מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירת חברי עמותה לביטול בחירות ולהורות על בחירות חוזרות

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

המרצת פתיחה, שעניינה עתירת המבקשים, חברי עמותה, לביטול בחירות שהתקיימו להנהלת העמותה ולמתן צו עשה לעריכת בחירות חוזרות.
ההצבעה ל"גוש" מועמדים נוכח צימצום ירעת המחלוקת, זו השאלה הראשונה העומדת להכרעה, והיא ממוקדת בסמכות ועדת הבחירות לאפשר בחירה ב"גוש" של מועמדים, אף שתקנון הבחירות מגדיר את הבחירות כ"אישיות", ואף שבעבר לא נערכו הבחירות בדרך זו. עקרי טענות המבקשים המבקשים טוענים כי ההחלטה לקיים הצבעה ב"גוש" היא החלטה אסורה, אשר נוגדת את תקנון העמותה, המחייב כי הבחירות שייערכו יהיו "כלליות, אישיות, ישירות וחשאיות". עמדת המבקשים היא כי דרך בחירה כזו אינה תואמת את ההוראה בתקנון הבחירות בכלל, ובמיוחד לא מקום שמדובר בבחירות חוזרות, שמטבע הדברים אמורות להתקיים באותה מתכונת כפי שהבחירות נערכו מימים ימימה.
גם הם נסמכים על הוראות תקנון הבחירות שהסמיכו את ועדת הבחירות לנסח טופס מיוחד לפי שיקול דעתה.
...
למסקנה זו הגעתי על יסוד הנימוקים הבאים: איני מקבל את טענת המשיבים וחברי ועדת הבחירות למודעות המבקשים להחלטה שהתקבלה ביום 28.7.19, נוכח אי אזכור ההחלטה בהודעה מס' 1 של ועדת הבחירות.
יישום מבחן זה בשינויים המחויבים לענייננו מביא למסקנה כי אכן אין מנוס מביטול הבחירות ועריכת בחירות חדשות.
סיכום על יסוד כל האמור, אני מקבל את התובענה, במובן זה שתוצאות הבחירות שנערכו ביום 15.9.19 בטלות.
אני מורה לעמותה לקיים בחירות נוספות להנהלת העמותה, שייערכו בהתאם לתקנון הבחירות, וזאת בתוך 6 חודשים.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בעתירה שהוגשה בתיק זה, מבקשת העותרת - א.ד.נ.מ בע"מ (להלן: "המבקשת") מתן סעד ביניים אשר מורה למשיבה 1 - מועצה מקומית כפר מנדא (להלן: "המועצה") להמנע מלקבל החלטה, או לבצע פעולה בעיניין התקשרותה עם משיבה 3 - עמותת בית קאנא צפון 2006 לרווחה ולחינוך (להלן: "הזוכה"), בעקבות זכייתה של הזוכה במיכרז מס' 1/20 להפעלת רצף מסגרות טפול ושקום קהילתיות עבור אוכלוסייה עם מוגבלויות (להלן: "המיכרז").
המבקשת טוענת כי לאחרונה התברר לה שדרישה זו איננה חוקית, שכן היא מנוגדת להחלטת מנכ"ל משרד הרווחה ד"ר אביגדור קפלן, במכתבו מיום 3.6.21 (נספח 13 לעתירה) כן טוענת היא, כי יש לבטל את המיכרז, נוכח פסק דין שניתן על ידי בית המשפט המחוזי בחיפה, ביום 11.7.21 (כבוד השו' תמר נאות פרי, בתיק ה"פ 62245-12-20) אשר ביטל את תוצאות הבחירות שנערכו לראשות המועצה בשנת 2018 (בהן זכה ראש המועצה הנוכחי) על רקע טוהר הבחירות, סביב הליכי מכרזים, והורה על עריכת בחירות חדשות.
לטענתן, כל המסמכים הנדרשים צורפו על ידי הזוכה ובמסגרת הסיורים שנערכו על ידי ועדת היועצים שחבריה בלתי תלויים, קיבלה הזוכה הערכות טובות בהרבה מאלו שקבלה המבקשת ולכן בדין היא נבחרה כזוכה.
נטען כי הזוכה נבחרה כשלושה שבועות, לפני שניתן פסק הדין לפיו יש לקיים בחירות חוזרות למועצה וכי לראש העיר המכהן יש מלא הסמכויות לפעול בעיניין עד לקיום הבחירות החוזרות.
...
לפיכך, אני מורה כדלקמן: ניתן בזה צו ביניים, האוסר על המועצה לבצע פעולה כלשהי בעניין התקשרותה עם הזוכה במכרז מס' 1/20.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

במקרה של התפטרות של חבר מועצה – ואז ייקבע מועד בחירות החוזרות על ידי הוועד המנהל,שרשאי גם לא להורות על קיום בחירות חוזרות אם באותו איזור בחירה מכהנים נציגים נוספים (סע' 79 על תתי סעיפיו).
דיון והכרעה התובעת עותרת כאמור לביטול בחירתם של המועמדים שנבחרו למועצת האגודה חלף קיומן של בחירות (במובן של פתיחת קלפיות), וכן עותרת היא להורות לאגודה לקיים בחירות כנדרש.
סעיף 9 לחוק העמותות תש"ם-1980 (להלן: "חוק העמותות") קובע: "לכל עמותה יהיה תקנון כמפורט בפרק זה; דין התקנון כדין חוזה בין העמותה לבין חבריה ובינם לבין עצמם". ראה לשם ההשוואה המקרה הנידון בע"א 9981/17 צוויקלר נ' בן נון (8.9.2019), שם נדחתה טענה לפיה יש לקבוע כי חברים בעמותה פרשו ממנה "על דרך ההיתנהגות", שעה שהתקנון של העמותה (באותו מקרה, התקנון המצוי שבתוספת הראשונה לחוק העמותות), אינו כולל הוראות מפורשות לעניין זה. לא קיימת בתקנון בנוסחו הקיים חובת פירסום של מועדי ואופן הרישום של המועמדים לבחירות דוקא במדיה הדיגיטאלית.
...
אני מקבל טענתה כי לא הגישה מועמדות במועד שכן לא היתה מודעת למועד ולאופן שבו יש לעשות כן, ואף לא למועד הבחירות.
אני מקבל, שהאגודה הוכיחה כי פרסמה הליכי הבחירות המקדימים, והרלבנטי לענייננו - הדרך והמועד להצגת מועמדות, אזורי הבחירה ומועד הבחירות- באופן המחויב בתקנונה.
התביעה נדחית.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2012 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

העתירה והסעדים המבוקשים לפניי עתירה שהוגשה על ידי העותרים 1-3, שהם המינהל הקהילתי פיסגת זאב, שהוא עמותה רשומה על פי חוק העמותות, שמספרה 58-019-239-1 (להלן: "העמותה"), מר אלי בן חמו (להלן: "בן-חמו") המכהן כיו"ר הנהלת המינהל ומר אברהם שלום (להלן: "שלום") המכהן כממלא מקומו, אשר ייקראו להלן יחד "העותרים". העתירה מופנית כלפי החלטת המשיבה 3, מועצת עריית ירושלים (להלן: "המועצה") מס' 41 מיום 25.8.11, אשר הורתה על קיום בחירות חוזרת במינהל קהילתי פיסגת-זאב.
עוד מבקשים העותרים להצהיר כי אין לבצע אפליה כלשהיא בין המינהלים הקהילתיים ויש לחייב את המשיבים לשיוויון בין הקהילות השונות החיות בירושלים, כאשר באופן ספציפי הם מכוונים לעובדה שהסכם גישור דומה נערך לגבי המינהל הקהילתי "גינות העיר" והמשיבים 1-3 (להלן: גם "משיבי הערייה"), לא דרשו לערוך בחירות חוזרות לגבי מינהל זה. עוד דרשו, להורות למועצה להיתכנס מחדש ולבטל את החלטה ולהכיר בכך שהסכם הגישור מכשיר את המתמודדים שנבחרו לשמש כחברי הנהלת המינהל ב"מנדט לפעול 4 שנים".
...
לאור כל האמור אין מקום, ולו במישור ההצהרתי, לקבוע, כי לא היתה הצדקה להשתחררות העירייה מהסכם הגישור ולפיכך, ברמת קביעת המדיניות העקרונית גם לא נפל פגם בעמדת המועצה, המבוססת גם על עמדת הגורמים המקצועיים, כי יש לערוך בחירות חדשות למינהל הקהילתי בפסגת זאב.
לאור כל האמור, הסעד של אכיפת הסכם הגישור המבוקש על ידי העותרים, הן כלפי משיבי העירייה והן כלפי בן עטר, נדחה.
סוף דבר לאור כל האמור, העתירה מתקבלת במובן זה, שמשיבי העירייה מנועים מלהורות על עריכת בחירות חדשות להנהלת העמותה, כל עוד לא אומץ תקנון הבחירות החדש על ידי המוסדות המוסמכים של העמותה או שונה תקנונה באופן שבו בחירתה של הנהלת העמותה תיעשה על פי תקנון הבחירות ולא בדרך הקבועה בתקנון הקיים של העמותה.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2012 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

פתח דבר: לפניי תובענה בדרך של המרצת פתיחה למתן פסק דין הצהרתי נגד המשיבים, במסגרתה עותר המבקש, עו"ד דב הירש (להלן: "המבקש"), ליתן צו הצהרתי בדבר בטלות הבחירות שנערכו ביום 13/03/12 לועד המשיבה 1, שכונת פועלים בעפולה אגודה שיתופית בע"מ (להלן: "האגודה").
לטענתו, לא היה מניין חוקי לקיום אספת הבחירות; המשיבים כלל לא היו רשאים להבחר בבחירות; ההכרזה על קיום הבחירות היתה שלא כדין; הבחירות נערכו ללא ועדת קלפי, ללא פתקי הצבעה וללא קלפי, כמתחייב על פי החוק; ההודעה על הבחירות לא הומצאה לכל חברי האגודה כמתחייב על פי חוק; בהצבעה הישתתפו והצביעו גם כאלה שאינם חברי אגודה והמשיבים קיימו תעמולת בחירות אסורה במקום ההצבעה.
המשיבים טענו כי דין התביעה להדחות על הסף גם בשל הסתרת עובדות מהותיות מבית המשפט, מאחר שהמבקש לא גילה בכתב תביעתו כי בחירות וועד האגודה שנערכו ביום 13/03/12 היו בחירות חוזרות שנערכו לבקשתו ולפי הוראותיו והנחיותיו לאופן ניהולן ועריכתן בפועל, וזאת לאחר שתוצאות הבחירות הקודמות בוטלו, לבקשתו, מאחר שהיו לו השגות לגבי תוצאתן.
השאלה המרכזית הדורשת הכרעה במקרה דנן, והיא גם זו שעומדת בלב הסיכסוך בין הצדדים, הנה האם הליך הבחירות שנערכו לועד האגודה ביום 13/03/12 היה תקין ועל כן לבחירתם של המשיבים 3-5 לועד האגודה יש תוקף חוקי, או שיש מקום להורות על בטלותן של הבחירות.
המבקש אף לא הוכיח את טענותיו כי חברים נוספים באגודה טענו כנגד אופן ניהול הבחירות ו/או תוצאתן וכי בשל כך הוא ויתר המועמדים עזבו את המקום במחאה עובר לעריכת ההצבעה וכן כי חברי אגודה רבים לא הישתתפו בבחירות, בין היתר, מאחר שסרבו לקחת חלק בהליך זה. המשיבים טענו כי המבקש עזב את הישיבה רק לאחר שהתקיימה ההצבעה והיה ברור לו שהפסיד בבחירות ובפרוטוקול ישיבת הבחירות אין, כאמור, כל זכר לטענתו זו. נוכח כל האמור לעיל, מאחר שהוכח בפניי כי המבקש נטל חלק בישיבת הבחירות ולא השמיע כל אותה עת ואף עובר לקיום הישיבה כל טענה בדבר האופן בו נוהלו הבחירותו וכי הן נוהלו בנגוד לנדרש בתקנות האגודות השיתופיות (רשויות האגודה), וכאשר הוא עצמו היה שותף להתווית התשתית לפיהן נערכו הבחירות, הרי שהוא מנוע מלטעון בשלב זה, לאחר שנתבררו תוצאות הבחירות לפיהן הוא לא נבחר לכהן בועד האגודה, כנגד אופן ניהול ההליך וטענותיו נטענות בחוסר תום לב והאופן בו נוהג המבקש מלמד כי לאו דוקא טובת העמותה עומדת לנגד עיניו.
...
לאחר שבחנתי את טענות הצדדים בעניין נחה דעתי כי לראיות הנוספות שביקשו המשיבים להוסיף יש חשיבות לעניין ההכרעה בפסק הדין וכי אין בהוספתן בשלב זה כדי לפגוע בזכויותיו של המבקש, הן מאחר שמדובר במסמכים אשר היו בידיעתו של המבקש עובר להגשת תביעתו והוא אף היה שותף ומעורב בניסוחם והן מאחר שהדיון שהתקיים בפניי היה קבוע לקדם משפט בלבד ולכן לא נכחו בו המצהירים מטעם המשיבים, אשר יכולים היו להשיב על טענותיו של המבקש שנטענו במהלך הדיון גופו.
(ר' עמ' 4 לפרוטוקול מיום 26/06/12, ש' 23-25) אשר על כן, הנני דוחה את המרצת הפתיחה.
סוף דבר: נוכח כל האמור לעיל, הנני דוחה את המרצת הפתיחה ומותיר על כנן את תוצאות הבחירות לוועד האגודה שנערכו ביום 13/03/12.
הנני מחייב את המבקש לשלם למשיבים הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך של 10,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו