מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירת קטינים נגד סמכות בית הדין הרבני לדון במזונותיהם

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2023 ברבני ירושלים נפסק כדקלמן:

במענה לבקשת האיש ולתגובת האישה הוצאנו ביום ט"ז חשון תשפ"ג (10.11.2022) החלטה בה קבענו, כי לאור פסק דינו של "בית הדין הגדול מיום ד' חשוון תשפ"ב (10.10.2021) בתיק 1250217/3 שהאריך בפסיקה מנומקת, שבסיומה נכתב: 'בסמכות בית הדין הרבני לידון בתביעת מזונות הילדים אשר כרכה האישה לתביעת הגירושין שהגישה'", בית הדין מוסמך לידון בתביעת מזונות הילדים שכרכה האישה, והוספנו כי "ככל שיחול שינוי בפסיקה המחייבת את בית הדין, בית הדין יתייחס לכך כמתחייב". על החלטתנו זו הגיש האיש עתירה לבג"ץ 8219/22 בה טען כי החלטתנו בעיניין כריכת מזונות הילדים סותרת את פסיקת בע"מ 7628/17, אשר ההלכה בה לטענת האיש כאמור נקבעה בדעת הרוב על פי עמדת השופט מזוז.
כמו כן, על אחת כמה וכמה שלא ברורים דבריה של האישה, כאמור, המבקשת בהגשת תביעה מתוקנת זו להמנע מניהול "'מלחמת סמכויות' על גבם של הילדים", כלשונה, ומכניסה 'לבית הספק', אם בכך היא שבה אל העניין התלוי ועומד בעתירות כנגד פסק הדין של בית הדין הרבני הגדול דלעיל".
בעקבות בקשת האישה לבג"ץ, הוציא בית המשפט, ביום 19.4.2023, החלטה בה קבע כי אם תגיש האישה "בקשה זמנית להחזר הוצאות" יוכל בית הדין "לידון בה לפי מיטב שיקול דעתו ובהתאם למכלול הנסיבות הרלוואנטיות". ביום 30.4.2023 חזר בג"ץ על החלטתו כי "אפשרותה של המשיבה 3 להגיש במסגרת תביעתה הנוכחית – שהוגדרה על ידיה כ'תביעה להחזר הוצאות' – בקשה זמנית להחזר הוצאות" (ההדגשות במקור), והוסיף כי ככל שתגיש בקשה שכזו יוכל בית הדין "לידון בה בהתאם למיטב שיקול דעתו ובשים לב למכלול הנסיבות הרלוואנטיות". בהמשך לאמור, הגישה האישה ביום 21.5.2023 לבית הדין נוסח תביעה מצומצם יותר של "בקשה זמנית להחזר הוצאות (זמניים) שהמבקשת מוציאה עבוד מזונות הילדים המשותפים". בבקשתה אמנם חזרה האישה והבהירה כי פרשנותו של השופט מזוז אינה הלכה וסטתה מהוראות החוק והפסיקה, כולל מהילכת שרגאי עצמה, והוסיפה כי "החריגה מהילכת שרגאי שחרג השופט מזוז, אכן אינה מתיישבת עם טובת הקטין, כפי שהתריע השופט קרא", אך בסופו של דבר מִקדה את בקשותיה ב"החזר הוצאות הקטינים רטרואקטיבית מיום פרידת הצדדים ועד היום" וכן "החזר דמי מזונות זמניים [קונקריטיים] שהמבקשת מוציאה עבור הקטינים". עתה, אחר שברור כי לא נוכל לידון בהשבת מזונות הילדים במובנם הרחב, עד שיינתן פסק דין המכריע בעתירות התלויות ועומדות בעיניין בפני בג"ץ, וכל שניתן יהיה הוא רק לידון במזונות 'זמניים' במשעול הצר שסרטט השופט מזוז, הגיעה העת להכריע אם נכון שנידון בעיניין, כפי שציינו בהחלטתנו הנזכרת מיום ח' שבט תשפ"ג (30.1.2023).
...
ברם הגענו לכלל מסקנה כי במצב הדברים הקיים נכון יהיה למשוך את ידינו מן הדיון ולהותיר לצדדים לברר את עניין מזונות הילדים באופן מלא, כפי שיראו לנכון.
טעמי יעילות, הגינות וחובת הכיבוד ההדדי שבין ערכאות השיפוט אינם מותירים מנוס ממסקנה מצערת זו. צר לנו על שהאשה התובעת והאיש הנתבע מהעבר השני ובמידה מסוימת אף ילדיהם, ייאלצו עתה, כפי הנראה, להיטלטל ולעבור שוב מסכת נוספת של דיונים משפטיים, עקב העברת העניין אל סמכותו של בית המשפט לענייני משפחה, במקום לסיים את ענייני מזונות הילדים הכרוכים להליך הגירושין וכל העניינים שביניהם תחת אותה קורת גג. לא אנו הבאנו לכך.
לאור האמור, אנו מורים על מחיקת התביעה ל'השבת הוצאות למזונות הילדים' המונחת לפנינו וסגירת התיק בנדון.

בהליך תלה"מ שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

התובע בחר שלא לערער על החלטת בית הדין הרבני מיום 26.4.21 (במסגרתה חויב במזונות זמניים חרף טענתו להעדר סמכות), ואף קיימת פסיקה לפיה אי-הגשת העירעור מהוה הסכמה מספקת לעניין רכישת סמכות לפי סעיף 9 לחוק שיפוט בתי דין רבניים: "התובעת בחרה שלא להגיש ערעור על פסק הדין לבית הדין הרבני הגדול, ואם זה יידחה - עתירה לבית-המשפט הגבוה לצדק, וכך בעצם נתנה הסכמתה לקבוע בפסק הדין ולסמכות ביה"ד הרבני" (תלה"מ (מישפחה קריות) 27793-10-21 פלונית נ' פלוני (26.12.21)).
מעבר לצורך ייאמר, כי לדידי בית הדין הרבני הוא המוסמך לידון בסוגיית מזונות הקטינים, ואולם אפילו לא הייתי מגיע למסקנה זו, בנסיבות המתוארות מעלה - שאינן "מקרה פשוט" בו דן בית הדין הרבני בתביעת מזונות קטינים מכוח כריכה למרות היתנגדות התובע שמיד מגיש תביעה מטעמו לבית המשפט - הרי שסבורני שאת הטענה בעיניין הסמכות צריך היה התובע להעלות במסגרת ערעור לבית הדין הרבני הגדול.
כידוע, בהתאם להלכה שנפסקה בעיניין פלמן "כאשר ערכאה אחת הכריעה כי בסמכותה לידון... על הערכאה השנייה לסרב להזקק לטענות הנוגעות לסמכות שיפוטה בעיניין, ועליה להמנע מדיון... על-מנת שהטענות כנגד החלטת הערכאה הראשונה בנוגע לסמכותה תתבררנה בדרך של ביקורת ישירה - אם בהליך של ערעור ואם בהליך של עתירה, על-פי סדרי הדין הנוהגים בשיטתנו" (עמוד 138).
...
לאחר שניתנה החלטה זו לא העלה התובע טענה כלשהי בעניין הסמכות במשך יותר משנה - כשנה לאחר מתן ההחלטה התובע טען במסגרת ההוצאה לפועל שהחלטות בית הדין בטלות מעיקרן והוא הופנה להגיש פניה מתאימה לערכאה המוסמכת פנייה שהוגשה לראשונה במסגרת התביעה הנוכחית מחודש דצמבר 2022 - וגם לא שילם את המזונות בהם חויב (בהתאם לבקשתו שלו להפחתת הסכום שנקבע ביום 26.4.21) בנסיבות אלה סבורני, כי הסמכות לדון במזונות הקטינים מסורה לבית הדין הרבני אשר כבר דן בהן בפועל.
מעבר לצורך ייאמר, כי לדידי בית הדין הרבני הוא המוסמך לדון בסוגיית מזונות הקטינים, ואולם אפילו לא הייתי מגיע למסקנה זו, בנסיבות המתוארות מעלה - שאינן "מקרה פשוט" בו דן בית הדין הרבני בתביעת מזונות קטינים מכוח כריכה למרות התנגדות התובע שמיד מגיש תביעה מטעמו לבית המשפט - הרי שסבורני שאת הטענה בעניין הסמכות צריך היה התובע להעלות במסגרת ערעור לבית הדין הרבני הגדול.
מכל הטעמים האמורים אין בידי לקבל את בקשת התובע להצהיר על בטלות החלטות בית הדין הרבני (האחרונה שבהן מיום 12.7.21 ניתנה לפי בקשתו) תוך "איון" הליכים המתקיימים בפני בית הדין הרבני כמעט שנתיים, ובהמשך לאמור בהחלטות הקודמות מורה בית המשפט על מחיקת התביעה.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

המשיבה הוסיפה כי מכל מקום, במהלך כל הדיונים שהתקיימו בתביעות שנכרכו לתביעת הגירושין נימנע העותר מלטעון כנגד תוקף החלטת המזונות אף שהמשיבה חזרה שוב ושוב במהלך הדיונים על חיוב העותר במזונות הקטינות מכוח החלטה זו. בהחלטתו מיום 27.5.2020 דחה בית הדין האיזורי את טענות העותר, וציין כי הטענה לפיה החלטת המזונות אינה תקפה לא הועלתה על-ידי העותר בהזדמנויות קודמות בהם נדון חוב המזונות, וכי טענתו בעיניין המנעותו מתשלום המזונות הייתה אך מצבו הכלכלי.
משום כך, ומשלא נידרש להגיב בכתב, לא הייתה לעותר היזדמנות, לטענתו, להעלות כל טענה בדבר העדר סמכותו של בית הדין הרבני לידון במזונות ילדים ללא הסכמתו.
...
דיון והכרעה לאחר העיון בעתירה הגעתי למסקנה כי דינה להידחות על הסף, וזאת אף מבלי שיהיה צורך בקבלת תגובה.
לפיכך, אף אם מבחינה פורמאלית יש ממש בטענותיו של העותר, לא שוכנעתי כי נגרם לו עיוות דין המצדיק התערבות בית משפט זה בפסק דינו של בית הדין הגדול.
בשים לב לכל האמור, העתירה נדחית.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

ביום 27.3.2022 שלח בא-כוח העותר שתי הודעות דואר אלקטרוני למשיבה 3 ובהן כתבי טענות, אשר נטען שהוגשו לבית הדין האיזורי: (1) כתב הגנה כנגד תביעה למשמורת קטינים ובתביעת מזונות קטינים והוצאות מדור (להלן: כתב ההגנה); וכן (2) כתב תביעה למשמורת קטינים ולמזונות קטינים והוצאות מדור, שבמסגרתו תבע העותר, בין היתר, משמורת בלעדית על ילדיהם המשותפים של בני הזוג, וכן ביקש לחייב את המשיבה 3 במזונות קטינים.
אסתפק בעיניין זה בהפניה לכתב ההגנה בו טען העותר מספר פעמים כי הוא זכאי למזונות ילדים, ובקש מבית הדין "להורות על חיובה של התובעת דנן [המשיבה 3 – א.ש.] בדמי מזונות הקטינים לטובת הנתבע דנן [העותר – א.ש.]". נמצא איפוא, כי לא רק שהעותר הסכים לכך שבית הדין האיזורי ידון בתביעתה של המשיבה 3 למזונות ילדים, אלא אף ביקש בעצמו מבית הדין סעדים בנושא זה. בנסיבות אלה קנה בית הדין האיזורי סמכות מכוח הסכמת הצדדים, בהתאם לאמור בסעיף 9 לחוק שיפוט בתי דין, ושאלת הכריכה הכנה כלל אינה עולה (ראו: בג"ץ 5437/20 פלוני נ' בית הדין הרבני הגדול, פסקה 3 (16.8.2020)).
...
דין העתירה להידחות על הסף.
לסיום אציין שמקובלת עליי טענת המשיבים לפיה כפירתו של העותר בסמכותו של בית הדין האזורי נעשתה בחוסר תום-לב, רק לאחר שבית הדין האזורי דחה את עמדתו; כן מקובלת עליי טענת המשיבים לפיה עתירתו של העותר נגועה בחוסר ניקיון כפיים, שכן הצגת הדברים בעתירה נעשתה באופן מגמתי ומטעה.
סוף דבר – העתירה נדחית בזאת על הסף.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2022 ברבני באר שבע נפסק כדקלמן:

] על כן, כפי העולה מהדברים שהובאו לעיל, ההלכה שנפסקה בפסק דינו של בית המשפט העליון בבע"מ 7628/17 בעיניין סמכותו הייחודית או אי-סמכותו של בית הדין לידון בכריכת מזונות ילדים, 'מחייבת כל בית משפט' אך אינה מחייבת את בית הדין הרבני, כל עוד לא נתנה במסגרת עתירה כנגד פסק דינו בשבתו 'כבית משפט גבוה לצדק'.
יש לציין, שעצם העובדה שלפי פס"ד 7628/17 אושרה סמכות ביהמ"ש לידון במזונות הקטינים באותו נדון, אין בה לסתור את כל דברינו הנ"ל. שכן, אף לדברינו, אמנם בהילכת שרגאי אין כל שלילה לסמכות ביה"ד לידון במזונות לילדים (קרי, עבורם, בקונסטרוקציה של השבת הוצאות), הרי סוף סוף קיים מסלול נוסף של תביעה של הילד עצמו בביהמ"ש, ככל שטרם נפסקו מזונות עבורו בביה"ד או שסבור הוא (או אמו, כאפוטרופסית שלו) שאין צרכיו מסופקים כראוי עי"ז, וזו "שאלה שבעובדה הטעונה בירור והוכחה בכל עובדה אחרת השנויה במחלוקת" כלשון כב' השופט זוסמן, ומקום הבירור עפ"י הילכת שרגאי לתביעה של הילד היא אכן בביהמ"ש. אולם, כאמור, אין בהענקת סמכות לביהמ"ש לידון בתביעת המזונות של הילד בכדי לשלול מראש ובאופן גורף את סמכות ביה"ד לידון במזונות לילדים ועבורם במסגרת כריכה, סמכות מכוח המסלול הראשון בהתאם לסעיף 3, וכדברי כב' השופט זוסמן עצמו בהילכת שרגאי: "אפילו התדיינו הם על ענין הנוגע לילד – שבמקרה זה פסק־דינו של בית־הדין הרבני הוא כלפיו בבחינת res inter alios acta [חוזה שנוגע לאחרים – א.ד.]. שאלה זו היא שאלה שבעובדה הטעונה בירור והוכחה בכל עובדה אחרת השנויה במחלוקת." הרי שאין שום פגם סמכותי בעצם פסק בית הדין הרבני למזונות עבור הילד, במסגרת קונסטרוקציה של השבת הוצאות מכוח סעיף 3, ובמידה ויתברר עובדתית שהפסק הדין מספק לילד את צרכיו כראוי, היא נשארת שרירה וקיימת למעשה גם כלפיו.
...
בכל מקרה, במסקנת פסה"ד הנ"ל נקבע: "לאור כל האמור בהרחבה לעיל וכפי שכתבנו בפתח דברינו, בית הדין דוחה את הערעור וקובע כי בסמכות בית הדין הרבני לדון בתביעת מזונות הילדים אשר כרכה האישה לתביעת הגירושין שהגישה, ומחזירה להמשך טיפולו של בית הדין האזורי." כמו כן ציין ב"כ האישה לפס"ד נוסף מביה"ד הגדול, תיק 1308912/6, מיום כ"ח במרחשוון תשפ"ב (3.11.2021), בה חזר הרה"ג שלמה שפירא שליט"א על תמצית דבריהם בדחייתו על הסף "ערעור" (שהוגש באיחור) על החלטת ביה"ד שקבע סמכות להמשיך לדון במזונות הקטינים, וכתב: "...קיימת האפשרות שייפסק כי בית הדין קנה סמכות לדון במזונות הקטינים גם מכוח הכריכה וכי אין הדברים עומדים בניגוד להלכת שרגאי, כטענת המערער, שכן לעניין זה קובע המבחן המהותי, וכי אין הדברים אף מנוגדים להלכה מחייבת אחרת שמכוח פסיקת בית המשפט העליון בבע"מ 7628/17 – אם משום שפסיקה זו, שאותה פסק בית המשפט העליון שלא בשבתו כבג"ץ, לא יצרה הלכה המחייבת את בית הדין הרבני; אם משום שפסיקה זו – לוּ נרצה לראותה כהלכה המבטלת הלכות קודמות שקבעו אחרת – לא ניתנה בדרך המקובלת בביטול הלכות קודמות: בהרכב אקראי של שלושה שופטים, ולא בהרכב מורחב, ללא אזכור את פסקי הדין המרכזיים שקבעו את ההלכות הישנות שפסיקה זו שינתה, לפי הנטען, ללא עמידה על השוני בינה לבינן והתמודדות עימו וללא הנמקה של הסטייה מהן; ואם משום שדעת הרוב בה לא קבעה אלא את עצם היותה של הלכת שרגאי שרירה וקיימת, והקביעות הנוספות שבה, שמכוחן יש שביקשו לצמצם את סמכויותיו של בית הדין בהשוואה לשהיה מקובל עד לפסיקה זו אינן חלק מדעת הרוב אלא דעתו של השופט מזוז בלבד – ונוסיף כי מאחר שלא נצרכו לצורך המסקנה שאכן נקבעה בדעת רוב לעניינו של אותו מקרה עצמו לכאורה גם אינן חלק מה'רציו' של פסק הדין אלא מה'אוביטר' – וראה לעניין זה בפסק דינו של בית דין זה מד' במרחשוון התשפ"ב (10.10.2021) בתיק 1250217/3 (פורסם)." עוד ציין לפס"ד של בתי דין תל אביב יפו (תיק ‏1367483/7) מיום כ"ב בתמוז תשפ"ב (21.07.2022) שקבע סמכות לדון במזונות קטינים על סמך פס"ד ביה"ד הגדול.
עוד ביסס כב' השופט מזוז את פרשנותו המחודשת על פרשנות תכליתית להלכת שרגאי, כפי הבנתו, וכתב (סעיף 16): "דברים אלה מובילים אותנו לתכליות אותן מבטיחה הלכת שרגאי. הלכה זו אינה משקפת אך פרשנות לשונית-תכליתית של הוראת סעיף 3 לחוק שיפוט בתי דין אלא היא מבקשת גם לקדם ולשמר תכליות וערכים מהותיים, אשר לדעתי תומכים ומחייבים את המסקנה שאין לסטות ממנה. התכליות המהותיות העיקריות שביסוד מניעת כריכת מזונות ילדי בני הזוג בתביעת גירושין הן: שמירת והבטחת זכויות הקטין לבל ייפגעו במסגרת הסכסוך בין ההורים, מניעת שימוש במזונות הילדים כמנוף לחץ לפגיעה בזכויות בן הזוג (לרוב, בת הזוג) אגב הגירושין, ומניעת "מירוץ סמכויות" בין ההורים לענין זה."
לטעמנו, כפי שכבר בארנו בפסה"ד הקודם, אף כב' השופט קרא שהצטרף לדעת כב' השופט מזוז לא הסכים לכל פרטי דבריו אלא בכך, "כי לא נס ליחה של הלכת שרגאי המצויה עמנו יובל שנים, וכי היא התקדים המחייב בפסיקתו של בית משפט זה. עיון בהנמקות חברי שכנעוני כי גם אין כל הצדקה עניינית לשינויה או לסטייה ממנה, משזו עלולה להיות כרוכה בפגיעה קשה בטובתו של הקטין." אף הדגיש שאין כל הצדקה לשינויה או לסטייה מהלכת שרגאי.
" מסקנה לאור כל הנ"ל, ביה"ד קובע כי לפי המצב המשפטי כעת, וכפי שפורט בפס"ד מביה"ד הרבני הגדול (תיק 1250217/3) – בית הדין מוסמך לדון גם בתביעה למזונות קטינים הכרוכה, למרות התנגדות הבעל לכך, בהתאם לסעיף 3 של חוק שיפוט ביה"ד הרבני.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו