בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק
בג"ץ 2138/21
לפני:
כבוד השופטת ע' ברון
כבוד השופט ע' גרוסקופף
כבוד השופט א' שטיין
העותרת:
פלונית
נ ג ד
המשיבים:
1. בית הדין הרבני בחיפה
2. בית הדין הרבני הגדול
3. פלוני
צד קשור:
היועץ המשפטי לממשלה
עתירה למתן צו על-תנאי
בשם העותרת:
עו"ד יוסי נקר
בשם הייעוץ המשפטי לשיפוט הרבני:
עו"ד יצחק שמואל רוזנטל
בשם היועץ המשפטי לממשלה:
עו"ד יונתן נד"ב
][]פסק-דין
]השופט ע' גרוסקופף:
לפנינו עתירה נגד החלטת בית הדין הרבני הגדול מיום 17.3.2021, אשר דחתה ערעור על החלטת בית הדין הרבני האיזורי בחיפה (להלן: בית הדין האיזורי) מיום 23.10.2020.
לבסוף, פסק בית הדין הרבני הגדול לטובת האב הוצאות בסך 10,000 ש"ח.
יצוין כי עוד ביום 15.3.2021, כלומר יומיים לפני מתן החלטת בית הדין הרבני הגדול מושא העתירה, הודיעה האפוטרופוסה לדין של הילדים לבית הדין האיזורי כי המתוה הטיפולי הראשוני שנקבע בתסקיר מיום 2.8.2020 אינו רלוואנטי עוד, שעה שנבנתה תוכנית אחרת המותאמת למציאות בשטח.
גם לעמדת היועץ המשפטי לשיפוט הרבני מדובר בעתירה תיאורטית, הואיל והמתווה הטיפולי עליו הומלץ במסגרת התסקיר מיום 2.8.2020 אינו מיושם, וכי "בפועל הצדדים משתפים פעולה עם מתוה טיפולי-משפחתי שונה". אשר לשאלת הסמכות, נטען כי זו נובעת "משני מקורות משפטיים: האחד – מכוח סמכותו של בית הדין לעסוק בעינייני משמורת והסדרי השהות, שכן הטיפול אליו הופנתה המשפחה נועד ליפתור בעיות הקשורות לקשרים בין הורים לילדים ולקיום הסדרי השהות; השני – מכוח הסכמת הצדדים כי בית הדין יעסקו בנושאים הטיפוליים, המעניקה לבית הדין הרבני סמכות לפי סעיף 9 לחוק שיפוט בתי דין רבניים. אי היתנגדותה של העותרת למתן החלטות של בית הדין הרבני האיזורי הנוגעות לטפול במשפחה ושתוף הפעולה, מהוה מתן הסכמה שלה לכך שבית הדין יעסוק בנושא זה." (סעיף 32 לתגובה המקדמית מטעם הייעוץ המשפטי לשיפוט הרבני).
ואולם, התפתחות הדברים בכל הנוגע לתיק בו עסקינן הביאה לכך שהשאלות הנכבדות האמורות אינן מתעוררות עוד במסגרתו, וזאת מהטעם שעוד בטרם ניתנה החלטת בית הדין הרבני הגדול שונה המתוה הטיפולי, וכיום לא מצויות עוד על הפרק הוראות של בית הדין האיזורי המורות לעותרת או לקטינים להזקק לאיבחון או לטפול פסיכולוגי.
...
במצב דברים זה, הפכה העתירה לכל הדעות תיאורטית, ודין הסוגיות העקרוניות שהיא מעוררת להידחות לעת מצוא.