בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק
בג"ץ 8910/22
לפני:
כבוד השופט י' עמית
כבוד השופט נ' סולברג
כבוד השופט י' כשר
העותרים:
1. אורני פטרושקה
2. יוסי שוסמן
3. י"ב חשון - התנועה לחזוק הסובלנות בחינוך הדתי
4. גדי גבריהו
נ ג ד
המשיבים:
1. ח"כ בנימין נתניהו
2. ח"כ איתמר בן גביר
3. היועצת המשפטית לממשלה
הודעה מטעם המדינה מיום 16.11.2023
תאריך הישיבה:
י"ב בניסן התשפ"ג (3.4.2023)
בשם העותרים 2-1:
בשם העותרים 4-3:
בשם המשיבה 3:
עו"ד גלעד ברנע
עו"ד אסף פינק
עו"ד שוש שמואלי; עו"ד ערין ספדי-עטילה
][]פסק-דין
(-) רצונו של השר בן גביר לעלות להר הבית בחודש יוני 2021, עלייה אשר נימנעה בעקבות החלטת המפכ"ל בשל החשש להגברת המתיחות בהר הבית; וכוונתו של השר בן גביר להמשיך לעלות להר הבית גם לאחר מינויו כשר.
טענות אלה הועלו טרם ניתן פסק הדין בעיניין שיינפלד, שבו נקבע כי עבר פלילי של מועמד לתפקיד שר, גם כזה אשר נמחק זה מכבר, הוא שיקול שעל ראש הממשלה להיתחשב בו, ומשכך, הוא שיקול רלוואנטי גם לבית משפט זה עת הוא בוחן את סבירות החלטת ראש הממשלה:
"אכן, ביסוד ההסדרים הנוגעים להתיישנות ומחיקה של הרשעות ניצבת תכלית שיקומית ראויה, המשרתת את טובת הכלל [...] עם זאת, 'ככל העקרונות והערכים בשיטתנו המשפטית, אף עיקרון הרהביליטציה וזכויות היסוד המונחות בבסיסו יחסיים הם, ויש שהם נסוגים מפני עקרונות ואינטרסים אחרים שהחברה מוצאת להגן עליהם' (שם, בעמ' 664).
לעניין זה יפים דבריו של הנשיא ברק בפיסקה 38 בעיניין אמיתי:
"מקובל עלינו כי לא הרי נבחר ציבור כהרי עובד ציבור. הראשון נבחר על-ידי העם ועומד לשיפוטו. השני נבחר על-ידי נבחרי העם ועומד לשיפוטם, אך שוני זה אין משמעותו כי נבחר העם עומד לפני דין הבוחר בלבד, ורק במקרים חריגים ויוצאי דופן הוא יעמוד גם לדין המשפט. דין הבוחר אינו בא במקום דין המשפט ואין הוא יכול להחליפו. אכן, דוקא עובדת היותו של אדם נבחר ציבור מחייבת אותו ברמת היתנהגות קפדנית יותר, אתית יותר, מעובד ציבור 'רגיל'. מי שנבחר על-ידי העם צריך לשמש מופת לעם, נאמן לעם וראוי לאמון שהעם נתן בו. על כן, כאשר נתונה לרשות שלטונית סמכות הפסקת כהונה, עליה לעשות בה שימוש כאשר בעל הכהונה פוגע באמון הציבור בשלטון, בין אם בעל הכהונה הוא נבחר (כגון חבר כנסת המכהן כסגן שר) ובין אם הוא עובד ציבור (כגון עובד מדינה ששר מוסמך לפטרו)".
העותרים טוענים כי התבטאויותיו החוזרות ונישנות של השר בן גביר באשר ליריביו הפוליטיים, למגזר הערבי ולקהילת הלהט"ב, מלמדות שמינויו לתפקיד השר לבטחון לאומי, אשר אחראי בין היתר על שמירת הסדר הצבורי ואכיפת החוק – אינו סביר באופן קצוני.
...
השר טען כי דין העתירה להידחות על הסף מהטעמים הבאים: בשל היותה מוקדמת; ולחלופין, אם די בהסכמה על מינויו לשר כטענת העותרים, הרי שכבר ביום 25.11.2022 נחתם נספח להסכם הקואליציוני בין סיעת הליכוד ובין סיעת עוצמה יהודית, ומשכך העתירה הוגשה בשיהוי; בשל אי צירוף כל המשיבים הרלוונטיים – נדרש היה לצרף את סיעות הליכוד ועוצמה יהודית, וכן את הכנסת; ומחמת חוסר ניקיון כפיהם של העותרים שביססו עתירתם על קטעי עיתונות מבלי לבצע בירור עובדתי ראוי.
גם באשר לפנייתו של חברי, השופט נ' סולברג, לעניין צמצומה של עילת הסבירות, אסתפק בתמצית שבתמצית: סבור אני שאכן יש מקום, ככלל, לריסון שיפוטי בשימוש בעילת הסבירות.
סבורני כי הגישה המרוסנת העולה מחוות דעתו לעיל של השופט י' עמית בעניין דנן, המגלה עמידה, בפועל ושלא לתפארת המליצה, על התערבות שיפוטית רק במצב של חוסר סבירות קיצוני (וחברי אינו מסתיר את השקפתו כי: "...מינויו של בן גביר לשר לביטחון לאומי אינו חף מקשיים ואולי אף עשוי לפגוע במידת מה באמון הציבור"), מחזקת את האמור לעיל.
כמו כן, כמותו אף אני סבור כי בנסיבות העניין דנן, אין מקום כי ייעשה צו להוצאות.