בית הדין הארצי לעבודה
עב"ל 54256-02-21
ניתן ביום 26 דצמבר 2021
המוסד לביטוח לאומי
המערער
כרם כהן
המשיבה
לפני: סגן הנשיאה אילן איטח, השופט רועי פוליאק, השופטת חני אופק גנדלר
נציגת ציבור (עובדים) גב' יעל רון, נציגת ציבור (מעסיקים) גב' יעל עפרון
ב"כ המערער - עו''ד ארז בוקאי
ב''כ המשיבה - עו''ד רונית שנצר יעקבי
פסק-דין
לפנינו ערעור על פסק דינו של בית הדין האיזורי ירושלים (השופט עמיצור איתם; ב"ל 13602-06-19) שבו נתקבלה תביעת המשיבה להכיר בהוריה כ"מורשה נהיגה" לצורך קבלת גמלת ניידות והלוואה עומדת לרכישת רכב בהתאם להסכם הניידות.
וכך נאמר שם מפי בית המשפט העליון:
"יצוין כי גם לגופם של דברים, העתירה לא מצביעה על פגם שנפל בפסק הדין. הסכם הניידות קובע כי אחד התנאים למתן הלוואה עומדת הוא כי למוגבל בניידות שאין לו רישיון נהיגה - כבעניינינו - יהיה 'מורשה נהיגה'. עוד קובע ההסכם כי 'קרוב מישפחה' עשוי להיות 'מורשה נהיגה'. אחד הרכיבים בהגדרת 'קרוב מישפחה'. בהסכם הוא שהמוגבל בניידות גר בקביעות באותו ביניין (או בבניינים סמוכים), ושורש המחלוקת נעוץ בפרשנות המונח 'קביעות'. כפי שציין בית הדין הארצי לעבודה, מטרת הרכיב של קרבה פיסית בין מגורי המוגבל בניידות לבין מגורי קרוב משפחתו (באותו הבניין או בסמוך לו) היא לדאוג לזמינות האחרון להסעת המוגבל בניידות, תוך מתן אפשרות פקוח. אכן, ייתכן כי אדם גר בשני מקומות - גם אם בהקף חלקי. אין בכך כדי לסתור את יסוד ה'קביעות'. בבית הדין האיזורי לעבודה נקבע כממצא עובדתי כי משיב 3 שהה בבית הוריו כ-40% מהזמן. על רקע זה יודגש, כי הילכת סולובייצ'יק אינה קובעת מבחן כמותי-פורמלי בדבר שהות של 50% מהזמן לפחות.
דומה כי בית הדין האיזורי ערך היקש מהלכות הנוגעות להכרה בידועים בציבור, שם דרישת המגורים לא מתפרשת כפשוטה, אלא במובנה המושגי, ועל כן יכולה להתקיים גם כאשר בני זוג חיים בנפרד מחמת אילוץ אובייקטיבי, כגון, עקב אישפוז עקב מחלה ממושכת (ראו סעיף 36 לפסק דינה של חברתנו השופטת גליקסמן בעב"ל (ארצי) 21302-03-16 פוקילמן - המוסד לביטוח לאומי, (2.4.2019) וההפניות שם. לטעמינו, היקש זה אינו מחויב המציאות ומעורר קושי, שכן עסקינן בהסדרים שונים ובתכליות שונות.
...
אין חולק על תיאור זה של בית הדין, אלא שלמרבה הצער אין בכך כשלעצמו כדי להקים מסקנה בדבר מגורים של המשיבה בבית ההורים, גם אם יש יסוד סדיר (קבוע) בהגעתה לשם.
וכך נאמר (ההדגשה שלנו):
"לאחר ששמענו את כלל חומר התיק וטענות הצדדים בכתב ובעל פה, הגענו לכלל מסקנה כי דין הבקשה להידחות. לא מצאנו כי נפלה טעות בקביעת בית הדין או הוועדה לפיה הליקוי של המבקשת אינו תואם את פריט שעניינו "מצב אחרי החלפת שני מפרקים", שכן אין חולק כי למבקשת לא הוחלפו שני מפרקים.
אני סבורה שעל אף היותו של מקרה זה מקרה גבולי (כדברי בית הדין האזורי בפיסקה 10 לפסק דינו), גם מקרה זה מצדיק את אותה פרשנות תכליתית, שכן אין מחלוקת באשר לזמינותם של הורי המשיבה לעמוד לרשותה לכל צורך ואין כל קושי בפיקוח על כך, לאור סוג המגבלות הפיזיות והקוגניטיביות מהן היא סובלת והצרכים שלשמם היא יוצאת מפתחו של המעון בו היא שוהה רוב הזמן.
לפיכך, לו תשמע דעתי - דין הערעור להידחות.
סוף דבר
הוחלט ברוב דעות, וכנגד דעתה החולקת של נציגת ציבור (מעסיקים) גב' יעל עפרון, לקבל את הערעור ולקבוע כי תביעת המשיבה להכיר בהוריה כ"מורשה נהיגה" לצורך הסכם הניידות - נדחית.