מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירת מהנדסים נגד נוהל הסמכת בודקי אבזרי הרמה

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 1985 בעליון נפסק כדקלמן:

העותר 2 (להלן-העותר), שהוא מהנדס מכונות, מועסק על-ידי העותרת משנת 1962 ומשמש מנהל מחלקת עגורנים משנת 1981.
בלי קשר להעסקתו של העותר על-ידי העותרת, הוסמך העותר בשנת 1976 כבודק של אבזרי הרמה-בהתאם לסעיף 75 לפקודה; בשנת 978 הוסמך העותר לשמש בודק מוסמך למכונות הרמה-על-פי סעיף 81 לפקודה; ובשנת 1981 הוא הוסמך לשמש בודק דוודים-על-פי סעיף 115 לפקודה.
עם תעודת ההסמכה הראשונה נמסר לעותר-על-ידי המשיב-מסמך, שכותרתו: "פקודת הבטיחות בעבודה (נוסח חדש) תש"ל-1970. נוהל, נוהג והנחיות כלליות של מפקח עבודה הראשי לבודקים המוסמכים בעניין בדיקות ותסקירים". בסעיף 2 למסמך זה נאמר: "כעקרון כללי (מאז ומתמיד!) לא מתקבלים תסקירים לגבי ציוד כל שהוא, דהיינו דודים, קולטים, מעליות, מכונות הרמה וכו' מתוצרת עצמית של הבודק, או שתוכננו על-ידו, כשם שלא יתקבלו תסקירים מאת בודקים מוסמכים המועסקים על-ידי חברות בגין בדיקות ציוד מעבידיהם". במשך השנים ביצעה העותרת את כל הבדיקות הדרושות על-פי הפקודה בציוד שברשותה באמצעות בודקים, שאינם מועסקים על-ידייה.
אולם "חששות בעלמה בדבר משוא פנים עתידי או חששות בדבר לחצים עתידים רק בגלל היות הבוד המוסמך עובדו של המפעל או בעליו של הציוד הטעון בדיקה-אין בכך כדי לשלול או להגביל את הסמכתו של הבודק ולאסור עליו לבדוק את ציוד המפעל בו הוא מועסק". שהרי "חששות ניתן להעלות גם נגד כל בודק מוסמך ונגד כל קשר שהוא בין מזמין הבדיקה לבין הבודק, ולאו דוקא קשרי עובד-מעביד". סבורני, כי יש לדחות עתירה זו על שני ראשיה, ותחילה לעניין סבירות ההגבלה.
...
אולם "חששות בעלמה בדבר משוא פנים עתידי או חששות בדבר לחצים עתידים רק בגלל היות הבוד המוסמך עובדו של המפעל או בעליו של הציוד הטעון בדיקה-אין בכך כדי לשלול או להגביל את הסמכתו של הבודק ולאסור עליו לבדוק את ציוד המפעל בו הוא מועסק". שהרי "חששות ניתן להעלות גם נגד כל בודק מוסמך ונגד כל קשר שהוא בין מזמין הבדיקה לבין הבודק, ולאו דווקא קשרי עובד-מעביד". סבורני, כי יש לדחות עתירה זו על שני ראשיה, ותחילה לעניין סבירות ההגבלה.
כפי שכבר נאמר לא אחת, רק חוסר סבירות קיצוני ומפליג, השולל את המסקנה, כי הפיתרון שנקטה רשות מינהלית יכול להימנות עם מרווח החלופות שהייתה נוקטת רשות סבירה, רק הוא יבוא בגדר אמותיו של שיקול-דעת בלתי סביר, המצדיק את פסילתו של הפתרון (בג"צ 653/79 והאסמכתאות שם).
בעניין אשר כזה בחר המשיב להטיות את הכף לצד המחמיר בבואו לשקול את האינטרסים השונים, שעליו להיתחשב בהם, סבורני, כי בכך הגשים המשיב בצורה סבירה את המטרה התחיקתית שבפקודה, ואין מקום לומר, כי אך חשש שוא הוא חששו, כי שני ה"כתרים", שיהיו לראשו של הבודק בבואו לבדוק בתוקף תפקידו כבודק מוסמך את כליו של מעבידו, עלולים לפגוע (ביודעין ושלא ביודעין) במידת האובייקטיביות הנדרשת מבודק שהוסמך על-פי הפקודה.
אולם, לסברתו, "סמכות זו קיימת ונובעת מעצם הסמכות להעניק את התעודה, לשנותה או לבטלה". סבורני, כי בנידון זה יש מקום להבחנה בין תנאים, הבאים להגביל את היקפה של תעודת הסמכה מסוימת, לבין תנאים מגבילים, החלים על כלל הבודקים.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 1993 בעליון נפסק כדקלמן:

המשיב, מפקח עבודה ראשי במשרד העבודה והרווחה, קבע נוהל חדש (להלן-הנוהל) בדבר "הסמכת בודקים מוסמכים פנים מפעליים לאבזרי הרמה". את החידושים שבנוהל תוקפים העותרים 1-3, שהם מהנדסים במקצועם, ולשכת המהנדסים האדריכלים והאקדמאים במקצועות הטכנולוגיים בישראל (העותרת 4, שהצטרפה לעתירה המקורית).
בדברים אלה נאחזים העותרים בענייננו, בהתריסם כנגד המשיב, כי הנוהל, המאפשר ל"בודק מוסמך" לערוך עבור מעבידו בדיקות תקופתיות של אביזרי הרמה, אינו מתיישב עם הגישה עליה הגן קודמו בפרשת יובל גד ועם הנאמר בפסק הדין באותו עניין.
...
סבורני, כי בכך הגשים המשיב בצורה סבירה את המטרה התחיקתית שבפקודה, ואין מקום לומר, כי אך חשש שוא הוא חששו, כי שני ה'כתרים', שיהיו לראשו של הבודק בבואו לבדוק בתוקף תפקידו כבודק מוסמך את כליו של מעבידו, עלולים לפגוע (ביודעין ושלא ביודעין) במידת האובייקטיביות הנדרשת מבודק שהוסמך על-פי הפקודה" (שם, בעמ' 52).
זאת ועוד: "המעיין בהגדרה הרחבה והמקיפה של אבזר הרמה כמפורטת בסעיף 71(ב) לפקודה, מגיע למסקנה הפוכה, דהיינו, הפקודה אינה מבחינה בין אבזרים פשוטים ומורכבים, או זולים ויקרים. אבזרים רבים אינם זולים, אינם פשוטים ואורך חייהם אינו קצר". בתמיכה לטענה זו הביא שלוש דוגמאות של אבזרי הרמה כאלה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו