מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירת עמותה לפטור מארנונה כמוסד מתנדב

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

העותרת טענה הן במעמד הדיון והן בעתירה כי הקביעה לפיה יש לשלול את מתן הפטור בגין פעילות מוסד מיתנדב, בהחלטה גורפת, המנומקת בעיקרה על הפעלת מעונות יום ובתי ספר היא החלטה שגויה ובלתי סבירה באופן קצוני, שכן, העותרת היא עמותה ללא מטרת רווח, הפועלת למען תועלת הציבור, לה עשרות סניפים ופדרציות בישראל ובעולם, שעה שהעמותה פועלת ללא הפקת רווחים ונהנת מפטורים שונים ממס הכנסה, שבח, מסוי מקרקעין, ערך נוסף וכיוב' – והכל בהתאם לדין.
למעשה הטענה העיקרית ואף היחידה של העותרת שלא ייתכן שמצד אחד תקבל פטור מתשלום ארנונה למעונות יום עקב סעיף 5ג(ה)(4) לפקודת הפיטורין ומצד שני עקב הפעילות העסקית של מעונות היום יימנע ממנה הפטור כמוסד מיתנדב לשירות הציבור לפי סעיף 5(י) לפקודת הפיטורין, אך זה הדין, שכל זמן שלא שונה הוא מחייב ועל פיו יש לבחון באופן מהותי את מכלול פעילות העותרת בהתאם לקריטריונים שנקבעו לצורך כך, והעובדה שחלק מהפעילות פטורה בהתאם להוראת פטור אחר, לא שוללת את הצורך בבחינה זו. זאת ידעה גם העותרת, שכן הדברים נאמרו ונכתבו בעיניין ויצו בבית המשפט העליון בלא להדרש לטענה זו של העותרת שלמרות מרכזיותה והיותה טענה זהה לטענה בעתירת נצרת לא נידונה בבית המשפט העליון, שאם היה סבור שיש בה ממש היה דוחה את ערעור המדינה ולא מחזיר את התיק לבחינת הקריטריונים לבית המשפט המחוזי בנצרת שייבחנו אם המוסד עונה על הגדרה של מוסד מיתנדב לשירות הציבור במסגרת ההליך הדו־שלבי.
...
והנה, העותרת למעשה לא ניסתה אפילו בתיק שבפני לנסות להוכיח את עמידתה בקריטריונים 2 ו־3 ולא בכדי ,שכן הוכח שהיא לא עומדת בהם, ולכן דין עתירתה להידחות ונראה שלא בכדי הסכימה העותרת למחוק את העתירה בנצרת שעסקה אף היא במעונות יום ובאי עמידה בקריטריונים 2 ו־3 ולא בכדי לא גילתה העותרת במסגרת עתירתה, כפי שהייתה מחויבת לעשות, את פסק הדין העליון בעניין ויצו המשליך ישירות גם על עתירה זו. העותרת מבקשת למעשה להימנע מהבחינה המהותית הנדרשת לפי הכללים והקריטריונים המעוגנים בפקודת הפיטורין ולהסתמך על מקור חיצוני בדמות הוראת פטור אחרת למעונות היום זאת בזמן שהוראת הפטור הרלוונטית מתנה מפורשות את מתן הפטור בעמידה בכללים ובקריטריונים.
לכן, גם לגביית כספי ארנונה ישנה חשיבות והשלכה על אוכלוסיות קשות יום ומוחלשות שכספים אלו יכולים לתמוך בהם או בפעילויות מבורכות אחרות, כאשר המחוקק הוא זה שיחליט על סדרי העדיפויות ואיזו פעילות ראויה זכאית לפטור או הנחה מארנונה ואיזו לא ובמקרה זה הוא החליט באופן כזה שיישום הדין, שנעשה כהלכה על ידי עיריות תל־אביב, גבעתיים וחולון ועל ידי משרד הפנים, מביא לכך שהעותרת לא זכאית לפטור מארנונה ואין מקום להתערב בהחלטה זו. לכן, עם כל ההוקרה הרבה שיש לפעילותה החשובה והמבורכת של העותרת, אין מנוס מדחיית העתירה.
התוצאה: סוף דבר – לאור כל האמור לעיל, העתירה נדחית.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

עתירה כנגד החלטת הממונה על מחוז ירושלים במשרד הפנים מיום 26.11.17 לדחות את בקשת העותרת (להלן – העמותה) לקבלת אישור "מוסד מיתנדב לשירות הציבור", לצורך פטור חלקי מתשלום ארנונה לפי סעיף 5(י) לפקודת מיסי הערייה ומיסי הממשלה (פיטורין), 1938 (להלן – הפקודה).
...
לטענת המשיבה, דין העתירה להידחות בשל שיהוי, שכן מדובר בעתירה שהוגשה כ-10 חודשים לאחר ההחלטה הראשונה אשר דחתה את בקשת הפטור, וששה חודשים לאחר ההחלטה השניה.
ממילא, אף אילו התקבלה טענת העותרת כי אין מקום להשוות לנתוני ועדת לאור, וכי יש מקום להתייחס לנתון ממוצע, ולא רק לתעריפים המלאים, לא ניתן היה להיעתר לבקשה, שכן העותרת לא הציגה נתונים המוכיחים את טענתה כי שכר הלימוד אצלה נופל ב-50% משכר הלימוד על פי "מחיר השוק". אשר לטענה כי יש לראות בשכר הלימוד בבחינת "תרומה" שכן השתתפות בלימודי העמותה איננה מותנת בתשלום שכר הלימוד – מדובר בטענה שלא הועלתה והוכחה בפני המשיבה כעילה לפטור.
לפיכך, מבלי להתייחס לטענה לגופה, לא ניתן לבסס עליה השגה על החלטות המשיבה, והיא נדחית.
אשר על כן העתירה נדחית.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

עוד גורסת העותרת, כי לנוכח העובדה שהיא הוכרה כזכאית לפטור מארנונה כמוסד מיתנדב לשירות הציבור מזה שנים רבות, החל משנת 2003 ומדי שלוש שנים, הרי שאי-קבלת הבקשה עקב האיחור שחל במסירת העותק לממונה פוגעת בה כלכלית באופן משמעותי, בהיותה עמותה הפועלת לטובת הציבור, זאת בשעה שקיים רצף שקבע את זכאותה לפטור לאורך כל השנים, ואין הצדקה למנוע את הפטור רק עבור שנת מס אחת.
...
מקובלת עליי קביעתו הכללית של הממונה, שלפיה הארכת מועדים בבקשה לקבלת אישור כמוסד מתנדב לשירות הציבור תתאפשר רק במקרים חריגים, וכבר עמדה על-כך הפסיקה (עת"מ 563-01-17 בעניין אריאל מפעלי תורה (לעיל)); ואולם, הממונה לא התייחס בהחלטתו לסיטואציה הספציפית שבה הבקשה הוגשה במועד לעירייה, ואילו עותק הבקשה הוגש לממונה באיחור של ארבעה שבועות.
מסקנה זו מתחייבת, בראש ובראשונה לאור ההסתמכות בתום לב של העותרת, על התנהלותו של הממונה בשתי בקשותיה הקודמות, שהייתה התנהלות דומה לזו שנקט גם בעניינם של מוסדות נוספים, אשר ביססה אצלה הנחה סבירה כי הממונה מפרש את הנוסח בעניין המועד המחייב כחל רק על הגשת הבקשה לעירייה וכי את עותק הבקשה ניתן להמציא לממונה בפרק זמן סביר לאחר מכן.
התוצאה על-סיוד האמור לעיל, העתירה מתקבלת, במובן זה שההחלטה לדחות את בקשת העותרת בשנת 2015 להכיר בה כמוסד מתנדב לשירות הציבור, מבוטלת; והיות שלא הייתה מחלוקת כי אלמלא האיחור הייתה העותרת מקבלת את האישור גם לשנה זו, כפי שקיבלה אישורים מאז שנת 2003 ועד היום – יינתן לה הפטור המבוקש לפי פקודת הפיטורין.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

הנחת המחוקק הנה כי לנישומים אלו, בשל מעמדם המיוחד ותפקידם הצבורי, ראוי להעניק פטור מתשלום ארנונה (ראו עע"מ 10673/05 לעיל; בר"מ 9498/10 מנהל הארנונה המועצה המקומית קדימה צורן נ' עמותת בית אור אביבה פסקה 44 (17/12/2015); הנריק רוסטוביץ ארנונה עירונית ספר ראשון 612 (מהדורה חמישית, 2001)).
. על מנת לזכות בפטור מכוחו של סעיף 5(י) לפקודת הפיטורין, כנוסחו במועד הגשת בקשת הפטור מטעם העותרת, היה צורך שיתקיימו שלושה תנאים מצטברים: (א) המבקש הנו מוסד מיתנדב לטובת הציבור.
בהיעדר קריטריונים בחוק הותקן על ידי מנכ"ל משרד הפנים חוזר המוכר כ"נוהל בקשה לקבלת פטור מארנונה לנכסי מוסד מיתנדב לשירות הציבור" (צורף כנספח ב' לתשובה מטעם המשיב 1).
...
גביית שכר לימוד, דמי השתתפות של תלמידים וכדומה אינם שוללים מניה וביה את המסקנה כי המוסד יוכר כמוסד מתנדב ובתנאי שעיקר הפעילות תמומן ממקורות חיצוניים שאינם בגדר התשלום שמשלם התלמיד.
אעיר כי רק לאחר הדיון שהתקיים בבית המשפט ולאחר קבלת תגובת המשיב לבית המשפט מיום 20.9.2018 פנתה העותרת בשנית לקבלת המלצה והפעם צירפה גם המלצה מיום 28.10.2018 אלא שהמלצה זו לא הומצאה לממונה על המחוז וניתנה רק לאחר תחילת הדיונים בתיק זה. ברי כי המלצה זו יכולה לבסס בקשה חדשה אך אינה יכולה להצדיק התערבות בהחלטת הממונה שניתנה על פי המסמכים שהוצגו לו. סוף דבר בשים לב לכל האמור, איני מוצא מקום להתערב בהחלטת המשיב 1 - הממונה על המחוז במשרד הפנים, שלא להעניק לעותרת פטור מתשלום ארנונה על פי סעיף 5(י) לפקודת הפיטורין.
על-כן, אני דוחה את העתירה.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

העותרת היא עמותה רשומה הפועלת ללא כוונת רווח, ומפעילה מוסדות רבים בישראל, בכללם כפרי נוער, מעונות יום, מקלטים לנשים מוכות, בתים לילדים חסרי בית ועוד כיוצ"ב פעילויות נרחבות לסיוע לאוכלוסיות מוחלשות ונזקקות.
. העותרת טענה, כי יש לראותה בבחינת "מוסד מיתנדב לשירות הציבור", ומכאן זכאותה לפטור מתשלום ארנונה ביחס לארבעת הנכסים מושא הבקשה.
...
      כפי שנוכחנו לראות, העותרת טוענת לפגם הליכי שנפל בהחלטת המשיב, בכך שלא נועץ – כמתבקש – עם הרשות המקומית.
מסקנה זו מתבקשת מטעמים אחדים.
מכאן לקריטריונים שקבע משרד הפנים, ונראה שגם בהם נוכל להיתמך במסקנה, לפיה יש לבחון את פעילות הארגון ברמה המקומית ולא הארצית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו