מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פגיעה בפרטיות במקום העבודה: אחריות המעסיק

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

לגבי הפגיעה בפרטיות הנטענת על ידי התובע בניטור תיבת הדואר האלקטרוני שהועמדה לרשותו לצרכי העבודה, טוענת הנתבעת כי השמוש בתיבת הדואר האלקטרוני של התובע נעשה אך ורק כדי להמשיך את פעילות הנתבעת, נוכח יציאת התובע מתפקידו.
כתוצאה מעזיבתם, הוא לקח על עצמו תחומי אחריות נוספים והפך בפועל, ממנהל הייצור של המפעל למנהל המפעל כולל הייצור.
עוד יש להוסיף, כי המגמה של הפסיקה כיום, היא לא לקבוע את הפצוי בגין ראש נזק זה כמכפלת שכר העובד (ראו ע"ע (ארצי) 67949-09-16 וגמן - י. ו. גליל הנדסה בע"מ (פורסם בנבו, ניתן ביום 17.1.18), עוד נאמר בע"ע (ארצי) 43380-06-11 פלוני - אלמונית (פורסם בנבו, ניתן ביום 9.12.14) כי "גובה הפצוי אינו נגזרת מגובה השכר, שהרי צערו של עובד המשתכר שכר גבוה אינו בהכרח גדול מצערו של עובד המשתכר שכר נמוך". בע"ע (ארצי) 55550-09-14 בן אלי - קומבה בע"מ (פורסם בנבו, ניתן ביום 24.9.2016) נאמר כי "הזכות להליך פיטורים תקין קמה לעובד כזכות עצמאית, והיא מקימה זכות לסעד של פיצוי אף אם יימצא בסופו של יום כי מבחינה מהותית שיקולים עניינים עמדו ביסוד הפיטורים. סוגיית חוקיות עילת הפיטורים עשויה להשפיע על גובה הפצוי וזאת כחלק ממכלול נסיבות העניין." בע"ע (ארצי) 55425-09-11 גוטמן - שיכון ובינוי אחזקות בע"מ (פורסם בנבו, ניתן ביום 5.9.17), בית הדין הארצי צידד בגישת המעסיק, שלא קיים שימוע בנסיבות דומות, וקבע כלהלן - "דא-עקא בעניינינו לא מצאנו מקום לשנות מתוצאת פסק הדין קמא ואלה נימוקינו. ראשית, כאמור לעיל התרשמנו כי שני הצדדים כאחד, בזמן אמת, לא הגדירו את יחסיהם כיחסי עובד-מעסיק וכי על רקע זה כלל לא הייתה ציפיה מצד המערער לקיומו של שימוע כמו גם הכרה מצד המעסיק לעניין קיומה של חובה שכזו. שנית, בנסיבות שבהן הגדרת מערכת היחסים אינה נקיה מספקות, העלאת טענה שכזו לראשונה שנים רבות לאחר סיום ההיתקשרות/יחסי העבודה בין הצדדים כאשר בבסיס הטענה קיימת מחלוקת לעניין אופי ההיתקשרות, אינה טענה אמיתית מהותית לעניין העדר קיומו של שימוע אלא רק ניסיון להעצים את האפשרויות הכלכליות להשגת יתרונות כספיים. לא לכך נועד הפצוי בגין אי קיום חובת השימוע. שלישית, גם אם היינו סבורים כי יש מקום לפצוי המערער בגין אי עריכת השימוע (ואיננו סבורים כך בנסיבות העניין שלפנינו), הרי שלאור הפער בין הסכומים שקבל המערער כמפורט בסעיף 55 לעיל לבין הסכומים שלהם היה זכאי בגין זכויותיו הסוציאליות בדיעבד, ואשר עומד על למעלה מ-1,000,000 ₪, איננו מוצאים מקום להורות על תשלום פיצוי נוסף." ראו להרחבה סע"ש (ת"א) 16732-10-15 ארביב נ' סלקט בע"מ, (פורסם בנבו, ניתן ביום 21.05.2018), סע"ש (ת"א) 55486-06-13 טפרסון שילון - התאטרון הלאומי הבימה בע"מ (פורסם בנבו, ניתן ביום 20.12.2012), ע"ע (ארצי) 50359-02-16 צור נ' קמיל טרשנסקי שירותי נדל"ן פורסם בנבו, (ניתן ביום 6.11.2017).
...
נוסף על כך, אין בידינו לקבל את טענת התובע לפיצוי בגין שלילת זכותו לדמי אבטלה.
לסיכום אנו קובעים כי התובע זכאי ל- 20,000 ₪ בגין עוגמת הנפש עקב הפגיעה בפרטיותו.
סוף דבר: לסיכום אנו קובעים כי התובע זכאי לתשלום הסכומים כדלקמן: הפרשי עלות מעסיק בגין זכויות סוציאליות בסך 64,279 ₪.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ואכן, בפסק הדין עע (ארצי) 11-11-14184 ד"ר עמוס ברנס- המרכז האקדמי כרמל (מיום 14.7.2016) נקבע כי יש להבחין בין מצב שבו עובד מבצע הקלטות ללא סיבה מוצדקת, באופן שיטתי, על מנת "לאסוף" ראיות לשעת הצורך ולעשות בהן שימוש בחוסר תום לב שאז יש בכך כדי לפגוע בבסיס יחסי האמון שבין עובד למעסיק, לבין מצב שבו עובד או מועמד לעבודה נוקט פעולה זו על מנת להוכיח את טענותיהם לפגיעה שלא כדין, במיוחד עת מדובר בטענות קשות להוכחה כגון הפליה, או חשיפת היתנהלות בלתי תקינה במקום העבודה.
"היתעמרות במסגרת עבודה", הוגדרה בהצעה כך: "היתעמרות במסגרת עבודה היא היתנהגות חוזרת ונשנית כלפי אדם, במספר אירועים נפרדים, שיש בה כדי ליצור עבורו סביבה עוינת במסגרת עבודה, לרבות אחת או יותר מהתנהגויות אלה: (1) היתייחסות מבזה או משפילה או מזיקה כלפי אדם, לרבות באמצעות צעקות, קללות, האשמות שוא, או הפצת שמועות מזיקות; (2) שבוש יכולתו של אדם לבצע את תפקידו, לרבות באמצעות הצבת דרישות בלתי סבירות או יצירת תנאים בלתי סבירים לביצועו, שאינם נחוצים לבצוע התפקיד ואינם מטעמים עינייניים, כגון היטפלות קנטרנית למעשיו, הצגת דרישות או שינוין באופן שלא ניתן להיתמודד עמן, שליטה הדוקה באופן בלתי סביר על פעילותו במסגרת עבודה או הצרה, בפועל או בכוח, של סמכויותיו או תחומי אחריותו כנגזר מתפקידו, מטעמים בלתי עינייניים וכשביצוע העבודה אינו מחייב זאת; (3) הטלת משימות על האדם שמטרתן מילוי צרכיו האישיים של אחר ושאינן נוגעות לתחומי תפקידו; (4) הכפפתו של אדם לאוירה של פחד ואיומים; (5) ייחוס עבודתו, הישגיו והצלחותיו של אדם לאדם אחר או ייחוס לאדם כשלונות לא לו, תוך הסתרת עובדות או הצגה מעוותת שלהן; (6) נקיטת פעולות שיש בהן כדי להוביל לבידוד מקצועי או החברתי של האדם; (7) נקיטת פעולות שיש בהן כדי לפגוע באופן בלתי סביר בפרטיותו של אדם". הצעת החוק עברה ביום 1.7.2015 קריאה טרומית אך בדומה לקודמתה, אף היא לא הבשילה לכדי חוק.
כך לדוגמא: קבלת הערכה לא חיובית מהמעסיק (עניין אאוסקר), יחס נוקשה (אך לא נוגש), הרמת קול חוזרת ונשנית ופגיעות קלות בפרטיותו של העובד לא תהוונה בהכרח היתעמרות בעבודה המצדיקות היתערבות משפטית (קמיר, 336).
...
עם זאת, ומבלי לגרוע מהאמור לעיל, אנו לא מצאנו ביסוס לטענתו, שלפיה יש לראות בתאונת העבודה בה נפגע (ת/סט) כהתעמרות והתנכלות קשה במקום העבודה (נת/סע' 41).
אשר על כן, על התביעה ברכיב זה להידחות.
סוף דבר הנתבעת תשלם לתובע פיצוי בסך של 40,000 ₪ בגין עוגמת נפש, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית מיום 22.4.2018 ועד התשלום בפועל.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

מכל מקום, הנתבעת סבורה כי לא כל היתנהלות של מעסיק שממנה נפגע עובד מהוה "היתנכלות תעסוקתית", וציינה כי יחסי עבודה כרוכים, מעצם טבעם, בעימותים וחיכוכים בין העובד למעסיק.
(1) היתייחסות מבזה או משפילה או מזיקה כלפי אדם, לרבות באמצעות צעקות, קללות, האשמות שוא, או הפצת שמועות מזיקות; (2) שבוש יכולתו של אדם לבצע את תפקידו, לרבות באמצעות הצבת דרישות בלתי סבירות או יצירת תנאים בלתי סבירים לביצועו, שאינם נחוצים לבצוע התפקיד ואינם מטעמים עניניים, כגון היטפלות קנטרנית למעשיו, הצגת דרישות או שינוין באופן שלא ניתן להיתמודד עמן, שליטה הדוקה באופן בלתי סביר על פעילותו במסגרת עבודה או הצרה, בפועל או בכוח, של סמכויותיו או תחומי אחריותו כנגזר מתפקידו, מטעמים בלתי עינייניים וכשביצוע העבודה אינו מחייב זאת; (3) הטלת משימות על האדם שמטרתן מילוי צרכיו האישיים של אחר ושאינן נוגעות לתחומי תפקידו; (4) הכפפתו של אדם לאוירה של פחד ואיומים; (5) ייחוס עבודתו, הישגיו והצלחותיו של אדם לאדם אחר או ייחוס לאדם כשלונות לא לו, תוך הסתרת עובדות או הצגה מעוותת שלהן; (6) נקיטת פעולות שיש בהן כדי להוביל לבידוד מקצועי או חברתי של האדם; (7) נקיטת פעולות שיש בהן כדי לפגוע באופן בלתי סביר בפרטיותו של האדם.
...
לסיכום לאור כל האמור לעיל, אנו מחייבים את הנתבעת לשלם לתובע את הסכומים הבאים, אשר ישולמו בתוך 30 ימים מהיום שתקבל פסק דין זה לידיה: פיצוי בגין אי מסירת הודעה לעובד – סך של 5,000 ₪, במונחי מועד מתן פסק דין זה. השלמת פיצויי פיטורים – סך של 8,067 ₪, וזאת בנוסף על הסכומים שנצברו בקופות, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק, מיום 12/12/17 ועד למועד התשלום המלא בפועל.
בנוסף, אנו מורים לנתבעת למסור לתובע מכתב שחרור פיצויי הפיטורים שבקרן הפנסיה, וטופס 161, ככל שלא עשתה כן עד כה. יתר התביעות נדחות, כפי שקבענו לעיל.
אשר להוצאות משפט ושכ"ט עו"ד – בשים לב ליחס בין הסכומים שנפסקו לבין הסכומים שנתבעו, ובשים לב לדרך המכבידה בה נוהלה התביעה, בין היתר: כתבי טענות מטעם התובע אשר כללו חזרות, עומס פרטים לא הכרחי וללא הבחנה בין עיקר לטפל, באופן שהכביד מאוד על הטיפול בתיק, כמו גם לחולשותיה הניכרות של התביעה, כפי שפורט לעיל – שקלנו לחייב את התובע לשאת בחלק מהוצאות הנתבעת, אך בסופו של דבר החלטנו, לא בלי היסוס, כי כל צד יישא בהוצאותיו.

בהליך דיון מהיר (ד"מ) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

נבהיר, כי על פני הדברים החובה שיש להטיל על המעסיק מצטמצמת לקבלת מידע מהעובד ולא מוטל על המעסיק להעמיק חקר תוך פגיעה בפרטיות העובד (השוו: ע"ע (ארצי) 7243-10-15 לנדסברג – גל רוב יועצים בע"מ. פסקה 77 (20.8.2018), כך שבתיעוד הודעת העובד לפיה אין לו הסדר קודם יצא המעסיק ידי חובתו.
חופשה בסעיף 3 (א) לחוק חופשה שנתית נקבע: "אורך החופשה לכל שנת עבודה אצל מעסיק אחד או במקום עבודה אחד" קרי, סעיף 3 הנ"ל מחיל הוראה בדבר רציפות זכויות "במקום עבודה אחד" אולם מכוח סעיף 30 לחוק הגנת השכר הנתבע 2 אחראי לגבי כל תקופת העבודה ויפים הם לענייננו דבריה של חברתי כב' השופטת יעל אנגלברג - שוהם מבית הדין האיזורי לעבודה בבאר שבע: "הוראות סעיף 3 לחוק חופשה שנתית התשי"א - 1951, קובעות את אורך החופשה בהתייחס לעבודה ב"מקום עבודה" אחד.
...
הכרעה לאחר ששמעתי את עדותו של אליהו שרעבי, בעלים ומנהל הנתבעת 1 ואת עדותו של הנתבע 2, אשר ניהל את העסק לאחר שהועבר לידיו, עיינתי במסמכים שהוגשו ובחנתי את טענות הצדדים, באתי לכלל מסקנה כי דין התביעה להתקבל ברובה ודין טענת הקיזוז להידחות.
(עמ' 27 שורות 12-7 לעדות בכר) משכך, דין טענות הקיזוז להידחות.
סוף דבר לא נעלם מעיניי כי התובעת לא הפרידה בין הסעדים הנתבעים בין הנתבעים אולם כפי שהוסבר לעיל על הנתבע לשאת בחובות הנתבעים.
הנתבע ישלם לתובעת שכ"ט עו"ד בסך 3,000 ₪ הוצאות משפט בסך 500 ₪.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

יחד עם זאת, השאלה בדבר הפרת הפרטיות בתיק זה עולה גם כשאלה אגבית הכרוכה בטענות התובע לעוגמת נפש והפרת חובת תום הלב, ובכך קמה לבית הדין לעבודה סמכות שבגררה לידון בעצם הפגיעה במסגרת בחינת פסיקת הפצוי בגין עוגמת נפש (ראו את הדיון הרחב, לרבות ההפניות, של כבוד השופטת כרמית פלד בסע"ש 41148-11-18 ויקי פלח נ' סאן דיזיין גולד (2006) בע"מ, מיום 25.01.2022, עמ' 39-37).
הצעות החוק קובעות הטלת חובה על המעסיק לנקוט באמצעים סבירים לצורך מניעת התנכלויות בעבודה על ידי עובדיו, אשר בהפרתה קמה למעסיק אחריות על עוולה אזרחית שעשה ממונה או עובד במקום העבודה.
...
כמו כן, אנו סבורים כי בנסיבות המקרה, בו הליך הפיטורים עצמו נעשה כדין ובהתאם להסכם הקיבוצי, די בפסיקת סעד של פיצוי כדי לשרת אינטרסים שונים כמו האינטרס ההרתעתי.
אנו סבורים, אפוא, שנסיבות המקרה מתאימות לפסיקת פיצוי כספי.
סוף דבר - אנו קובעים כי על הנתבעת לשלם לתובע פיצוי בסך 140,000 ₪ (מאה ארבעים אלף ₪).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו