המבקשת, הגברת חנה גולדברג, הגישה בקשה לאישור תובענה ייצוגית בהתאם לפריט 2 לתוספת השנייה לחוק תובענות ייצוגיות, תשס"ו-2006 (להלן: "חוק תובענות ייצוגיות") שעניינו: "תביעה נגד מבטח, סוכן ביטוח או חברה מנהלת, בקשר לענין, לרבות חוזה ביטוח או תקנון קופת גמל, שבינם לבין לקוח, לרבות מבוטח או עמית, בין אם התקשרו בעיסקה ובין אם לאו".
"העניין" שבקשר אליו הוגשה התובענה הוא תגמולי ביטוח מכוח פוליסת ביטוח תאונות אישיות לתלמידים.
המבקשת שנפגעה, כאמור, אושפזה בבית חולים ועל בסיס התעודה הרפואית - סיכום אשפוז, שקבלה עם שיחרורה, פנתה לכלל ועתרה לקבל תגמולים מכוח פוליסת ביטוח לתאונות אישיות לתלמידים (להלן: "הפוליסה").
להשלמת התמונה, סעיף 198ב לפקודת העיריות [נוסח חדש] קובע כי "ערייה שהיא רשות חינוך מקומית כהגדרתה בחוק לימוד חובה, תתקשר בחוזה ביטוח תאונות אישיות לתלמידים עם מי שזכה במיכרז פומבי שתערוך חברה משותפת".
בסעיף 1 של הפוליסה מוגדרת "תאונה" כ"ארוע פיזי, חצוני, גלוי לעין, בלתי צפוי, הגורם להיזק גופני".
בסעיף 4 לפוליסה (עמ' 6) נקבע קיומה של "ועדת חריגים" וסמכויותיה: "תכונן ועדת חריגים ארצית בת 4 או 7 חברים... אשר נציגים בה ימונו כלהלן: 1 או 2 נציגים – על ידי משרד החינוך והתרבות... 1 או 2 נציגים על ידי החברה למשק וכלכלה של השילטון המקומי בע"מ... 1 או 2 נציגים על ידי ארגון ההורים הארצי... 1 נציג על ידי המבטח". עוד נקבע כי "הוועדה תקיים דיוניה כאשר יהיו נוכחים בדיון לפחות שני נציגים שאינם נציגי המבטח ותקבל החלטותיה ברוב דיעות" (ההדגשות אינן במקור).
בדומה לענפי משפט אחרים המשתרגים מדיני החוזים, המוצא לדיון בטענות המבקשת צריך להתבסס על לשון הפוליסה ועל אומד דעת הצדדים, גם אם מדובר כבעניינינו בחוזה של חברת ביטוח אל מול תלמידים, יש לזכור כי התלמידים הם 'הנהנים' בפוליסת הביטוח עליה חתמה המבטחת עם החברה למשק וכלכלה לפי תנאי המיכרז שקבעה, ויש לפעול לפי לשון חוזה הביטוח "המחייב את הצדדים על כל תנאי" (סעיף 16 בעיניין פלוני).
מעבר לידרוש, ואף כי אין צורך לידון בכך הבהירה כלל כי הפוליסה לא נוסחה על ידה, אלא על ידי החברה למשק וכלכלה של השילטון המקומי סוכנות לביטוח (1992) בע"מ (להלן: "סמשכ"ל") ואף צרפה לתשובתה לבקשת האישור את נוסח המיכרז ונוסח הפוליסה כפי שנכתב על ידי סמשכ"ל (נספח 2 לתגובת המשיבה לבקשת האישור).
...
בהתאם לחוק תובענות ייצוגיות, די בקביעה זו כי לא שוכנעתי שקיים סיכוי סביר שהשאלות שהעלתה המבקשת תוכרענה לטובת חברי הקבוצה כהגדרתה בבקשת אישור התובענה הייצוגית, כדי לדחות את בקשת האישור, כך גם אומר, למעלה מהצורך כי ממילא נובע מהחלטתי כי אף התנאי הקבוע בסעיף 8(א)(2) לחוק תובענות ייצוגיות אינו מתקיים.
סוף דבר
ראיתי לדחות את בקשת האישור זאת לאחר שבחנתי את שאלת התקיימותם של התנאים בסעיף 8(א) לחוק תובענות ייצוגיות והגעתי למסקנה שאין להיעתר לבקשת אישור התובענה הייצוגית משלא מצאתי את בקשת האישור מתאימה להתברר כייצוגית.
אין בקביעה זו כדי להביא למסקנה שטענות המבקשת אינן ראויות לבירור כשלעצמן, אלא שהליך התובענה הייצוגית בהעדר תשתית ראייתית מינימאלית לקיום הליך שכזה, אינו האכסניה המתאימה לבירורן, ונכון היה למבקשת שתפעל לבירורן בהתאם להלכת פלוני.