בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק
בג"ץ 5989/07
בפני:
כבוד הנשיאה ד' ביניש
כבוד השופטת מ' נאור
כבוד השופט ע' פוגלמן
העותרים:
1. אלו"ט - האגודה הלאומית לילדים אוטיסטים
2. "בזכות" - המרכז לזכויות אדם של אנשים עם
מוגבלויות
3. עמותת ית"ד – ילדי תיסמונת דאון
4. עמותת איל"ן - איגוד ישראלי לילדים נפגעים
5. עמותת אקי"ם - אגודה לאומית לקידום
מפגרים בישראל
6. העמותה לילדים בסיכון
7. עמותת אפי - אספרגר ישראל
8. עמותת "אופק ילדינו"
9. עמותת א.וי.ישראל
10. עמותת מיח"א מועצה ארצית
11. ארגון הורים ארצי
12. הקליניקה לזכויות הילד בחינוך וברווחה
במכללת נתניה
13. ליה נתן מרציאנו
14. פלונית ו-94 אחרים
נ ג ד
המשיבים:
1. שרת החינוך
2. שר האוצר
3. מנכ"ל משרד החינוך
4. מנהלת האגף לחינוך מיוחד
עתירה למתן צו על תנאי וצו ביניים
תאריך הישיבה:
ד' באדר א' התשע"א
(8.2.11)
בשם העותרים:
עו"ד אורי קידר; עו"ד אמיר ברק; עו"ד יותם טולוב; עו"ד סימה סלע-פלקס
בשם המשיבים:
עו"ד חני אופק
][]פסק-דין
בפסק הדין (בג"ץ 7443/03, 7448/03 ית"ד – עמותת הורים לילדי תיסמונת דאון נ' משרד החינוך (לא פורסם, 2.6.2004)) נקבע, כי "מובן הוא, כי ההחלטות בדבר עצם התאמת הילד לשילוב ובדבר האמצעים הנדרשים כדי לשלבו משולבות זו בזו. ממילא, על הגורם המחליט על היות הילד מתאים לשילוב גם לקבוע אילו שירותים חיוניים לשילוב הילד בחינוך הרגיל." נפסק איפוא – בהסכמת המדינה – כי הזכאות לסיוע תקבע על-ידי ועדת השילוב הבית-ספרית.
אכן, כאשר "קיימת חובה סטאטוטורית ספציפית, הקובעת לא רק את הזכות לשירות, אלא גם את טיבו והיקפו המוגדרים [...] משקלם של שקולי תקציב וסדרי עדיפויות יורד, ובדרך כלל על הרשות לקיים את חובותיה החוקיות, ככתבן וכלשונן" (בג"ץ 1554/95 עמותת שוחרי גילת נ' שר החינוך והתרבות, פ"ד נ(3) 2, 16 (1996); השוו גם: אמנון רובינשטיין וברק מדינה המשפט החוקתי של מדינת ישראל 906 (2005)).
לפי גורמים מקצועיים במשרד החינוך, תכנית השילוב מיושמת באופן חלקי בלבד בחטיבות העליונות (כיתות י' עד י"ב), כך שרק תלמידים משולבים בעלי לקויות ששכיחותן נמוכה באוכלוסיה נהנים מתוספת ההוראה והלימוד והשירותים המיוחדים לפי פרק השילוב (ראו: דו"ח דורנר, בעמ' 31).
...
על רקע התפתחויות אלה, טענה המדינה כי דין העתירה להימחק.
בעניין מרציאנו, מצא בית המשפט כי אי הקצאת תוספת תקציבית כלשהי על-ידי משרד האוצר לשם יישום פרק השילוב – למרות הוראת חוק מפורשת ופסיקה ברורה של בית משפט זה – מצדיקה את התערבותו של בית המשפט בדרך של מתן צו מוחלט המורה על הקצאת תוספת תקציבית ייעודית, על רקע הפרת החובה הסטטוטורית שהוטלה על המדינה.
על רקע האמור, מצאתי כי לא ניתן לומר כי החוק אינו מופעל ב"רמה מינימאלית" – כפי שנקבע בעניין מרציאנו – באופן המצדיק בשלב זה – שהינו כאמור שלב ביניים – הוצאת צו המורה על העברת תוספת תקציבית בשיעור המבוקש בעתירה.