לפני עתירת התובע להורות, בין היתר, כי החלטת בית הדין העליון של הנתבעת בטלה ולאסור על חברי כנסת לשעבר היתמודדות "בבחירות המקדימות לרשימת הליכוד לכנסת ה- 25, במסגרת משבצת הבטחת הייצוג לעולים חדשים השמורה למועמדים חדשים ברשימה".
רקע בתמצית
התובע, אזרח ישראלי, שעלה לארץ בשנת 1990, התפקד למפלגת הליכוד בשנת 2009 וכיום מתמודד כמועמד חדש לאחד המקומות הייעודיים עבור עולים חדשים בבחירות המקדימות (המכונות "פריימריז") לרשימת הנתבעת (להלן: הליכוד או הנתבעת) לכנסת ה- 25, אשר ייערכו ביום 10.8.2022.
בכתב התביעה הועלו טענות כלפי ח"כ גדי יברקן, ונטען כי החלטת יו"ר ועדת הבחירות המרכזית של הליכוד, בהליך הפרה רולינג של ח"כ יברקן, אינה הולמת את הדין ולכן בטלה.
לטענתה, משמעות הילכת אי ההתערבות היא שבית המשפט אינו יושב כערכאה ראשונה על מחלוקות שמתגלעות בין חברי מפלגה, בינם לבין עצמם, ובינם לבין מוסדותיה של המפלגה, ואינו יושב כערכאת ערעור על פסק דין של בית הדין של הליכוד, ואינו מחליף את שיקול דעתו של בית הדין בשקול דעתו שלו, ולא יעדיף את הפרשנות שלו להוראות חוקת הליכוד ותקנוניה השונים על פרשנותו של בית הדין.
בע"א 2129/19 יניב טוירמן נ' הליכוד תנועה לאומית ליבראלית (24.12.2019) כותב כבוד השופט יצחק עמית בסעיף 7:
"הלכה ותיקה עמנו היא כי היתערבות בתי המשפט בהחלטותיהם של טריבונלים פנימיים של גופים וולונטריים היא מצומצמת ושמורה למקרים חריגים. כפי שסוכם בע"א 7162/06 שטרן נ' אגד אגודה שיתופית לתחבורה בישראל בע"מ (17.2.2008) (להלן: עניין שטרן):
לטענתו הוא הסתמך על כך שמשבצת העולה החדש מכוונת ל"פנים חדשות" (טענה עובדתית, שבמסגרת הליך זה לא התבררה, וכאשר חוות הדעת של נשיא בית הדין תומכת בה, אך דעת המיעוט סותרת, ראו סעיפים 12-11 לחוות דעתו) ולכן פעל במשך שנים בציבור, על מנת להיתמודד במשבצת זו, כאשר אילו ידע שישנו את כללי המשחק "דקה לפני המשחק" לא היה פועל כך. לעניין זה השיב ב"כ הנתבעת שאין לתובע אינטרס הסתמכות על התקנון, מכיוון שלפני כל בחירות תקנון הבחירות משתנה והוא בגדר תקנון בחירות לכנסת שאליה מתמודדים כעת בלבד.
...
בית הדין בהחלטה השנייה פירט ונימק את עמדתו להבחין בין חבר כנסת מכהן, אשר מנוע מלהתמודד, לבין כזה שכבר אינו מכהן מבחינת הפגיעה בשוויון, ונשיא בית הדין כתב בסעיף 11 להחלטה:
"בתום הדיון הארוך והממצה, התקיים דיון בין השופטים, כאשר חלק מרכזי בהתלבטות היה סביב הפער בין חברי הכנסת לשעבר לחברי הכנסת המכהנים ומצד שני הפער בינם לבין מועמדים חדשים לחלוטין. היינו קרובים כחוט השערה לקביעה שלא ניתן להבחין בין ח"כ מכהן לבין ח"כ לשעבר, אך בסופו של דבר הסתפקנו בהבהרת ובהאחדת ההחלטה בנוגע לחברי כנסת לשעבר".
עוד ממשיך וכותב:
"13. ...בשאלת זכאותם של חברי הכנסת המכהנים להתמודד בתנאי החממה של משבצת מוגנת, אין לנו ספק כי מדובר בהחלטה בלתי סבירה בעליל שדינה להתבטל גם בהיותה נוגדת את הוראות סעיף 39 לחוקת הליכוד הקובע כי הבחירות תהיינה "שוות". שיוון איננו רק השוויון הפורמאלי של "אדם אחד קול אחד", אלא גם הימנעות מהחלטות הפוגעות אנושות בשוויון ההזדמנויות.
איננו מקבלים את הטענה הזו.
סוף דבר
התביעה נדחית.