מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירת מעמד חוקי: גיור, הורה קשיש, שהייה הומניטרית

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2017 בעליון נפסק כדקלמן:

לשם כך פנתה לשלושה אפיקים: בקשה לקבלת מעמד עולה לפי חוק השבות, התש"י-1950, המסתמכת על גיור שעברה באוקראינה; בקשה למעמד לפי נוהל 'הורה קשיש'; ולאחרונה, בקשה לרישיון שהייה מטעמים הומינטאריים.
לשם ההבהרה אציין כי בתגובת המשיב הנ"ל מפורטת רשימת מסמכים נדרשים לשם הכרה בגיור, ובכללם "תצהיר מפורט של העותרת על הליך הלימודים והגיור; תצהיר מפורט מהרב המכין לגיור על הליך הלימודים והגיור; תצהיר מפורט מהרב המגייר על הליך הלימודים והגיור והסבר לקשר בין הרב המכין לגיור לבין בית הדין המגייר; תצהיר על השתייכות לקהילה יהודית לאחר הגיור בארץ, היות ומיד לאחר הגיור נכנסה לישראל ללא השתייכות לקהילה יהודית בחו"ל". לאחר שניתן פסק הדין הנ"ל הגישה העותרת שלוש בקשות חדשות, לפי נוהל 'הורה קשיש', על בסיס הומניטארי, ולפי חוק השבות – על סמך טענת הגיור.
אכן, הלכה פסוקה היא כי לעניין חוק השבות יש להכיר בגיור שנעשה בחו"ל במסגרת קהילה יהודית מוכרת (בג"ץ 2597/99 טושביים נ' שר הפנים, פ"ד נט(6) 727 (2005)); אולם, בד בבד יש לוודא כי מדובר בגיור כן, ולא בניצול לרעה של הליך הגיור שכל מטרתו לקבל מעמד חוקי בישראל.
...
דיון והכרעה לאחר העיון בעתירה, על נספחיה, ובתגובת המשיב לבקשה למתן צו ביניים, הגעתי לכלל מסקנה כי דין העתירה להידחות, בהעדר עילה להתערבותנו.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בשנת 2007 היא התגיירה, ונישאה פעם נוספת.
האם נכנסה לישראל מספר פעמים ושהתה כאן לצד בתה מאז שנת 1998 ואילך לתקופות קצובות, מרביתן במסגרת אשרות ביקור ומקצתן ללא אשרה.
שנית, סעיף ג.13 לנוהל קובע חריג לחריג, במסגרתו נקבע כי כאשר הורה קשיש אינו עומד בקריטריונים הקבועים בנוהל מאחר שאינו "בודד", קיים למשיב שיקול-דעת להעביר את העניין לועדה הבינמשרדית, אם הוא סבור כי על-פני הדברים מתקיימים בעיניינו של מבקש המעמד טעמים הומנטאריים מיוחדים.
לפיכך, עתר ב"כ המשיב לכך שהדיון בעיניינה של האם יושב לראשת הדסק לצורך דיון בחריג לחריג, וזאת תחת קביעת בית-הדין בדבר העברת העניין לועדה הבינמשרדית (פרוטוקול דיון מיום 7.4.2019, עמ' 4, ש' 25-26).
...
בכל הנוגע לערעור מטעם המערערות – דינו להידחות.
אותה מסקנה מתבקשת גם לגבי פסקי-דינו של בית-המשפט העליון בעע"ם 10931/08 בושניאק הנ"ל (ראו: שם, פס' 3 ופס' 6) ובעע"ם 11538/05 נטיוסוב נ' שר הפנים (25.11.2007) (ראו: שם, פס' 8).
סוף דבר; אני פוסקת כדלקמן: (א) ערעור המערערות נדחה מן הטעמים שפורטו לעיל.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

לגופו של עניין, נטען כי ככלל המשיב אינו מעניק אשרות ישיבה לזרים, אלא במקרים חריגים ובין היתר, משיקולים הומנטריים, כמו מתן מעמד להורה קשיש בודד של ישראלי, בעוד העותר אינו עומד בקריטריון זה. העותר לא הצביע על נוהל אחר, מכוחו ניתן ליתן לו אשרת שהייה.
המשיב דחה בקשת העותר בהחלטה מיום 15.6.2015, כיוון שמדובר בנסיון נוסף לקבל מעמד, כיוון שבעבר ניסה להשתקע "באמצעות שהיה שלא כחוק כניסה באמתלה ללא כוונת יציאה, גיור והורה קשיש". הנימוקים בגינם נדחה העותר בעבר שעה שפנה במסגרת נוהל של הורה קשיש, הנם אותם נימוקים המשמשים הבסיס לעתירה להעברת ענינו לדיון בפני הוועדה הבינמשרדית.
...
הערר נדחה ביום 1.2.2015, ושוב כיוון, שהעותר לא עמד בתנאים שנקבעו בעת מתן האשרה, משמע לא עזב הארץ במועד ומכיוון שהטעמים אשר פירט בבקשתו אינם מצדיקים מתן אשרה, כיוון שבקשתו של העותר לעבור הליך גיור נועדה למטרת השתקעות בישראל.
בטענת השיהוי יש ממש, אך מכיוון שדין העתירה להידחות גם לגופו של עניין, מתייתר הדיון בטענת השיהוי.
סוף דבר, העתירה נדחית ללא צו להוצאות.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2005 בעליון נפסק כדקלמן:

גם האב מודה כי לא הצליח למלא כלפי העותר תפקידים הוריים, אך הוא תולה זאת, בין היתר, בכך שניסיונו לקבל לרשותו את ילדיו, שגודלו על-ידי אישתו השנייה, ממנה התגרש, ניתקל בהתנגדות קשה מצד ראש כת העבריים בדימונה, עימה הוא לא הצליח להיתמודד.
בעניינינו, מוסיף המשיב וטוען, אביו של העותר רכש אזרחות ישראלית לפי סעיף 2 לחוק האזרחות מכוח שבות, בהיותו זכאי שבות, בעקבות גיורו, לפי סעיף 3 לחוק השבות.
בתקופת השיחרור העותר יורשה לעבוד, ובחלוף שנה ממועד השיחרור, הוא יהא רשאי לבקש מעמד חוקי בישראל לפי חוק הכניסה לישראל, ובקשתו תבחן.
בין העתירות לקבלת מעמד בישראל על רקע הומניטארי שנדחו, ניתן למצוא גם עתירות בעיניינם של עותרים שנימנו על כת "הכושים העבריים". כך, למשל, בבג"ץ 269/86 גולדשוב נ' שר הפנים, פ"ד מ(3) 337), נדחתה טענת העותרים, כי במשך השנים ניתן להם בישראל מעמד של 'נסבלים', ועל כן קמה להם ציפייה סבירה ולגיטימית כי בעייתם תבוא על פיתרונה בהחלטתה ממלכתית אחידה וכוללנית שתתייחס לכל הכושים העבריים השוהים בישראל.
...
במכתבה הנזכר של הלשכה המשפטית של משרד הפנים מצאנו התייחסות עקיפה לעברו הפלילי של העותר גם בהקשר זה. אך זאת, רק על דרך האזכור של הוראת "סעיף 2(ב)(3) לחוק השבות, התש"י-1950, [אשר] מסייג את הזכאות לשבות ממי שהשר נוכח שהוא 'בעל עבר פלילי העלול לסכן את שלום הציבור'". נושא זה נזכר, בדרך אגב, גם בתגובת המשיב לעתירה, בה נאמר ש"לא למותר לציין, כי גם אדם שהינו זכאי שבות ונמצא כי הוא בעל עבר פלילי והעלול לסכן את שלום הציבור, רשאי שר הפנים שלא להעניק לו אשרת עולה או תעודת עולה (ר' סעיף 2(ב) ו-3(ב) לחוק השבות)".
המסקנה דלעיל לא תשתנה, גם אם התוצאה של דרישת הערבות, לאור עמדתו של האב בעניין זה, תהא הרחקתו של העותר מישראל.
לאור האמור אנו סבורים כי דרישת הערבויות שהוצבה על-ידי שר הפנים היא דרישה סבירה ולא מצאנו שקיימת עילה להתערב בשיקול דעתו של המשיב בנושא זה. גם לא שוכנענו שיש מקום להתערב בשיקול דעתו של המשיב בעניין גובה הערבות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו