מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פגמים בהליך השימוע שיכולים לחייב את המעסיק לשלם פיצויים

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

ביום 28.2.19 הגיש התובע תביעה לתשלום זכויותיו: שכר עבודה לחודש אוקטובר 2018 (8,320 ₪), פיצוי בגין אי קבלת תלוש שכר לחודש זה (8,320 ₪), פיצוי בגין פיטורים ללא שימוע כדין (33,280 ₪), חלף הודעה מוקדמת (8,320 ₪), פצויי פיטורים (124,800 ₪), הפרישי הפרשות לפנסיה (9,429 ₪), גמול שעות נוספות (413,969 ₪), החזר קזוזם שלא כדין (3,950 ₪), פיצוי בגין אי מתן אישור על תקופת עבודה (8,320 ₪).
וכן: "מעביד הטוען כי אינו חייב בתשלום פצויי פיטורים כאשר פיטר את העובד בשל מעשה פלילי, צריך להוכיח את טענתו במידת הוכחה גדולה יותר מאשר בתביעה אזרחית רגילה" (ראו דב"ע לו/3-1 הלמן - וישנגרד, לא פורסם; הובא בפרשת שלפי, בעמ' 56; ראו גם ע"א 475/81 זיקרי נ' כלל חברה לביטוח בע"מ, פ"ד מ(1) 589 (1986)).
בית הדין הוסיף וקבע שם כי במסגרת השיקולים השונים לשלילת פצויי פיטורים שבהם יש לקחת בחשבון שיקולים לקולא מצויים נסיבותיו האישיות של התובע, תקופת עבודתו, גילו, מצבו המשפחתי ויכולת ההישתכרות העתידית שלו, ואילו במסגרת השיקולים לחומרה יש להתייחס לחומרת מעשיו של התובע, הנזק שניגרם או עלול היה להגרם למעסיק, מעמדו ומידת האמון שניתן בעובד, והשפעת מעשיו על עובדים אחרים ועל יחסי העבודה במקום העבודה לרבות הקף ההרתעה.
בכך, נפל פגם מהותי בהליך השימוע.
עם זאת יודגש, כי הנטל להוכיח את העבודה בשעות הנוספות נותר על כתפי העובד, כפי שפסק בית הדין הארצי בפרשת ריעני: "לטעמינו, גם לאחר תיקון 24, מקום בו בית הדין - בתום הליך שמיעת העדויות ואיסוף הראיות - קובע כי לא השתכנע בכך שהעובד הועסק בשעות נוספות כי אז אין מקום לחייב את המעסיק בתשלום גמול שעות נוספות, גם אם המעסיק לא הציג דו"חות נוכחות. טעם הדבר הוא שגמול שעות נוספות הוא במהותו תוספת לשכר, שתשלומה מותנה בהתקיימות תנאי, הוא העסקה בשעות נוספות, כשמהות זו נגזרת מהוראת סעיף 16 לחוק שעות עבודה ומנוחה. תיקון 24 לא נועד לשנות ממהותו של גמול השעות הנוספות כתוספת לשכר, המותנית בתנאי של עבודה בשעות נוספות, פועלו של סעיף 26ב(א)-(ב) - כפי שהרחבנו לעיל - הוא במישור נטלי ההוכחה והשכנוע". (ע"ע 47715-09-14 עוזי ריעני - אליאסי שיווק בע"מ ואח', 29.3.2017; להלן: פרשת ריעני).
...
משלא הרימה הנתבעת את הנטל להוכיח, באופן מבוסס ומכומת, את הסכומים שלטענתה נטל התובע שלא כדין, אין כל יסוד לטענתה לקיזוז, ודין טענה זו להידחות.
אחרית דבר על יסוד כל האמור, הנתבעת תשלם לתובע כדלקמן: א. פיצויי פיטורים בסך של 124,800 ₪.
תביעות התובע לחלף הודעה מוקדמת, לפיצוי בגין הפרת חוק הגנת השכר, לפיצוי בגין אי מתן אישור על תקופת עבודה ולפיצויי הלנת שכר - נדחות.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ביום 6.6.19 קיבל התובע מכתב סיום העסקה מפרופ' שלמה מור יוסף, בו נכתב כמצוטט: "... 1. ביום 3.6.2009 התחלת את עבודתך במינהל אכיפה וזרים ברשות האוכלוסין וההגירה... בתפקיד מפקח הגירה 2. ביום 7.2.17 זכית במיכרז לתפקיד מרכז צוות (משמורת) במיתקן גבעון. 3. בעקבות אי שביעת רצון הממונים עליך מתפקודך כמרכז צוות במהלך תקופת הניסיון, הוחלט להחזירך לתפקידך הקודם כפקח אכיפה החל מיום 27.5.18 וזאת בכפוף לשימוע וכינוס ועדת התאמה כפי שמחויב בהנחיית נציב 1.10 מיום 26.2.17... 4. בהמשך לאמור לעיל ובעקבות חוות דעת הממונים עלייך. הנהלת הרשות התבקשה לסיים העסקתך ברשות האוכלוסין וההגירה. להלן הטעמים לבקשה. 4.1. תיפקוד מקצועי לקוי א. נטען כי הנך פועל באופן עצמאי ונימצא בנתק עם הממונה או עם שאר מרכזי הצוות במיתקן ובכך פוגע באופן ישיר בעבודה השוטפת המושתת על שתוף פעולה מלא ועל עבודת צוות. ב. ריבוי העדרויות ללא הודעה מראש לממונים עלייך... 4.2. אי קבלת מרות- מר איציק עמרני , מנהל זרוע ההרחקה, קרא לך מספר פעמים לשיחת בירור וסירבת להגיע. כמו כן, לא הגעת לשיחה שנקבעה במשרדו של מר עמרני ביום 21.1.19. ב. יציאה מהמתקן ללא אישור הממונים עליך, למשל ביום 5.11.18 יצאת מהמתקן משעה ..... וזאת למרות שמר אייל הראל, ממונה מיתקני משמורת, לא אישר לך לצאת. מצ"ב דוא"ל בנושא... בנוסף ביום 20.3.19 יצאת מהמתקן בשעה 10.30 עד לשעה 12.06 ללא קבלת אישור הממונה לכך. ג. אינך נשמע להוראות הממונים עליך ומסרב לקבל את מרותם...6. בהתאם למתואר לעיל, ביום 15.5.19 שלחת את התייחסותך לטענות שהועלו כנגדך בשימוע. להלן עקרי הדברים: א. טענת כי מיום זכייתך במיכרז בדרגת מרכז, מר איציק עמרני ואייל הראל החלו להיתנכל לך. ב. באשר לטענה כי הנך מיתנהל באופן עצמאי ומסרב לשתף פעולה עם הממונים עליך... טענת כי הממונה הוא זה שיצר את הנתק בכך ששלח לך הנחיות באמצעות עובדים אחרים. בנוסף ציינת כי הנך מיתנהל מול הגורמים הנ"ל במישור המקצועי בלבד וזאת לאור העובדה כי לא אישרו לך מתן דרגת מרכז. ג. טענת שמעולם לא נעדרת ממקום עבודתך ללא הודעה מראש על כך. ד. באשר לטענה אודות אי התייצבותך לפגישות עם מר עמרני, טענת כי בנגוד לנאמר ע"י מר עמרני, התייצבת לאחת הפגישות שנקבעו לטענתך פגישות אלא נקבעות כדי להשפיל אותך ולאיים עליך.... 7. עקרי הטענות שהעלית בהתייחסותך לשימוע נגעו בטענה להיתנכלות ולא במענה לגופן של הטענות. חשוב לציין כי ביום 20.4.18 שלחה לך רו"ח נירית גור- אלקלעי, מנהלת אגף בכירה ביקורת פנים ותלונות ציבור את מימצאי בדיקתה בדבר טענתך להיתנכלות מצד הממונים עליך ולא מצאה שיש ממש בטענתך זו וקבעה כי לא נפל פגם בהחלטתם להחזירך לתפקיד הקודם... 8. לאחר בחינה מעמיקה של טענותיך, תוך שקילת כלל השיקולים בכובד ראש, בלב פתוח ובנפש חפצה. הנהלת הרשות סבורה כי לא הצגת הסברים מניחים את הדעת אודות הטענות שהועלו בפניך במכתב השימוע לכן החלטתי היא לסיים את העסקתך ברשות, כך שזו תבוא לסיומה ביום 6.7.19.... ". (ר' נספח ד' לכתב התביעה).
בהקשר זה יצוין כי, בית הדין הארצי קבע בע"ע 10940-10-15 מנורה מבטחים ביטוח בע"מ - יונתן רון (6.9.18) (להלן: עניין מנורה) כי סמכותו של בית הדין לפסוק פיצוי על נזק שאינו ממוני מושתתת על ההכרה בכך שגם נזק שאינו נלווה לפגיעה פיזית ואינו מתבטא בחיסרון כיס ראוי לפצוי: "הוראה זו, כמו הוראות נוספות המסמיכות את בית הדין לפסוק פיצוי על נזק שאינו ממוני, מושתתת על ההכרה בכך שגם נזק שאינו נלווה לפגיעה פיזית ואינו מתבטא בחיסרון כיס ראוי לפצוי. ככלל, הושטת פיצוי בגין נזק שאינו ממוני מגשימה בראש ובראשונה תכלית תרופתית, היינו הטבת נזק שניגרם לנפגע. בנוסף, פיצוי זה, ככל פיצוי, מגשים תכלית חינוכית הרתעתית, שכן הוא מחייב את המפר לשאת בעלות הפרתו, וכפועל יוצא מכך עשוי הפצוי להוות תמריץ שלילי להפרה עתידית על ידו או על ידי אחרים". בע"ע (ארצי) 30585-09-12 חברת יישום פיתרונות אנושיים בע"מ – אורית בוסי (4.8.13) נקבע כי: "עגמת הנפש היא סוג של נזק לא ממוני, שככלל אין מניעה מלפסוק עבורו פיצוי וזאת במקרים המתאימים, כגון פגיעה בזכויות חוקתיות, ובכלל זה פיטורים על רקע של אפליה". לגבי פסיקת פיצוי בגין עוגמת נפש נפסק בבשא (ארצי) 205/07 אוניברסיטת תל אביב – רבקה אלישע (27.2.08): "אשר לפצוי בגין עוגמת נפש עילת תביעה זו שייכת לעילות הפצוי בגין נזק לא ממוני בשל פיטורים בחוסר תום לב. שיעורו של אותו פיצוי בגין עוגמת נפש צריך להיקבע גם כן, כפי שנקבע הפצוי בגין הנזק הממוני, על פי מידת חוסר תום הלב בפיטורי העובד. ככל שמדובר בפיטורים שרירותיים יותר על פי עילתם ובהליך לקוי יותר; כך ראוי להניח, שנגרמה לעובד עוגמת נפש רבה יותר, בחינת - "לפום צערא האגרא", שעל המעביד לשלם לעובד.
וכך נאמר : "הגם שהגשמת חובת השימוע יכולה להיות במספר דרכים הרי שניתן לזהות מכנה משותף חיוני בין הדרכים השונות לקיומה, וזאת על מנת שתכלית השימוע תוגשם. מכנה זה – מבלי להתיימר למצותו – כולל, בין היתר, יידוע העובד בדבר אפשרות הפיטורים; מתן הנימוקים המפורטים בגינם נשקלת אפשרות פיטוריו מספיק זמן מראש, וזאת על מנת שתהא לעובד האפשרות להערך לקראת השימוע; שקילת טענות העובד בנפש פתוחה וחפצה; ככל שהעובד חפץ להיות מיוצג בהליך השימוע שמורה לו ככלל הזכות לכך". לאחר בחינת נסיבות העניין אנו סבורים כי במקרה דנן בתהליך השימוע נפלו מספר פגמים כמפורט: ראשית, במהלך הליך הדחת התובע מתפקידו היתקיימו מספר פגישות משמעותיות הנוגעות להדחתו, לרבות כינוסה של וועדה שדנה בהארכת תפקידו של התובע לתפקיד שנבחר אליו במיכרז, וזאת עובר לזימון התובע לשימוע.
וכך נאמר: "במסגרת זו ניתן לשקול מיגוון שיקולים, אשר מבלי להתיימר למצותם, כוללים: עוצמת הפגם והחומרה במחדלי המעסיק, האם חובת השימוע הופרה באופן מלא או חלקי ....; אופיו של ההליך שקוים – ככל שקוים – והאם נשמר בגדר השיח והשיג כבודו של העובד כאדם או שאך הוטחו האשמות ...; האם הפיטורים היו מסיבה עניינית או שאינה עניינית, שכן החומרה המהותית הקיימת במקרה בו עילת הפיטורין אינה עניינית משליכה גם על תוצאת החומרה שבאי שמירה על זכויותיו הדיוניות של העובד טרם פיטוריו; משך תקופת העסקת העובד; גילו של העובד.... ; האם נפל דופי גם בהתנהגות העובד ... ועוד". בקביעת רף הפצוי בהתאם לאמות המידה שמנינו לקחנו בחשבון את משך תקופת העסקתו הארוכה של התובע בנתבעת, ואת הפגמים שנפלו בהליכי הזימון לשימוע, מבחינת ההתראה לעובד ומידת פירוט נימוקי השימוע, כמו גם את מסקנתנו כי הליך השימוע נעשה למראית עין לאחר שההחלטה בעיניינו של התובע כבר התקבלה עובר להדחתו ופיטוריו.
...
ביום 6.6.19 קיבל התובע מכתב סיום העסקה מפרופ' שלמה מור יוסף, בו נכתב כמצוטט: "... 1. ביום 3.6.2009 התחלת את עבודתך במינהל אכיפה וזרים ברשות האוכלוסין וההגירה... בתפקיד מפקח הגירה 2. ביום 7.2.17 זכית במכרז לתפקיד מרכז צוות (משמורת) במתקן גבעון. 3. בעקבות אי שביעת רצון הממונים עליך מתפקודך כמרכז צוות במהלך תקופת הניסיון, הוחלט להחזירך לתפקידך הקודם כפקח אכיפה החל מיום 27.5.18 וזאת בכפוף לשימוע וכינוס ועדת התאמה כפי שמחויב בהנחיית נציב 1.10 מיום 26.2.17... 4. בהמשך לאמור לעיל ובעקבות חוות דעת הממונים עלייך. הנהלת הרשות התבקשה לסיים העסקתך ברשות האוכלוסין וההגירה. להלן הטעמים לבקשה. 4.1. תפקוד מקצועי לקוי א. נטען כי הנך פועל באופן עצמאי ונמצא בנתק עם הממונה או עם שאר מרכזי הצוות במתקן ובכך פוגע באופן ישיר בעבודה השוטפת המושתת על שיתוף פעולה מלא ועל עבודת צוות. ב. ריבוי העדרויות ללא הודעה מראש לממונים עלייך... 4.2. אי קבלת מרות- מר איציק עמרני , מנהל זרוע ההרחקה, קרא לך מספר פעמים לשיחת בירור וסירבת להגיע. כמו כן, לא הגעת לשיחה שנקבעה במשרדו של מר עמרני ביום 21.1.19. ב. יציאה מהמתקן ללא אישור הממונים עליך, למשל ביום 5.11.18 יצאת מהמתקן משעה ..... וזאת למרות שמר אייל הראל, ממונה מתקני משמורת, לא אישר לך לצאת. מצ"ב דוא"ל בנושא... בנוסף ביום 20.3.19 יצאת מהמתקן בשעה 10.30 עד לשעה 12.06 ללא קבלת אישור הממונה לכך. ג. אינך נשמע להוראות הממונים עליך ומסרב לקבל את מרותם...6. בהתאם למתואר לעיל, ביום 15.5.19 שלחת את התייחסותך לטענות שהועלו כנגדך בשימוע. להלן עיקרי הדברים: א. טענת כי מיום זכייתך במכרז בדרגת מרכז, מר איציק עמרני ואייל הראל החלו להתנכל לך. ב. באשר לטענה כי הנך מתנהל באופן עצמאי ומסרב לשתף פעולה עם הממונים עליך... טענת כי הממונה הוא זה שיצר את הנתק בכך ששלח לך הנחיות באמצעות עובדים אחרים. בנוסף ציינת כי הנך מתנהל מול הגורמים הנ"ל במישור המקצועי בלבד וזאת לאור העובדה כי לא אישרו לך מתן דרגת מרכז. ג. טענת שמעולם לא נעדרת ממקום עבודתך ללא הודעה מראש על כך. ד. באשר לטענה אודות אי התייצבותך לפגישות עם מר עמרני, טענת כי בניגוד לנאמר ע"י מר עמרני, התייצבת לאחת הפגישות שנקבעו לטענתך פגישות אלא נקבעות כדי להשפיל אותך ולאיים עליך.... 7. עיקרי הטענות שהעלית בהתייחסותך לשימוע נגעו בטענה להתנכלות ולא במענה לגופן של הטענות. חשוב לציין כי ביום 20.4.18 שלחה לך רו"ח נירית גור- אלקלעי, מנהלת אגף בכירה ביקורת פנים ותלונות ציבור את ממצאי בדיקתה בדבר טענתך להתנכלות מצד הממונים עליך ולא מצאה שיש ממש בטענתך זו וקבעה כי לא נפל פגם בהחלטתם להחזירך לתפקיד הקודם... 8. לאחר בחינה מעמיקה של טענותיך, תוך שקילת כלל השיקולים בכובד ראש, בלב פתוח ובנפש חפצה. הנהלת הרשות סבורה כי לא הצגת הסברים מניחים את הדעת אודות הטענות שהועלו בפניך במכתב השימוע לכן החלטתי היא לסיים את העסקתך ברשות, כך שזו תבוא לסיומה ביום 6.7.19.... ". (ר' נספח ד' לכתב התביעה).
בע"ע (ארצי) 627/06 אורלי מורי – מ.ד. פילו בע"מ (16.3.08) קבעה כב' השופטת (כתוארה אז) וירט ליבנה: "מנוסח הסעיף עולה כי נקודת המוצא היא שנטל ההוכחה מוטל על המעביד, אולם, בכל הקשור בפיטורים מעבודה, על העובד להוכיח בשלב הראשון כי לא היתה בהתנהגותו או במעשיו סיבה לפיטוריו. המחוקק נתן דעתו לקושי בהוכחת טענת ההפליה, ולכן אין הוא מטיל על העובד להוכיח פוזיטיבית את טענת ההפליה, אלא נקבע כי על העובד להוכיח כי לא היתה קיימת עילה ברורה לפיטוריו על פי התנהגותו או מעשיו, ולאחר מכן עובר הנטל על כתפי המעביד. בשלב הראשוני, על העובד להביא ראשית ראיה בלבד (ראו פסק דין פלוטקין, בעמ' 495). רק לאחר שעמד העובד בנטל זה והציג ראשית ראיה לקיומה של עילה לכאורה לפיטורים מחמת הפליה אסורה, עובר הנטל על כתפי המעביד לסתור את טענות העובד ולהוכיח כי לא פעל מתוך הפליה אסורה על פי עילות ההפליה המנויות בסעיף 2 לחוק שוויון ההזדמנויות." מן הכלל אל הפרט האם התובע הוכיח כי לא היתה בהתנהגותו ובמעשיו סיבה לפיטוריו? לאחר שמיעת העדויות ושקילת מלוא הראיות, שוכנענו כי התובע במקרה שלפנינו עמד בנטל הראשוני המוטל עליו לצורך העברת נטל ההוכחה לכתפי הנתבעת לענין הוכחת הפלית התובע והפרת חוק שוויון הזדמנויות בעבודה.
מנגד לקחנו בחשבון כי אכן התובע לא פעל בהתאם להנחיית הנתבעת בכל הנוגע לשינוי מקום ישיבתו, עם זאת, שוכנענו כי דרישה זו לא היתה עניינית והיתה חלק מהפגמים בהליך סיום העסקתו.
נוכח פסיקת בית הדין הארצי בנדון ולאחר ששקלנו את הפגמים שפורטו, שוכנענו כי מדובר בפגמים משמעותיים הן בפן הפרוצדורלי והן בעילת הפיטורים ומשכך שוכנענו כי על הנתבעת לפצות את התובע בסך 30,000 ₪ כפיצוי שאינו ממוני בגין פיטורים שלא כדין.
סוף דבר הנתבעת תשלם לתובע, בתוך 30 יום מקבלת פסק הדין, את הסכומים הבאים, בתוספת הפרשי ריבית והצמדה כחוק מיום הגשת התביעה (12.2.20) ועד ליום התשלום בפועל: פיצוי שאינו ממוני בגין הפרת חוק שוויון הזדמנויות בעבודה בסך 50,000 ₪; פיצוי שאינו ממוני בגין פיטורים שלא כדין בסך 30,000 ₪.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

לאחר ששקלנו את טענות הצדדים, אנו קובעים שנפל פגם בהליך הפיטורים בכך שלא נימסרה לתובע הזמנה לשיחת שימוע זמן מספיק טרם שזו היתקיימה באופן שפגע בזכות הטיעון.
יש יסוד להניח שלו היה נימסר לתובע זימון לשימוע פרק זמן מספיק מראש, ובזימון היו מצוינות טענות הנתבעת כלפיו, היה התובע יכול להכין את עצמו לשיחה ולהגיב, ולא מן הנמנע שבדרך זו היתה נמנעת התוצאה של פיטורים ואף יתכן שהנתבעת היתה נמלכת בדעתה.
התובע טען שבנסיבות פיטוריו הוא זכאי לפצויי פיטורים משפוטר על מנת להיתחמק מתשלום פצויי פיטורים, ומטעם זה יש לחייב את הנתבעת גם בתשלום דמי הבראה עבור שנת עבודה.
בע"ע (ארצי) 1260/00 מרקוביץ' – אקורד הנדסה בע"מ (5.8.02) נפסק: "....במקרים מסוימים רשאי המעסיק לערוך חשבון מדויק עם העובד על תשלומי יתר, ועצם תשלום סכום לעובד אינו קביעה מוחלטת של זכאות או בדבר נכונות הסכום. אולם, כאשר אין הסכם מפורש בעיניין, ההיתחשבנות של המעסיק עם העובד חייבת להתבצע תוך זמן סביר ובתום לב. " בנסיבות המקרה כאן, הנתבעת לא עמדה בנטל להוכיח את טענת הקזוז בגין תשלום שכר ביתר.
התביעה לפצוי בגין פגמים בהליך הפיטורים מתקבלת בחלקה, באופן שאנו מחייבים את הנתבעת לשלם לתובע פיצוי בסך 7,000 ₪.
...
מכאן, שטענת הקיזוז לא הוכחה כדבעי והיא נדחית.
סוף דבר התביעה בגין פיצויי פיטורים, דמי הבראה, ופיצוי בגין אי מסירת הודעה על תנאי עבודה – נדחית.
התביעה לפיצוי בגין פגמים בהליך הפיטורים מתקבלת בחלקה, באופן שאנו מחייבים את הנתבעת לשלם לתובע פיצוי בסך 7,000 ₪.

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2021 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

העובד לא החזיר את הכספים שקבל מהדיירת, וככל הידוע לא ניפתחו הליכים אזרחיים בגין כך. ביום 1.11.17 הגיש העובד את תביעתו כנגד המעסיקה, ודרש במסגרתה פצויי פיטורים; חלף הודעה מוקדמת; פיצוי בגין פיטורים שלא כדין לרבות נוכח פגמים שנפלו בהליך השימוע; וזכויות סוציאליות נוספות.
בית הדין ציין כי "התובע הוצא מהעבודה בפועל ונטלו מפתחותיו... זאת ללא שיחת הסבר על תהליך זה. בכך נפל טעם לפגם בהתנהלות הנתבעת". בית הדין נימק כי "ראוי היה ליתן לתובע מכתב ובו הסבר כי עד לשימוע, כאמור במכתב ההזמנה לשימוע, על התובע להישאר בביתו, בתמורה או בהיעדר תמורה או באופן אחר או כי הוא בהשעיה. דהיינו, גם אם זכות הנתבעת לוודא כי לא ישהה בדיור המוגן עד השימוע, עליה ליידע את העובד מה הסטאטוס בו הוא נמצא. חל"ת או חופשה בתשלום או השעיה, זאת לא נעשה ובכך נפל פגם בהתנהלות הנתבעת טרם שימוע". אשר לטענת העובד כי החלטת הפיטורים התקבלה למעשה עוד טרם השימוע - צטט בית הדין את עדות מנכ"ל המעסיקה ממנה עולה כי רק לאחר הודאת העובד בשימוע הוחלט לפטרו, והסיק מכך כי "ההחלטה על פיטורים נפלה רק בשימוע עצמו. מהלך זה תקין ולגיטימי לכאורה". במקביל קבע כי לא ניתן להיתעלם ממכתב המעסיקה לדיירים הנושא את התאריך 12.7.16 היינו יום טרם השימוע, בו צוין בין היתר כי "אחד מעובדי הכפר ניצל את מעמדו ובקש מאחת מדיירות הכפר להעניק לו סכום כסף גדול... העובד שהואשם בהונאה, פוטר מעבודתו" (ההדגשה אינה במקור).
בית הדין קבע בקשר לכך כי: "בכך יש פגם בהליך השימוע. הלכה למעשה הציגה הנתבעת בפני הדיירים יום לפני השימוע מצג לפיו העובד שנטל כספים לצורך בניית ביתו כבר פוטר. הנתבעת טענה כי רצתה להפיס את האוירה הסוערת של הדיירים. אולם יש בכך לפגום בהליך השימוע באופן המצדיק פיצוי אך לא בשיעור שהתובע תבע שכן השימוע עצמו נערך, ישבו בו מקבלי ההחלטות, נתנה לתובע זכות אמיתית לטעון ואף להשיב את הכסף, דבר שיכול היה לשנות את התמונה ולהותירו כעובד. כך אף נרשם בפרו'. ההודעה לדיירים אינה מאיינת את הליך השימוע עצמו שנעשה כדין ועל פניו אף בנפש חפצה, שכן התובע היה עובד מוערך שחפצו ביקרו במהלך כל העסקתו, אולם יש בכך כאמור להצדיק פיצוי על פגם בהליך השימוע מהמכתב ועד לישיבת השימוע". בית הדין הוסיף כי "מרבית התהליך תקין" וכי הפגמים שנפלו בשימוע - הן נוכח הוצאת המכתב לדיירים יום טרם השימוע והן נוכח הוצאת העובד לחופשה ביום 29.6.16 ללא הסבר מספיק - לא פגמו באותנטיות השימוע ורצינותו, ואף ניתנה במהלכו היזדמנות לעובד להחזיר את הכספים ולהמנע מפיטוריו.
עוד טענה כי לא הייתה הצדקה לפסוק פיצוי כה גבוה בגין הפגמים המינוריים (אם בכלל) שנמצאו בהליך הפיטורים, תוך היתעלמות מהנסיבות החמורות שחייבו את סיום עבודתו של העובד.
...
להשלמת התמונה נוסיף כי מעבר לכל האמור לעיל ניתח בית הדין האזורי את כשרותה ותקפותה של המתנה הכספית שניתנה לעובד על ידי הדיירת, אך נבהיר כבר כעת כי חלק זה בפסק הדין לא נדרש לטעמנו לצורך ההכרעה; מערכת היחסים בין הדיירת לעובד אינה מערכת של יחסי עבודה; והדיירת אף לא נשמעה במסגרת ההליך.
לאחר ששקלנו את טענות הצדדים ועיינו בכל חומר התיק, אנו קובעים כי דין ערעור העובד להידחות, פרט להבהרה כי כל הניתוח בפסק דינו של בית הדין האזורי המתייחס לדיני המתנה ותקפותה במערכת היחסים שבין העובד לדיירת לא נדרש לצורך הכרעתו כמו גם הכרעתנו, ומשכך אין לראות בדחיית ערעור העובד כאישור לחלק זה של פסק הדין.
מעבר לצורך עיינו בתחשיב העובד ובחומר הגלם עליו התבסס ומצאנו כי בדו"חות הנוכחות צוין מדי חודש מספר השעות הנוספות בשיעור 125% ומספר השעות הנוספות בשיעור 150% תוך סכימה שלהם בתחתית כל דו"ח, כאשר רוב מכריע של השעות בשיעור 150% הן שעות שבת וחג.
בהתחשב בכל זאת, המעסיקה לא עמדה בנטל לשכנע כי יש להתערב בפסיקתו של בית הדין האזורי ברכיב זה. אשר להוצאות בגין ההליך בבית הדין האזורי - כידוע, ערכאת הערעור אינה נוהגת להתערב בשיקול דעת הערכאה הדיונית בקשר לכך, ולא מצאנו כי מקרה זה מצדיק חריגה מכך.
סוף דבר - נוכח כל האמור לעיל, ערעור העובד נדחה, פרט להבהרה המפורטת ברישת סעיף 18 לעיל.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בתביעה, עתרה מבטחים לסעדים הללו: · "לחייב את הנתבע לשלם לתובעת את מלוא סכום הרווחים שהשיא הנתבע לעצמו ולבני משפחתו תוך הפרת חובותיו כלפיה בסך 13,260,000 ₪ הכוללים את סכומי התשואה שהשקעתם היתה מניבה לקרן, כאמור בחוות הדעת, בתוספת התשואה שהשקעת הכספים בידי הקרן היתה מניבה לקרן לו הושקעו אצלה מיום 30.9.2017 ועד מועד התשלום בפועל; ולחלופין בתוספת הפרישי הצמדה וריבית כדין; בנכוי סך 1.5 מיליון סכום פיצוי שהושת על הנתבע לשלם לקרנות, בגזר הדין בתיק הפלילי;
מבטחים יכולה הייתה לידרוש פיצוי גבוה יותר, לא בהליך של תביעה בבית הדין ומשלא עשתה כך מחלה על זכותה המשפטית לתבוע את הנתבע.
פצויי פיטורים ופצוי חלף הודעה מוקדמת הפקדות המעסיק לתגמולים ולקרן הישתלמות המסגרת הנורמאטיבית לאפשרות להפחתת או לשלילת פיצויים, לפי סעיף 17 לחוק פצויי פיטורים, התשכ"ג- 1963, נסקרה בהרחבה בפסק הדין בעיניין ע"ע (ארצי) 659/08 טוליפ תעשיות הנדסה בע"מ-אלכסנדר פסחוביץ (20.12.2009), בהאי לישנא: "ככלל, הפיטורים עצמם הם עונש לעובד גם אם שולמו לו פצויי פיטורים. על כן, שלילת פצויי פיטורים ושלילת הודעה מוקדמת ייעשו במשורה ו"במקרים הקיצוניים ביותר" כ"גבול עליון לסמכות הענישה".
פיצוי בגין פגמים בהליך השימוע ופיטורים בחוסר תום לב בתביעתו, עתר הנתבע לפצוי בשיעור 6 משכורות בגין פגמים בהליך השימוע לפני פיטוריו [סעיפים 76(י)- 76(יא)].
...
סיכום סיכומו של דבר, התביעה העיקרית מתקבלת ברובה, כך שהנתבע יפצה את מבטחים בסך 7,890,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כדין מיום 1.1.09 ועד למועד התשלום המלא בפועל.
לפי הצורך, מבטחים רשאית להגיש לחתימת בית הדין תוך 30 יום פסיקתא מתאימה המופנית לקרנות ולקופות בהקשר זה. נדחות התביעות הנוגעות להשבת ההפקדות לתגמולים; להשבת שכר עבודה ששולם לנתבע; ותשלום בגין מס עבור שווי שימוש ברכב.
התביעה שכנגד נדחית במלואה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו