מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירת פשיטת רגל: ביטול פסיקה ועיכוב הליך

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

מעבר לכך, טענה התובעת כי הטלת עיקולים באמצעות לישכת ההוצאה לפועל מהוה החלטה שיפוטית אשר נעשית כדין ולכן עומדת לתובעת ההגנה הקבועה בסעיף 13(5) לחוק איסור לשון הרע, תשכ"ה-1965 (להלן: "חוק איסור לשון הרע"), ובהתאם לפסיקה החסינות בגין עיקולים במסגרת תיק ההוצאה לפועל חלה על כל שלב בהליך והיא חסינות מוחלטת.
לטענת הנתבעת, על-פי רשומי המחשב בהוצאה לפועל מסירת האזהרה נעשתה ביום 17.02.93, בעוד הנתבעת הייתה מצויה בהליכי פשיטת רגל, וניתן צו כנוס ועיכוב הליכים כנגדה מיום 08.06.92 ועד ליום 02.10.94, ולפיכך, לא ניתן היה להמציא לה את האזהרה במועד זה. הנתבעת טענה כי עצם נקיטת הליכי הוצאה לפועל שעה שההליכים כנגד הנתבעת עוכבו במסגרת הליכי פשיטת רגל מלמדים על כך שהתובעת נקטה בבצוע הפעולות בתרמית.
בנסיבות אלה, עתרה הנתבעת לקבלת ההיתנגדות ולחיוב התובעת בפצוי הולם על הנזקים שנגרמו לה כתוצאה מן העובדה שהתובעת גררה אותה להליכים משפטיים משך שנים ארוכות ללא עוול בכפה.
בהחלטה מיום 21.9.10 נקבע כי הליך פשיטת הרגל בוטל בשנת 1994, ולפיכך, השאלה האם הוגשה תביעת חוב במסגרת הליך הפש"ר אם לאו, וכן שאלת האחריות של מי מהצדדים היתה להביא חוב זה לידיעת בית משפט של פש"ר, אינה רלוואנטית.
...
סיכום: מכל האמור לעיל עולה כי הנתבעת לא עמדה בנטל להוכיח את טענתה כי הליכי ההוצאה לפועל ננקטו על-ידי התובעת בתרמית ואף לא הוכח כל הגנה אחרת מפני התביעה השטרית.
במכלול האמור, דין ההתנגדות להידחות.
התביעה שכנגד נדחית.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

כך למשל, ביום 16.4.2019 דחה בית המשפט קמא בקשה של המבקש לעיכוב הליכים, מן הטעם שהליך פשיטת הרגל בוטל כבר ביום 11.12.2018, ומשכך ההליך סגור.
לבסוף, ציין בית המשפט כי המבקש רשאי לפתוח בהליך פשיטת רגל חדש, מכיוון שחלפה התקופה שמגבילה פתיחת הליך חדש בהתאם לפסיקה.
המבקש עותר לאחד משני אלה: כי יתאפשר לו לחדש את הליך פשיטת הרגל בו נקט בשעתו, ואשר בוטל לפני כשנתיים; ולחילופין, כי תנתן לו אפשרות לנהל הליך חדש בבית המשפט המחוזי, בהתאם לפקודת פשיטת רגל.
...
דיון והכרעה לאחר שעיינתי בבקשת רשות הערעור על נספחיה, הגעתי לכלל מסקנה כי דינה להידחות, אף מבלי להידרש לתשובות המשיבים.
סוף דבר: דין בקשת רשות הערעור להידחות.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

וכך אמר: "הכללים הרלוואנטיים לענייננו קבועים בסעיפים 20 ו-22 לפקודת פשיטת הרגל. סעיף 20(א) לפקודת פשיטת הרגל, קובע כי "משניתן צו כנוס ... לא תהיה תרופה לנושה נגד החייב לו חוב בר-תביעה, ולא יפתח שום נושה בתובענה או הליכים משפטיים אחרים, אלא ברשות בית המשפט ובתנאים שיראה לקבוע"; סעיף 22(ב) לפקודת פשיטת הרגל מורה כי "כל בית משפט או בית דין שהוכח לו כי נגד נתבע במשפט התלוי ועומד לפניו קיימת עתירת פשיטת רגל, רשאי לעכב את הליכי המשפט או להתנות את המשכם בתנאים שיראה"..
מכאן, שהבירור אצל בעל התפקיד יהיה כרוך בזמן לא מבוטל ובעלויות גבוהות, דבר שיביא לסירבול הליך הפש"ר באופן בלתי סביר, שאינו עולה בקנה אחד עם תכליותיו.
עוד אוסיף, כי לקביעות שייעשו בתביעה האזרחית בעיניין טענות המרמה הנטענות כלפי החייבים, תנתן נפקות גם במסגרת הליך הפש"ר. הן בבחינת תום ליבם של החייבים להמשך ההליך בכללותו, כעולה מהוראות הדין והפסיקה בעיניין תום הלב של החייבים עובר לכניסה להליך, כפי שמצאו ביטוי ולו בקליפת אגוז בהחלטתי בתיק זה מיום 11.11.18, והן בבחינת החרגת החוב אם ייקבע כי נוצר במרמה, מגדר הליכי הפש"ר. אתייחס גם לטענה שהועלתה בדבר תחולת סעיף 72(1) לפקודת פשיטת רגל בעניינינו.
...
סיכום: מן המקובץ לעיל אני קובעת כדלקמן: הבקשות למתן הוראות הוכרעו על יסוד הכתב, כמקובל בהליכים מסוג זה ולאחר שלא מצאתי נימוק מיוחד המצדיק דיון פרונטאלי.
אני קובעת, כי יש לבטל את עיכוב הליכים בתביעה האזרחית שהגישו המבקשים כנגד החייבים, ת"א 23773-08-18 בבית המשפט המחוזי בתל-אביב.
זאת אני קובעת, הן נוכח טענות המירמה שהעלו המבקשים בתביעה האזרחית האמורה כנגד החייבים, והן עקב מורכבות התביעה מבחינה עובדתית ומשפטית.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

סעיף 22 לפקודת פשיטת הרגל שכותרתו "עיכוב הליכים" קובע: (א) "משהוגשה הבקשה רשאי בימ"ש לעכב כל תובענה, הוצאה לפועל ואמצעי אחר על פי דין נגד החייב..." (ב) "כל בימ"ש או בית דין שהוכח לו כי נגד נתבע במשפט התלוי ועומד לפניו קיימת עתירת פשיטת רגל, רשאי לעכב את הליכי המשפט או להתנות את המשכם בתנאים שיראה". למיטב הבנתי, יש לפרש את המילה רשאי שבסעיף 22 (ב) כ"צריך" לעכב את ההליכים, אלא אם כן הוא סבור לפי שיקול דעתו שבמקרה קונקריטי אין להיעתר.
סמכות בימ"ש של הפש"ר לידון בבקשה לביטול פסק דין שניתן בערכאה אחרת: בתיק חדל"פ 47505-01-21 עו"ד רועי רחמים נגד הממונה על הליכי חידלות פירעון (כב' השופטת נועה גרוסמן, 11.4.22) דן בימ"ש בהוראת סעיפים 219,279 לחוק חידלות פירעון ושקום כלכלי התשע"ח-2018, המבוססות על הוראות סעיף 178 לפקודת פשיטת הרגל, והגיעה למסקנה בהיתחשב בפסיקה המנחה והוראות חוק שונות המפורטות שם כי בימ"ש של חידלות פירעון הוא בעל סמכות עניינית וידרש לשאלת תביעה לביטול פסק דין שנתן תוקף להסכם פשרה שניתן ע"י ערכאה אחרת.
...
תגובת המשיב (המבקש בבקשה המקורית): המשיב טוען כי יש לדחות את בקשת הנאמן להעברת הדיון על פי סעיף 178.
המשיב טוען כי בכתב התביעה שהגיש לבית הדין, טען שהסכם חלוקת העזבון נוגד את צוואתו של המנוח, "הושג בהיעדר הסכמת כל היורשים, וניתן על ידי בית הדין השרעי בחוסר סמכות עניינית, משלא ניתנה הסכמת כל היורשים להקניית סמכות לבין הדין השרעי... הסכם חלוקת העיזבון שלל מהמשיב חלק מזכויותיו במקרקעין שירש מהמנוח, והעניק ליורשים האחרים, ביניהם החייב, זכויות במקרקעין העודפות על אלה שהוענקו להם בצוואת המנוח". המשיב טוען כי יש לדחות את בקשת הנאמן משני טעמים: מבחינה מהותית- בשל סמכותו העניינית הייחודית של בית הדין השרעי נדון בנושא שלפניו- צוואה וירושה של מוסלמים.
אני מורה על מחיקת ה"הודעה" של המבקש בדבר צו המניעה שניתן בבית הדין השרעי.
לפיכך אני מורה על העברת התביעה למתן פסק דין הצהרתי שהוגשה לבית הדין השרעי לדיון בפניי.
המבקש ישלם הוצאות בגין הליך זה לנאמן בסך 10,000 ₪.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

על רקע הליכי פשיטת הרגל, הגיש החייב ביום 10.9.2014 בקשה לבית משפט השלום בכפר סבא, בה עתר לעיכוב ההליכים בתביעה האזרחית שהוגשה נגדו.
בהקשר זה, ציין בית המשפט המחוזי כי "נפסק לא פעם כי במקום שבו מיתנהל הליך העשוי להשפיע על מסת הנכסים של החייב, יש טעם בכך שהמשך ההליך יותנה בקבלת אישור מאת בית המשפט של פשיטת רגל, על מנת לקדם את עקרון השויון בין הנושים". עוד עמד בית המשפט המחוזי על הסמכויות הרחבות המוקנות לבית משפט של פשיטת רגל מכוח סעיף 178 לפקודה, על מנת לקדם שויון כאמור בין הנושים, ובהן הסמכות "לידון בכל עניין המתעורר בנוגע לפשיטת רגל או בעיניין שראה תועלת או צורך להחליט בו למען שלמות ההליך", וכן הסמכות "להורות על העברת התובענה שהחייב צד לה לצורך בירורה לפניו, עת לתובענה זו עשויה להיות השפעה ניכרת על נושיו, וכל זאת אף כאשר מעורבים אינטרסים של צדדים שלישיים". עם זאת, בחר בית המשפט המחוזי שלא להעביר את התביעה האזרחית לבירור לפניו וחלף זאת קבע כי: "בנסיבות אלו, סבורני כי אין עוד משמעות לנפקותו של סעיף 20(א) לפקודה בעניינינו, וכי פרט לסמכויות בית המשפט של פש"ר אשר מניתי, אזי כי יש בנמצא הצדקה – לכל הפחות – לעיכוב ההליכים המתנהלים בבית משפט השלום בכפ"ס עד לבירור השאלה מה דינם של כספי הרווח משותפות החייב והמשיבה והשפעתם על הנושים בהליך דכאן – מכוח הוראות סעיף 22(א) לפקודה [...]" (ראו: פסקה 28 להחלטה).
מעבר לידרוש אוסיף, כי טענת המבקשים אינה עולה בקנה אחד עם פסק דינו של בית המשפט העליון בע"א 3744/18, שהורה על ביטול פסק דינו של בית המשפט המחוזי מיום 18.3.2018, ועל החזרת הדיון בבקשת הנאמן למתן הוראות "לבית המשפט של פשיטת רגל, שערוך בירור עובדתי מקיף וייתן פסק דין חדש". פסק דין זה ניתן לאחר שהמבקשת טענה בגדריו של העירעור, בין היתר, כי שגה בית המשפט המחוזי בקביעתו כי המחלוקת בין הצדדים, כמפורט בבקשת הנאמן, ראויה להתברר בגדרה של בקשה למתן הוראות חלף בירורה במסגרת תביעה אזרחית רגילה (סעיף 22 להודעת העירעור).
...
לאור כל האמור, לא מצאתי עילה להתערב בהחלטתו.
סוף דבר: הבקשה לרשות ערעור נדחית.
המבקשים ישלמו לכל אחד מן המשיבים 1 ו-3 את הוצאות ההליך בסך 10,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו