עם זאת, ובהתאם לקביעותינו לעיל אשר לעילות הפיטורים כפי שהובאו בפני ועדת הפיטורים ובפנינו במהלך ההליך, שוכנענו כי נשקלו שיקולים זרים שאינם מן העניין בהליך פיטורי התובעת. מקום בו התובעת הציגה התייחסות מתאימה לכל אחת ואחת מטענות העירייה לגבי תפקודה, לא סביר כי ועדת הפיטורים דחתה את כל הסבריה וקיבלה את טענות העירייה במלואן. יש בכך טעם נפגם [ההדגשה הוספה]". בהמשך הדברים התייחס בית הדין למשיכת תצהירו של סגן ראש העיר ברגע האחרון, בהימנעות העירייה להעיד אחד מחברי ועדת הפיטורים ובתשתית הראייתית הדלה שהציגה העירייה בפני וועדת הפיטורים ובית הדין במענה לטענה לפיה פוטרה המנהלת ממניעים פוליטיים.
כפי שיפורט להלן, לטעמנו, עלה בידי המנהלת, בהתאם לתשתית העובדתית המפורטת בפסק הדין, להרים את הנטל הראשוני להוכיח כי קיים חשד סביר כי הפיטורים נגועים בשיקולים פוליטיים, באופן שנטל ההוכחה בסוגיה עבר לעירייה, ולא עלה בידי העירייה לסתור את החשד, כפי שיובהר בהרחבה להלן.
נקל להיווכח, שהעירייה שינתה, באחת, את התייחסותה למנהלת, ממי שהעירייה "בחרה לשכנע אותה", כפי שקבע בית הדין האזורי, לסיים את החל"ת ולא לשוב לעבודתה במשרד החינוך, כאל מי שהעירייה טוענת שלאורך כל הדרך תפקדה באופן שאינו משביע רצון ואין מנוס מפיטוריה בעילת אי התאמה, בגינה נפסק, באחד מהמקרים הראשונים בהם נבחנה סוגית הפיטורים הפוליטיים, כי "אי התאמה זו צריך שתהיה אמיתית, ולא אך אי רצון פוליטי זה או אחר לעבוד עם אותו עובד בכיר, שהיה באותו מקום עבודה, בטרם הגיע העובד החדש" (ע"ע 375/79 החברה הכלכלית לפיתוח כפר מנדא – ג'אבר, פד"ע לה 245).
סוף דבר – ערעורה של המנהלת מתקבל וערעור העירייה נדחה.

בהליך צו עשה/צו מניעה (קבועים) (צ"ו) שהוגש בשנת 2017 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

נאמר במכתב שהמבקשת התייחסה בגסות להורי תלמידים שפנו אליה, כי אמהות של תלמידים התלוננו על יחס אלים כלפי ילדיהם בשיעורים, הוזכרו איחורים של המבקשת בכניסה לכיתות, שימוש בצעקות כלפי המנהלת ואנשי צוות נוספים.
יו"ר הועדה החליטה על העברת עניינה של המבקשת להחלטת מנכ"ל משרד החינוך, בשים לב לכך שההליך נעשה בהתאם לנוהל, נבחנו תיפקודה המקצועי והפדגוגי במהלך תשע שנות עבודת המבקשת בהן עבדה בשלושה מוסדות עם חוסר שביעות רצון מתפקודה המקצועי, כאשר בשנת תשנ"ו ננקט הליך גמישות העסקה שבוטל כדי לתת למבקשת היזדמנות להתאקלם בבית הספר בשנת תשע"ז. במהלך השנה עמדו לפני המבקשת אפשרויות להעזר בבעלי תפקידים ולהשתפר, אך לא ניכר שינוי לאורך כל מפגשי הצפייה.
בתחילת שנת תשע"ז יזמה המנהלת את תלונות השוא כאילו המבקשת היכתה תלמידים וכך הניעה את הליכי ההשעייה, אך משזו הסתיימה והמבקשת לא נחקרה במישטרה והתברר למנהלת שניסיונה לסלק את המבקשת כשל, היא יזמה הליך פיטורים פדגוגי, בחוסר תום לב, למרות שהמבקשת היא מורה טובה, והתנכלה למבקשת לאורך ההליך בכתיבת דוחו"ת תצפית מוטים.
לעניין זה, בית הדין אף סבור כטענת המשיבה שלמרות שהנימוק שביסוד פיטוריה של המבקשת הנו פדגוגי, לא ניתן להיתעלם מכך שנטענו כלפי המבקשת בשלבים שונים של עבודתה טענות לשימוש באלימות, ואף לכך משקל בקביעה להיכן נוטה מאזן הנוחות.
...
מכל מקום, ככל שיתברר שיש לקבל את התביעה העיקרית ולהורות על החזרת המבקשת לעבודתה, ניתן יהיה לפצות את המבקשת בכסף על אי קבלת שכר ונלוות ועל נזקים אחרים.
הבקשה נדחית.
המבקשת תשלם למשיבה הוצאות הבקשה בסך 1,500 ₪.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2016 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

שיח בלתי מקדם עם ההורים ועם תלמידים- המורה **** התגלתה כבעלת קשיים לנהל שיח מעצים עם קהל של תלמידים ושל הורים, שאינם שבעי רצון מתפקודה המקצועי.
. בחוסר שביעות רצונך מהחלטות הנהלת ביה"ס ויחסים בעייתיים בינך לבין מורים בביה"ס, שנובעים משיקולים שאינם מקצועיים בעיניך.
פגם באופן מתן ההחלטה של העברה היזומה עיון בנוהל משרד החינוך שהוגש לתיק וצורף כנספח ב' לתצהיר גב' טראובה שחל על שנת הלימודים תשע"ד – תשע"ה העוסק בהעברה יזומה עקב צמצומים ועקב אי התאמה מעלה כי בעמ' 4 שבו נקבע בכל הנוגע להעברה יזומה עקב חוסר התאמה לסגל הוראה או לאקלים סביבתי כמצוטט:" 1. עו"ה שהועלו נגדו טענות של חוסר התאמה כמצוין לעיל יובא הנושא לשיחת שימוע של עו"ה בפני המפקח על בית הספר במחוז שהשתתפות נציג הסתדרות המורים. ינוהל פרטיכל בו יפורטו טענותיו של המפקח, תגובת העובד והנימוקים להחלטתו של המפקח. הפרטיכל ייחתם ע"י המפקח והעובד. ככל שהעובד יסרב לחתום על הפרטיכל, יועבר הפרטיכל ללא חתימתו. 2. הודעה חתומה על ידי מנהלת תחום כ"א במחוז על העברה, בצרוף הנימוקים תישלח לעו"ד בדואר וככל הניתן בדואר רשום עד 31.במאי של אותה שנה. העתק ההודעה ישלח לסניך המקומי של האירגון היציג.
עיון בתצהירה של התובעת מעלה כי גם היא מודה כי נכנסה לחדרה של גב' טראובה ביום 7.1.13 וכי " לאחר דין ודברים ממושך, ניאותה זהבה להורות למזכירתה לתאם פגישה עימי" אולם עיון בנספח ת/13 לתצהיר התובעת מעלה כי עוד באותו היום בשעה 16.52 מצאה לנכון התובעת להוציא מייל לגב' נייבידל וזאת בתגובה למייל שהוציאה לה באותו יום ובו כתבה:" לא נותר לי אלה לומר, הפקרתן את המורים בביה"ס, הצבתן את שמם הטוב של המורים כהפקר... מי ערב להם שיתקיים "גילוי נאות" ותתאשר להם הזכות להוכיח חפותם .
וכך ציין בג"צ בעיניין זה בפרשת אלישע: "סעד האכיפה מותנה באפשרות לקיימו נוכח המציאות הקיימת במקום העבודה, ובהיתחשב בטיב היחסים בין הצדדים ליחסי-העבודה. בבואו לקבוע את הסעד ההולם לעובד אשר פוטר שלא כדין, שומה איפוא על בית המשפט להיתחשב במערכת היחסים השוררת במקום העבודה ובהשלכות של אכיפת ההעסקה על הצדדים הנוגעים לעניין הן מבחינה מעשית והן משיקולים של צדק". בעיניין צויזנר, קבע בית המשפט העליון כי מקום בו נתגלע משבר אמון חריף בין מנהל בית-ספר לבין צוות המורים, אין זה צודק ואף בלתי אפשרי מבחינה מעשית לכפות על המעביד להחזיר את העובד למשרת הניהול (ר' בג"צ 5618/01 צויזנר נ' בית הדין הארצי לעבודה, לא פורסם (2001) (להלן: "בג"צ צויזנר") על רקע התפיסה כי אין זה ראוי לתקן עוול בעוול, ככל שעוול עשוי להגרם למי מהצדדים המעורבים בעיניין והנוגעים לו (ר' ע"ע (ארצי) 1123/01 בית ספר תיכון ערוני "כל ישראל חברים" בתל-אביב-יפו - צויזנר, פד"ע לו 438 (2001)).
...
לטעמנו, הפגמים שפרטנו במסגרת פסק דין זה אכן מזכים את התובעת בפיצוי אולם משקבלנו גם חלק מטענות הנתבעת אנו סבורים כי פיצוי בגובה של 6 משכורות, הִנו הולם בנסיבות העניין.
( ר' נספחים לתצהיר גב' בקר) התוצאה איפוא כי הנתבעת תשלם לתובעת פיצוי בגין פיטורים שלא כדין בסך של 64,104 ₪.
כמו כן ישלם הנתבע1 לתובעת הוצאות שכר טרחת עו"ד בסך 10,000 ₪ בצירוף מע"מ כדין.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

המפקח הכולל דיווח לי על עזיבת תלמידים מבית הספר והעברתם למסגרות חינוכיות חלופיות עקב חוסר שביעות הרצון של חלק מהורי התלמידים ומהתנהלות בית הספר.
כך גם, מנהלת המחוז ציינה בפני המבקשת כי הגיעו אליה תלונות ואף פירטה בפניה מספר דוגמאות לתלונות שהוגשו כנגדה, ונזכיר את עדותה של המבקשת בעיניין זה, כאמור:  "ב 28.10 כשזימנה אותי לפתוח ערימות של מכתבים הקריאה ואני אמרתי לה שהכל פקטבי ואני הראיתי לה שביעות רצון של מורים והורים לפני הקורונה. לשאלת בית הדין אני משיבה שמתוך 10 אני זיהיתי 1. אני מכירה את מי שרשם ואני יודעת שזה לא הכתיבה שלהן. אני מזהה אותן..." (ראו ע' 22 ש' 19-22 לפרוטוקול).
המנהלת מודעת לכך שיש מורים, הורים ואנשי צוות המתנגדים לה ואינם שבעי רצון מתפקודה– ועל כן ולכאורה לא ברור כיצד תוכל המנהלת להתנהל בקונסטלציה שנוצרה מבלי שיהא בכך כדי ליגרור את בית הספר על תלמידיו לתהום פדגוגי-התנהלותי.
באשר להחלטת הפיטורים גופה - משרד החינוך לא היה שבע רצון מתפקודה המקצועי של המבקשת, נוכח כשלים פדגוגיים עליהם הצביע, אשר לא היו במגמת שיפור בחלוף הזמן ועם היתקדמות הליך הגמישות בהעסקה.
...
בנסיבות אלו, החלטתי על פיטורייך מתפקידך כמנהלת מוסד חינוך, ולא תוכלי לשמש כמנהלת מוסד חינוך".
סיכום ביניים מהראיות שהוצגו והעדויות שנשמעו לא מצאנו כי ניתן לקבוע בשלב לכאורי זה שנפל פגם מהותי בהליך גמישות בהעסקה אשר ננקט בעניינה של המבקשת, על שלביו השונים, בוודאי שלא פגם ממשי המצדיק ביטול ההליך שננקט על מסקנותיו.
מדובר בהחלטה המבוססת על אדנים מקצועיים גרידא ומצאנו אותה, בשלב לכאורי זה, מידתית, סבירה ותמת לב. ממכלול הטעמים המפורטים לעיל סבורים אנו כי המבקשת לא הוכיחה בשלב הנוכחי קיומה של זכות לכאורה.
סיכום לאור כל האמור לעיל, החלטנו לדחות את הבקשה למתן סעד זמני.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

להלן הפלוגתות בהן עלינו להכריע: האם ביקורת המנהלת על התובעת היתה עניינית או נבעה משיקולים זרים ו/או מהריונה של התובעת? האם התובעת פוטרה מעבודתה והאם היא זכאית, בין היתר, גם לחלף הודעה מוקדמת ו/או גם להשלמת פצויי פיטורים? האם נעשה שינוי/פגיעה בהקף ו/או בשכר התובעת בתקופה המוגנת (בין היתר הקפאת הותק)? האם התובעת זכאית לתשלום בגין אי הפרשה לקרן הישתלמות עפ"י הסכם הענפי לעובדי הוראה? האם זכאית התובעת להשלמת הפקדות לקרן פנסיה? האם התובעת זכאית לדמי הבראה? האם התובעת זכאית לפידיון חופשה שנתית ביחס לתקופה בה לא עבדה בפועל? האם התובעת זכאית לפצוי ללא הוכחת נזק בגין הוצאת דיבה? להלן נדון בפלוגתות לפי סידרן; האם ביקורת המנהלת על התובעת היתה עניינית או נבעה משיקולים זרים ו/או מהריונה של התובעת? בשיחות שקיימה המנהלת עם התובעת בתאריכים 9.5.18 ו 29.5.18, הן שהוגדרו לעיל השיחה הראשונה והשיחה השניה, הביעה המנהלת את חוסר שביעות רצונה מעבודתה של התובעת וציינה כי לצערה התובעת לא מצליחה להשתלט על התלמידות.
המנהלת הצהירה כי התקבלו תלונות רבות על התובעת ועל תיפקודה בכיתה, ואף הביאה כחיזוק לדבריה הודעות ווצטאפ ששלחו לה הורים עם פתיחת שנה"ל תשע"ח, המנהלת בתצהירה צרפה את ההודעות מאחד ההורים:" .. אני מבין שיש בעיה רצינית שנמשכת משנה שעברה בשעורי מתמטיקה. אני מבין שהמצב כזה שכרגע אין ממש למידה בקבוצה וקורים שם דברים שלא צריכים להתרחש ,כמו היתעלמות הדדית של הרבה בנות מהנוכחות של המורה ודי היתעלמות של המורה מהבלגאן". במענה לכך השיבה התובעת בחקירתה הנגדית כי "קבלתי כיתה ט' שרובן בנות שלוקחות ריטלין" והוסיפה "האוכלוסיה באולפנה בחלקה מבתים בעייתיים". התובעת הוסיפה והעידה בחקירתה כי זהו המצב הכללי השורר באולפנה וכי היא אינה אחראית לכך (עמ' 15 שורה 17-24 לפרוטוקול).
גם תשובת המנהלת עת נישאלה האם תיעדה את הדברים הנ"ל ועת השיבה שלא הכול מתועד "אבל אני כששמעתי את עצמי מדברת (הכוונה לשיחות המוקלטות.א.י.) שמעתי את עצמי מזכירה את זה לרבקי את כל השיחות שהיו" (עמ' 34 שורות 14-21 לפרוטוקול), הותירה עלינו רושם אמין כמו גם דבריה לפיהם:"..שרכזת המיקצוע תעזור לה. אהה שיהיה בעצם ל, להעביר את ה, אהה לדייק את הכישרונות של המורה ולכן לתת לה אפשרות ללמד כיתה ברמה, כיתה קטנה יותר, שזה באמת מה שנעשה. אהה אלה צעדים שיכולים לעזור למורה להשתלט או לא להשתלט אבל לנהל כיתה בצורה יותר נכונה"(עמ' 26 שורות 23-26 לפרוטוקול).
...
בהמשך התנהלו הליכים בעקבות בקשת התובעת "להגשת תצהיר תשובה/משלים מטעם התובעת בשל מחדלי הנתבעת באי קיום הליך גמ"ס כדין והרחבת חזית", אשר סיומם בהחלטה שניתנה ביום 17.2.21 על ידי כבוד הנשיא - מירון שוורץ, במסגרתה קיבל את הבקשה "רק ביחס לנושא לגביו התובעת מבקשת להתייחס עניינית בבקשתה לסעיף 22 לתצהירה של גב' ורדית טפרברג, בנוגע למערכת שעות בסמינר "בית חנה".וכך קבע כבוד הנשיא בסעיף 10 להחלטתו:"אם כן, דין הבקשה להתקבל באופן בו תשלים התובעת טענותיה בתצהיר משלים ביחס למסמך אליו מפנה בסעיף 8 לבקשתה בלבד. התצהיר המשלים שצורף לבקשה אינו מתקבל לתיק בית הדין. התובעת תגיש תצהיר משלים כאמור, בתוך 7 ימים" כבוד הנשיא גם קבע כי:"בהנתן כך שהנתבעת מסרה גרסתה אודות מערכת שעות עבודתה של התובעת בסמינר "בית חנה" וכפי שעולה בסעיף 22 לתצהיר גב' גב' ורדית טפרברג, בשלב זה, איני מתיר הגשת תצהיר משלים מטעם הנתבעת בעניין זה. בתאריך 24.2.21 הגישה התובעת את תצהירה המשלים ובתאריך 16.3.21 התקיים דיון לפני כבוד הנשיא אשר מצא לנכון לקיים דיון מוקדם נוסף, בנוכחות התובעת מה שארע ביום 9.5.21, דיון אשר בסיומו ולנוכח עמדת התובעת הועבר התיק לקביעתו להוכחות.
אשר על כן, התביעה לפיצוי מכח חוק איסור לשון הרע, נדחית.
לסיכום לאחר שדחינו את תביעתה של התובעת בחלקה הארי היות וכל טענותיה בגין פיטורים מחמת הריונה בניגוד לחוק עבודת נשים ולחוק שיוויון הזדמנויות בעבודה נדחו על ידינו מכל וכל כאשר בנוסף מצאנו כי הסיבה לשינוי שביקשה מנהלת הנתבעת לעשות שינוי במשרתה של התובעת היתה אי שביעות רצונה מתפקודה, ולא בשל שיקולים לא ענייניים ו/או בשל הריונה של התובעת.
הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד- התובעת העמידה את תביעתה על סכום של 242,646 ₪ אלא שרוב טענותיה נדחו על ידינו מכל וכל כאשר מצאנו כי על הנתבעת לשלם לה רק כ -10% מסכום תביעתה לפיכך ובהתחשב בעבודה שהשקיעה הנתבעת בהגנתה, עת נדרשה להתמודד עם תביעה, בסכום של 242,646 ₪, של עובדת שעבדה אצלה תקופה קצרה יחסית והואיל ואנו סבורים כי ראוי שידם של עובדים גם כאלה שהמחוקק בחר להגן עליהם הגנה מיוחדת במסגרת חוקים שונים שחוקק למענם, לא תהיה "קלה על ההדק", בבואם להגיש, תביעות הרינו מחייבים את התובעת לשלם לנתבעת את הסכומים הבאים: סכום של 3,000 ₪ בגין הוצאות משפט ב. סכום של 11,000 ₪ בגין שכ"ט עו"ד, את הסכומים הנ"ל תוכל הנתבעת לקזז מהסכומים אותם חייבנו אותה לשלם לתובעת.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו