מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירת אסיר: דרישה להעברה לאגף מתקדמים בשל תפקיד "תומך

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2014 בעליון נפסק כדקלמן:

רקע העותר 1 בבג"ץ 3368/10 הוא המשרד לעינייני אסירים ברשות הפלסטינאית, אליו משתייכים מרבית העצורים על פי תחיקת הבטחון, והוא דואג לרווחתם ולמשפחותיהם, לייצוגם המשפטי ומעסיק עורכי-דין חברי לישכת עורכי-הדין הפלסטינאית והישראלית.
העותרים מוסיפים כי הבקורת השיפוטית על המעצר נועדה להבטיח מלכתחילה את ההצדקה להמשך שלילת חירותו של אדם, ואין כל מקום לעכבה כדי לאפשר לרשויות להתקדם בחקירתן.
מטבע הדברים, נידרש פרק זמן מינימלי עד שחקירותיהם תנבנה ראיות ראשוניות שיתמכו במידע המודיעיני שהיתקבל.
אף נידרש לעתים ריחוק מסוים בין מועד קבלת המידע לבין המועד בו ניתן להשתמש בו כלפי הנחקר, שכן שימוש במידע מודיעיני במועד סמוך מאוד לקבלתו עלול "לשרוף" את מקור המידע ולעתים אף לסכן את חייו; בחלק ניכר מהחקירות הביטחוניות אין אפשרות לקבוע מראש את מקום ומועד המעצר באופן המקשה על החקירה הראשונית ומעכב אותה; כל העצורים החשודים בבצוע עבירות ביטחוניות חמורות מועברים לאחד מארבעת מיתקני החקירה המצויים בתוך שטח מדינת ישראל כדי להחקר בהם.
עם זאת, הודיעו המשיבים כי בשנים האחרונות נוהלה עבודת מטה בצה"ל ובהמשך במשרד המשפטים על ידי המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (פלילי), יחד עם המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (תפקידים מיוחדים) והמשנה ליועץ המשפטי לממשלה (ייעוץ), שנועדה לבחון אפשרות קיצור תקופות המעצר המקסימליות באיזור.
הוחלט גם כי בנסיבות מיוחדות ביותר ניתן יהיה להאריך את תקופת המעצר עד להבאה לפני שופט על ידי גורם מינהלי ב-48 שעות נוספות מעבר ל-11 השעות (ששה ימים) האמורות לעיל, במקרים בהם שוכנע ראש אגף החקירות בשב"כ כי הפסקת החקירה לשם הבאת עצור לפני שופט עלולה לפגוע בבצוע פעולת חקירה חיונית שנועדה למנוע פגיעה בחיי אדם.
לדברי העותרים, אין שום הצדקה להחזיק עצורים פלסטינאים הנחשדים בעבירות בטחון עד 96 שעות ללא ביקורת שיפוטית, כאשר על פי הצוו המתקן ניתן להשהות את הבקורת השיפוטית עד ששה או שמונה ימים בתנאים מקלים בהרבה מאלו הנדרשים בנוגע למעצר של ישראלים החיים באיזור ונחשדים בעבירה ביטחונית חמורה.
...
אמנם גם בנוגע לאוכלוסיית הקטינים נעשו שינויים משמעותיים כמפורט מעלה, ואולם לנוכח הרגישות והזהירות המיוחדת שיש לנהוג במי שטרם בגרו, סבורים אנו כי יש להוסיף ולעקוב אחר הנעשה בעניינם.
על רקע קשיים אלה, שקלנו להוציא צו על תנאי לגבי שלושת הנושאים המוזכרים, ברם בשלב זה החלטנו להותיר את העתירות תלויות ועומדות ולהורות למשיבים לשוב ולשקול כיצד ניתן לקדם את הנושאים הללו, ולהודיע על כך בהודעת עדכון שתוגש עד ליום 15.9.2014.
סוף דבר, בכל הקשור בתקופות המעצר המקסימאליות של בגירים החשודים בביצוע עבירות ביטחון, בשלב שלפני הגשת כתב אישום; ובהיקף העבירות המוגדרות כעבירות ביטחון – העתירות נדחות ללא צו להוצאות (בכפוף לאמור בפסקאות 60 ו-62).

בהליך עתירות אסירים (עת"א) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

במהלך חודש אוגוסט 2015, הועבר העותר לאגף השקום בכלא השרון והוא יוצא מדי יום לעבודה במפעל רכבים, לשביעות רצונו של מעבידו.
העותר הוסיף והדגיש, כי מדו"ח גורמי הטיפול שהוגש בעיניינו בעת"א 66145-03-17 הנ"ל, עולה כי על מנת לבחון את התאמתו לאגף השקום הפרטני, עליו לעמוד בתנאי סף של ביטול הערב הצמוד וכל עוד תנאי זה איננו מבוטל, נפגעת התקדמותו הטיפולית.
שני הצדדים תמכו טענותיהם באסמכתאות ושניהם סוברים כי האסמכתאות שאליהן הפנה הצד שכנגד, אינן מלמדות גזירה שווה לענייננו.
כידוע, תפקידו של בית המשפט הדן בעתירת אסיר אינו להחליף את שיקול דעתה של הרשות בשקול דעתו ולכן אל לו להתערב בהחלטות המשיב, אלא במקרים חריגים בהם נחזה כי נפל פגם בשקול הדעת המינהלי, כחוסר תום לב, שרירות, היתעלמות משיקולים ראויים, או התבססות על שיקולים בלתי רלוואנטיים, שיש בהם כדי הצבעה על חריגה קיצונית ממיתחם הסבירות (ר' רע"ב 2416/05 פלוני ז"ל נ' שירות בתי הסוהר (16.8.07); רע"ב 8326/16 וידובסקי נ' שירות בתי הסוהר (1.1.2017); רע"ב 509/15 נחושתן נ' שירות בתי הסוהר (12.4.2015)).
בד בבד ובהנתן כי ככל שחולף הזמן, גובר משקלו של אינטרס השקום (ר' ע"פ 8092/04 ורע"ב 7436/14 הנ"ל), חזקה על וועדת הקטיגוריות שתתכנס במועד הקרוב, כי עניינו של העותר יונח מלפניה וכי תביא בחשבון שיקוליה את כל הנתונים הנדרשים ובכלל זה את עמדתם העדכנית של גורמי הטיפול ביחס להתאמת העותר לשילוב בהליך שקום פרטני.
...
התרשמתי כי החלטת המשיב מאוזנת וסבירה וכי לעת הזו, אין מקום להתערב בה. בד בבד, לאור נתוני השיקום של העותר, סבורני כי ראוי שעניינו יחזור ויתברר לפני ועדת הקטגוריות במועד הקרוב בו תתכנס.
ובהתאמת הדברים לעניינו של העותר; התרשמתי כי גורמי המשיב נתנו דעתם לעניין הערב הצמוד במספר הזדמנויות, ועל יסוד המלצתה של המשטרה, מצאו כי טרם בשלה העת להיעתר לבקשת העותר.
העתירה נדחית.

בהליך רשות ערעור על פסק בוררות (רע"ב) שהוגש בשנת 1998 בעליון נפסק כדקלמן:

תפקידו של בית המשפט הוא, להעביר את ההחלטה של שירות בתי הסוהר תחת שבט הבקורת, על פי כללי הבקורת השיפוטית, כדי לברר אם נפלה בהחלטה טעות משפטית, לרבות היתחשבות בשיקולים זרים, פגיעה בשויון וחוסר סבירות.
וכך נאמר, בין היתר, במכתב זה: "הגבלה ל48- שעות נובעת מתפיסתנו לפיה השמת גבולות ברורים מהוה חלק מהתהליך הטיפולי העולה בחשיבותה על התערבויות אחרות, ולפיכך קיים הבדל מהותי בין חופשה של 48 שעות ל72- שעות, בכל הקשור למסר הטיפולי המועבר לאסיר, השמת גבולות וכו'". בעת הדיון בפנינו שמענו את מנהל החטיבה לפסיכיאטריה משפטית בשירות בתי הסוהר.
לשאלתנו השיב כי עמדת מב"ן, לפיה יש להגביל את החופשות של המשיב למשך 48 שעות, עשוייה להשתנות עם היתקדמות הטיפול במשיב.
ההחלטה כולה אומרת רק זאת: "חופשותיו של העותר יהיו כפי שמקבלים אסירים אחרים באותו אגף, ובנוסף הוא יקבל פעם בחודש חופשה של 6 שעות כדי להפגש עם פסיכולוג". כנגד החלטה זאת טוענת פרקליטות המדינה כי ההחלטה "אינה מנומקת כלל ועיקר ולא ניתן להבין מתוכה מדוע מצא בית המשפט לנכון להתערב בהחלטת שירות בתי הסוהר, וכבר מן הטעם הזה דין בקשת רשות העירעור להיתקבל". אכן, ברור וידוע הוא כי חובה על בית המשפט לתת נימוקים להחלטה, בין אם הוא מקבל את העתירה ובין אם הוא דוחה את העתירה, אלא אם ההחלטה מקובלת על שני הצדדים.
ברע"פ 1516/90 יקב הגליל בע"מ נ' מדינת ישראל (לא פורסם) אמר לעניין זה השופט ד' לוין: "חובת ההנמקה - כמה וכמה מטרות לה: אפשרות פקוח על פסק הדין על ידי ערכאת העירעור, חשיפת פסק הדין לעיני הציבור, ועוד ... . אך יש גם נימוק נוסף, הרואה את ההנמקה כחלק אינטגראלי מיצירתו ומגיבושו של פסק הדין. וכך כותב השופט ברק: 'חובת ההנמקה חשובה היא במיוחד. כל מי שהתנסה בכתיבה יודע זאת. דבר אחד הוא רעיון המשתלט על המחשבה. דבר אחר הוא העברתו של הרעיון בכור ההיתוך של ההתמודדות האינטלקטואלית המבקשת לתמוך בו, תוך מודעות לתוצאותיו. רבים הם הרעיונות אשר הצורך לנמקם הביא לחדלונם, שכן היה בהם אך הדר חצוני שלא ניתן היה לבססו. חובת ההנמקה היא מהחשובים שבאתגרים בפניהם חייב שופט, המפעיל שיקול דעת, לעמוד'. (א' ברק, שיקול דעת שפוטי (פפירוס, תשמ"ז) 46).
כדברי הנשיא שמגר בע"א 668/89 פאר נ' חברת בית פרישמן 38 בע"מ, פ"ד מד(4) 693, 697: "אך מובן שמידת ההנמקה הנדרשת נבחנת, מבחינה עניינית, לפי נסיבותיו של כל מקרה". בע"א 30/56 בן חרוש נ' קצין התגמולים, משרד הביטחון, פ"ד י 931, 932, הסביר השופט ש' ז' חשין לאמור: "עניין שהעדויות בו מועטות, העובדות ברורות, ושאלות החוק אינן מסובכות, אין מן ההכרח להרחיב עליו את הדיבור, וועדת ערעור יוצאת ידי חובתה בהסבירה קצרות שאין היא משוכנעת באמיתות גירסתו של המערער או של המשיב. אך לא כן הדבר כשעצם אי-השיכנוע טעון הנמקה". מכל מקום, ברור כי אם קיימים חילוקי דיעות בין הצדדים, פסיקתה בלבד, האומרת רק מה התוצאה של ההיתדיינות, אינה בגדר הנמקה.
...
החלטנו לתת את הרשות, ולדון בבקשה כאילו היא ערעור.
ההחלטה כולה אומרת רק זאת: "חופשותיו של העותר יהיו כפי שמקבלים אסירים אחרים באותו אגף, ובנוסף הוא יקבל פעם בחודש חופשה של 6 שעות כדי להיפגש עם פסיכולוג". כנגד החלטה זאת טוענת פרקליטות המדינה כי ההחלטה "אינה מנומקת כלל ועיקר ולא ניתן להבין מתוכה מדוע מצא בית המשפט לנכון להתערב בהחלטת שירות בתי הסוהר, וכבר מן הטעם הזה דין בקשת רשות הערעור להתקבל". אכן, ברור וידוע הוא כי חובה על בית המשפט לתת נימוקים להחלטה, בין אם הוא מקבל את העתירה ובין אם הוא דוחה את העתירה, אלא אם ההחלטה מקובלת על שני הצדדים.
הצדדים אינם יכולים לדעת, על פי ההחלטה, מה טעמה, ובית המשפט היושב בערעור על ההחלטה אינו יכול לדעת מה פגם מצא בית המשפט המחוזי בהחלטה של שירות בתי הסוהר.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בסיכום הראיון נכתב בין היתר כי: "ראש האגף תשמח אם המועמדת תגיש מועמדות לתפקיד ק. אסירים; באם יפתח תקן אחר באגף האסיר המועמדת מוזמנת להגיש מועמדותה" (נספח 16 לעתירה).
בסיכום הראיון נרשם כי בקשתה של העותרת לשנות את תפקידה תועבר קודם כל לראש מנהל משאבי אנוש במחוז, טרם העברת הפנייה לשר לבטחון פנים (נספח א' לתגובה המקדמית).
באשר לטענותיה של העותרת כי הוטעתה לחשוב שעליה לעבור קורס פו"ם על מנת להתקדם לתפקיד בדרגת סג"ד, לא מצאתי במסמכים שצרפה העותרת עדות להטעיה לכאורה, או לחלופין להבטחה כי קידומה תלוי בבצוע קורס פו"ם. חלק ניכר מכתב טענותיה של העותרת בנושא מופנה לדבריו של גונדר אשר וקנין מיום 19.06.2016:"ברקע מירי זוכה לחוות דעת גבוהות מאוד, בוגרת קורס קצינים עדיין לא בוגרת קורס פו"ם ולדבריה עברה בהצלחה מרכז הערכה לקצונה בכירה" ו- "אבקש לקבל ממחוז מרכז/מנהל מש"א האם הקצינה מתוכננת לצאת לקורס פו"ם, לאחר קבלת ההתייחסות הנ"ל יוחלט בדבר שיבוצה של הקצינה". לעמדת העותרת במילים אלו "דרש" גונדר וקנין את יציאתה לקורס פו"ם ובכך הטעיה אותה לחשוב כי מדובר בתנאי לקידומה.
...
ביום 21.11.2017 ביקשה העותרת לזמן אותה לראיון אצל השר לביטחון פנים בנימוק "אני סבורה שאני ראויה לקידום במערכת" (נספח 17 לעתירה).
גם לגופו של ענין יש לדחות את העתירה.
לפיכך אין מקום להיעתר לעתירתה של העותרת ולכפות על שב"ס לקדמה על חשבון קצינים אלו, בוודאי לאור העובדה כי נכון לעת הזו היא אינה כשירה לקידום.
סיכום לאור האמור לעיל אני דוחה את העתירה.

בהליך תיק פשעים חמורים (תפ"ח) שהוגש בשנת 2011 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

" שניים מחברי הועדה המליצו על ריצוי העונש במעון נעול, ונימקו: "לאחר שנתיים ששוהה (הנאשם) במעון ונראה שמפיק תועלת מהתהליך השיקומי שהחל לעבור במעון. במידה וישהה בכלא עלול להיות קורבן לניצול כי לוקה בפגור. בחוות הדעת של האגף הנעול נמסר שיש בכוחו של האגף למלא התפקיד לטובת הדייר ובהתאם לחומרת העונש. במידה ולא יעמוד בתנאים המקובלים במעון יצא להשלים מאסרו בכלא." דעת הרוב מבין חברי הוועדה היא כי על הנאשם לרצות את מאסרו בבית הכלא.
-האגף הנעול הוא מסגרת קטנה, שמונה עד 18 איש, כך שניתן לתת יחס אישי לאסיר, לבנות ולעקוב אחר תוכנית אישית וללוות את התקדמותו בצורה יעילה.
אולם, בכל הנוגע לאסיר המפגר הנמצא במאסר, השרות בא בגדר הגדרת "האחראי עליו", כלשון סעיף 19ד לחוק הטיפול במפגרים, ולפיכך ניתן לפרש כי השרות יכול לפנות בכל עת לבית המשפט, ולבקשו להורות כי אסיר מפגר המרצה עונש מאסר בבית הסוהר יועבר אל המעון הנעול, שאז, אם בית המשפט שגזר בשעתו את העונש ייעתר לכך, תרוצה יתרת תקופת המאסר במעון נעול.
עמדת המאשימה היא כי נראה מתאים, במקרה דנן, לסווג את הנאשם ברמת טעוני פקוח ב', היינו כאסיר בעל רמת תיפקוד סבירה אשר יוכל להישתלב באגף הרגיל או באגף טעוני הפיקוח בכלא מעשיהו, תוך שיקבל באגף זה לווי ותמיכה של הצוות הרב מקצועי.
המקום המתאים למתן הטיפול לאסיר המפגר המצוי במשמורת, הוא המעון הנעול, הבנוי מראש מבחינת התנאים שבו והצוות המפעיל אותו, לצורך זה. ניתן, על כן, לראות את הפניית האסיר המפגר העונה על כל יסודות ההגדרה שבחוק הטיפול במפגרים, (הן הדרישות האובייקטיביות, והן הסובייקטיביות) אל המעון הנעול, כעונה על הדרישה שלא לפגוע במפגר מעבר למידה הנדרשת.
...
עוד אציין, כי מדו"ח ועדת האבחון לא ניתן להגיע למסקנה כי שליחתו של הנאשם למאסר בבית סוהר תגרום לו נזקים קשים ובלתי מידתיים.
סוקול, שופט השופטת ת' שרון-נתנאל כחבריי, אף אני סבורה שיש לאמץ את הסדר הטיעון ולגזור על הנאשם את העונשים האמורים בסעיף 6 לחוות דעתו של האב"ד, כבוד השופט ברלינר ולחייבו בפיצוי עזבון המנוחה, כאמור שם, בסעיף 7.
כמו כן, אנו מחייבים את הנאשם לפצות את עזבונה של המנוחה בסכום של 100,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו