מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פטור ממס שבח במכירת דירת מגורים בירושה

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

סעיף 49ג(1) לחוק קובע כי, לעניין פטור ממס שבח לפי סעיף 49ב(2) לחוק, יש לראות את הדירה הנמכרת כדירתו היחידה של המוכר ביום מכירתה גם אם יש לו בנוסף עליה דירת מגורים אחרת שנרכשה כתחליף לה ב- 18 החודשים שקדמו למכירתה (וראו תיקון מס' 85 לחוק מסוי מקרקעין במסגרתו הוארכה התקופה מ- 18 חודשים ל- 24 חודשים בכפוף לתנאי הסעיף).
אלא מאי? חזקה זו מתייחסת למחצית דירה שהתקבלה בירושה ואילו בעניינינו אין מחלוקת שמחצית הדירה בבאר שבע נתקבלה אצל העורר במתנה מאביו, ולא בירושה, ולכן לא מתקיימים התנאים להחלת החזקה באופן המאפשר לראות במכירת הדירה בתל אביב כמכירה של דירה יחידה.
...
וכי העורר אינו חייב בכבוד אביו לאחר מותו? אדרבא, דווקא העובדה שהעורר היה הבעלים של מחצית הדירה בבאר שבע היא שאפשרה לו בסופו של דבר להעביר את הזכויות בה לאחותו אסתר, בניגוד לרצון אביו.
כפועל יוצא מכל האמור לעיל, העורר אינו זכאי לפטור מלא ממס שבח, הניתן לפי סעיף 49ב(2) לחוק למי שמוכר את דירתו היחידה, במכירת דירתו בתל אביב.
סוף דבר לאור כל הטעמים המפורטים לעיל, אציע לחברי הוועדה לדחות את הערר.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

יתרה מזאת, דומה כי יישום הוראות החוק כפי שהן בעת המכירה על ידי היורש וכאילו המוריש היה עדיין בחיים באותו מועד עולה בקנה אחד עם עיקרון היסוד לפיו החוק איננו מחשיב את ההורשה עצמה כפעולת מכירה (לדיון בנושא זה, ראו נמדר, מס שבח מקרקעין – הפטור לדירת מגורים, מהדורת 2014, פסקה 1107).
...
לטענת העוררים גם פרשנות תכליתית המגשימה את עקרונות השיטה, ובכללם עקרון השוויון והמהות הכלכלית שבחקיקה, מובילה למסקנה שכל מוכר יזכה לפטור נפרד במכירת חלקו בדירת הירושה.
יפים לענייננו דבריהם של חז"ל. במסכת תענית (ה' ע"ב) אומר רבי יצחק בשם רבי יוחנן "יעקב אבינו לא מת" ושואלת הגמרא "וכי לחינם ספדו הסופדים?" ועונה הגמרא מפיו של רבי יצחק "...מה זרעו בחיים, אף הוא בחיים...". סוף דבר יש שוני בין הפטור ממס שלפי סעיף 49ב(2) לחוק (פטור ממס בגין מכירת "דירה יחידה"), לבין הפטור ממס שלפי סעיף 49ב(5) לחוק (פטור ממס לדירה שנתקבלה בירושה).
לדעתי על מנת להגיע למסקנה זו אין צורך להידרש באופן כללי לשאלה האם בכל מקרה של בעלות משותפת בנכס יש ליישם את סכום תקרת הפטור הקבוע בסעיף 49א(א1) לחוק לגבי הנכס עצמו (גישה מחמירה) או שמא לגבי המוכר המסויים (גישה מקלה); בסוגייה זו סבור רו"ח פרידמן כי יש ליישם את הפטור לגבי כל מוכר בנפרד, שזו גישה מקלה לכאורה.
גישתו של רו"ח פרידמן היא סמטרית ומאוזנת במובן זה. לדעתי המסקנה כי דירת ירושה איננה חייבת להימנות על שתי הדירות המוזכרות בסעיף 44(ד)(1) רישא לחוק התקציב מתיישבת עם שאיפתו הכללית של חוק מיסוי מקרקעין להעניק לדירות ירושה מעמד מיוחד.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ככלל, סעיף 49ב לחוק כנוסחו במועד הרלבנטי העניק פטור ממס שבח במכירת דירת מגורים מזכה, אם הדירה הנמכרת הייתה דירתו היחידה של המוכר והמוכר היה בעל הזכות בדירה במשך 18 חודשים לפחות והוא לא מכר דירת מגורים אחרת במשך 18 החודשים שקדמו למכירה.
יש לציין כי בעת עריכת הסכם הרכישה זכותה של המוכרת המקורית לרשת את הדירה טרם הוכרה ועל כן הותנתה המכירה בקבלת צו ירושה המכריז על המוכרת המקורית כיורשת יחידה.
...
על כן, אנו קובעים כי הוראות סעיף 49ו אינן ישימות במקרה דנן.
לסיכום, אני מציע לקבל את הערר.
כמו כן, אני מציע כי המשיב ישלם לעוררת הוצאות בסכום כולל של 10,000 ש"ח אשר ישולם תוך 30 ימים.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2009 בעליון נפסק כדקלמן:

אחיותיו של המשיב ביקשו פטור ממס שבח לפי סעיף 49ב(1) לחוק – הקובע פטור במכירת דירת מגורים מזכה אחת ל-4 שנים, ללא קשר לקבלת הדירה בירושה – ובקשתן התקבלה.
...
דין הערעור להתקבל.
נותרה, אם כן, השאלה אם יש בפטור שניתן לאחיותיו של המשיב כדי לשנות ממסקנה זו. על כך יש להשיב בשלילה.
סופו של דבר, הערעור מתקבל.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2014 בעליון נפסק כדקלמן:

לפיכך נקבע כי בנסיבות המקרה דנן – מכיוון שיש לראות במערער ובאסתר "מוכר אחד" על פי סעיף 49(ב) לחוק ועל פי פסיקת בית משפט זה, ומכיוון שטרם חלפו ארבע שנים מהמועד שבו מכרה אסתר דירת מגורים ומימשה את הפטור הקבוע בסעיף 49ב(1) לחוק – אין מקום ליתן למערער פטור ממס שבח בגין מכירת הדירה.
כיום, לפי סעיף 49ב(5)(ב) הזכות לפטור ממס שבח של דירת ירושה מותנית בכך שהדירה הייתה דירתו היחידה של המוריש, וכי אילו היה המוריש בחיים היה יכול למכור את הדירה בפטור ממס (סעיף 49ב(5)(ג)).
...
אני סבורה כי הכלל אותו מציע השופט דנציגר הוא הנכון בהקשר זה, אך מובן כי לצד עצם חתימת ההסכם יש לבחון אינדיקציות שונות שיעידו על האותנטיות שלו, וביניהן האינדיקציות שהציעו השופט דנציגר והשופט סולברג.
אני סבורה שמסקנה זו מתיישבת לא רק עם לשונו של הסעיף, אלא גם עם המדיניות העולה מחוקי המס האחרים.
סוף דבר לסיכום, על אף הזהירות המתחייבת בסטייה מתקדימיו של בית משפט זה, גם אני – כמו חברי – סבורה כי במקרה שבפנינו יש להתאים את פרשנות דיני המס לשינויים במציאות החברתית הדינמית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו