מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירת פינוי דיירים מוגנים מדירת מגורים בירושלים

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2014 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בעיניין זה מוסיפה התובעת וטוענת כי בבעלות אבי הנתבע רשומה דירה אחרת בה השתמשה המשפחה לצרכי מגורים כך שממילא אין מדובר בדירה המשמשת את הנתבע או אשר שימשה את אביו לצרכי מגורים, ועל כן כי אין להגן עליו מפני פינוי, מחמת זכות לדיירות מוגנת בדירת מגורים.
לחילופי חילופין עותר הנתבע לסעד מן הצדק, ומבהיר כי היה ויימצא כי דמי השכירות שולמו בחסר, הוא מוכן להשלימו.
יפים לעניין זה דבריו של כב' הנשיא (כתוארו אז) מ' שמגר בע"א 977/91 ועדה מקומית לתיכנון ובנייה ירושלים נ' נוסייבה פ"ד מו (5) 758, 765, לפיהם: "עילת הנטישה היא עילת פינוי, שהוספה על ידי בתי המשפט לרשימת העילות המנויות בסעיף 131. הרציונל של חוק הגנת הדייר הוא הגנה על דיירים, כך שלא יאבדו את מקום מגוריהם או בית העסק שלהם כל זמן שהם עומדים בדרישות שקובע החוק. רציונל זה מחייב, כי לא תנתן הגנה לדייר שנטש את המושכר בלי כוונה לחזור אליו. מי שנטש עבר מן הסתם להתגורר במקום אחר, כך שיש לו קורת גג או לחלופין מצא מקור פרנסה אחר. אין כל סיבה להחיל על נוטשים את הגנת החוק." (וראו בנוסף: ע"א 170/63 פפסימידוף ואח' נ' חיזק ואח' פ"ד יז 2498, 2501; ע"א 477/67 רבינוביץ נ ארגש פ"ד כב (1) 309, 312; בר אופיר, 125.
...
תוצאת האמור הינה כי גם טענת התובעת לפינוי הנתבע מן הדירה מחמת נטישה נדחית.
סוף דבר התביעה נדחית על כל רכיביה.
התובעת תשלם לנתבע הוצאות משפט בסך כולל של 17,500 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2014 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

לטענת הנתבעת 1, היא ובעלה המנוח עלו לארץ בתחילת שנות החמישים ולנוכח מצבם הכלכלי הקשה ניתנה להם דירת חדר בדיירות מוגנת במלון פאסט בירושלים, בה הם התגוררו עם תשעת ילדיהם.
התובעת, עותרת לפינוי של הנתבעים 2-3 מדירה 22 בהעדר זכאות של השניים לדיור צבורי מבלי שיהא בתביעתה כדי לפגוע בזכותה של הנתבעת 1 להתגורר בדירה 24 בנכס.
בעקבות פניות בזמנו של מישפחות מפוני מלון פאסט, הושג הסדר עם עיריית ירושלים לפיו המשפחות שלא קיבלו פיצוי כספי כי אם בחרו בחלופה השנייה בקבלת דירה חילופית לדירתם במלון, יקבלו זכאות לדיירות מוגנת (להלן- "ההצעה").
...
בנסבות אלו ולאחר שבמהלך שמיעת ההליך, נעשה ניסיון מצד הנתבעים 2 ו-3 להכרה בהם כזכאים ע"י משרד השיכון אשר לא צלח ובקשתם נדחתה בוועדת האכלוס העליונה לקבל דירה בשיכון ציבורי (ראו הודעת התובעת מיום 2.2.14 וההחלטה שצורפה לה) , דין התביעה להתקבל .
לפיכך, אני מורה לנתבעים, ביחד ולחוד, לפנות את דירה 22 ברחוב שמואל הנביא 113 בירושלים ולהחזיר את החזקה בה לידי התובעת כשהיא נקיה מכל אדם וחפץ.
על מנת ליתן לנתבעים 2 ו-3 שהות למצוא להם דירה חילופית , אני מורה על דחיית מועד הפינוי למשך 120 יום מהיום.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

בתביעה האחת, הנדונה בתיק 55677-02-15, עתרו התובעות לפינויו של הנתבע, דייר מוגן במושכר, בגין אי תשלום דמי שכירות והפרת תנאי השכירות.
בתביעה השנייה, הנדונה בתיק 49845-11-15, עתרו התובעות לפינוי וכן לתשלום הפרישי דמי שכירות ולפצוי בסכום של 300,000 ₪, בגין נזקים שגרם להן הנתבע לטענתן, לאחר שלא התיר להן להכנס למושכר לשם ביצוע תיקונים שגרמו לנזק בדירה אחרת בבניין, המושכרת לפטריארכיה הלאטינית.
רקע עובדתי עולה מהראיות שהובאו בפני, וכן ממצאים שנקבעו בהליכים משפטיים קודמים שהתנהלו בין הצדדים, כי התובעות הן בנותיו ויורשותיו של המנוח אנסטאס חנאניא (להלן- "המנוח"), הרשום כבעליו של ביניין המצוי בדרך הפטריארכיה הלאטינית, מול נזירות רוזרי, שכונת אלג'וואלדה, סמוך לשער יפו בעיר העתיקה בירושלים (להלן- "הבניין").
בשנת 1974 התגרש הנתבע מאישתו והתחתן עם גב' אסמהאן מוג'האד, ולאחר 3 חודשים שב והתחתן גם עם אישתו הקודמת, גב' אפתח'אר. הנתבע ונשותיו התגוררו יחדיו במושכר, עד שנולדו לנתבע ילדים מאישתו השנייה, שאז שכר הנתבע דירה נוספת בבית חנינה ואחר-כך באבו-טור.
...
לסיכום נקודה זו, לא הוכח כי הנתבע הפר את חוזה השכירות בהפרה המקנה לתובעות עילת פינוי.
סיכום אשר על כן אני דוחה את התביעה.
בשים לב להיקף ההליכים שהתקיימו בפני, בשתי תביעות נפרדות, שהראשונה שבהן נפתחה תוך כדי הדיון בתביעה קודמת, ישלמו התובעות לנתבע את הוצאותיו, לרבות שכר טרחת עו"ד, בסכום כולל של 20,000 ₪.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בין היתר קבע: "עצם העובדה שהנתבעת היא בתו של הנתבע מס' 1 (המנוח – ו.מ) ואחותו של השוכר המקורי, אין בה כדי להקנות לה זכויות בדירה. הנתבע (המנוח – ו.מ) התגורר בדירה מכח זכותו של השוכר המקורי. משפקעה זכותו של השוכר המקורי, ממילא פקעה זכותם של הנתבעים להחזיק בדירה". עוד נקבע כי לעותרת אין זכויות כ"דייר ממשיך" מכוחו של הדייר החוזי.
בית משפט השלום מוסמך לידון בטענת "דייר ממשיך" אגב תביעת פינוי מכח "סמכות נגררת" (לעניין זה ר' בר"ע (י-ם) 870/09 פרזות חברה ממשלתית עירונית לשיכון ירושלים בע"מ נ' יעקב שאול ואח').
· ביום 7.12.06 נדחה הפינוי ליום 1.1.08 נוכח התחייבות העותרים כי יפנו את הדירה מרצון במועד זה. · ביום 20.3.08 נדחה מועד הפינוי לתקופה של 6 חודשים נוספים על מנת לאפשר לעותרים למצוא פיתרון דיור חלופי (לרבות הוסטל שאושר להם לראשונה בזמנו).
· ביום 2.12.08 נדחה הפינוי לחודש פברואר 2009, תוך שנירשם כי יש להציע לעותרים דיור מוגן, ואם יעמדו בסירובם יש להודיעם כי לא יהיה מנוס מבצוע הפינוי במועד שנקבע וכי לא יינתנו דחיות נוספות.
...
אף לגופה, דין העתירה להידחות; העותרים לא הוכרו מעולם כזכאים לדיור ציבורי ואין הם זכאים לכך, כפי שנקבע בהחלטות חוזרות ונשנות – שכן הם אינם עונים על גודל משפחה מזכה ובעבר הייתה בבעלותם דירה.
דיון והכרעה לאחר שעיינתי בעתירה ובתגובה על נספחיהן, הגעתי לכלל מסקנה כי דין העתירה להידחות מהטעמים שלהלן: שיהוי העתירה לוקה בשיהוי כבד ומשמעותי.
לאור כל האמור לעיל, העתירה נדחית.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

ביום 24.5.2010 שוחרר המבנה בו מצוי המושכר על ידי האפוטרופוס הכללי, והושב להקדש שהוא כאמור בעל הזכויות המקורי בו. זמן קצר לאחר מכן הגישו המשיבים תביעה לפינוי המושכר נגד המבקשת, בה נטען, בין היתר, כי מאמצע שנות ה-80 המבקשת מתגוררת בדירתה שבדחיאת אל בריד, ולא במושכר, כך שיש לראותה כמי שנטשה את המושכר ואיבדה אגב כך את זכויותיה כדיירת מוגנת.
על רקע זה קבע בית משפט השלום כי המבקשת נטשה את המושכר, ובכך איבדה את זכויותיה כדיירת מוגנת בו. עוד דחה בית המשפט את בקשת המבקשת להעניק לה סעד מן הצדק, וקבע כי בנסיבות המקרה, כאשר המבקשת מתגוררת בדירת מגורים אחרת במשך שלושים שנה, וחנות המושכר עומדת שוממה, אין הצדקה להעניק לה סעד ממין זה. המבקשת ערערה על פסק דינו הראשון של בית משפט השלום, וביום 11.10.2015 ניתן פסק דינו של בית המשפט המחוזי בירושלים (השופטים א' פרקש, מ' יועד הכהן ו-ע' כהן), בע"א 28083-12-14, בגדריו נדחה ערעור המבקשת (להלן: פסק דינו הראשון של בית המשפט המחוזי).
ביום 27.1.2019 הגישו המשיבים נגד המבקשת תביעה לבית משפט השלום בירושלים, במסגרתה עתרו לפינויה מדירת המושכר בטענה כי המבקשת איננה מתגוררת בנכס ובכך אינה מקיימת את התנאים שנקבעו בהחלטה בבקשת הרשות לערער לצורך שמירת זכויותיה בדירת המושכר.
...
בהתאם לכך, קבע בית המשפט המחוזי כי: "מקובלת עלינו מסקנתו של בית המשפט קמא לפיה העובדה שהמערערת לא שבה להתגורר בדירה לאחר שנערכו השיפוצים, והעובדה שהיא המשיכה להתגורר בדחיאת אל בריד, שם היא מתגוררת מזה 30 שנה, תומכים בכך שאין בכוונתה לחזור לדירה. המערערת העידה, אמנם, על הקשר שיש לה לדירה שבה גדלה, על כך שהיא זקוקה לדירה לצורך מעמדה כתושבת ירושלים וקבלת זכויות שונות ואף כדי שיהיה באפשרותה ללכת ברגל להתפלל במסגד אל אקצה, אולם לא די באלה על מנת לקבוע כי קיים אצלה רצון ממשי לחזור לדירה". המבקשת לא אמרה נואש, ועל פסק דינו הראשון של בית המשפט המחוזי, הוגשה על ידה בקשה למתן רשות ערעור לבית משפט זה. ביום 19.12.2016 התקיים דיון בבקשה הנ"ל, וביום 20.12.2016 ניתנה החלטת בית משפט זה (המשנה לנשיאה א' רובינשטיין והשופטים נ' הנדל ו-מ' מזוז), אשר קיבלה את הבקשה באופן חלקי.
על רקע זה, נטען כי החלטת בית משפט זה בהחלטה בבקשת הרשות לערער עולה בקנה אחד עם ההלכה שנפסקה בעניין זה, וכך גם פסק דינו השני של בית משפט השלום אשר פירש אותה, ופסק דינו השני של בית המשפט המחוזי שאשרר פרשנות זו. דיון והכרעה לאחר שעיינתי בבקשת הרשות לערער ובתשובה לה, הגעתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה להידחות.
על רקע זה, בעניין קיסלביץ, בו נדונה השאלה האם סעיף 132(א) לחוק מאפשר להתנות את פינוי המושכר בתשלום על ידי בעל הנכס, ציין השופט א' רובינשטיין דברים אלו: "...גם אם השימוש במינוח של 'סעד מן הצדק' בהקשר של התנאת הפינוי בתשלום על ידי בעל הנכס [...] או בתנאי אחר שחובת קיומו מוטלת על בעל הנכס – אינו תואם 'אחת לאחת' את לשונו של סעיף 132(א) המכוון כפשוטו לאי פינוי, במהות אין ניתן להיעתר לטענתם של המבקשים. אם נפסע בדרך הילוכם של המבקשים, נמצא כי בפני בית המשפט המחוזי עמדו לכאורה שתי אפשרויות: האחת, להעניק למבקשים סעד מן הצדק, המונע את פינוים [...]; השניה, לבטל את הסעד מן הצדק ולהורות על פינוים של המבקשים מהדירה ללא תנאי. סבורני, כי הצגת הדברים בצורה זו היא בינארית מדי, ואינה משרתת גם את עניינם שלהם. כאמור, שאלת פינוים של דיירים מוגנים היא ביסודה שאלה של צדק, התלויה כל כולה בנסיבות המקרה. סבורני, כי על מנת שניתן יהא להגשים באופן המיטבי את עקרון הצדק, יש להותיר בידי בתי המשפט ארגז כלים, המאפשר להם מגוון רחב של פתרונות; הצגת הדברים בצורה בינארית עלולה דווקא להביא, בסיטואציות מסוימות, לאי צדק. כך, למשל, יתכנו מקרים – כבענייננו – בהם סבור בית המשפט כי אינם מצדיקים מתן סעד מן הצדק, קרי – מניעת פינוי, אולם מאידך סבור כי פינוי הדיירים ללא תמורה אינו צודק, שכן שילמו בשעתו דמי מפתח ושילמו שכר דירה כסדרו אף שנטשו. לגישתי, אין לומר על 'סעד מן הצדק הפוך' 'אין חיה כזאת', כדברי בא כוח המבקשים; יש לאפשר לבתי המשפט לבחור גם דרך אמצע, מעין שביל זהב, לילך בה. ברי, כי לא ניתן להגדיר ולגדור מראש את קשת האפשרויות [...], והדברים תלויי מקרה ומקרה. במישור העקרוני, לא זו בלבד שאין לשלול מראש פתרונות ביניים, אלא ייתכנו מקרים בהם פתרונות הביניים יהיו מחויבי המציאות, וליתר דיוק, מחויבי הצדק" (שם, בפסקה כ"א).
אשר על כן, הבקשה למתן רשות לערער נדחית, ועמה ממילא נדחית גם הבקשה לעיכוב ביצוע.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו