העתירה הוגשה נגד עריית הרצליה (להלן: "משיבה 1"), מנהל הארנונה (להלן: "משיב 2") ונגד גזבר העיריה (להלן: "משיב 3" שיקראו יחדיו "הערייה").
לכך היתייחס שר הפנים בהחלטתו להעניק פטור או הנחה בארנונה לעסקים מכוח סמכותו הקבועה בסעיף 12(ב) לחוק הסדרים במשק המדינה (תקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב), תשנ"ג-1992 (להלן: "חוק ההסדרים") שזו לשונו: "שר הפנים יקבע בתקנות תנאים וכללים למתן הנחות אחרות בתשלומי הארנונה הכללית, ואת שעורי ההנחה המירביים; וכן רשאי הוא לקבוע את שעורי ההנחה המזעריים".
ביום 21.4.2020 הותקן פרק ט' במסגרת תיקון מספר 2 לתקנות הסדרים במשק המדינה (הנחה בארנונה) שכותרתו: "הנחות בשנת 2020 בשל משבר הקורונה", ובו נקבעו הקלות שונות בתשלומי הארנונה למגזר העיסקי וביניהן אף ניתן פטור מלא מתשלום ארנונה כמפורט בתקנות, למשך שלושה חודשים שבהם לא ניתן היה לקיים פעילות עסקית לאור הוראת תקנות שעת החרום שהתקינה הממשלה.
." (סעיף 5 למכתב העיריה - נספח י' לעתירה) לכן, התקנה שמכוחה יכולה העותרת לקבל הנחה בארנונה בגין בית החולים היא לפי תקנה 33 לתקנות ההנחה בארנונה ומצויה "בשקול דעת גזבר הרשות המקומית ותנאי למתן הנחה הנו שהגזבר קבע כי הפעילות שבשלה מסווג הנכס כנכס אחר מנויה בשימושים המפורטים בתקנה 5(א) לתקנות שעת חרום (נגיף הקורונה החדש – הגבלת פעילות), התש"פ-2020... ודוק: ההפניה הנה רק לתקנות אלו ולא לדבר חקיקה או הוראת מנהל אחרת" (סעיף 12 למכתב העיריה).
לענייננו חשובה תקנה 5(א) לתקנות לשעת חרום הקובעת "הגבלת פעילות מסחר, בילוי ופנאי" וכי "לא יפעיל אדם מקום או עסק... כמפורט להלן", ובתקנה 5(א)(2) לתקנות שעת חרום מפורטים סוגי עסקים והקרוב ביותר לעיסוק רפואי כלשהוא בו עסקינן עת מדובר בבית חולים הוא ההוראה כי לא יופעל: "עסק לטפול לא-רפואי בגוף האדם, לרבות טפולי רפואה אלטרנאטיבית"; טיפולים אלה נאסרו ביחד עם פעילויות פנאי אחרות דוגמאת מוזיאונים וגנים צבוריים, פעילות עסקית דוגמאת שווקים וחנויות למוצרי גינה וכיו"ב.
במקביל להגבלת הפעילות הכללית על המסחר, הוסיף משרד הבריאות הגבלות משל עצמו, וביניהן הגבלות שונות על פעילות מערכת הבריאות ובכלל זה הגבלת הפעילות האלקטיבית בבתי החולים (חוזר חטיבת הרפואה במשרד הבריאות mr-162471620 "הנחיות לפעילות אלקטיבית בבתי החולים הציבוריים עידכון 19.3.20" (19.3.2020); חוזר חטיבת הרפואה במשרד הבריאות mr-20434852012 "המשך הגבלות על פעילות אלקטיבית" (14.4.2020)); הגבלת טפולי IVF (חוזר חטיבת הרפואה במשרד הבריאות mr-162612320 "מיגבלות בפעילות יחידות IVF עקב מגיפת הקורונה" (20.3.2020)); הגבלת הטיפול בתיירי מרפא (חוזר חטיבת הרפואה במשרד הבריאות mr-152053320 "טפול בתייר מרפא" (19.3.2020)).
...
טענות הצדדים
לטענת העותרת, חרף העובדה שהפעילות העסקית שלה, שעניינה הפעלת בית חולים, נפגעה לא פחות מהפגיעה שספגה פעילות מרפאות החוץ בשני המתחמים, ובהם הכירה העירייה כזכאים להנחה, החליטה העירייה לא להיעתר לבקשת העותרת ולא זיכתה אותה בפטור/הנחה בארנונה עבור בית החולים והחניון.
אם יתברר לגזבר העירייה שאכן נפגע העסק מהגבלת הפעילות כך שפעילותו העסקית ירדה בשיעורים כקבוע בתקנות, על גזבר העירייה להיעתר לבקשת החייב ולהכיר בו כזכאי להנחה בארנונה.
בהקשר הזה, שיקול הדעת של הגזבר הוא מצומצם: במקום שבו התברר לו כי חייב נפגע כלכלית כאמור עליו להיעתר לבקשת אישור הזכאות, אלא שתקנה 33 קובעת כי על גזבר העירייה לברר האם "הפעילות שבשלה הנכס מסווג כנכס אחר, מנויה בשימושים המפורטים בתקנה 5(א)", ללמדנו שבבירור זכאות החייב להנחה בארנונה נדרש לבחון את השימוש העיקרי שבגינו סווג הנכס כ"נכס אחר"; ובענייננו הרי היה זה גזבר העירייה שסיווג את הנכס כ'נכס אחר' (ראו דברי בסעיף 17 לעיל לעניין קביעת הגזבר בצו הארנונה כאמור בתשובת העירייה).
התוצאה היא שאני דוחה את העתירה בחלקה, קרי, אני מקבלת את עמדת העותרת אשר לחניון ומבטלת את ההחלטה של המשיבים בעניין זה. בצד זה לאור האמור בהחלטה זו אשר לפרשנות הדין ואשר לאמור בעניין סעיף 5(א) לתקנות הגבלת הפעילות ובהנתן תכליות החקיקה אליהם התייחסתי בהחלטה זו, סברתי כי ראוי שהעירייה תשוב ותשקול את החלטתה לעניין בית החולים, תוך שהיא מביאה לנגד עיניה את הנסיבות וכאמור את התכליות של החקיקה הספציפית.