מכתב הזימון לשימוע שניתן לתובע לא ציין מי יהיה נוכח בשימוע, לא נתן לתובע אפשרות להגיע עם נציג מטעמו וכלל הפרות נוספות.
פיטורים שלא כדין / הפרת חובת השימוע:
המסגרת הנורמאטיבית:
בתיק עע (ארצי) 23402-09-15 אוריאל ברד נ' קנסטו בע"מ (28.2.17) (להלן – פס"ד ברד) נפסק, בין היתר, כדלקמן:
"נקודת המוצא היא כי מעסיק, לרבות פרטי, חייב ליתן לעובד היזדמנות הוגנת להשמיע טענותיו טרם פיטוריו. לחובת השימוע מקורות רבים ומגוונים, וכלי הקיבול המשפטי להחלתם במשפט העבודה הוא עיקרון תום הלב, אשר כל מעסיק חב בו. על מקורותיה של חובה זו וטעמיה עמד השופט רבינוביץ בע"ע 516/09 מלכה אברהם נ' עגם מפעלי מתכת בע"מ [פורסם בנבו] (17.12.09) (להלן: ענין מלכה). וכך נאמר: "זכות השימוע טרם פיטורין הוכרה במשפט העבודה הישראלי הן במיגזר הצבורי והן במיגזר הפרטי. ..... זכות זו יונקת מכללי המשפט המנהלי, הקובעים, כי זכותו של אדם להמשיך בעבודתו לא תיפגע בטרם ניתנת לו היזדמנות נאותה הוגנת וסבירה להשמיע את טענותיו כנגד הכוונה לפגוע בזכות זו. זוהי זכות הנגזרת מכללי הצדק הטבעי ונחשבת כזכות יסוד המהוה חלק בלתי נפרד ממשפט העבודה ובשר מבשרו. המדובר בזכות שאינה תלויה בהתנהלות העובד והמשתרעת על סוגים שונים של חוזי העסקה. זכות זו קיימת גם בנסיבות בהן היו הפרות חוזרות ונישנות של חוזה העבודה על ידי העובד, לרבות בכל הנוגע לתחום המשמעתי. "ככל שטענותיו של המעסיק כלפי עובדו גוברות בחומרתן, כן מיתעצמת זכות הטיעון של העובד למצות את ההזדמנות הקנויה לו להזים אותן טענות, או לפחות לנסות ולשכנע את מעסיקו לחזור בו מן ההחלטה".
מטרת השימוע היא בעיקרה לאפשר לעובד להביא בפני מעבידו את ה'אידך גיסא' ולנסות לשכנע את בעל הסמכות שלא לממש את כוונת הפיטורים, ולענין זה יפים דברי הנשיאה ארד (כתוארה אז) בענין מלכה: "על המעסיק לפרט בפני העובד טענות שיש בהן כדי להכריע בגורלו, באופן שהעובד ידע לאילו טענות להשיב ולהתייחס בבואו לממש את זכות הטיעון. וכבר ציינתי בעיניין גוטרמן: 'זוהי זכותו הראשונית של העובד לדעת מה הן הטענות המועלות נגדו או בעיניינו ובהתאם ליתן תגובתו להן, להציג את האידך גיסא מנקודת ראותו, ולנסות לשכנע את בעל הסמכות לשנות מדעתו ככל שיש בה לפגוע בזכויותיו'."
יחד עם זאת, בהנתן כך שחובה זו ניתנת להגשמה בדרכים רבות הרי שבכפוף למרכיבי ליבה האמורים להתקיים בכל מקרה, ואותם נפרט להלן, ניתן להכיר בחופש הצדדים לעצב את מסגרת עריכת השימוע בנסיבות הענין ובילבד שתכליתו המהותית תוגשם ולא תסוכל.
ראו בנידון ע"ע (ארצי) 47272-06-18 התאמה השמה ומידע (1995) בע"מ - סמי הפוטה, 5.7.20 בו נפסק, כי "למתן זכות טיעון לעובד חשיבות רבה עת מועלות כנגד העובד טענות כי ביצע עבירת משמעת או מעשה חמור אחר: "כך דרך כלל. על אחת כמה וכמה כאשר המעסיק מייחס לעובד עבירת משמעת חמורה, או עבירה של גניבה. במקרים כגון אלה, עלולות להיגזר על העובד סנקציות חמורות ביותר, עד כדי שלילת זכותו לפצויי פיטורים, בנוסף לפגיעה בשמו הטוב ובעתידו התעסוקתי. על כן, לא יכסה המעסיק מפני העובד את החשדות המיוחסים לו, אלא ישטח אותם בפני העובד, באופן שיהא בידיו להפריכן, או לשכנע את מעסיקו, כי אין ממש באותם חשדות, כולם או מקצתם. וכבר פסקנו בפרשת לינדר: 'ככל שטענותיו של המעסיק כלפי עובדו גוברות בחומרתן, כן מיתעצמת זכות הטיעון של העובד למצות את ההזדמנות הקנויה לו להזים אותן טענות, או לפחות לנסות ולשכנע את מעסיקו לחזור בו מן ההחלטה' [ע"ע 355/99 לורה לינדר – ארגון נכי תאונות עבודה, [פורסם בנבו] פד"ע לז 846]".
הטענות שהועלו כנגד התובע שעניינן היתחזות, זיוף מיסמך וניסיון לקבל כספים במירמה הנן טענות חמורות ביותר שלא אמורה להיות כל מחלוקת, כי ראוי לפרטן ביתר שאת על מנת לאפשר לעובד לנסות להפריכן או לפחות למסור הסבר בגינן.
בתאריך 14.6.17 לא היתקיים שימוע כאשר קיימת מחלוקת בין הצדדים: לטענת התובע סוכם, כי לא יתקיים שימוע (עדות התובע בעמ' 19 שורות 29-32) ואילו לטענת הנתבעת התובע לא התייצב לשימוע ולא סוכם דבר ופניית מר גול, נציג ארגון המורים הגיעה למר שבקס בשעה 12:50, 50 דקות לאחר מועד השימוע.
...
בהתחשב באי העברת ניכויי חלק העובד במועד ומאחר ולא מדובר בתקלה טכנית או במעידה חד פעמית, מצאנו כי יש מקום להרמת מסך ההתאגדות.
בנסיבות אלו מצאנו, כי יש מקום להורות על הרמת מסך ההתאגדות של הנתבעת ולחייב את מר שבקס באופן אישי בחבות הנתבעת.
סוף דבר:
לנוכח האמור לעיל מצאנו לחייב את הנתבעים לשלם לתובע ביחד ולחוד את הסכומים הבאים:
פיצוי בגין פיטורים שלא כדין ובהיעדר שימוע בסך 50,000 ₪.