תקנה 6א(א) לתקנות בתי המשפט (אגרות), התשס"ז – 2007 (להלן: "תקנות האגרות"), שהייתה בתוקפה במועד הגשת התובענה דנן ושכותרתה "אגרה בבקשה בכתב" קבעה כי "בבקשה בכתב בהליך אזרחי תשולם אגרה לפי פרט 36 בתוספת; בפתח הבקשה יציין המבקש אם הבקשה חייבת באגרה או פטורה מאגרה כאמור בתקנות אלה".
תקנה 20 לתקנות האגרות קבעה פטור מתשלום אגרה על בקשות מסוימות, ובכלל זה לדוגמה בקשה לתיקון טעות סופר בהחלטה או בפרוטוקול; בקשה לגילוי מסמכים לפי תקנות 112 ו-113 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד – 1984 (להלן: "התקנות הישנות"); ו"בקשה לשינוי מועדי דיון ומועדי הגשת כתבי בי-דין בשל קיומו של אחד או יותר מאלה: (א) דיון מקביל; (ב) אבל; (ג) חופשת לידה; (ד) סיבות רפואיות שרופא אישר אותן והאשור צורף לבקשה; (ה) שירות מילואים וצורף לבקשה אישור המעיד על כך".
אלו הם פני הדברים לגבי טענת המבקשים שיש לקרוא את תקנות סדר הדין האזרחי החדשות ואת תקנות האגרות בהרמוניה חקיקתית, כך שהגדרת "בקשה בכתב" תהיה זהה בשניהם.
...
מכל מקום, אף אם התנהלות המדינה בגביית או אי גביית אגרות בבתי המשפט לענייני משפחה מעוררת שאלות, ואיני קובע שכך הם פני הדברים – בהתחשב בכל האמור לעיל ובפרט העובדה שלא נערך כל שינוי בתקנות האגרות וכי אין מחלוקת שבדין נגבתה אגרה על בקשה טכנית קודם לתקנות סד"א החדשות, הפרשנות הלשונית התומכת בכך שאגרה היא בקשה בכתב, אמירתו המפורשת של מחוקק המשנה לגבי מוסד הפניות שאינה גורעת מהחיוב באגרה, והתכלית האובייקטיבית – אין בהתנהלות המשיבה בבית המשפט למשפחה כדי להטות את הכף לפרשנות המבקשים.
בענייננו – פרשנות החקיקה הרלוונטית מביאה אותנו למסקנה ברורה ואין כל ספק פרשני.
עילת תביעה אישית וטענות נוספות
משהגעתי למסקנה אליה הגעתי, מתייתר הצורך לדון בעילת התביעה האישית של המבקשים ובטענות נוספות שהעלו הצדדים כגון האם התביעה מיצתה את עצמה בשים לב לפקיעת הוראת השעה, הקשיים הנטענים להשבת הכספים וכיו"ב.
סוף דבר
בקשת האישור ביחס לעילת הפניות נדחית משאין אפשרות סבירה כי השאלות המשפטיות יוכרעו לטובת הקבוצה.