דין הגירושין שערוך בית הדין הרבני בנסיבות האמורות יהיה גירושין לכל דבר ועניין, לרבות לעניין סעיף 176 בחוק העונשין, תשל"ז–1977, ולעניין שינוי הרישום בפרט "המצב האישי" במירשם האוכלוסין, למי שרשום בסעיף "הדת" במירשם האוכלוסין כ"יהודי".
מדוע ולמה?
לכאורה, המבקשים סבורים כי הם פטורים מלפעול על פי סדרי הדין בבית הדין, המצריכים בירור יהדות לבני זוג שלא נישאו בישראל, על סמך עמדת היועצת בהליך זה ועל סמך מחיקת עתירתם לבג"ץ. ברם הודעת המשנָה ליועצת לבג"ץ, שהייתה מקובלת על היועץ המשפטי לשיפוט הרבני, ציינה במפורש שנכון שבית המשפט העליון יבהיר כי "אף אם [בית הדין] קבע כי מדובר ב'ספק יהודי', יהיה מוסמך בית הדין הרבני להחליט בעיניין הגירושין, ובכלל זה לערוך גט מספק ולתת לבני הזוג תעודת גירושין, אף אם לא נערך לאותו בעל דין בירור יהדות בבית הדין או שנערך ונתר ספק לגבי יהדותו". הודעת המשנָה ליועצת ציינה במפורש כי בנסיבות שתוארו "יציין בית הדין הרבני בתעודות הגירושין שיונפקו לצדדים, בפרט "העדה", כי "יהדותו/ה על פי ההלכה לא התבררה בבית הדין הרבני". זאת ועוד: דין הגירושין בנסיבות האמורות יהיה "גירושין לכל דבר ועניין", לרבות לעניין סעיף 176 בחוק העונשין ולעניין שינוי הרישום בפרט "המצב האישי" במירשם האוכלוסין למי שרשום בו "יהודי". בסיום ההודעה נימסר כי "אם בית המשפט הנכבד יקבל את העמדה המוצגת לעיל", תובא הצעה לתיקון מתאים להנחיות בירור יהדות לאישור חבר דייני בית הדין הגדול ומועצת הרבנות הראשית.
...
וזה לשונו של פסק הדין במלואו:
לאחר שמיעת טיעוני הצדדים בדיון שהתקיים לפנינו ביום 23.1.2023, ולאחר שעיינו בעתירות, בתגובות המשיבים, בהודעה מטעם המדינה מיום 1.2.2023, ובהתייחסות העותרים בבג"ץ 2742/22 להודעה הנ"ל, באנו לכלל מסקנה כי העתירות מיצו את עצמן ודינן להימחק.
לעומת זאת, בנוסח פסק הדין הנ"ל של בג"ץ לא מצאנו סימוכין מספיקים המאפשרים לומר כי העמדה המשפטית שהובאה בהודעת המדינה התקבלה על דעתו של בית המשפט העליון וקיבלה מעמד של פסק דין.
כל עוד לא נחה דעתנו בדבר סמכות בית הדין, חייבים אנו לעורר ולבחון את השאלה גם שלא ביוזמת הצד המבקש את התרופה, ואפילו בניגוד לרצונו, כל עוד הלה אינו מוכן לבטל את עצם עתירתו (עניין בסן; ע"א (מחוזי תל אביב-יפו) 729/79 עזבון המנוח יעקב לאלו ז"ל נ' חיה גלמונד ואח', תשמ"א(1) 441 (1979)).