התובעים עותרים כנגד הוראות מסוימות בהסכם קבוצי מיוחד מיום 11.12.16 שנכרת בין חברת החשמל לישראל בע"מ (להלן – החברה) לבין הסתדרות העובדים הכללית החדשה (להלן –ההסתדרות) .
באשר לגמלאים, נקבעו הוראות אחרות בנוגע להשבת כספים, תוך שהשבת הכספים בגין חריגות שכר הוגבלה לתקרה של גמלה חודשית אחת.
כלומר, סכום ההשבה הכולל עמד על כמיליארד ש"ח.
במסגרת ההסכם, ויתר הממונה על דרישת ההשבה לתקופה שקדמה לחודש 10/13 ותקופת ההחזר נקבעה רק החל ממועד החלטת הממונה ועד 31.7.16 ובנוסף החזר לתקופה מ- 1.8.16 ועד למועד חתימת ההסכם (סעיף 12 לתצהיר מלכין; סעיף 3(א) לתצהיר מרום; הגדרת "תקופת ההחזר לעובדים פעילים" ו- "תקופת ההחזר לגמלאים" בפרק ו' להסכם).
על פי החלטת הממונה, חריגות השכר בכל הנוגע לתשלומם של אש"ל וכלכלה התבטאו באופנים הבאים: שולמו שעורי אש"ל וכלכלה בסכומים העולים על המשולם בשירות המדינה; שולמו דמי כלכלה בחלוף שעה נוספת אחת, בעוד שבשרות המדינה קמה זכאות לכך רק אחרי שתי שעות נוספות; והונהג בחברה מנגנון עידכון תעריפי האש"ל והכלכלה, אשר עידכן את התעריפים כל אימת שחלה עליה של 5% במדד הארוחות בבתי קפה ומסעדות, בעוד שבשרות המדינה חל עידכון רק כאשר המדד הזה עלה ב- 15%.
נטען כי הסבסוד נועד לשם הפחתת סכום ההשבה של המנהלים ברכיבי השכר החורגים של תוספת פיקודית והשעות הנוספות הגלובאליות לפנסיה; לשם הפחתת סכום ההשבה של עובדי החוץ בגין חריגות השכר באש"ל וכלכלה; וכדי לאפשר לעובדים פעילים שפרשו לפני חתימת ההסכם (כ- 1,000 עובדים) לא להשיב חריגות שכר (סעיפים 46-52, 66 ו- 68 לכתב התביעה; סעיפים 74-81, 93-95 ו- 97-100 לתצהיר חי).
...
גם אם היינו מגיעים למסקנה כי נפל פסול בהסדר ההשבה או בגובה תוספת השכר שנקבעו בהסכם, וקבענו כבר שאין כל עילה להתערבותינו בהוראות אלו או בהוראות אחרות של ההסכם, לא ניתן היה לבטל רק את ההוראות הפרטניות להן עתרו התובעים.
בנסיבות המקרה הפרטני כאן, לא מצאנו כי התקיימה חשיבות ציבורית בעצם בירורה של התביעה, ואנו דוחים טענה זו של התובעים בסיכומיהם.
לאחר שנתנו דעתנו לשיקולים אלו באנו לכדי מסקנה כי יש לחייב את התובעים, ביחד ולחוד, לשלם לכל אחד מהנתבעים – תוך 60 ימים מעת שיומצא פסק הדין לתובעים -
שכ"ט עו"ד בסך כולל של 22,000 ש"ח והוצאות בסך כולל של 3,000 ש"ח.
לצדדים מוקנית, תוך 30 ימים מעת שיומצא להם פסק דין זה, זכות לערער עליו בפני בית הדין הארצי לעבודה בירושלים.