בדיון מיום 8.4.14 התווספה טענה נוספת של הנתבעות:
"מאחר שעל פי עמדת הרשות אותם דמי שקום, כפי שנקבעו בסעיף 8(א) לכללי המים (תעריפי מים המסופקים על ידי מקורות), התשמ"ז-1987, באו לכסות גם תפעול שוטף וגם השקעות בתשתית, הרי ככל שמדובר בהשקעות בתשתית, אלה צריכות להיגבות לפי חוקי העזר ולא במסגרת כללים אלה, והאם קיים נוכח כך חיוב כפול, וכי הדבר מהוה טעם נוסף לבטלות אותו סעיף" (עמ' 23 ש' 14-18 לפרוטוקול).
סעיף 111 לחוק המים מסמיך את מועצת רשות המים לקבוע כללים לחישוב עלות המים המסופקים על ידי ספקי המים, ובכללם מקורות, לצרכניהם:
"מועצת הרשות הממשלתית תיקבע כללים לחישוב עלות המים; כללים אלה יתבססו על העלויות הממשיות של ספק המים בקשר להפקת המים ואספקתם, לרבות ריבית, בלאי והוצאות אחרות".
סעיף 112 לחוק המים מסמיך את מועצת רשות המים לקבוע את התעריפים שישלמו הצרכנים לספקי המים, בהתבסס על הכללים לחישוב עלות המים:
"מועצת הרשות הממשלתית רשאית לקבוע בכללים תעריפים לדמי מים בדרך כלל או לגבי איזור פלוני או לגבי סוג ספקים פלוני, ורשאית היא לדרג את דמי המים לפי מטרות המים, לפי השימושים במים, לפי עונות השנה או שעות היממה, לפי נתונים גאוגרפיים, טופוגרפיים או לפי נתונים אחרים – הכל בשים לב למשקיותם של מפעלי המים שעליהם יחולו התעריפים ובשים לב ליכולת התשלום של צרכני המים במטרה פלונית ולתצרוכת המים לאותה מטרה".
כותרתו של כלל 8(א) לכללי המים 2010 היא "אחזקת מערכות מים וביוב", והוא מורה למקורות לגבות מרשויות מקומיות שלא התאגדו, ואשר חלות עליהן הוראות סעיף 6א לחוק תאגידי מים וביוב, סכום שיתווסף לתעריפי המים, וישמש עבור שקום, חידוש ופיתוח מערכות מים וביוב.
לא למותר יהיה להביא בעיניין זה את דברי בית המשפט העליון בבג"ץ מרכז השילטון המקומי:
"עיון בלשונם של שאר סעיפי ההסמכה בחוק תאגידי מים ובחוק המים מעלה, כי מועצת הרשות הוסמכה באופן ספציפי וברור לקבוע כללים, שעל בסיס אמות המידה שבהם ייקבעו תעריפי המים והביוב. עיקרון העלות הריאלית הוא יסודם של התעריפים; כחוט השני עובר עקרון זה בחוקים המסמיכים, וכשמו כן הוא – לפיו יש לשלם בעבור כלל העלויות הממשיות של אספקת שירותי המים והביוב, ובעבורן בלבד" (ההדגשות שלי – י.ק.).
האמור לעיל מקהה במידה רבה את טענות אי ניקיון הכפים והשהוי, כמו גם את יכולתן של הנתבעות להצטרף ולהעלות את הטענות, בין אם במסגרת הדיונים לפני קבלת ההחלטות בדבר הרפורמה במשק המים, ובין אם במסגרת העתירות שהוגשו לבית המשפט הגבוה לצדק נגד רפורמה זו.
אותן עתירות הוגשו בסוף שנת 2009 ובתחילת שנת 2010, ובאותם מועדים, ואף לאחר מכן, נמשכו מאמצי ההיתאגדות של הנתבעות, והתקיים גם "שיג ושיח" בין רשות המים לבין הרשויות המקומיות על מנת להביא אותן לתיאגוד (עדות עינב, עמ' 97 ש' 3-4ׂ).
...
דינן של טענות הסף של התובעת להידחות, אפוא.
בית המשפט שקל את השיקולים הנ"ל, לרבות שיהוי שהשתהו המערערים, והגיע למסקנה על בסיס דוקטרינת התוצאה היחסית כי "תיקונם של הפגמים שעמדתי עליהם הכרחי הוא, ועם זאת אינו צריך לסכל את ביצוע הפרויקט... ניתן לתקן את הפגמים ולהגיע לתוצאה מאזנת ובדרך מקוצרת, שאמנם לא תאפשר את תפיסת החזקה באופן מיידי, אך תאפשר זאת לאחר הסרת הפגמים".
בהתאם לכך, נתן בית המשפט הוראות מפורטות שיביאו לתיקונם של הפגמים בהפקעה, ולאחר מכן יהא על המערערים למסור את ההחזקה במקרקעין המופקעים.
תוצאה זו מתחשבת הן באינטרס הציבור, בהעמידה את המשאבים הדרושים לשיקום תשתיות המים והביוב, כפי שנקבעו על ידי רשות המים עצמה, בדרך הולמת, ובהתחשב בשיקולים שחוק המים קבע כי יישקלו על ידי הרשות, והן בשיקולי הצדק, לפיהם אין מקום לכך שהנתבעות ישלמו את התעריפים המופרזים שנקבעו לשנים הנ"ל, אלא את התעריפים הסבירים, כפי שהוסבר לעיל.