מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירת המדינה נגד החלטת שופט חוקר סיבות מוות על נתיחה שלאחר המוות

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום הרצליה נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בהרצליה ת"א 18440-01-16 בפני כב' השופטת הבכירה – אירית מני-גור תובעת פלונית אלמונית ע"י ב"כ עוה"ד ורד פרי נתבעת מדינת ישראל ע"י ב"כ עוה"ד עופר שובל ואח' פסק דין
התובעת עתרה לפצוי בגין נזק שאינו נזק ממוני, בגין פגיעה בכבוד המת ופגיעה באוטונומיה.
"להשלמת התמונה בנוגע לחקיקה הרלוואנטית, יש לציין, כי בהתאם להוראות סעיף 19 לחוק חקירת סיבות מוות, מקום בו, כמו במקרה הנוכחי, יש יסוד סביר לחשש כי מותו של הנפטר נגרם כתוצאה מעבירה, רשאית המישטרה לפנות לבית משפט השלום בבקשה כי יחקור את סיבת המוות. סעיף 26 לחוק חקירת סיבות מוות מסמיך שופט חוקר, אם מצא כי הדבר דרוש לבירור סיבת המוות בחקירה לפי סעיף 19, "לצוות על בדיקתה או ניתוחה של הגווייה על ידי רופא או מומחה אחר, על דחיית הקבורה עד לאחר הבדיקה או הניתוח, או על פתיחת הקבר והוצאת הגווייה לשם ביצוע הבדיקה או הניתוח". (ראה דבריו של כב' השופט זילברטל בביהמ"ש המחוזי בירושלים בתיק אזרחי 5340/03 בן צבי נ' פרופ' היס בסעיף 26 בעמ' 23 – להלן: "פרשת בן צבי"– מחוזי).
שוכנעתי מטענות העד כי בכל מקרה של תאונת דרכים קטלנית, כאשר אין מצלמות המתעדות את המקרה, וכאשר יש צורך להגיש כתב אישום כנגד הנהג המעורב בתאונה, אין מנוס מלבצע נתיחת גופה ולוודא את המנגנון המדויק שגרם לסיבת המוות.
לגבי חתימתה על טופס ההסכמה, חוזרת התובעת בתצהירה על גירסתה כי היא חתמה רק לאחר שנאמר לה כי אי חתימה עלולה לפגוע בזכויותיה הסוציאליות ובאי יכולת להוכיח את סיבת המוות.
התובעת הפעילה שיקול דעת נוסף באותן שעות לאחר הפטירה באיזה עניין לשתף את הורי המנוח ובאיזה לא. התובעת שתפה את הורי המנוח בקבלת ההחלטה בעיניין תרומת הקרניות, ואולם לא שתפה את הורי המנוח לעניין שאיבת הזרע, ולענייננו לא שתפה את הורי המנוח לגבי נתיחת הגופה (במאמר מוסגר יצוין כי הורי המנוח לא הצטרפו לתביעה זו), היא הנותנת כי על אף סערת הרגשות והזעזוע העמוק בו היתה התובעת בשעות הקשות לאחר הודעת הפטירה, היא קיבלה החלטות כבדות משקל והרות גורל ופעלה תוך הפעלת שיקול דעת הגיוני.
לסיכומה של נקודה זו, קבע כב' השופט עמית באותו עניין כדלקמן: "נראה כי המחוקק הישראלי הותיר לאקונה בשאלה איזה חוק ואיזה הסדר ראוי לחול במצב כמו במקרה דנן: כאשר נידרש ניתוח לאחר המוות לצורך קביעת סיבת מוות מחשש לעבירה וכאשר הניתוח נעשה בהסכמה ושלא על פי צו שפוטי. סיטואציה שכיחה מעין זו "נופלת בין הכסאות", בין חוק הפתולוגיה מזה לחוק חקירת סיבות מוות מזה, ולטעמי היא נופלת קרוב יותר לכיסא של חוק חקירת סיבות מוות.
...
שוכנעתי מטענות העד כי בכל מקרה של תאונת דרכים קטלנית, כאשר אין מצלמות המתעדות את המקרה, וכאשר יש צורך להגיש כתב אישום כנגד הנהג המעורב בתאונה, אין מנוס מלבצע נתיחת גופה ולוודא את המנגנון המדויק שגרם לסיבת המוות.
לאחר ששמעתי את עדותה של התובעת והתרשמתי ממהימנותה באופן ישיר, אינני יכולה לקבל את גרסתה כי מדובר בהסכמה שלא מדעת, וזאת מכמה נימוקים: מדובר בשתי חתימות של התובעת אשר נחתמו על ידה בהפרשי זמן קצרים בפני שני אנשים שונים.
מתוך כל הנימוקים לעיל, שוכנעתי כי אין לקבל את גרסת התובעת.
כמו כן, קבעתי כי אינני מקבלת את גרסת התובעת כי חתימותיה ניתנו ללא הסכמה מדעת.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2019 בעליון נפסק כדקלמן:

]השופט נ' סולברג: עניינה של עתירה זו – חקירת נסיבות מותו הטרגי, בטרם עת, של אריאל יצחק ניומן ז"ל (להלן: אריאל).
כך למשל נטען, כי חוקרי המישטרה הזמינו לעדות את חניכי המכינה באמצעות החשודים, אשר הגיעו עימם כקבוצה אחת, ובכך נפרץ פתח לתיאום גרסאות, להשפעה מצד החשודים על גרסאות החניכים, ולשיבוש החקירה.
לאחר שהוגש הערר, העבירו העותרים לפרקליטות המדינה אמרה בכתב של חניך נוסף אשר עזב את המכינה ולא מסר עדות במישטרה, רוס אברמסון (להלן: רוס), ולפיה ביום הטיול אמר לו אריאל: "אני מרגיש שאני הולך למות". עובר לקבלת ההחלטה בערר, בוצעו בהנחיית הפרקליטות מספר השלמות חקירה על-ידי המישטרה, וכמו כן היתקיימה פגישה בין ב"כ העותרים לבין נציגי הפרקליטות, לרבות המשנה לפרקליט המדינה.
לבסוף קבעה הפרקליטות, כי מאחר שלא בוצעה נתיחה של הגופה, לא ניתן לשלול אפשרות לפיה קיימת סיבה אחרת למותו של אריאל, שאינה דום לב כתוצאה ממכת חום.
בהחלטה מיום 6.12.2018 ניתן צו על-תנאי, המורה למשיבים "לבוא וליתן טעם מדוע לא תיגבּה הודעה ממר נפתלי רוטשטיין במסגרת חקירת נסיבות מותו של אריאל יצחק ניומן ז"ל". המשיבים הגישו כתב תשובה מטעמם, וטענו כי יש לבטל את הצוו על-תנאי ולדחות את העתירה, בהיעדר עילה להתערב בהחלטה שלא לזמן את רוטשטיין לחקירה.
כמו כן עמדו המשיבים, על מיתחם ההתערבות המצומצם של בית משפט זה בהחלטותיהן של רשויות האכיפה, באשר לאופן נהולה של חקירה פלילית.
במצבים שכאלה, גדר ההתערבות המצומצם ממילא, מצטמצם אף יותר: "הלכה עמנו כי כאשר עסקינן בהליך המבקש להשיג על החלטה לסגור תיק פלילי נגד חשוד, בעילה שעניינה דיות הראיות, קרי: החלטה המתבססת על האופן שבו העריכה התביעה את קיומה של 'אפשרות סבירה להרשעה' כעולה מחומר הראיות בתיק, הקף הבקורת השיפוטית על החלטות רשויות התביעה מצומצם אף יותר מההיקף הצר ממילא של היתערבות בית משפט זה בהחלטות רשויות התביעה לעניין ניהול הליכים פליליים" (בג"ץ 9443/16 התנועה למען איכות השילטון בישראל נ' פרקליט המדינה, פסקה 20 (15.8.2017)).
...
העותרים הגישו ערר נגד ההחלטה לסגור את התיק, בגדרו הלינו על פגמים שנפלו לשיטתם בהליך החקירה, כמו גם על המסקנה לפיה הראיות הקיימות אינן מצדיקות את העמדתם של אטינגר ושפירא לדין.
העותרים טענו בעתירתם, כי המסקנה שאליה הגיעה הפרקליטות, לפיה אין די ראיות לצורך העמדה לדין לוקה בחוסר סבירות קיצוני – הן בנוגע להחלטתם של מנהלי המכינה להוציא את הטיול חרף עומס החום, הן באשר להחלטתם שלא להפסיק את הטיול ולפנות את אריאל באמצעות רכב הפינוי.
יחד עם זאת, במישור המשפטי, לאחר ששקלתי את טענות הצדדים מזה ומזה, אלו שבכתב ואלו שבעל-פה, באתי לכלל מסקנה כי דין העתירה להידחות, בהעדר עילה מבוררת להתערב בהחלטת המשיבים.
כפי טענת הפרקליטות – טענה משכנעת בהסתמך על החומר שנאסף – אין בגרסתו של רוטשטיין כדי לשנות את המסקנה.
נוכח האמור, דומני כי דינה של העתירה להידחות.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

בפתח הדיון טען ב"כ העותרים, כי בשיחה עם נציגי המישטרה כשעה לפני הדיון, נימסר לו כי מכתב סיכום האישפוז של המנוח טרם הועבר מבית החולים לחוקרי המישטרה, הגם שחלף פרק זמן שלמעלה מיממה, מאז שהמשטרה ביקשה לנתח את הגופה.
אזכיר בהקשר זה את דבריה של השופטת (כתוארה אז) מ' נאור בבג"ץ 6000/08 סאמין נ' כהן (4.7.2008): "אכן, הנחתנו היא כי אם לא תבוצע נתיחה, לא ניתן יהיה לקבוע את הדרך המדויקת בה מצאה המנוחה את מותה. עם זאת, אין אנו סבורים כי בנסיבותיו של עניין זה יש חשש ממשי שהדבר יפגע בהוכחת הקשר הסיבתי שבין מעשה העבירה והמוות. כך הוא גם אם נניח כי לא ניתן יהיה לשלול את האפשרות שפעולות ההחייאה, שלמרבה הצער לא צלחו, תרמו למותה של המנוחה, טענה שהועלתה מטעם גורמי המדינה בשמו של המכון לרפואה משפטית. לעניין זה נזכיר מעשה שהיה, בו ירה אדם יריות לעבר המנוח והכדורים פגעו בו [...]. באותה פרשה לא נערכה נתיחה לאחר המוות וכפי שהסביר בעדותו הפתולוג שנתן המלצה באותה הפרשה, ניתוח גופה אחרי המוות מבוצע רק כאשר סיבת המוות מוטלת בספק ואילו במקרה שהסיבה ברורה לגמרי, כמו מקרהו של אדם שנהרג בתאונת דרכים, אין צורך בניתוח. פרקליטו של הנאשם באותה פרשה, העלה אפשרות תיאורטית שמא נפטר המנוח מהתקף לב בטרם פגעו בו הכדורים, לטעמו רק על ידי נתיחה היה ניתן להסיר ספק זה. השיב בית המשפט לאותו פרקליט:
מאז שנכתבו הדברים הללו, דן בית משפט זה בכמה וכמה עתירות נגד החלטות שאישרו נתיחת גופה, לשם קביעת סיבת המוות.
הערתי על כך בעבר בעיניין שפירא הנ"ל, ובעניין בן דוד: "על פני הדברים, לא היה צריך להגיע למצב של עיכוב בהלווייתה של המנוחה מאתמול להיום. אפשר היה למנוע את הגשת העתירה. למסקנה שאליה הגיעה ב"כ המדינה היום, בעקבות בירורים קדחתניים, ניתן, ולכאורה צריך היה, להגיע אתמול, עוד לפני הדיון בבית משפט השלום, או במהלכו. נסיבות מוות שכאלה, אינן מצדיקות נתיחה. ראינו להעיר זאת במבט צופה פני עתיד, משום שצריך לשקוד ולעשות את כל הניתן במצבים מעין אלה, ביעילות ובדחיפות רבה, גם עם שכל ישר, כדי למנוע תוספת של כאב על העצב, בעצם הדיון המשפטי על נתיחה, ובעיכוב הקבורה". יש להצטער על כך ששוב צריך להעיר על עניין אנושי בסיסי זה. שומה לעשות לתיקון הקלקול.
...
בית משפט השלום (השופט ט' ענר) קיים דיון דחוף בבקשה לנתיחת גופת המנוח, ובסיומו נתן את החלטתו, לפיה – יש "יסוד סביר לחשש שמותו נגרם בעבירה", כנדרש לפי סעיף 19 לחוק, באין חולק על כך. בית משפט השלום קבע, כי גם התנאי שבסעיף 26 לחוק, שלפיו – "הדבר דרוש לבירור סיבת המוות", מתקיים כאן: "למרות שהמנוח היה מאושפז מאז פציעתו ולמרות שקיים מן הסתם תיעוד רפואי מתקופת האשפוז בבית החולים, עדיין חיוני מבחינה ראייתית שמומחה לרפואה משפטית יידרש לעניין וייתן את חוות דעתו". בית משפט השלום הוסיף ושקל את האינטרס הציבורי שבהעמדה לדין של עבריינים מחד גיסא, ואת השיקולים הנוגעים לרגשות דת, לכבוד המת, ולרגשותיהם של בני משפחת המנוח מאידך גיסא, והחליט להעתר לבקשה לנתיחת גופתו של המנוח.
לא ראינו לאשר אפוא נתיחה מלאה של גופת המנוח, אך לצד זאת, בהתחשב בכך שהמנוח נותח בבית החזה במהלך אשפוזו בבית החולים, החלטנו כי ניתן יהיה לבצע פתיחה חוזרת של בית החזה על-ידי רופאי המכון, לצורך אישוש הקשר הסיבתי שבין פצעי הדקירה למוות.
הערתי על כך בעבר בעניין שפירא הנ"ל, ובעניין בן דוד: "על פני הדברים, לא היה צריך להגיע למצב של עיכוב בהלווייתה של המנוחה מאתמול להיום. אפשר היה למנוע את הגשת העתירה. למסקנה שאליה הגיעה ב"כ המדינה היום, בעקבות בירורים קדחתניים, ניתן, ולכאורה צריך היה, להגיע אתמול, עוד לפני הדיון בבית משפט השלום, או במהלכו. נסיבות מוות שכאלה, אינן מצדיקות נתיחה. ראינו להעיר זאת במבט צופה פני עתיד, משום שצריך לשקוד ולעשות את כל הניתן במצבים מעין אלה, ביעילות ובדחיפות רבה, גם עם שכל ישר, כדי למנוע תוספת של כאב על העצב, בעצם הדיון המשפטי על נתיחה, ובעיכוב הקבורה". יש להצטער על כך ששוב צריך להעיר על עניין אנושי בסיסי זה. שומה לעשות לתיקון הקלקול.
אשר על כן, החלטנו להעתר לעתירה, כאמור לעיל, ואלה הם נימוקינו.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

משיבה 2 (להלן: המשיבה) הגישה לבית משפט השלום בקשה להורות על נתיחת גופתו של הפעוט מכוח חוק חקירת סיבות מוות, התשי"ח-1958 (להלן: חוק חקירת סיבות מוות או החוק).
העותרים, בני משפחתו של הפעוט, היתנגדו לכך בטענה כי הנתיחה מנוגדת לתפיסת עולמם ואמונתם וכי יש בה כדי לפגוע בכבוד המת.
נגד החלטה זו הוגשה העתירה שלפנינו.
על מנת לבצע נתיחה מכוח חוק חקירת סיבות מוות נידרשת התקיימותם של שני תנאים מצטברים: האחד, כי קיים יסוד סביר לחשש שהמוות נגרם בעבירה או ברשלנות או בהזנחה; השני, כי הנתיחה נידרשת לבירור סיבת המוות, היינו הסיבה הרפואית למוות ושרשרת הגרימה שהובילה להיווצרותה (וראו: בג"ץ 4722/13 בני מישפחת המנוח ניב הרוש ז"ל נ' כב' השופט מנחם מזרחי, פסקה 5 (2.7.2013); בג"ץ 754/03 בני מישפחת שרחה יוסף ז"ל נ' כבוד השופט דוד מינץ, פ"ד נז(5) 817, 825-824 (2003) (להלן: עניין שרחה)).
לצד תנאים אלה, בבואו של בית המשפט להורות על עריכת נתיחה שלאחר המוות עליו להביא בחשבון גם אינטרסים נוספים ובכללם כבוד המת ומשפחתו (עניין שרחה, עמ' 825; בג"ץ 2946/19 מדינת ישראל נ' כב' השופט אורן סילברמן (30.4.2019); בג"ץ 3869/07 בני מישפחת טויל ורד מזל ז"ל נ' כב' השופטת רייך-שפירא, פסקה ג(1) (7.5.2007)).
לא למותר להדגיש בהקשר זה, כי בעמדה שהוגשה מטעם הרופא המשפטי צוין שביצוע הנתיחה דרוש על מנת לקבוע כי סיבת המוות הייתה אספיקציה – דבר שהלכה למעשה עולה כאמור מהתעוד הרפואי הן מבית החולים והן מכוחות ההצלה שהגיעו ראשונים לזירת הארוע – ולא על מנת לקבוע אם מדובר באספיקציה שנגרמה כתוצאה ממעשה עבירה אם לאו, עניין שבית משפט השלום שם עליו את הדגש בהחלטתו.
...
היום, 15.8.2022 קיימנו דיון בעתירה אשר בסופו הגענו לכלל מסקנה כי דינה להתקבל, וכך הורינו.
ברם, על רקע מכלול הממצאים הרפואיים הקיימים; בשים לב לנסיבות הימצאותו של הפעוט עם דודו בחדר נעול; ובשים לב להיעדר אינדיקציות לקשיים נשימתיים של הפעוט עובר לאירוע – אין אנו סבורים כי בנסיבות העניין מתעורר חשש ממשי שבהיעדר נתיחה לא ניתן יהיה להוכיח בבוא היום קשר סיבתי בין מעשה העבירה לבין מותו של הפעוט (השוו למשל: בג"ץ 6000/08 בני משפחת סאמין ציונה ז"ל נ' כב' השופטת דינה כהן (4.7.2008) (להלן: עניין סאמין)).
על רקע זה, וביתר שאת בשים לב לאמור לעיל, אנו סבורים שהאיזון בין האינטרסים השונים העומדים על הפרק מטה את הכף לעבר העדפת כבוד המת ותפיסת עולמה של משפחת הפעוט ורצונה (וראו והשוו: עניין שרחה, עמ' 826).

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

עוד מבקש העותר כי נורה על פתיחה בחקירת סיבות מוות מכוח סעיף 19 לחוק חקירת סיבות מוות, התשי"ח-1958 (להלן: החוק או חוק חקירות סיבות מוות), לאחר שביום 19.1.2023 דחה בית משפט השלום בתל אביב-יפו (השופט א' הרמלין) בקשה בנושא שהגיש העותר.
בהחלטתו קבע בית המשפט כי לא עלה בידי העותר לבסס יסוד סביר לחשש שסיבת מותה של המנוחה אינה טבעית או שמותה נגרם בעבירה.
העותר מוסיף כי ביצוע נתיחה לגופת המנוחה יוכל לגלות האם סיבת מות אמו היא הזנחת הטיפול בה, כנטען על ידו, או שמא סיבת המוות נעוצה בהתפשטות מחלת הסרטן ממנה סבלה אמו, כפי שצוין בדו"ח הפטירה שנימסר לו מאת בית החולים "שיבא". מנגד, המשיבים 1 ו-4 (להלן: משיבי המדינה) טענו כי טענות העותר נבחנו על ידי בית משפט השלום, אשר קבע כי העותר לא תמך את טענותיו בכל ראיה אשר יש בה כדי להקים יסוד לחשש כנדרש בסעיף 19 לחוק חקירת סיבות מוות.
אשר לטענות העותר נגד סרוב המכון לרפואה משפטית לבצע נתיחה פרטית לגופה, משיבי המדינה טוענים כי ביצוע הנתיחה של הגופה במועד הנוכחי כבר לא יועיל לצורך מענה על השאלות שהעותר מעלה, כפי שצוין בחוות דעתו של ד"ר קריספין מיום 24.1.2023.
על פי חוק חקירת סיבות מוות בית המשפט יורה על נתיחת גופת אדם, רק בהתקיים שני תנאים מצטברים: האחד – הוכח, כי: "יש יסוד סביר לחשש שסיבת מותו אינה טבעית או שמותו נגרם בעבירה" (סעיף 19 לחוק); השני – "הדבר דרוש לבירור סיבת המוות" (סעיף 26 לחוק) (ראו בג"ץ 1432/21 בני מישפחת המנוח בן יצחק דבח ז"ל נ' כבוד השפוט טל ענר, פסקה 11 (24.3.2021)).
...
יחד עם זאת, משלא הונחה עילה להתערבותנו באנו למסקנה כי דין העתירה להידחות.
מאותו הטעם שלפיו במועד הנוכחי אין בביצוע הנתיחה כדי להועיל בבירור השאלות אותן הציב העותר, הרי שלא מצאנו כי החלטת המכון לרפואה משפטית לסרב לבצע נתיחה על חשבון העותר, הינה החלטה בלתי סבירה המצדיקה את התערבותנו.
אשר על כן, העתירה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו