מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירות נגד תעמולת בחירות לרשויות מקומיות בשידורי רדיו וטלוויזיה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

נוכח סירובם של שני העיתונים הנפוצים בשתי הקבוצות המרכזיות במיגזר החרדי (האשכנזית ליטאית – המשיבה 1, והספרדית – המשיבה 2), הגישה המבקשת ביום 10.2.15 עתירה בפני יו"ר וועדת הבחירות המרכזית כב' השופט ס' ג'ובראן, בהתאם לחוק הבחירות (דרכי תעמולה) התשי"ט - 1959.
כפי שנפסק על ידי בית המשפט העליון בבג"צ 372/84‏‎ ‎חנה קלופפר-נוה‎ ‎נ' שר החינוך והתרבות, מר זבולון המר, פ''ד לח(3) 233: "אין דמוקרטיה ללא מוסדות נבחרים ייצוגיים, ואין מוסדות נבחרים ייצוגיים ללא בחירות חופשיות; אולם גם לא ניתן לקיים בחירות שהן חופשיות בלעדי הסברת עמדות ודעות, וזוהי תעמולת הבחירות. זו האחרונה אפשרית, רק אם מוגשמת חירות הביטוי; חירות זו אינה מתבטאת רק בכך שכל איש חופשי להביע דעתו אלא גם ביכולת להשמיע דברים בכלי התיקשורת העקריים. זהו השויון בהזדמנויות, שמצא ביטויו בסעיפים 15(הסדר של שידורים ברדיו) ו-15א (הסדר של שידורים בטלויזיה) לחוק הבחירות (דרכי תעמולה). מי ששולל מן המתמודדים את הגישה לטלויזיה, שהיא כלי התיקשורת בעל העוצמה היחסית הרבה ביותר, פוגע, להלכה ולמעשה, בחירות הביטוי: יש לראות כל דבר בהקשרו ובתקופתו; היו זמנים, בהם נוהלה ההסברה בלעדי הטלויזיה, כפי שגם נוהלו הרבה תהליכים בחיינו ללא אמצעים מתקדמים יותר ויעילים יותר. אולם בימינו אלו יש לידון בדברים על-פי הכלים העומדים לרשות חברתנו עתה, ועל רקע זה מוכרחים להביא בחשבון, כי שלילת זכות ההתבטאות בכלי התיקשורת ההמוני החזותי שוללת מן התעמולה את הכלי היעיל והעדכני ביותר ומחזירה אותה לעידן שחלף ואיננו. כל האמור לעיל, חמור, כמובן, שבעתיים, כאשר מדובר על כלי תיקשורת, אשר בידיו הופקד המונופולין בתחומו" (פסקה 6 לפסק הדין, ההדגשות הוספו – י.ש).
ניתן בזאת צו עשה כנגד המשיבה, לפיו תפרסם היא מודעה אחת לפחות מטעם המבקשת, בין בשמה ובין בשם "רשימת ובזכותן", בהתאם לשיקול דעת המבקשת, וזאת עד למועד האחרון הקבוע בחוק הבחירות לכנסת תשכ"ט – 1969 לפירסום תעמולת הבחירות, היינו עד ערב הבחירות לכנסת ה- 20, אשר נקבעו ליום 17.3.2015.
...
גם באשר למאזן הנוחות, נראה לי כי ידה של המבקשת על העליונה: כידוע התכלית העומדת ביסודו של הסעד הזמני היא אכן לשמר מצב קיים ולמנוע מהנתבע לנצל לרעה את הנסיבות השוררות בתקופת הביניים שעד מתן פסק דין בתובענה העיקרית.
סוף דבר הבקשה מתקבלת.
המשיבה תשלם הוצאות המבקשת בגין הליך זה בסך של 10,000 ₪.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2013 בעליון נפסק כדקלמן:

מונחת בפנינו עתירה כנגד סרובה של המשיבה (להלן: הרשות השנייה) לאפשר לעותר לפרסם שידורי תעמולה בערוצי הטלויזיה 2 ו-10.
יצוין כי ביום 7.7.2013, הוא יום הגשת העתירה, הגיבה הרשות השנייה לפנייתו של העותר ונימקה במכתב מדוע היא מיתנגדת לשידורי תעמולת טלויזיה בבחירות מקומיות.
סעיף זה קובע כי "לא תהא תעמולת בחירות בתקופת 60 הימים שלפני הבחירות" (בחירות לכנסת או לרשויות המקומיות), למעט "שידור של תעמולת בחירות ברדיו או בטלויזיה לפי סעיפים 15, 15א ו-16ד". יובהר כי ההיתרים הקבועים בסעיפים 15, 15א ו-16ד אינם רלבאנטיים לענייננו, משום שהם עוסקים בבחירות לכנסת או בשידורי תעמולה ברדיו האיזורי (בג"ץ 342/73 מלמדוביץ נ' יושב-ראש ועדת הבחירות המרכזית, פ"ד כז(2) 740 (1973)).
...
לאחר שעיינו בטענות הצדדים, מצאנו כי דין העתירה להידחות מחמת העדר עילה ומחמת אי-צירוף משיבים.
העתירה נדחית.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 1995 בעליון נפסק כדקלמן:

פסק הדין המנחה בעיניין זה היה [RED LION BROADCASTING CO. ]38; באותו פסק-דין, שניתן בבית המשפט העליון בארצות-הברית בשנת 169, אושרה הוראה, ולפיה חייבת תחנת רדיו לספק לאדם, המותקף אישית בשידור מאותה תחנה, מידע מלא ובדוק של הדברים שהוטחו כנגדו ולאפשר לו להגיב עליהם.
מסקנה דומה מתבקשת מהוראות חוק הרשות השניה לטלוויזיה ורדיו, 1990, שבו נקבע (בסעיף 5(ב)(7)) כי על הרשות לדאוג "לשידור מידע מהימן, הוגן ומאוזן". אך בנטייה מרחיקת הלכת הנ"ל בארצות-הברית ובאנגליה בכיוון ההגנה על האוטונומיה של אמצעי התיקשורת, יש כדי לזרוק אור מסוים גם לעניין הסוגיה שבה עסקינן בעתירה זו. ברצוני לציין, כי בפסיקה בארצות-הברית ובבריטניה ובספרי המלומדים שדנו בנושא של חופש הביטוי, מובעות אמנם דיעות שונות לעניין ההבחנה בין כלי התיקשורת האלקטרוניים והעיתונים הכתובים, אך לא מצאתי באף אחת מהאסמכתאות שהגיעו לתשומת לבי משום דוגמה לאילוץ עורכים של בטאון מקצועי מהסוג שהוא נושא עתירה זו, לפרסם כתבות קונטרוורסאליות כמו זו הנדונה לפנינו.
אך אין פירוש הדבר שעורך-דין, כולל העותר, המרגיש רצון וצורך להתריע על פגמים ואי-סדרים בלישכת עורכי הדין, לא ימצא את הדרך להביא את דברי ביקורתו לידיעת הציבור, הן באמצעות כלי התיקשורת ההמוניים האלקטרוניים, קרי הטלויזיה והרדיו, הן באמצעות העיתונות הרגילה, הן בפניות ישירות והן באמצעות הביטאונים המקומיים של לישכת עורכי הדין, שתוכנם לא הובא לפנינו ולא נבדק על-ידינו.
השאלה שחזרה ונשנתה בהקשר של תעמולת בחירות לכנסת או לרשויות מקומיות הייתה, אם המידע נושא הדיון הוא בעל אופי תעמולתי.
...
אולם על יסוד התשתית הנ"ל נראה לי כי אין באופיו הציבורי של הביטאון להטיל עליו חובה לשמש במה שבה מועלים על סדר היום נושאים קונטרוורסאליים מהסוג ומהאופי של הכתבה שאותה מבקש העותר לפרסם, ואין עליו חובה לשקף מגוון של דעות והשקפות מכוח עקרון ה"במה הציבורית" או מכוח עקרון השוויון והאיזון, כל זאת לאור האופי שהוועד המרכזי החליט לשוות לו. הביטאון משמש למטרה מוגדרת במסגרת החלטת הוועד המרכזי.
מאחר שהגעתי למסקנה כי אין לחייב את הוועד המרכזי לפרסם את הכתבה הנדונה, אשאיר שאלות נכבדות אלה בצריך עיון.
אשר-על-כן סבורה אני כי דין העתירה להדחות.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 1973 בעליון נפסק כדקלמן:

השופט לנדוי: בשתי עתירות אלה מבקשים העותרים לחייב את המשיבים, יושב-ראש ועדת הבחירות המרכזית לכנסת ורשות השידור (וב-בג"צ 367/73 גם את ועדת הבחירות המרכזית לכנסת ואת המנהל הכללי של רשות השידור) למנוע תעמולת בחירות לרשויות המקומיות במסגרת השידורים ברדיו ובטלביזיה, שבהם משודרת תעמולת בחירות לפי הסעיפים 15 ו-15א לחוק הבחירות (דרכי תעמולה), תשי"ט-1959.
...
בסעיף 15 מדובר במפורש על "תעמולת בחירות ברדיו לקראת יום הבחירות לכנסת", וביחס לשידורי טלביזיה נובעת אותה מסקנה מעצם הטלת התפקיד של פקוח על השידורים על יושב-ראש ועדת הבחירות המרכזית לכנסת.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 1987 בעליון נפסק כדקלמן:

לאחר דיון נתקבלה, פה אחד, ההחלטה הבאה: "במטרה להבטיח שיכלי היתקשרות הממלכתיים לא ישמשו במה להסתה נגד אזרחים ולהצהרות הפוגעות במדינת ישראל והמנוגדות לעקרונות מגילת העצמאות מאשר הוועד המנהל את הודעת המנכ"ל בדבר ההנחיות שנתנו למנהלי הרדיו והטלויזיה כי יבדקו על פי העקרונות הללו ראיונות עם מאיר כהנא, או ציטוט הצהרות מפיו, וידיעות וכתבות קשורות בפעילותו, ויותרו לשידור רק ידיעות בעלות ערך חדשותי מובהק ואשר אינן פוגעות בעקרונות אלה ובחוק רשות השידור
האם הדין עם העותרים? חוק רשות השידור קובע, כי רשות השידור שהיא תאגיד סטאטוטורי עצמאי תקיים את שידורי הרדיו והטלויזיה הניתנים לציבור כשירות ממלכתי (סעיף 2).
דברים אלה אינם אמורים ביחס לשידורים כגון תשדירי שירות או תשדירי תעמולת בחירות, אשר לגביהם רשות השידור היא רק אמצעי טכני, אשר בעזרתו הדברים מתפרסמים.
ובמשפט הידוע של near פסל בית המשפט העליון של ארצות הברית החלטה, שנתקבלה על פי חוק מקומי של מדינת מינסוטה, בה נאסרה הופעתו של עתון מסויים, מהטעם שעיתון זה הוא "...a malicious, scandalous and defamatory newspaper, as defined by law" (ibid, at 706).
...
כותב חברי בחוות דעתו: "כאשר ודאות קרובה זו אינה קיימת, והאיסור מוטל על עצם הביטוי ללא התחשבות בתוצאותיו, לא נראה לי כמוצדק לאפשר מניעה מראש של חופש הביטוי". משמע, שבמקרה כזה חייבת רשות השידור לשדר ולהקרין את הדברים, ולאחר מכן ניתן להגיש משפטים פליליים נגד מוסרי דברי הגזענות.
הוא מעלה את השאלה, "האם להסמיך את רשויות השידור למנוע ביטוי מראש, על בסיס חשד שיש להן כי בוצעה עבירה". והוסיף מוסיף: "לדעתי, מרכזיותו של עקרון חופש הביטוי במשפטנו צריכה להביא למתן תשובה שלילית על שאלה זו". קשה לי להסכים אף למסקנה זו. אמנם אמת נכון הדבר, שרק בתי המשפט, ולא רשות השידור או רשות אחרת, יכולים לקבוע באופן ודאי והחלטי שפרסום מסוים מהווה עבירה פלילית.
גם ביחס לנושאים "העדינים", אין לפסול את דברי העותר ונציגיו מראש, כך שבאותם מקרים נדירים, שבהם אין מנוס מלקיים ראיונות בשידור חי, לא ניתן למנוע את שידור הדברים מראש בשל החשש שמא יושמעו דברי גזענות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו