מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פיטורים מהמשטרה בשל אי התאמה לתפקיד

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2018 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

נציין כי הטענה להעדר סמכות עניינית נטענה על בסיס סעיף 93א לפקודת המישטרה הקובע כי: "תובענה הבאה להיתנגד לשימוש בסמכויות הנתונות לפי פקודה זו לעניין מינויו של קצין מישטרה בכיר, קביעת שוטר לתפקיד, העברתו מתפקיד לתפקיד או ממקום למקום בתפקיד, העלאתו בדרגה או הורדתו מדרגתו, השעייתו מתפקידו, פיטוריו מן החיל, הארכת שרותו מחמת שעת חרום, עסוקו בעבודה מחוץ לתפקידיו במסגרת המישטרה, או שיחרורו מן השרות – לא תיחשב כתובענה הנובעת מיחסי עובד ומעביד לעניין סעיף 24 לחוק בתי הדין לעבודה, תשכ"ט-1969." ביום 1.8.16 ניתן פסק הדין בתביעתו של המערער, אשר דחה את תביעת המערער לקבלת מענק פרישה וקיצבת פרישה, וקבל את תביעתו להעמידו בפני ועדה רפואית משטרתית.
בית הדין האיזורי נעתר לבקשה זו תוך שדחה את טענת המשיבה בדבר העדר סמכותו העניינית להדרש לסעד זה. בית הדין האיזורי קבע כי מהלך של פרישה מטעמים רפואיים חלף פיטורי אי התאמה אינו מצוי בסמכות בית הדין לעבודה, וכלשונו (סעיף 55 לפסק הדין): "אילו חלק זה של התביעה, היה עוסק בתקיפת שיקול דעתו של המפכ"ל בהחלטתו שלא להתיר את פיטורי התובע מחמת מצב בריאות לקוי, ניתן היה לקבוע על פניו כי מדובר בנושא שאינו מסור לסמכותו של בית דין זה.
נזכיר עוד, כי בעניינינו כאמור המפכ"ל הורה ביום 12.9.12 על פיטורי התובע מטעמי אי התאמה, והתובע לא ביקש במסגרת ההליך שבנידון לשנות החלטה זו, אלא עתר כנגד עצם הסרוב לאפשר לו מלכתחילה לעמוד בכלל לפני ור"ם. משאלו הם פני הדברים, אנו סבורים ששאלת עצם זכאותו של התובע לעמוד לפני ור"ם היא בפני עצמה, איננה נכללת בגדר העניינים שבסעיף 93א(א) לפקודת המישטרה, ולא הוצאה מתחום סמכותנו העניינית לידון בה".
...
יחד עם זאת, התביעה לסעד חלופי, העמדתו לפני ועדה רפואית משטרתית (להלן: ועדה רפואית משטרתית או ור"מ), התקבלה כאמור בסעיף 76 לפסק הדין בו נאמר כך: "אי לכך אנו מורים כי על הנתבעת להעמיד את התובע לפני ור"מ, על מנת שתבחן את מצבו הרפואי, בהתאם למסמכים הרפואיים שצורפו לבקשתו מיום 22/5/12 ועל פי מצבו הבריאותי נכון לאותו מועד, ותקבל החלטה בהתאם לסמכותה לפי פקודה 08.01.03 לפקודות מטא"ר, על תת סעיפיה.
וכך נאמר: "לסיום, ברצוני להקדיש מילים ספורות לסעד שניתן על ידי בית המשפט המחוזי. כזכור, מצא בית המשפט כי אין לו סמכות לדון בהליך ועל כן הורה, מכוח סעיף 79(א) לחוק בתי המשפט, כי העניין יועבר לבית המשפט הגבוה לצדק. העברה כזו של תובענה, בוודאי זו המוגשת על דרך כתב תביעה, עשויה ליצור בעיות מבעיות שונות. אציין אחת: כתב תביעה המוגש לבית משפט בהליך אזרחי רגיל אינו נתמך בתצהיר. לעומת זאת, עתירה לבג"ץ חייבת להיות מלווה בתצהיר (תקנה 4 לתקנות סדר הדין בבית המשפט הגבוה לצדק, התשמ"ד-1984). על כן, אם מועברת התובענה ממילא יהיה צורך בתיקונים ובהתאמות על מנת לקיים את הדרישות הדיוניות הנוגעות לעתירה. כך אומנם עשתה המבקשת משצרפה לבקשה דנא בקשה להפוך את התובענה לעתירה. נראה על כן, כי שעה שבית משפט מחליט כי עניין שהובא בפניו אינו בסמכותו אלא בסמכות בית המשפט הגבוה לצדק, עדיף שיסלק את התובענה על הסף ולא יורה על העברתה. הכלל שבסעיף 79(א) לחוק בתי המשפט הוא שעל בית המשפט להעביר העניין, אך אין מדובר בחובה שאין לסטות ממנה (זוסמן, סדרי הדין האזרחי (מהדורה שביעית), 1995), עמ' 89)...." ברוח זו נאמר בעע"מ 6848/10‏ ‏ איתן ארז נ' עיריית גבעתיים, שם נמנע בית המשפט המחוזי בשבתו כבית משפט לעניינים מינהליים להעביר עתירה מינהלית לערכאה אחרת מוסמכת, וערעור שהוגש על כך נדחה.
וכך נאמר (ההדגשה שלנו): "לסיכום נקודה זו, בענייננו נמנעו המערערים מלהתייחס "בזמן אמת" לשאלת סמכותו של בית המשפט לעניינים מנהליים לדון בעתירה אותה הגישו וכן נמנעו מלבקש כי בית המשפט יעשה שימוש בסמכות המוקנית לו לפי סעיף 79 (א) ויעביר את הדיון לבית המשפט המוסמך.
נציין כי משלא התגבשה הסכמה בין הצדדים בנושא זה ממילא גם לא גובש הסדר דיוני מחייב בין הצדדים בנושא זה. סוף דבר – ערעורו של המערער נדחה, ואילו ערעורה של המדינה מתקבל, במובן זה שהתובענה להעמדת המערער בפני ועדה רפואית משטרתית נמחקת על הסף מחמת היעדר סמכות עניינית.

בהליך פסק דין הצהרתי - כללי (פ"ה) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

התובע, יליד שנת 1966, פוטר משירות המישטרה בשנת 2012 בשל אי התאמה.
ראשית, אין ספק כי שילוב של הוראות סעיף 93 א לפקודת המישטרה והוראות חוק בית המשפט לעניינים מינהליים מעלה כי בית דין זה נעדר סמכות לידון בכל עילה הנוגעת לעניין קביעת שוטר לתפקיד, העברתו מתפקיד לתפקיד או ממקום למקום בתפקיד, העלאתו בדרגה או הורדתו מדרגתו, השעייתו מתפקידו, פיטוריו מן החיל, הארכת שרותו מחמת שעת חרום, עסוקו בעבודה מחוץ לתפקידיו במסגרת המישטרה, או שיחרורו מן השרות.
...
אעיר גם, כי ככלל אף שלבית הדין סמכות לדון בטענה כאמור, דעתי היא כי כאשר מדובר בשוטר , ומכיוון שמטבעה, טענה זו קשורה קשר ישיר למעשה הפיטורים עצמו ולמניעתו, היה עליו להעלותה בבית המשפט לעניינים מנהליים אשר הוא הערכאה הנכונה יותר לברר טענה זו. בטענת ההתיישנות לא מצאתי טעם לדון, שכן טענה זו לא פורטה דיה וממילא גם הגעתי לכלל מסקנה כי אין מנוס מקבלת הבקשה מטעמיה האחרים, וסילוק התביעה על הסף.
סוף דבר – הבקשה לסילוק על הסף מתקבלת.
אף שדומה כי בענייננו של התובע קביעה מעין זו אינה אלא לצור על פי צלוחית – מכל מקום התובע ישלם למדינה הוצאות ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 5000 ₪.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

דיון המסגרת המשפטית הסמכות לפטר שוטרים, שאינם מתאימים לשרת במישטרה, נתונה למפכ"ל מכוח סעיף 10(2) לפקודה, המורה כדלהלן: המפקח הכללי רשאי - "להשעות שוטר שאינו קצין מישטרה בכיר, להורידו בדרגה, לשחררו מן השרות או לפטרו, אם הוכח להנחת דעתו שהשוטר מתרשל או בדרך כלל בלתי-יעיל במילוי תפקידיו, או אינו מתאים מבחינה אחרת למילוי תפקידיו; אולם מפקח לא יפוטר ולא ישוחרר אלא באישור השר". הפעלת הסמכות מכוח הסעיף האמור, יכולה להעשות ממגוון של נסיבות, ובכללן – טעמים המבססים אי-התאמה לשירות במישטרה.
לטענתו, לנוכח התיקונים החקיקתיים האמורים, יש לפרש את סעיף 10(2) לפקודת המישטרה, באופן שיחול על פיטורין בשל אי-התאמה לשירות במישטרה שאינה נובעת מבצוע עבירה פלילית או משמעתית, וכי כפועל יוצא – גם יש להורות על בטלות סעיף ב1 לפקודת הקבע.
...
לא ברור מהחלטת הפיטורין מהן העבירות אשר בגין החשד לביצוען הגיעה ראשת אמ"ש למסקנה שלפיה העותר אינו מתאים לשרת במשטרת ישראל, וראוי כי שירותו שאמור היה להסתיים כפרישה בשל גיל, יסתיים כפרישה מחמת פיטורין.
התוצאה אשר-על-כן, ומחמת חוסר הבהירות בהחלטת הפיטורין, מתקבלת העתירה, במובן זה שההחלטה בדבר פיטוריו של העותר מבוטלת, ובמקומה תינתן החלטה חדשה מפורטת ומנומקת, כאמור לעיל.
המשיבים ישלמו לעותר שכר טרחת עו"ד בסכום כולל של 12,000 ש"ח (כערכו היום), וכן ישלמו לו את אגרת העתירה (בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום תשלום האגרה).

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

עניינה של עתירה זו בהחלטת ראש אגף משאבי אנוש במשטרת ישראל (להלן: "ראש אמ"ש" או "המשיבה"), מיום 12.2.2020, על פיטורי העותר מהמשטרה בשל אי התאמה.
דיון והכרעה סעיף 10(2) לפקודת המישטרה [נוסח חדש], תשל"א-1971, מסמיך את מפכ"ל משטרת ישראל לפטר שוטר "אם הוכח, להנחת דעתו שהשוטר מתרשל או בדרך כלל בלתי-יעיל במילוי תפקידיו או שאינו מתאים מבחינה אחרת למלא תפקידיו". הסמכות שניתנה למפכ"ל, שהואצלה כדין למשיבה, היא רחבה, וכפועל יוצא נכונותו של בית המשפט להתערב בהחלטה בדבר פיטורין היא צרה ומצומצמת.
...
לסיכום - לאורך כל הדרך היתה התחשבות רבה במצבו האישי של העותר ונעשו ניסיונות לעזור לו, לרבות העברתו למחוז אחר לבקשתו.
במקרה זה, לאחר שבחנתי את מכלול הנתונים והטענות, אני סבורה שהחלטת המשיבה מבוססת ולא נמצא פגם בשיקוליה המצדיק התערבות שיפוטית בהחלטתה.
אשר על כן, העתירה נדחית.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

עוד צוין כי ההחלטה "התקבלה בשים לב לחוסר אמינותך והתנהלותך הלקויה, רצף בעיות המשמעת ואי קבלת המרות במהלך שירותך. התנהלותך זו מעידה על קשיים בהיבטי המשמעת ועל אי התאמתך להמשיך ולשרת בחיל". טיעוני העותר ב"כ העותר טוען כי החלטת המשיבים להורות על פיטורי העותר לוקה באי סבירות קיצונית ובהיעדר מידתיות.
פרטים על תיפקודו הירוד של העותר הועלו בדיוני ועדות אלה, ובין היתר טענו בהם הדוברים כי "השוטר מפגין עצלנות חוסר אמינות, חוסר לויאליות לאירגון. משקר באופן כרוני... מיתחמק מכל המשימות... מאחר באופן קבוע למשמרות". המשיבים מפנים עוד למזכר מיום 20.8.2020 שבו מסר מפקד תחנת שרת כי היתנהלותו של העותר אינה עולה בקנה אחד עם ההיתנהגות המצופה משוטר, וכי בשים לב להחלטת קצין הבירור בחן מחדש את כלל החומרים בעיניינו, וחזר על עמדתו ולפיה "אין שום הגיון בלהשאירו כשוטר משום שאינו מתאים בעליל לשרת במישטרה" (נספח 26 לכתב התשובה).
למעלה מהנדרש יצוין כי, ככל המתגייסים למישטרה, חתם העותר בעת גיוסו על "הצהרת מתגייס", ולפיה "ידוע לי כי 24 החודשים הראשונים לשירותי הם תקופת ניסיון. במידה ובתוך תקופת ניסיון זו אראה כבלתי מתאים לתפקידי, רשאי המפקח הכללי לצוות על שחרורי מהחייל, ומשציווה כך, אחדל להימנות עם משטרת ישראל". אשר לתקינות הליך הפיטורין, מהחלטת קצין בירור הקבילות עולה כי נידרש לקבל בעיניינו של העותר החלטה מחודשת ע"י מפקד התחנה, לאחר שהמסמכים הנדרשים יונחו בפניו, ולאחר שתיבחן מחדש עמדת מפקדיו של העותר בקשר להוצאתו לקורס.
...
מהמקובץ עולה כי הליך קבלת החלטת הפיטורין היה תקין.
אשר על כן דין העתירה להידחות.
סוף דבר העתירה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו