תיקונים אלו הוכנסו בעקבות הערות בית המשפט העליון בפסקי דין שניתנו בעיניין עתירות לבג"ץ שהוגשו בעיניין חוק הוראת השעה ואשר נדונו לפני הרכבים מורחבים (בג"ץ 7052/03 עדאלה – המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל נ' שר הפנים, פ"ד סא(2) 202 (2006) (להלן – בג"ץ עדאלה) ובג"ץ 466/07 גלאון נ' היועץ המשפטי לממשלה, פ"ד סה(2) 44 (2012) (להלן – בג"ץ גלאון).
בעקבות פסק דין זה תוקן ביום 1.8.2005 חוק הוראת השעה, בין השאר, בדרך של הוספת מספר הוראות ובין השאר, הוראה המאפשרת מתן היתרי שהייה לתושבי האיזור שגילם עולה על הגיל שנקבע ולשם מניעת הפרדתם מבני זוגם (סעיף 3), הוראה בעיניין קטינים (סעיף 3א) והוראות המעבר (סעיף 4 בחוק), שעיקרי תוכנן הובא לעיל.
בהודעת המדינה מיום 9.7.2006 נאמר כי "בהתאם לתיקון מיום 1.8.2005 בהוראת השעה, נוסף הסייג שנקבע בסעיף 3(1) המאפשר לשר הפנים לאשר בקשה של תושב האיזור למתן היתר שהייה בישראל בידי מפקד האיזור לגבי תושבת שגילה מעל 25 שנה, ולשם מניעת הפרדתה מבן זוגה השוהה בישראל". לפיכך הודיעה המדינה כי מאחר שנראה כי הוראה זו חלה על המערערת, עניינם של המערערים יתברר לאחר שתוגש בקשתם החדשה למתן מעמד מתוקף הליך איחוד מישפחות.
לגבי המערערים אף לא ניתן לומר כי נישואיהם היו מתוך ידיעת המצב המשפטי, כפי שהעיר בית המשפט בעיניין בג"ץ גלאון (כבוד השופטת מ' נאור, פסקה 3), לאמור: "מבלי להקל ראש, חלילה, בקושי הנגרם למשפחות שהוקמו אחרי החלטת הממשלה או החוק – הרי בני זוג ישראליים שבחרו להקים מישפחות לאחר ששונו... 'כללי המשחק', והקימו מישפחות עם מי שכניסתו ארצה אסורה, עשו כן בידיעת המצב המשפטי בישראל. אם האזרח הישראלי או האזרחית הישראלית 'צירפו' אליהם את בן הזוג הזר לישראל – זה האחרון נמצא בארץ שלא כדין".
אף יש קושי לקבל את טענת המשיב שלפיה המערערים זנחו את בקשתם משנת 2002.
...
ערעור על פסק-דינו של בית הדין לעררים בירושלים לפי חוק הכניסה לישראל, התשי"ב-1952 (כבוד הדיין אילן חלבגה) בתיק ערר (ירושלים) 2808/19 מיום 12.8.2021, שלפיו נדחה הערר שהגישו המערערים על החלטת המשיב מיום 31.12.2017.
אין בידי לקבל טענת העוררים לפגיעה בזכות לחיי משפחה שכן כטענת המשיבה לעוררת מונפק היתר מסוג היתר מת"ק מפעם לפעם ובאופן רציף המאפשר המשך שהייתה בתחומי מדינת ישראל ובחיק משפחתה.
הוסבר כי בקשות שהוגשו לאחר החלטת הממשלה ולאחר חקיקת הוראת השעה, לא נקלטו בפועל ואף היו צפויות להידחות, אך באופן תיאורטי ניתן היה להגישן.
22 בהתאם לאמור, הערעור מתקבל במובן זה שהמערערים יפנו את בקשתם להסדרת מעמדה של המערערת אל הוועדה המקצועית (בהתאם לסעיף 7 בחוק הוראת השעה משנת 2022, המחליף את סעיף 3א1 בחוק הוראת השעה שבוטל).