כלל חברה לביטוח בע"מ
ע"י ב"כ עו"ד מיכה צופין ועו"ד רינה וייס
פסק דין
התובע הגיש תביעה לקבלת תגמולי ביטוח בגין אובדן כושר עבודה ושיחרור פרמיה עקב מחלת נוון שרירים שלקה בה ואשר אובחנה אצלו, לטענתו, בחודש דצמבר 2012.
בקשת רשות ערעור שהוגשה על פסק דין זה על ידי התובע בתאריך 02.08.10 נדחתה על ידי בית הדין הארצי בהחלטתו מיום 10.10.18 (בר"ע 3030-08-10).
עניין יחשב כנכנס בגדר "עניין מהותי" אם "לפי אופיו וטיבו, רלוונטי לסיכונים שאותם באה הפוליסה לכסות... אם העובדות שהיו בידיעתו של המבוטח במקרה המסוים היו עלולות להשפיע על נכונותו של המבטח לכרות את חוזה הביטוח אילו נתגלו לו... יובאו בחשבון לעניין זה גם שיקולים כמו מידת רצינותו של הסיכון הצפוי המצוי בידיעתו של המבוטח, לרבות מידת הסיכוי שהסיכון יתממש..." (ע"א 1809/95 הלמן ואח' - לה נסיונל חברה לביטוח בע"מ, פ"ד נ(3) 77, 83; ענין פיאמנטה, ע"א 1845/90 סיני - מגדל חברה לביטוח בע"מ, פ"ד מז(5)661 ((1993))
בהקשר זה יודגש כי סעיף 6(א) מסתפק בתשובה לא מלאה נוכח מכלול הנסיבות, כאמור ב- ע"א 770/81 רגומי בע"מ - אררט חברה לבטוח בע"מ ,פ"ד לט(1) 617 (1985)):
"הגישה בסוגיה זו איננה פורמאליסטית אלא מבוססת על השכל הישר וההיגיון הבריא. חייב בית המשפט להציג לעצמו את השאלה, האם התשובה שניתנה, כאשר מסתכלים עליה בשלמותה, לאור נוסח השאלה ויתר נסיבות הלוואי, עונה בצורה כנה על השאלה, או האם מציירת היא למעשה תמונה עקומה ומטעה. במקרה האחרון, הרי העובדה, שהתשובה אינה מכילה דבר שקר בעליל, אין בה כדי להטיות את כפות המאזניים לטובת המבוטח".
הפוליסה שרכש התובע עניינה, בין השאר, ביטוח אובדן כושר עבודתו ומכאן שלא יכול להיות חולק לגבי רלוואנטיות ומהותיות מתן תשובות מלאות וכנות בעיניין חולשת השרירים ותסמינים מהם סבל התובע וקיום חשד למחלת נוון השרירים בכל הנוגע לביטוח מפני אובדן כושר עבודה, כפי שכל בר דעת יודע וכפי שאישר ד"ר בראון בעדותו לפנינו (עמ' 12 שורות 17-21 לפרוטוקול הישיבה הראשונה ועמ' 13 שורות 17-20 שם).
" (עמ' 23 לחווה"ד)
ד"ר פרלוק נחקר בחקירה נגדית על חוות דעתו והחקירה זו לא פגמה בעמדתו ולא מוטטה אותה או את מסקנותיו, כאשר הוא נותר איתן בעמדתו כפי שמצאה ביטוי בחוות דעתו, כאשר מסקנותיו לפיהן " לא היה ויכוח בין הרופאים עוד משנת 00' כאשר החלו להיות אבחנות בתיק למחלת נוון שרירים שלבסוף אובחנה כמולדת ותורשתית עם תורשה במשפחה, כאשר במשך השנים הקבוצה שנקראת נוון שרירים הלכה והתפתחה לתתי מחלות לאורך השנים וכמובן עם היתקדמות הרפואה גם פותחו בדיקות יותר ספציפיות. אין חילוקי דיעות בין הרופאים לאורך השנים בתיק, על עצם קיום המחלה של מוסקולהדיסקוליה - כלומר נוון שרירים, כאשר באותה מישפחה, אותה קבוצת מחלות של נוון שרירים, יש תתי מחלות. שהמשמעות שלהם מבחינת חיתומית לא רלוואנטית והבאתי לבית הדין אם בית הדין ירשה לי להראות דפי חיתום של רוב מבטחי המשנה הגדולים בעולם שכותבים שניוון שרירים מוסקולהדיסקוליה דחיה מכל כסוי בטוחי גם חברות הביטוח הגדולות ביותר שאני ציין כעת. כי מחלת נוון שריר, בטח מולדת ותורשתית, ברור לחלוטין מהי תוצאתה הסופית, הווה אומר, אובדן כושר עבודה." (עמ' 58 שורות 24-28 לפרוטוקול הישיבה השלישית ועמ' 59 שורות 1-7 שם).
...
המסקנה המתבקשת ממכלול הראיות
המסקנה אליה הגענו על סמך מכלול הראיות שהוצגו לפנינו, היא, כטענת הנתבעת, שחברת ביטוח סבירה לא היתה מבטחת את התובע, ואף לא תמורת דמי ביטוח גבוהים יותר.
ב ת.א. (מחוזי ת"א) 24088-08-13 ליבוביץ אפולו בית השקעות וניהול פיננסי בע"מ, מיום 11.07.17, נקבע:
"אינני רואה מקום לטענה כי יש להטיל על חברת הביטוח לבצע בדיקות וחקירות עצמאיות, מבלי שמתעוררת לכך סיבה לאחר שחברת הביטוח מקבלת את התשובות לשאלון. מסקנה זו עולה, למעשה, מהטלת חובת הגילוי על המבוטח בעת כריתת חוזה הביטוח... ...האמור לעיל [הפסיקה בעניין פיאמנטה וכהן - ב.ש.] אינו עולה בקנה אחד עם טענת התובעים ונתן, לפיה יש להטיל על חברת הביטוח לבצע בדיקות עצמאיות משלה, על מנת לגלות מידע אותו היה על המבוטח לגלות על פי ההוראות השונות של סעיף 6 לחוק חוזה הביטוח במסגרת המענה על השאלון, זאת במיוחד כאשר מדובר בעובדות אשר היו ידועות באופן אישי למי שענה על השאלון בשם המבוטח."
משקבענו, כי בהצהרת הבריאות בשאלון ובשאלון המשלים, לא היו אינדקציות ישירות (כפי שצטטנו לעיל בהרחבה מעדותו של החותם ד"ר בראון) שחייבו את הנתבעת לבדיקות עצמאיות ומשלא היה באינפורמציה הכלולה בהם כדי לעורר, על פניו, את הצורך בחקירה ובדרישה נוספות במיוחד לא בתחום הנוירולוגי.
לסיכום
התוצאה של כל האמור לעיל הינה כי התובע לא השיב תשובות מלאות וכנות לשאלות מהותיות שנשאל בהצהרת הבריאות בנוגע למצבו הבריאותי והואיל ומבטח סביר לא היה מקבל את התובע לביטוח מהסוג שרכש לו ידע את המצב העובדתי ביחס לבעיית השרירים שלו ולחשד למחלת ניוון השרירים, הרי שהתביעה נדחית, והנתבעת פטורה כליל מחבותה החוזית על פי פוליסת הביטוח.