מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פגיעה ברכב חונה: אשם תורם של בעל הרכב החונה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2020 בשלום אשקלון נפסק כדקלמן:

בנסיבות מעין אלו צריכות להיות ראיות מוצקות כדי להטיל אשם תורם על בעל הרכב.
יתרה מכך, הנתבע לא הוכיח כי היה אדם נוסף שכוון אותו לאחור, ולא מצאתי כי ניתן להסתפק בעדות יחידה של בעל דין לעניין זה. מהעדויות עולה כי היה אדם שצעק לעבר המשאית כי פוגעת ברכב חונה, אולם לא עולה כי אותו אדם כיוון את המשאית בנסיעתה.
...
סוף דבר הנתבע 1 אחראי לקרות התאונה והנתבעת 2 אחראית כמעסיק, באחריות שילוחית, למעשיו.
על כן אני מחייב את הנתבעים 1-2, ביחד ולחוד, לשלם לתובעת סך של 50,733 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כדין ממועד הגשת התביעה.
התביעה כנגד הנתבעת 3 נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2019 בשלום אשקלון נפסק כדקלמן:

רקע וטענות הצדדים אורן בן עזרא הוא בעלים של משאית לפינוי מכולות.
תאור המקרה כפי שמולא בטופס ההודעה מטעם בעל המשאית, שמולא על ידי הסוכן ונחתם על ידי הנהג, היה כי המשאית חנתה במדרון וכאשר הנהג יצא מהרכב הרכב היתדרדר ופגע בשלושה כלי רכב שחנו בהמשך המדרון: "פגע בפינה האחרונית של המרצדס הראשון המשיך ופגע בסוזוקי שנדחף לרכב שחנה אחריו". בגין התאונה הוגשו שלוש תביעות שאוחדו לפני.
בנסיבות אלו, כאשר הרכבים חנו ברחבת עפר בקבוץ המשמשת כחניה, גם אם לא חניה מוסדרת, מלוא האשם לקרות התאונה רובץ לפתחו של נהג המשאית ואין להטיל אשם תורם על בעלי הרכבים שהחנו רכבם ברחבה.
...
על כן אני מחייב את מנורה לשלם לתובעות את הסכומים הבאים: בת"א 15211-03-16 ,תביעת איילון חברה לביטוח בע"מ, סך של 82,179 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כדין ממועד הגשת התביעה.
עם זאת, מאחר ומנורה לא יכולה לתבוע את עצמה, ובהתאם להסכמת הצדדים, תביעה זו נדחית ללא צו להוצאות.
בכל הנוגע להוצאות הנתבע ושולח ההודעות כלפי מנורה, אורן בן עזרא, אני מחייב את מנורה לשלום לו הוצאות ושכר טרחת עו"ד בגין כל ההליכים, בסכום כולל של 10,000 ₪.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2018 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לטענת נהג המונית ברחוב היו שני נתיבים פנויים לנסיעה והתובעת לא חסמה את הנתיב שלו בעת שעמדה בחניה כפולה ורק בעת שפנתה לשמאל נכנסה לנתיב נסיעתו והתנגשה בו. אין חולק כי כתוצאה מעוצמת ההיתנגשות בין השניים, הועף רכבה של התובעת לימין ופגע ברכב החונה מימין אשר בעליו שהה אותה עת בקיוסק הסמוך.
אף לא מי מהנהגים זימן את בעל הרכב החונה לעדות וספק אם היה בכך כדי להועיל בשים לב לעובדה כי ככל הנראה לא ראה את התאונה עצמה, אלא הגיע למקום לאחר שכבר אירעה לבחון את הנזק לרכבו.
עוד ניתן ללמוד על עוצמת התנע והמהירות עמה הגיע רכב המונית מאחוריה, עת היתנגש בה. במצב דברים זה, לאחר שעיינתי בכתבי הטענות ושמעתי את הצדדים, הגעתי לכלל מסקנה כי האחריות לקרות התאונה רובצת רובה ככולה על נהג המונית ואולם לתובעת אשם תורם.
לאור כל המקובץ לעיל, מצאתי לנכון לחלקת את אחריות הנהגים בחלוקה הבאה: 80% אחריות נהג המונית ואשם תורם של התובעת בשיעור 20%.
...
כפועל יוצא- דין התביעה להתקבל בחלקה ולהלן נימוקיי: נהג המונית אחראי לקרות התאונה בשל אי שמירת מרחק מתאים וראוי שהיה מאפשר לו להאט, לבלום ולעצור בזמן, הגם אם לטענתו התובעת הפתיעה אותו כאשר בחרה לפתע לבצע פרסה ממצב של עצירה מוחלטת לטענתו.
לאור כל המקובץ לעיל, מצאתי לנכון לחלקת את אחריות הנהגים בחלוקה הבאה: 80% אחריות נהג המונית ואשם תורם של התובעת בשיעור 20%.
סוף דבר תביעת התובעת מתקבלת בחלקה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2018 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לשיטתה, התאונה ארעה שעה שרכב המזדה נסע כדין בנתיב נסיעתו, או אז הגיח במהירות רכב הפורד, סטה אל הנתיב הנגדי, ופגע בעוצמה ברכב המזדה אשר בתורו נהדף אל עבר הרכב החונה.
ואולם, ראיתי לנכון לשמוע מחדש את העדויות הגם שבנסיבות העניין יש מקום לטענה בדבר קיומו של מעשה בי דין מסוג השתק פלוגתא שכן שאלת האחריות נידונה והוכרעה על ידי בית המשפט דשם, ואולם, לא היה מנוס אלא לשמוע מחדש את העדויות נוכח התיבה הלשונית "אשם תורם" בה בית המשפט עשה שימוש בפסק הדין ביחס לשלושת המעורבים מבלי שהדברים יוחדו אך כלפי התובע דשם, מר יעקב, הבעלים של הרכב החונה.
ראו גם עפ''ת (מחוזי חיפה) 46542-12-122 ולדיסלב רודנקו נ' מדינת ישראל (פורסם בנבו) שם דובר אומנם בעירעור במסגרת הליך פלילי, ואולם, בית המשפט המחוזי קובע כי אחריות הבעלים של רכב חונה אינה מסתיימת אך עם פעולת חניית הרכב אלא היא ממשיכה לחול כל עוד הרכב חונה במקום.
...
יובהר שלצורך הכרעתי זו, איני נזקק לשאלה הפרשנית מה הייתה כוונת בית המשפט לתביעות קטנות שעה שקבע אשם עצמי, ובלשון אחרת האם מדובר באשם המכוון אך כלפי התובע דשם, מר יעקב, או שמא מדובר באשם יוצר אחריות כלפי הנהגות האחרות?, זאת לאחר ששמעתי מחדש את הראיות בתיק, והתרשמתי בצורה ישירה ובלתי אמצעית מהעדויות שהובאו בפניי וכן נוכחתי כי הרכב החונה אכן יצר סיכון תחבורתי והיווה גורם, אומנם נוסף לגורמים סיבתיים נוספים, לקרות התאונה.
אומנם, באותו מקרה דובר ברכב חונה שהתדרדר לאחור, ואולם, הדברים שבית המשפט ציין יפים גם לנידון דידן: "טענת המערער ממנה משתמע כי אחריות הנהג מסתיימת עם החניית הרכב, אינה מקובלת עלי. אחריות הנהג בפועל ממשיכה לחול עליו לא זו בלבד עד לחניה, אלא ממשיכה להטיל עליו את האחריות גם לאחר מכן. החניית הרכב במהותה ומשמעותה נהיגה כמובנה בפקודה ובתקנות. זו היא תכליתן של הוראות הפקודה והתקנות, על כן, ככלל מוטלת אחריות על הנהג שהחנה את הרכב , אחריות שתמשיך לחול עליו כשהרכב חונה ואף תחייבו ביחס לכל אשר יתרחש בעקבות התדרדרות הרכב. אין הדעת סובלת קבלת פרשנות ממנה משתמעת שאחריות הנהג, מסתיימת עם החניית הרכב, כי המקרה שבפני וניסיון החיים מלמדים שתאונות מתרחשות ונגרמות ע"י רכב חונה, הגם שהנהג כבר עזב אותו. גישה אחרת עלולה להביא למצבים בהם לא תמצא אחראי לנזק שנגרם ע"י רכב חונה. תוצאה זו, מחטיאה את תכלית החקיקה". הגם שמדובר בהתדרדרות של רכב חונה, לית מאן דפליג כי הדברים שבית המשפט מציין שם רלבנטיים גם רלבנטיים לנידון דידן.
סיכומם של דברים נוכח חלוקת האחריות אותה קבעתי כפי שהדברים פורטו בהרחבה לעיל, הרי ככל שהדברים אמורים בתביעה העיקרית, אני פוסק כדלקמן: אני מחייב את שירביט לשלם לתובעת סך של 22,007 ש''ח (50% מסכום התביעה העיקרית), ואת שומרה סך של 8,803 ש''ח (20% מסכום התביעה העיקרית), ובסה''כ 30,810 ש''ח. לסכום שפסקתי יש להוסיף שכ''ט עו''ד בסך 5,500 ש''ח אשר ישולם באופן ששירביט תישא בסך 3,927 ש''ח, ואילו שומרה תישא בסך 1,573 ש''ח, וזאת בהתאם לחלוקה המפורטת בסעיף 16 (ג').
ככל שהדברים אמורים בתביעה שכנגד, אני פוסק כדלקמן: אני מחייב את שומרה לשלם לשירביט סך של 2,603 ש''ח (20% מסכום התביעה שכנגד), ואת שלמה סך של 3,905 ש''ח (30% מסכום התביעה), ובסה''כ סך 6,508 ש''ח. לסכום שפסקתי יתווסף רכיב שכ''ט בסך 2,500 ש''ח שישולם עפ''י חלוקה שלפיה שומרה תישא ב- 40% מהסכום (2,603 ש''ח /6,508 ש''ח), הווי אומר סך של 1,000 ש''ח, ואילו שלמה תישא ב- 60% (3,905 ש''ח /6,508 ש''ח), הווי אומר סך 1,500 ש''ח. לסכומים יתווספו גם החזר בגין המחצית הראשונה של האגרה וכן תשלום המחצית השנייה של האגרה עפ''י אותה חלוקה שפורטה בסעיף 17 (ב') (40%- 60%).

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2014 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפני תביעה שעניינה ניזקי רכוש שנגרמו ברכב המבוטח על ידי התובעת (להלן: "רכב התובעת") בתאונת דרכים שאירעה בין רכב התובעת לבין אוטובוס בבעלות הנתבעת (להלן: "האוטובוס") וכן נפגע בתאונה רכב חונה (להלן: "הרכב החונה").
לעומת זאת, טוען ב"כ הנתבעת, כי חלוקת האחריות, בין החברות כפי שנקבעה בתא"מ 48537-06-11 היא חלוקה שווה, ויש מקום לחייב את הנתבעת במחצית מסכום הנזק שניגרם לתובעת ובאשר להודעת צד ג' בתביעות הקטנות הרי שיש לידון בה שם, ובית המשפט כאן, אינו אמור להכריע בה. עיינתי בפרוטוקול הדיון ובפסק הדין בתא"מ 48537-06-11, הסוגיה שעמדה לפני בית המשפט שם, היא בנוגע לאחריותם של נהגי התובעת והנתבעת כאן כלפי הרכב החונה בסוגיה זו קבע בית המשפט כי האחריות היא שווה, ואולם לנהג הרכב החונה אשם תורם של 20%.
...
דיון והכרעה לאחר שעיינתי בפרוטוקול הדיון בתא"מ 48537-06-11, ובמכלול נסיבות העניין לא מצאתי לנכון לקבוע כי האשם התורם של נהג הרכב החונה מקים אחריות, זאת גם אם אצא מתוך הנחה, כי הרכב החונה חנה במקום אסור.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו