בתאריך 19.2.13 מונתה ד"ר קרין צ'יקל שלום כמומחית רפואית מטעם בית הדין, אשר התבקשה להשיב על השאלות הבאות:
מהו ליקויו של התובע?
האם יש קשר סיבתי משמעותי (דהיינו - בשיעור של 20% ומעלה) בין ליקויו של התובע לבין עבודתו כמתואר בעובדות המוסכמות?
ככל שהתשובה לשאלה הקודמת הנה בחיוב, מתבקשת המומחית להשיב לשאלה הבאה בדבר אופן קרות הליקוי:
האם בעקרו של דבר ניתן לומר, כי ליקויו של התובע נגרם על דרך של פגיעות זעירות, כך שכל אחת מהן הסבה לו נזק זעיר בלתי הדיר, עד שהצטברות הנזקים הזעירים הללו זה על גבי זה הביאה לליקויו (כדוגמת טיפות מים המחוררות חור באבן עליה הן נוטפות)?
האם לאור החומר הרפואי והחלטת העובדות, היתקיימו בתובע התנאים להכיר במחלתו כמחלת מיקצוע, ולו על דרך של החמרה, בהתאם לתוספת השנייה לתקנות הביטוח הלאומי (ביטוח מפני פגיעה בעבודה), התשי"ד -1954, ואם כן לאיזו מחלת מיקצוע מתאים מצבו?
בחוות דעתה מיום 20.3.13 השיבה המומחית כדלקמן:
א. ליקויו של התובע – הפרעה בדרכי הנשימה.
כתוצאה מחשיפה לתחמוצות ברזל עלולה להתפתח מחלת ריאות מסוג סידרוזיס ומחשיפה לקולופוני – אסטמה ופיברוזיס ראתי.
האם במקרה זה קיימת סבירות מעל 50% לקיומו של קשר סיבתי כזה?
ביום 1.10.13 השיבה המומחית:
"לא קיים נתון מספרי מדוייק, המשקף את התרומה האפשרית של תנאי עבודתו לגרימת מחלתו של התובע. סביר להניח שהשפעת תנאי עבודתו היא גבוהה מ-50%."
דיון והכרעה
על פי הפסיקה, בית הדין מייחד משקל מיוחד לחוות דעת שמוגש על ידי מומחה הפועל מטעמו ולא מטעם אחד הצדדים (דב"ע תשן/48-0 המוסד לביטוח לאומי - עמירם פיאלקוב, פד"ע כב', 321, דב"ע לו/8-0 סימון דוידוביץ – המוסד לביטוח לאומי, פד"ע ז', 374).
ככל שדרושה איבחנה ספציפית יותר, לצורך קביעת אחוזי נכות למשל, ניתן לעשות כן בועדה רפואית.
...
המוסד טען כי חוות הדעת אינה חד משמעית כיוון שהמומחית השתמשה במונח "סביר להניח" שקיים קשר סיבתי, ולפיכך המסקנה היא כי לא קבעה באופן נחרץ קיומו של קשר סיבתי.
ביחס למיקרוטראומה קבעה המומחית "סביר להניח כי מדובר במחלה שנגרמה על ידי חשיפות חוזרות לנדפי מתכות ואבק בריתוך שגרמו לפגיעות זעירות מצטברות והסבו נזק זעיר בלתי הדיר שהביא להתפתחות הליקוי."
בתשובה לשאלת ההבהרה האם קיימת סבירות מעל 50% לקיומו של קשר סיבתי, השיבה המומחית כי "סביר להניח שהשפעת תנאי עבודתו (של התובע) היא גבוהה מ-50%".
לטעמי, תשובה זו מחזקת את המסקנה כי המומחית קבעה שמתקיים קשר סיבתי בין עבודת התובע להפרעה בדרכי הנשימה ממנה הוא סובל.
אשר על כן, משנמצאה תשתית עובדתית ורפואית לפיה ניתן ליישם את תורת המיקרוטראומה, ואף להוכיח קיומה של "מחלת מקצוע" – התביעה מתקבלת.