מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פיטורי עובד מבוגר בשל צמצומים

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

גם העובדה שהנתבעת קיבלה לעבודה עובדת אחרת באותם תנאים בהם עבודה התובעת, מעידה לטענת התובעת שפיטוריה לא נעשו באמת ובתמים עקב צמצומים.
זאת, בהיתחשב בכך שבכל אחת משתי מחלקות הייצוא בהן הועסקו שתי עוזרות למנהלות היצוא, פוטרה העובדת המבוגרת, שקרובה לגיל פרישה, ובעלת וותק רב ומשמעותי בחברה, ואילו העובדת שנשארה היא יחסית צעירה בגילה ובעלת וותק נמוך מאד.
...
ברי כי היה בכך כדי ליצור קושי לתובעת לעקוב באופן שוטף האם שולם כל המגיע לה. עם זאת, שוכנענו כי לא נעשתה פניה של התובעת אל הנתבעת לקבלת מידע זה. אמנם, אין בכך כדי לפטור את הנתבעת מחובתה על פי חוק, או להפחית מהחשיבות שיש בהכללת כל הפרטים הנדרשים בתלושי השכר, אבל יש להביא זאת בחשבון בעת שקילת הפיצוי הראוי בכל מקרה על פי נסיבותיו.
בהתאם לכך, אנו סבורים כי פיצוי בסך 5,000 ₪ הוא הראוי והנכון במקרה שלפנינו, בגין מסירת תלושי שכר לקויים לתובעת.
סוף דבר התביעה מתקבלת בחלקה, כך שעל הנתבעת לשלם לתובעת בתוך 30 ימים את הסכומים הבאים: פיצוי בגין פיטורים שלא כדין בסך 25,000 ₪.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2017 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מפאת חשיבות הדברים, מצאנו לנכון להביא את תמציתם: נקודת המוצא היא הוראותיו של סעיף 2(א) לחוק השויון, האוסר על מעסיק להפלות בין עובדיו (או בין דורשי עבודה) מחמת גילם; מחקרים מראים כי אפליה על רקע גיל נסמכת על סטריאוטיפים המתעלמים מהידע והניסיון התעסוקתי, הנאמנות לאירגון, הבגרות האישית וחוכמת החיים המאפיינים את העובדים המבוגרים (סעיף 39 לנייר העמדה והאסמכתאות שהובאו שם); איסור הפליה מחמת גיל קנה לו שבת בפסיקה ענפה של בית המשפט העליון ושל בית הדין הארצי לעבודה (סעיפים 42 ואילך לנייר העמדה והאסמכתאות שהובאו שם); יש להבחין בין תכנית לעידוד פרישה, שיוזם מעסיק במסגרת הליכי ייעול וצמצום, לבין תכנית הכופה פרישה על עובד שאינו מעוניין בכך; עם העלייה בתוחלת החיים והשיפור באיכות החיים בגיל מבוגר, הולכת וגוברת המודעות לחשיבות ולתפקיד החיוני שהעבודה ממלאת בחייו של אדם כמקור מרכזי לסיפוק אישי, משמעות, הגשמה עצמית, הגדרה עצמית קשרים בין אישיים ומעורבות חברתית; כפיה על עובד לפרוש ממקום עבודתו רק בשל העובדה שהגיע לגיל או לותק מסוימים, עלולה להביא לפגיעה ממשית בו וברווחתו, וזאת לצד הפגיעה בכבודו ובזכותו לעבוד ולהיתפרנס בכבוד; פעמים רבות פיטורי צימצום הם כורח המציאות ועל מעסיק המבקש לפטר עובדים כחלק מהליך התייעלות או הבראה לאזן בין צורכי מקום העבודה לבין אותם עובדים שהפגיעה בהם בגין פיטורים תהייה הקטנה ביותר.
...
משכל זאת לא נעשה בענייננו, הגענו לכלל מסקנה כי נפל פגם של ממש, היורד לשורשו של עניין, בהליך השימוע שקוים לתובעת.
הסעדים להם זכאית התובעת לאור קביעותינו דלעיל, נבחן להלן את הסעדים שהתובעת זכאית להם: אובדן הכנסה עד למועד פרישתה של התובעת בגיל 67, היא היתה זכאית לתשלומים הבאים במכפלת 14 החודשים שנותרו לה עד למועד פרישתה: שכר עבודה חודשי (8,750 ₪) וסה"כ – 122,500 ₪; בונוס תלת חודשי בסך (4,187 ₪) וסה"כ 20,935 ₪; פיצויים (195 ₪) וסה"כ – 2,730 ₪; לגבי יתר תוספות השכר שתבעה, כגון: דמי הבראה, סיגריות, מתנות לחג, ארוחות חמות, קרן השתלמות וביטוח שיניים, לא מצאנו שהיא זכאית להן, מן הטעם שאלה זכויות הנלוות לעבודה, קרי משולמות לעובד רק אם עבד בפועל והן אינן ניתנות לפדיון.
נזק לא ממוני בשל הפרת חוק השוויון, בנסיבות העניין, מצאנו לפסוק לתובעת את הפיצוי המקסימלי ללא הוכחת נזק בסך 50,000 ₪; היעדר שימוע משקבענו כי הליך השימוע שנערך לתובעת היה ריק מתוכן, שכן ההחלטה בעניינה התקבלה עוד בטרם השימוע החל, ובשים לב לתקופת עבודתה הארוכה של התובעת אצל הנתבעת, מצאנו לפסוק לתובעת סכום השווה ל- 6 משכורות חודשיות בסך כולל של 52,500 ₪.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בסיכומים אף טען ב"כ התובעים כי ההחלטה בנוגע לפיטוריהם של התובעים הייתה מתוכננת כחלק מכניסת הנהלה חדשה למפעל וסדר חדש שהוחלט להנהיג - צימצום מספר העובדים הותיקים.
קביעת "אורך התקופה" בטווח השנה כאמור, תיעשה תוך "שיקלול כלל הנסיבות, לרבות חומרת הפגם שנפל במעשה הפיטורים; הנזק הממוני כתוצאה מאיבוד מקור הפרנסה, ככל שרלוונטי...; הנסיבות האישיות, לרבות ותק במקום העבודה; והפגיעה בכבוד העובד כאדם כתוצאה מהדרך בה בוצעו פיטוריו". מכיוון שהתובעים היו אנשים מבוגרים בסמוך לגיל הפרישה בעת פיטוריהם, ושילובם בשוק העבודה לאחר מכן היה קשה, אנו סבורים כי הם זכאים לפצויי ממוני כתוצאה מפיטוריהם.
...
קביעת "אורך התקופה" בטווח השנה כאמור, תיעשה תוך "שקלול כלל הנסיבות, לרבות חומרת הפגם שנפל במעשה הפיטורים; הנזק הממוני כתוצאה מאיבוד מקור הפרנסה, ככל שרלוונטי...; הנסיבות האישיות, לרבות ותק במקום העבודה; והפגיעה בכבוד העובד כאדם כתוצאה מהדרך בה בוצעו פיטוריו". מכיוון שהתובעים היו אנשים מבוגרים בסמוך לגיל הפרישה בעת פיטוריהם, ושילובם בשוק העבודה לאחר מכן היה קשה, אנו סבורים כי הם זכאים לפיצויי ממוני כתוצאה מפיטוריהם.
לאחר ששקלנו את הדברים ובהתחשב בכלל נסיבות העניין, ביניהן הוותק בעבודה של כל אחד מן התובעים, אנו מחייבים את הנתבעת בפיצוי לפי סעיף 10(א)(1) לחוק שוויון ההזדמנויות בעבודה: למר אללוף בסך 15,000 ₪.
לסיכום נוכח האמור, אנו מחייבים את הנתבעת לשלם את הסכומים שלהלן: למר יוסי אללוף: סך של 5,425 ₪ בגין אי עריכת שימוע כדין, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק החל מיום 1.5.16 ועד ליום התשלום המלא בפועל.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מלומדים שונים עמדו אף הם על כך שהפליה של עובדים מבוגרים מחמת גיל מהוה אחד מן הביטויים החברתיים לראייתם של מבוגרים כאנשים שונים ומוחלשים אשר יש להדירם מן הנתבעת (תופעה שזכתה למושג גילנות (Ageism), ראו: ישראל (איסי) דורון "גילנות ואנטי גילנות" המשפט 25 (2008); "זכויותיהם החוקיות של עובדים ותיקים וזקנים בתחום התעסוקה" עמותת המשפט בשירות הזיקנה (2010)).
את החלטת יחד עם גלי לפטר את התובעת בגלל הצמצומים ולא קראת את הטיעונים של השימוע? לא. לא זכור לי שקראתי אותו" (עמוד 22 שורה 26- 33).
...
עיקר טענות הנתבעת יש לדחות את התביעה לפיצוי בגין פיטורים שלא כדין והפרת חוק שוויון הזדמנויות בעבודה.
התביעה ברכיבים אלו נדחית.
סיכום סיכומו של דבר, התביעה מתקבלת באופן חלקי.
הנתבעת תשלם לתובעת פיצוי בסך 70,000 בשל פיטורים שלא כדין, מחמת גילה, וכן פיצוי בסך 50,000 ₪ בגין פגמים בהליך השימוע טרם הפיטורים.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

מדובר על חברי קבוץ שני השמות שהזכרת הם בעלי מניות הם הבעלים של העסק הזה, חלק מהם, וההורדה שלהם לחצי משרה זו הרעה בתנאים מבחינתי זה בכלל לא שיקול ויותר מזה יש עובדות מבוגרת שנשארו בעבודה יש צעירות יותר שנשארו בעבודה זה הכל שיקול מקצועי במתאים לעסק לנהל את העסק אחרי מכה של צמצומים שזה לא פשוט גם בעסק לחוות פיטורים זה לא פשוט זה מחסור באנשים טובים זה מחסור בידיים טובות זה מחסור בידע מיצטבר, עסק לא אוהב לפטר אנשים הוא לא נהנה מזה והשיקול היה להשאיר בהתאם ליכולת של האנשים להיתמודד עם צרכי העסק בצורה המיטבית ביותר האם הצעת לרדת לחצי משרה? אני לא זוכר האם הצעת לחנה לעבוד, הרי בסופו של יום לא סגרו את מחלקת הגזר ולא את השום, הביאו עובדי כוח אדם מרהט האם הצעת לחנה את האפשרות שהיא תעבוד באותה מסגרת עם אותם עובדים במשך 11 חודשים? לא זכור לי אם שאלתי אותה בשיחת שימוע.
לכך יש להוסיף את העובדה שבמקביל לפיטורי התובעת מטעמי צימצום, קלטה הנתבעת עובדים זמניים באמצעות חברות כוח אדם, כך שנראה שיכולה הייתה להמשיך ולהעסיק את התובעת באופן זמני עד לגיל הפרישה.
...
בהתאם למפורט לעיל, תשלם הנתבעת לתובעת סך 28,624 ₪ כפיצוי על הנזק הממוני שנגרם לה, וכן סך 20,000 ₪ כפיצוי על נזק לא ממוני.
התביעה לפיצויים בגין התעמרות בעבודה והעסקה פוגענית וכן לפיצויים בגין הרעה בתנאי העבודה – נדחית.
התביעה לתשלום הפרשי פיצויי פיטורים, דמי חגים וימי חופשה – נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו