מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירת משפחות שבט הג'האלין להקצאת קרקעות

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2018 בעליון נפסק כדקלמן:

בקשר לצוים אלו הוגשו שתי עתירות, שהדיון בהן אוחד: עתירה אחת הוגשה על-ידי תושבי האיזור, מישפחות מהשבט הבדואי ג'הלין, נגד חוקיות צוי ההריסה; ועתירה שניה הוגשה על-ידי כפר אדומים ויישובים נוספים, בה עתרו להורות לרשויות המדינה לממש את צוי ההריסה.
מנגד, עתירת כפר אדומים התבססה על חלוף הזמן מאז פסק הדין הקודם, שלעמדתו הפך את השתהות המדינה לבלתי-סבירה; ברם, לנוכח הניסיון להגיע לפינוי בדרכי שלום ובהסכמה, ובשים לב לכך שהמבנים אינם מצויים על קרקע פרטית כי אם על אדמות מדינה, אין עילה להתערב בסדרי העדיפות לאכיפה, גם בשלב זה. מאז שניתן פסק הדין השני, נעשו ניסיונות שונים להגיע להסכמה בדבר העתקת מיתחם חאן אל-אחמר למיתחם של קבע.
(ב) עתירת תושבי המיתחם בעתירה המתוקנת של תושבי המיתחם, נתבקש להורות לשר הבטחון לנמק מדוע החליט להקצות לבני הג'הלין את מיתחם ג'הלין מערב, ולא לבני שבטים בדואים אחרים, כפי שתוכנן מלכתחילה, וכפי שאף הוצג לבית משפט זה במסגרת עתירות אחרות; מדוע קיימת 'חשיבות אסטרטגית' בפנוי המיתחם, ובמה הוא שונה ממתחמי מגורים אחרים של בדואים הסמוכים לכביש מס' 1, והמצויים בתחום תכנית E-1; מדוע היתנגדותם של שבטים בדואים אחרים לעבור למיתחם, מהוה הצדקה להעתיק לשם דוקא את העותרים, על אף שבפיהם טענות זהות; מדוע לא ישקול מחדש את החלטתו להעביר את בית הספר ואת יתר המבנים שבהם מתגוררים העותרים, לאחר שישמע ויבחן את טיעוני העותרים – ומדוע לא יחזור בו מהחלטתו עקב כך. לטענת תושבי המיתחם, בעוד שבמשך שנים הצהירה המדינה כי בכוונתה להגיע לפיתרון מוסכם עם התושבים, הרי שבאבחה אחת, כפי שהתברר מתגובת המדינה לעתירת כפר אדומים, הוחלט באופן חד-צדדי וללא הידברות לפנות את התושבים בתוך זמן קצר למיתחם ג'הלין מערב.
...
אולם מן העבר השני, שורת הדין אינה כפופה לשאיפה זו. בסופו של דבר, אנו כבר אחרי 'הדקה ה-90'.
מביקורת זו עולה, כי כשם שלא היתה עילה להורות למדינה לאכוף את הדין בשעה שביקשה להימנע מכך, כך אין עילה להורות לה להימנע מלאכוף את הדין בשעה שהיא מבקשת לעשות כן. מסקנה זו אינה סופו של התהליך.
המסקנה היא אפוא שדין עתירת כפר אדומים – להימחק; ודין שתי העתירות האחרות – להידחות.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2019 בעליון נפסק כדקלמן:

ועוד נטען כי האמור מקבל משנה תוקף, בנסיבות שבהן קיים כיום קושי אובייקטיבי בקידום תוכנית מפורטת ביחס לחלק הצפוני של צו ההפקעה – וזאת בשל התבססותן במהלך 20 השנים האחרונות של מישפחות בדואיות (בני שבט הג'האלין) באיזור הסמוך לאדמות העותרים (מיתחם חאן אל אחמאר ומתחמים נוספים).
החקלאים מוסיפים ומדגישים, כי אדמות העותרים מצויות בתחום השיפוט של כפר אדומים, וכבר בסמוך לאחר הפקעתן (בשנת 1981) הוקצו הזכויות בהן כדין לאגודה השיתופית (באמצעות ההסתדרות הציונית) – על מנת ששמשו את חברי האגודה לחקלאות.
...
לכן, המימוש ההדרגתי של מטרת ההפקעה הוא כשלעצמו אינו מוליך למסקנה כי המשיבים 2-1 זנחו את המטרה שעמדה ביסוד ההפקעה ואין לקבל את עמדת העותרים לפיה יש להתייחס לחלקות מושא העתירה בנפרד ובמאובחן מן המארג התכנוני הכולל לאזור תוך ביטול ההפקעה בחלקות אלו בלבד.
כאמור בפתח הדברים ובהינתן ההערות שפירטתי לעיל, אני מצטרפת למסקנה שאליה הגיעה חברתי השופטת ע' ברון לפיה דין העתירה להידחות.
ה נ ש י א ה השופטת ד' ברק-ארז: אני מסכימה עם חברותיי השופטת ע' ברון והנשיאה א' חיות כי דין העתירה להידחות.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2012 בעליון נפסק כדקלמן:

העותרים בבג"ץ 8615/11 מייצגים לטענתם כ-100 מישפחות בדואים בני שבט הג'האלין המתגוררים באיזור ח'אן אל-אחמר, בצד כביש מעלה אדומים-יריחו (להלן בהתאמה: העותרים ועתירת הג'האלין).
בעתירת הג'אהלין, מבקשים העותרים להורות למשיבים להמנע מהריסת מבני בית הספר, ולהשהות את ביצוע צוי ההריסה עד להשלמת תכנית מתאר ליישוב כפרי עבור בני שבט הג'האלין, או עד להקצאת שטח סמוך שבו יוכלו לבנות כדין את מבני בית הספר.
יחד עם זאת, הטענה שהעלו העותרות בבג"ץ 5665/11 כי יש לקיים סימטריה - מבחינת מדיניות האכיפה ומבחינת סדרי העדיפות לבצוע צוי הריסה - בין בנייה בלתי חוקית הפוגעת בזכויות קנייניות של בעלי קרקע פלסטינאים לבנייה בלתי חוקית באדמות מדינה, אין לה מקום בשל ההבדלים בין האחת לאחרת, עליהם כבר עמד בית משפט זה בפסיקתו בעבר.
...
אשר לטענות המכוונות לעצם הוצאת צווי ההריסה – כפי שקבענו בפסק-דיננו הקודם, אין עילה להיעתר לדרישת העותרים לאסור על קיומם של הליכי אכיפה ביחס למבני בית הספר, שנבנו שלא כדין, ללא בקשת היתר ומבלי שקדמה לבנייתם פנייה לרשויות.
בפסק-דיננו הקודם מצאנו כי סדרי העדיפות שפירטו המשיבים ופעילויות האכיפה שננקטו על-ידם, אינם מגלים עילה להתערבות, על-פי אמות המידה שנקבעו בהלכה הפסוקה.
משנמצא כי דין עתירת כפר אדומים להידחות לגופה, למותר הוא להידרש לטענת הג'האלין כי יש לדחותה על הסף בשל חוסר תום לב ואי ניקיון כפיים, הואיל ולפי חוות דעת תכנונית שהגישו, נבנו בתחומי כפר אדומים והיישובים הסמוכים מאות מבנים בניגוד לחוק וללא היתר כדין.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2005 בעליון נפסק כדקלמן:

]השופטת א' פרוקצ'יה: לפנינו עתירה של עותרים המייצגים, לטענתם, מספר רב של מישפחות משבט הג'האלין המתגוררות באתר קבע של השבט המצוי בגבול הכפר אבו-דיס, במרחק של כ-1 ק"מ מערבית למעלה האדומים.
לטענת העותרים, לאחר אישור תכנית המיתאר לאתר הג'יהאלין, הובטח למפונים כי המינהל האזרחי יקצה להם קרקעות לבניה בלא דיחוי, יוציא להם היתרי בנייה, וישלם להם פיצויים על הריסת המאהלים בהם התגוררו קודם לפינויים ושלילת השמוש שנעשה על ידם בשטחי מרעה.
בחנו את עיקריה של העתירה על רקע עמדתו של המשיב, ואלה מסקנותינו: תהליך המעבר של בני שבט הג'יהאלין מאיזור מדבר יהודה לאתר הקיבוע שנקבע עבורם הוא, אכן, תהליך הדרגתי המלווה בקשיים לא מעטים הכרוכים בשינוי אורח חיים, וקשיי התארגנות לישיבת קבע במיתחמי קרקע שהוקצו לאנשי השבט.
...
האחריות לכך מוטלת על הגורם המוסמך במינהל האזרחי, האחראי לגביית התשלומים עבור צריכת המים, ועליו יהא לדאוג, בשיתוף פעולה עם העותרים והמשפחות שהם מייצגים, להיערך כראוי לענין זה. לאור האמור, העתירה נדחית, וזאת בכפיפות להסכמת המשיב להמשיך ולממן את צריכת המים של העותרים והמשפחות המיוצגות על ידם, עד ליום 1.10.05.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו