מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירות נגד צווי ההריסה והחרמה שהוצאו

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

]השופט ד' מינץ: לפנינו עתירה נגד צו החרמה והריסה שהוציא משיב 1 (להלן: המשיב) למבנה בן שלוש קומות המצוי בכפר חג'ה (להלן: המבנה) בו מתגורר יונס גלאל יונס הילאן (להלן: המפגע) אשר על פי המיוחס לו ביצע ביום 25.12.2022 פיגוע דקירה על רקע לאומני בכפר פונדוק שכתוצאה ממנו נרצח המנוח שלום סופר ז"ל (להלן: המנוח).
...
בשולי הדברים נעיר כי גם לא מצאנו ממש בטענות העותרים בקשר לפגיעה הנטענת בזכות השימוע או בזכות הטיעון שלהם.
סיכומו של דבר, מדובר בהחלטה שהתקבלה בסמכות תוך בחינת מכלול השיקולים הרלוונטיים לעניין ובהתקיים התנאים הנדרשים להפעלת התקנה.
אין היא מגלה אפוא עילה להתערבות בית משפט זה. העתירה נדחית.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

]השופט ד' מינץ: לפנינו עתירה נגד צו החרמה והריסה שהוציא המשיב לדירה הנמצאת בקומת הקרקע במבנה שבכפר עוריף ליד העיר שכם (להלן: הדירה) בה התגורר המחבל מהנד פלאח עבדללה שחאדה (להלן: המחבל), לאחר שביום 20.6.2023 ביצע פיגוע טירור רצחני יחד עם חאלד מוסטפא עבד אללטיף עבד אלרחמאן צבאח (להלן: צבאח) במיתחם תחנת הדלק ליד יישוב עלי, בו נרצחו ארבעה אזרחים ישראליים: אלישע אנטמן ז"ל, עופר פיירמן ז"ל, הראל מסעוד ז"ל ונחמן שמואל מורדוף ז"ל וכן ניפצעו בו אנשים נוספים (להלן: הפיגוע).
...
מנגד המשיב טען כי דין העתירה להידחות.
המשיב טען כי אין בחוות הדעת מטעם העותר כדי לשנות ממסקנה זו. לגבי מעורבות או מודעות בני משפחתו של המחבל בכוונת המחבל לבצע את הפיגוע, נטען כי כבר נקבע בעבר במקרים דומים כי היעדר ראיה בעניין מודעות או מעורבות מצד בני המשפחה אינה מונעת כשלעצמה את הפעלת הסמכות , ובכל מקרה בידי גורמי הביטחון מידע המעלה אינדיקציה אפשרית למודעות מסוימת של מי מבני משפחתו של המחבל המתגוררים בבית לכוונותיו הנפשעות של המחבל.
כאמור, טענתם הנוספת של העותרים היא בדבר הנזק העקיף העלול להיגרם כתוצאה מההריסה לשאר המבנה ולמבנים השכנים לו. גם בעניין זה, קיימת פסיקת ארוכת שנים ודי להפנות לפסק הדין בעניין בג"ץ 7550/23 שנתיר נ' המפקד הצבאי לאיזור הגדה המערבית (2.11.2023) אשר ניתן לפני מספר ימים הרלוונטי לענייננו, בו נאמר כך: "טענות העותרים באשר לאופן ביצוע ההריסה דינן להידחות אף הן. בית משפט זה שב והבהיר כי אופן ביצוע ההריסה הוא 'מסוג הנושאים המקצועיים שבהם מסור למשיב שיקול דעת רחב במיוחד, ובהעדר נסיבות חריגות, אל לו לבית משפט זה לשים עצמו בנעלי המשיב, שחזקה עליו כי יפעל בזהירות הנדרשת' (בג"ץ 480/21 קבהא נ' המפקד הצבאי לאזור הגדה המערבית, פסקה 13 והאסמכתאות שם (3.2.2021); בג"ץ 2036/23 פרוך נ' המפקד הצבאי לאזור הגדה המערבית, פסקה 6 והאסמכתאות שם (10.4.2023)). [...] באשר להערכת הנזק האגבי שעלול להיגרם בעקבות ההריסה, עצם העובדה שהדירה המיועדת להריסה נמצאת בבניין בן מספר קומות, לא די בה כדי להוביל למסקנה כי ההריסה עתידה להסב נזק לדירות סמוכות באופן שמונע את ביצועה (ראו, לדוגמה: בג"ץ 3137/22 ג'ראד נ' המפקד הצבאי לאזור יהודה ושומרון (30.5.2022)). אמנם, בחווֹת הדעת מטעם המשיב במקרה דנן נאמר כי 'מעצם אופי הפעילות קיימת היתכנות לנזק' בהתייחס לרכיבי בנייה קונסטרוקטיביים ולא קונסטרוקטיביים בשני המבנים שבהם מצויות הדירות המיועדות להריסה. עם זאת, כפי שהבהירו המשיבים וכפי שהובהר בדיון, מדובר בחוות דעת שאינן חריגות ביחס לחוות דעת שניתנו בעבר, ומדובר למעשה בניסוח גנרי, בבחינת 'סייג', תוך הדגשה כי מדובר ברמה וסבירות נמוכים לנזק. על כך יש להוסיף כי המשיבים כפרו בטענת העותרים באשר לנזקים שנגרמו בעבר במקרים אחרים שבהם הוצאו לפועל צווי הריסה, ולדבריהם, זולת מקרים נדירים ובודדים, הנזק שנגרם בעבר בעת ביצוע הריסות תואם את הנזק שהוערך על ידי גורמי המקצוע" (שם, פסקה 11; ההדגשה במקור).
סיכומו של דבר, מדובר בהחלטה שהתקבלה בסמכות תוך בחינת מכלול השיקולים הרלוונטיים לעניין, ובהתקיים התנאים הנדרשים להפעלת התקנה.
אין העתירה מגלה אפוא כל עילה להתערבות בית משפט זה. העתירה נדחית.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

זאת, נוכח מעורבותו של האחרון בבצוע הפיגוע בו נרצחה רנה שנרב ז"ל (להלן: המנוחה) ונפצעו באורח קשה אביה ואחיה – הרב איתן ודביר שנרב יבדל"א. רקע עקרי ההשתלשלות העובדתית של הפיגוע בו נרצחה המנוחה כאמור מתוארים בפסק דינו של בית משפט זה בבג"ץ 751/20 חנאתשה נ' המפקד הצבאי לאיזור הגדה המערבית (20.2.2020), בגדריו נדחתה עתירה נגד צוי החרמה והריסה שהוצאו ביחס לבתי המגורים של שני מפגעים נוספים אשר נטלו חלק בביצועו של פיגוע זה. על-פי כתב האישום שהוגש נגד המפגע ביום 21.11.2019, הלה הצטרף בתחילת שנת 2018 לחוליה צבאית מטעם ארגון החזית העממית לשיחרור פלסטין, ובמסגרת פעילותו בחוליה הוא אומן בירי בנשק חם, הישתתף בניסיונות לבצע פיגועי ירי ואף נטל חלק בייצור מטען החבלה בו נעשה שימוש בפיגוע דנן.
...
סוף דבר: אציע לחבריי כי נדחה את העתירה דנן ככל שהיא מכוונת להוראות הצו ביחס לקומה העליונה, וכי נבטל את הוראות הצו להחרמת ולאטימת קומת המרתף – כך שבהקשר זה יהפוך הצו על תנאי לצו מוחלט.
אין לי אלא לשוב על דברים שאמרתי בהקשר זה בעבר: "את דעתי בעניין ההלכה הנוהגת לגבי הריסת בתים מכוח הוראת תקנה 119 לתקנות ההגנה והקשיים העקרוניים הכרוכים בה הבעתי לא אחת (ראו למשל חוות דעתי בבג"ץ 5839/15 סידר נ' מפקד כוחות צה"ל בגדה המערבית [פורסם בנבו] (15.10.2015); בבג"ץ 1630/16 זכריא נ' מפקד כוחות צה"ל [פורסם בנבו] (23.3.2016); בבג"ץ 1336/16 אטרש נ' מפקד פיקוד העורף, [פורסם בנבו] פסקה 1 לחוות דעתי (3.4.2016); בבג"ץ 5141/16 מחאמרה נ' מפקד כוחות הצבא בגדה המערבית [פורסם בנבו] (24.7.2016); ובבג"ץ 5943/17 פלוני נ' מפקד כוחות צה"ל בגדה המערבית [פורסם בנבו] (3.8.2017)). כפי שציינתי בפרשות אלו, אף שאני סבור כי ראוי לעיין מחדש בהלכה זו על מנת לפרוש את היריעה לגביה במלואה, הרי שזו מחייבת עד שלא תשתנה, ככל שכך יקרה, בהרכב מורחב" (בג"ץ 628/18 כמיל נ' מפקד כוחות צה"ל בגדה המערבית, פסקה 13 (28.2.2018); בג"ץ 2356/19 ברגותי נ' המפקד הצבאי לאיזור הגדה המערבית (11.4.2019)).
בהינתן האמור, אף אני סבורה כי אין מקום להתערבותנו בצו ההריסה שהוצא ביחס לקומה העליונה.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

]השופט ד' מינץ: לפנינו עתירה נגד צו החרמה והריסה שהוציא משיב 1 (להלן: המשיב) ביחס למבנה בכפר תורמוס עיא (להלן: הכפר) בו התגורר מונתצר אחמד עלי שלבי (להלן: המבנה ו-המפגע בהתאמה) הנאשם בבצוע פיגוע טירור בו נרצח יהודה גואטה ז"ל (להלן: המנוח) ונפצעו שני אזרחים ישראלים נוספים.
...
בנסיבות מקרה זה, סבורני כי די בחומר הגלוי כדי לבסס במידה מספקת את החלטת המשיב.
לסיכום: בהצטרף מכלול השיקולים שפורטו לעיל, לא מצאתי כי קמה עילה להתערב בהחלטת המשיב.
מכל מקום, משעה שהעותרים סירבו לאפשר לבית המשפט לעיין בחומר הסודי במעמד צד אחד, הרי שחזקת התקינות המינהלית שבה על כנה, ואני מסכים אפוא עם חברי כי דין העתירה להידחות.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

]השופט ד' מינץ:[ לפנינו עתירה נגד צו החרמה והריסה שהוציא משיב 1 (להלן: המשיב) לדירת מגורים בקומה העליונה במבנה דו-קומתי המצוי בכפר סילת אל-חארת'יה (להלן: הדירה ו-המבנה בהתאמה) בה התגורר מחמוד גאלב מחמוד ג'ראדאת (להלן: המחבל) אשר, על פי חומר הראיות המצוי בידי המשיבים, ביצע ביום 16.12.2021 פיגוע טירור בו נרצח יהודה דימנטמן ז"ל (להלן: המנוח) ונפצעו שני אזרחים ישראלים נוספים.
...
עיקרי טענות המשיבים המשיבים מנגד סוברים כי דין העתירה להידחות.
כמו כן, לא שוכנעתי שיש מקום לצמצם את צו ההחרמה וההריסה לחדרו של המחבל בלבד, בהינתן העובדה שהוא מקיים זיקת מגורים ברורה ביחס לדירה כולה (ראו גם: עניין חנאתשה, פסקה 24).
חברי, השופט ד' מינץ, סבור כי יש ממש בעמדת המשיבים, לפיה לא ניתן לאמוד בהכרח את מידת ההשפעה שיש להריסת בית מחבל על מחבלים עתידיים באמצעות נתונים מספריים, שכן מדובר "במסקנה המושפעת משקלול מכלול נתונים". ואולם, לאחר שעיינתי בחוות הדעת בענייננו, איני סבור כי המסקנה אליה הגיע המפקד הצבאי, לפיה הריסת הבית מוצדקת לאור תכלית הרתעת המחבלים העתידיים, מבוססת על "מכלול נתונים" מספּק.
סוף דבר, בנסיבות המקרה, משהפעלת התקנה נעדרת סבירות ומידתיות, אני סבור כי יש להורות על בטלות צו ההריסה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו