מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פטור סעיף 200 תכנון ובנייה חוסר תחולה

בהליך בר"מ (בר"מ) שהוגש בשנת 2017 בעליון נפסק כדקלמן:

בעירעור נטען כי המקרקעין אינם גובלים בתחום התכנית; כי נפל פגם בהגדרת המועד הקובע לעניין הפיצויים על-ידי ועדת הערר; כי לא היה מקום לדחות את הבקשה לפטור מפיצוי לפי סעיף 200 לחוק התיכנון והבניה; וכי מכיוון שועדת הערר אישרה רק 18-20% מסכומי התביעה של המשיבים, לא היה להטיל עליה הוצאות.
בבית משפט זה כבר נקבע, על בסיס השיקולים שפורטו לעיל, כי בכל הנוגע לבקשות ב"גילגול שלישי" הנסבות על החלטה של ועדת ערר בתביעה שהוגשה לפי סעיף 197 לחוק התיכנון והבניה יש להחיל אמת מידה מצמצמת, כך שרשות ערעור תנתן רק מקום בו מתעוררת שאלה כללית החורגת מעניינם של הצדדים, או כאשר המנעות ממתן רשות ערעור תיגרום למבקש עוות דין חמור (ראו: בר"ם 2237/11 הועדה המקומית לתיכנון ולבניה "שורקות" נ' גרמנוב, פסקות 14-13 (23.9.2012); בר"ם 3965/13 שאשא נ' הועדה המקומית לתיכנון ובניה תל אביב, פסקה 11 (28.7.2013)).
לפני סיום מצאתי להעיר על כך שבקשת רשות העירעור מעוררת תחושת חוסר נחת מן ההיבט של ההצדקה להגשתה כמו גם היתנהלותה הכוללת של המבקשת בפרשה זו. עסקינן בהשתלשלות ארוכה ומסועפת של הליכים משפטיים שבסופם נפסק פיצוי למבקשים בשיעור לא גבוה לכל הדיעות.
...
מנגד, המבקשת טענה כי דין הערר להידחות.
דיון והכרעה לאחר שעיינתי בבקשה הגעתי לכלל מסקנה כי דינה להידחות, אף מבלי להידרש לתגובת המשיבים.
יישום האמור על המקרה דנן מוביל למסקנה שאין מקום להיעתר לבקשה.
סוף דבר: הבקשה נדחית.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

עוד קבעה ועדת הערר בסעיף 87 להחלטה כי "תוך 30 ימים לאחר קבלת השומה המייעצת לידיהם, יהיו הצדדים רשאים להגיש לועדת הערר השגות לגביה. בנוסף יוכלו הצדדים, אם יהיה בכך צורך להשלים טענותיהם בנושא 'העננה התכנונית', וכן לטעון לקיומו או אי-קיומו של פטור לפי סעיף 200 לחוק התיכנון והבניה. לבסוף יוכלו הצדדים לטעון גם בנושא הוצאות ושכר טירחה". המערערים הגישו ערעור מינהלי וחלקו על קביעות ועדת הערר במספר נושאים: הראשון הוא קביעת הוועדה לחלק את החלקה לארבעה תאי שטח עם ייעודים שונים; השני הוא בקביעה כי השטח שכונה בהחלטה כ-"שטח המערבי" הוא שטח ללא ייעוד; השלישי באי קבלת חוות הדעת שמאי שהגישו המערערים ומינוי שמאי מטעם הועדה, והרביעי לגבי ייעוד שטח בתא המהוה חלק מן החלק המזרחי של החלקה.
עוד טענו המערערים כי משקיבלה ועדת את טענת המערערים כי בשל חוסר היכולת להקים מבנים חקלאיים נגרמה לחלקתם ירידת ערך, היה עליה לקבל את חוות הדעת השמאית החקלאית היחידה שהיתה לפניה, משלא הוגשה חוות דעת מטעם המשיבים.
יש לציין כי בטרם תיקון 84 לחוק התיכנון והבניה בשנת 2008, חל בנסיבות העניין סעיף 198(ח) לחוק בנוסחו הקודם, אשר הותיר פתח למחלוקת בשאלה אם ניתן לערער על החלטת ביניים בקובעו, כי ניתן לערער על החלטות ועדת הערר בשאלות משפטיות בלבד, כאשר בית המשפט העליון הותיר, במקרים אחדים, בצריך עיון את השאלה אם במקרים חריגים ניתן לסטות מהכלל האמור, כפי שנקבע בבר"מ 4057/05 קופרמן נ' הוועדה המקומית לתיכנון ובניה השומרון (24.06.2007) שם ציין, המשנה לנשיאה (כתוארו דאז), כב' השופט ריבלין כי ניתן לסבור שנוסח ההוראה (שהיתה רלוואנטית בזמנו באשר להגשת ערעור על החלטות ועדת הערר), "אינו סוגר את הדלת באופן מוחלט והרמטי בפני קיום ביקורת ערעורית מיידית על החלטות שאינן מסיימות את ההליך באופן פורמלי אך יש בהן כדי ליצור מצב בלתי-הדיר. .. אולם אין לי צורך לקבוע מסמרות בעיניין זה, כיוון שמכל מקום מקובלת עלי עמדתו של בית המשפט קמא, שסבר כי במקרה שלפנינו הדלתות עודן פתוחות וניתן יהיה – במידת הצורך – לקיים בירור ערעורי עתידי". אולם, כפי שנקבע בהחלטה, הדבר נותר בצריך עיון לגבי החלטות בלתי הפיכות ולגבי אלה בלבד (מה שלא מיתקיים בעניינינו).
...
בנוסף לאמור, לא שוכנעתי כי החלק המתייחס בהחלטה נשוא הדיון, לעניין אפשרות ניצול זכויות הבניה בחלק המיועד למוגרים וכן לגבי יעוד החלק המערבי של החלקה במצב הקודם, מצדיק לאפשר ערעור על החלטת ועדת הערר כבר כיום, כפי שטענו המערערים.
סוף דבר, הערעור נדחה בזאת מבלי למנוע מן המערערים להגיש ערעור על החלטתה הסופית של ועדת הערר.
המערערים ישלמו למשיבה הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך 5,000 ₪.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בד בבד עם ההליכים לפני ועדת הערר, החלו הליכים לביטולה של תכנית המנהרה ביוזמת הוועדה המקומית, בין היתר לאור מספרן הרב של התביעות לתשלום פיצויים שהוגשו מכוח סעיף 197 לחוק התיכנון והבניה, אשר, כאמור, הסתכמו בעשרות מיליוני שקלים, ומנגד העלות הגבוהה של ביצוע המנהרה; חוסר הנכונות של משרד התחבורה להישתתף בעלות זו, כמו גם הקשיים ההנדסיים הכרוכים בבצוע המנהרה והשינויים שחלו בחלופות התחבורתיות מאז אושרה התכנית.
נטען, ראשית, כי עמדת הוועדה המקומית לפיה יש להחיל בעיניין דנן את הפטור שבסעיף 200 לחוק התיכנון והבניה סותרת את היתנהלותה עצמה, שהרי הוועדה המקומית שילמה לשורה של בעלי נכסים פיצוי שאינו שנוי במחלוקת בגין פגיעת תכנית המנהרה, וזאת בטרם החליטה לבטל את התכנית.
...
אני סבורה כי גם אם נפלה טעות בכדאיות התכנית, הרי שבהחלת הוראות סעיף 200 לחוק התכנון והבניה על עניינם של המערערים שלא מכרו את נכסיהם יש כדי לעודד את רשויות התכנון לבטל תכניות שנמצאות, ולו בדיעבד, כפוגעות יתר על המידה, וזאת מקום שהן פעלו בזריזות לביטול התכנית הפוגעת, כפי שאכן ארע בענייננו.
לאור כל האמור, אני דוחה את טענות המערערים בעניין זה. ההוצאות ושכ"ט עו"ד שנפסקו על ידי ועדת הערר כאמור, הסוגיה האחרונה שבה יש לדון הינה סוגיית ההוצאות ושכר הטרחה שנפסקו למערערים על ידי ועדת הערר; כידוע, כלל הוא בשיטת משפטנו, כי ערכאת הערעור אינה מתערבת בשיעורי שכר טרחה אשר נקבעו בידי הערכאה הדיונית, אלא מקום בו נפלה טעות משפטית מהותית או פגם יסודי אחר, המצדיקים התערבות שכזו (ראו ע"א 378/78 קלינגר נ' מנהל מס עזבון, פ"ד לג(1) 509, 510 (1979); ע"א 4396/90 רוזנמן נ' קריגר, פ"ד מו(3) 254, 263 (1992); עע"מ 6687/11 מדינת ישראל נ' ז'וז'ו אבוטבול, פסקה 37 (2012); ע"א 6685/11 כרמלה גריידי נ' יחזקאל הולצמן, פסקה 5 (2012); חמי בן-נון וטל חבקין הערעור האזרחי 499-500 (מהדורה שלישית, 2012)).
סוף דבר הערעור נדחה.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לעומת זאת, תיטה ועדת הערר להתערב בקביעות או בממצאים שקבע השמאי אם נמצא שהם נסמכים על מסד עובדתי בלתי הולם, או כשהוכח שההנחות העומדות בבסיס חוות הדעת לא הגיוניות, או שהשמאי לא סיפק הסבר מניח את הדעת לשאלות שנשאל, או כשחוות הדעת נסמכה על תשתית משפטית חסרה או שגויה (ראו, למשל, בר"מ 8282/07 הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה אשקלון נ' גינוסר, פסקה 5 (2008)).
במצב דברים זה, ושעה שהשמאי המכריע אף הגיש הבהרות, בהתאם לפסק דינו של כב' השופט יפרח, היה על ועדת הערר לידון בטענות הצדדים לעניין תחולת סעיף 200 לחוק התיכנון והבניה, וככל שועדת הערר הייתה מוצאת, כי אין לפטור את המשיבה מתשלום פיצויים לפי סעיף 200 לחוק התיכנון והבניה, היה עליה ליתן תוקף של החלטה לשומה המשלימה של השמאי המכריע.
...
לצורך קביעת השווי במצב התכנוני החדש, יש לקחת את הנתונים שכבר נקבעו בעמוד 16 לשומה המכרעת שצוטטו לעיל, ואת הקביעה כי הבינוי שאושר בסופו של דבר, מבחינת גובה הבניינים והגדלת הצפיפות, כן מהווה שינוי מהותי שיש בו פגיעה.
. לאור כל האמור לעיל אנו מחזירים את השומה המכרעת לבחינה חוזרת ולתיקון ערכי השווי שנקבעו בה, לגבי המצב התכנוני החדש בהתאם לעקרונות שלעיל, לאמור: השמאי המכריע יבחן ויקבע לפי שיקול דעתו המקצועי את שיעור הפגיעה בגין "השינוי המהותי שאינו תואם את אופי הסביבה"..
סוף דבר הערעור שהגישו המערערים (עמ"נ 3338-04-14) מתקבל במובן זה, שניתנת בזאת תוקף של החלטה לשומה המתוקנת שהגיש השמאי המכריע ביום 30.8.12.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2006 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

את תביעתם תמכו המערערים בחוות דעת של השמאי וולקן מאיר, אשר העריך את שווי השוק של זכויות המערערים במקרקעין הנ"ל ע"פ המצב הקודם, בטרם אישור התוכנית הפוגעת, ועת חלה על המקרקעין התוכנית הקודמת, בסכום של 1,940,000 $, ואת שווי המקרקעין במצב החדש ולאחר פרסום התוכנית הפוגעת לאישור, בסכום של 1,500,000 $, משמע כי שווי הפגיעה במקרקעין של המערערים, עמד, לטענת המערערים, ובהתאם לחוות דעתו של השמאי וולקן, על סכום של 440,000 $, אותו תבעו המערערים מהמשיבה, בהתאם לסעיף 197 לחוק התיכנון והבניה.
י.טענת המערער לאי תחולת הילכת קהתי על המקרה דנן, נטענת בחוסר תו"ל, זאת מאחר ובעת מכירת המקרקעין הם קיבלו תמורה גבוהה, שמלמדת כי שווי המקרקעין אף עלה.
במידה והתשובות לשתי השאלות תהיינה שליליות, יעלה הצורך להכריע בטענת המשיבה החלופית להחזרת הדיון לוועדת הערר ע"מ שתדון בטענת המשיבה, ולפטור מתשלום פיצויים מכח סעיף 200 לחוק התיכנון והבניה, וככל שטענה זו לא תתקבל יהיה צורך להכריע בשאלת שערוך סכום הפיצויים, ולהכריע במחלוקת שבין הצדדים בשאלת המע"מ וגם בשאלת ההוצאות.
...
באשר למע"מ, עמדתי בעניין זה כעמדת ב"כ המשיבה; לדעתי אין מקום לחייב את המשיבה בתשלום מע"מ על סכום הפיצוי שנקבע על פי החלטת השמאי המכריע, זאת משום שתשלום פיצויים בגין פגיעה בשווי קרקע, להבדיל מהפקעת קרקע, אינו מהווה עסקה במקרקעין, ואינו חייב בתשלום מע"מ. ב"כ המערערים, בטעיוניו הפנה לפסה"ד בעניין תנובה (עש (חי') 870/02 תנובה מרכז שיתופי לשיווק תוצרת חקלאית בישראל בע"מ נ' מנהל מס ערך מוסף), ע"מ לשכנע כי יש להוסיף לסכום הפיצויים מע"מ. אולם, העובדות שם שונות לחלוטין מאלו שבמקרה שבפנינו, לא רק זו אף זו, אמרת ביהמ"ש לעניין חיוב במע"מ, גם במקרים בהם מדובר בפצוי עקב פגיעה בערך הקרקע, מכוח ס' 197 לחוק התכנון והבניה, הינה אמרת אגב, שכן ביהמ"ש שם הגיע למסקנה כי הפיצויים ששולמו למערערת היו פיצויים בגין מכר כולל.
בעניין תנובה, טענה המערערת כי הפיצויים שהיא קיבלה בגין שינוי ייעוד מקרקעין אינם חייבים במע"מ, לאור כך שאין המדובר במכר, וכן טענה כי פעולה זו היתה פעולה נפרדת מפעולת המכר הכפוי שהתבצעה בשלב מאוחר יותר, ואשר בעטיה שולמו לה פצויי הפקעה שבגינם היא שילמה מע"מ. ביהמ"ש שם, בחן את העיסקה הספציפית שהיתה בפניו והגיע למסקנה כי מדובר בעיסקת מכר שחלה עליה חובת תשלום מע"מ. ביהמ"ש ציין כי השאלה אם הפיצוי ניתן במסגרת עסקת "מכר", או אם הפיצוי שניתן הוא בגין פעולה משפטית אחת או יותר, מצויה במישור העובדתי, כאשר זה צריך להבחן במישור של הדין הכללי המאפיין את אותה פעולה משפטית, ולאחר שביהמ"ש בחן את העובדות שהיו בפניו, הגיע למסקנה כי העובדות מצביעות על פיצוי כולל בגין מכר כולל, על-פי דיני החוזים ו/או פיצויי הפקעה בגין מכר שנכפה מכוח חוק התכנון והבניה ולכן מצא כי עסקה זו, חייבת על-פי החוק, במע"מ, וזאת לפי סעיפים 27 ו-28 לחוק מע"מ. ביהמ"ש הוסיף כי העובדה שהמועדים שבהם פורסמה התוכנית (הפוגעת) והמועדים בהם הוצאה ההודעה על הליך ההפקעה, הם מועדים קרובים, יש בה (ביחד עם הנסיבות האחרות) כדי להצביע על כך שמדובר בעסקת מכר אחת כוללת.
אשר על כן, ולאור כל האמור לעיל, אני מקבל את הערעור, מבטל את החלטת ועדת הערר המחוזית נשוא הערעור ומאמץ את החלטת השמאי המכרעת לפיה המקרקעין מושא תביעת המערערים נפגעו כתוצאה מהתוכנית הפוגעת ושוויים ירד בסכום שהשמאי המכריע קבע, שהוא סך של 60,000 $, ועל המשיבה לשלם למערערים סכום זה ע"פ שער יציג נכון ליום 15/6/99, בצרוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק החל ממועד זה (15/6/99) ועד התשלום המלא בפועל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו