מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירה נגד תוקף תכנית מתאר

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

על מנת שלא להרחיב היריעה שלא לצורך, הנני מוצאת להציג כאן את הכללים באופן תמציתי ולהפנות- לשם הרחבת הידע וביסוסו - לאמור ולאסמכתאות הנזכרות שם. בתמצית אומר כי תוכנית המתאר הארצית לחזוק מבנים קיימים מפני רעידות אדמה, המוכרת כתמ"א 38 (לעיל ולהלן: "תמ"א 38" או "התמ"א"), אושרה על ידי ממשלת ישראל בשנת 2005 ותוקפה הוארך שלוש פעמים - האחרונה במסגרתה הוארך התוקף לשנתיים וחצי נוספות וזאת עד ליום 1/10/22.
זאת ועוד, אשר לתמ"א 38 יודגש כי סמכות הועדה המקומית להסתמך על מיסמכי מדיניות במסגרת דיוניה למתן היתר בהתאם לתמ"א 38, אף הוסדרה מפורשות במסגרת תיקון 3א' לתמ"א 38 אשר תיקן את סעיף 22 לתמ"א, באופן שנוסחו העדכני קובע כי: "ועדה מקומית רשאית לשקול, בין השאר, הוראות של תכנית כוללנית לרבות תכנית כוללנית שהוחלט להפקידה, או מיסמכי מדיניות שהוכנו על ידה, במסגרת שיקוליה בבקשה להיתר לפי תכנית זו". קרי לאור האמור הרי שבכל הנוגע לתמ"א 38, לא זו בלבד שרשאית הועדה המקומית לגבש מיסמך מדיניות ובו התוויות לעניין הוצאת היתרים בהתאם לתמ"א 38 - אלא שבהנתן שהתכנית אינה קונקרטית וכפי שפורט לעיל לועדה המקומית שיקול דעת בנוגע להקניית התמריצים הקבועים בה – ראוי כי תעשה כך. בדומה לקביעתי זו נדחתה בעת"מ 62541-03-15 יהודה בן שושן נכסים בע"מ נ' ועדת הערר לתיכנון ובנייה מחוז צפון (10/12/12) עתירה כנגד תוקפה של מדיניות הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה בנהריה ונקבע כי לשם הפעלת שיקול הדעת המוקנה למוסדות התיכנון בדיוניהם באשר לבקשות למתן היתר מכוח תמ"א 38, קיים צורך חיוני באימוץ מדיניות על ידי מוסדות התיכנון, אשר תסייע להכוונתם בעת הפעלת שיקול דעתם בכל הקשור ליישום הוראות תמ"א 38 ובילבד, שהמדיניות המאומצת תהיה מושתתת על בחינה מעמיקה של תנאי המקום, באופן שכולל: מפוי ומחקר יסודי שבודק את פוטנציאל הבינוי בעיר ואת יכולת עיבוי שטחי הבנייה מכוח תמ"א 38; בחינת ההתכנות התחבורתית בעיר לרבות היכולת להיתמודד עם מצוקות חניה ככל שתהיינה; מפוי של המצב הקיים בנוגע לשטחים הציבוריים הקיימים והמאושרים; בדיקה פרוגרמתית בדבר הקצאת שטחי ציבור מבונים ופתוחים; בדיקה של קיבולת הבניה בעיר מבחינת תשתיות וכיוצא באלו בדיקות.
...
בהינתן שבסיכומו של דבר אומצה ההמלצה המפורטת, המנומקת והמקצועית של אדריכלית הוועדה, גם ככל שבמסגרת הדיון בוועדה נקטו חלק מהדוברים במילים שראוי היה שלא להשתמש בהן, אינני סבורה כי מדובר בפגם היורד לשורשם של דברים שיש בו בכדי להוביל לבטלות ההחלטה.
כיוון שכך, הרי שממילא לא הרימה העותרת את הנטל ולו הראשוני להראות כי מדובר באותה בקשה שכבר נדונה ובהתאמה דין טענתה זו - דחייה.
סוף דבר; לאור האמור והמפורט – העתירה נדחית.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

תמ"א 38 – הרקע לאישורה ותכליתה; בפסק הדין בעיניין דורפברגר סקר בית המשפט העליון בהרחבה את הרקע לחקיקת ואישור תמ"א 38 ולהלן יובאו עקרי הדברים כפי שנסקרו ונקבעו שם. תוכנית המתאר הארצית לחזוק מבנים קיימים מפני רעידות אדמה, המוכרת כ-תמ"א 38, אושרה בממשלה, ופורסמה למתן תוקף בילקוט הפרסומים מס' 5397, ביום 18.5.2005 (במאמר מוסגר אציין כי לפי הוראותיה של תמ"א 38, תוקפה הוא ל- 5 שנים מיום אישורה (18.05.2005), תוקף התכנית הוארך פעמיים ומועד פקיעת תוקפה הנוכחי הוא עד למאי 2020).
בהנתן האמור הרי שבכל הנוגע לתמ"א 38, לא זו בלבד שרשאית הועדה המקומית ליישם את התכנית לגבש מיסמך מדיניות בנוגע להוצאת ההיתרים – אלא שבהנתן שהתכנית אינה קונקרטית וכפי שפורט לעיל לועדה המקומית שיקול דעת בנוגע להוצאת היתרים מכוחה – ראוי כי תעשה כך. בדומה לקביעתי זו נדחתה בעת"מ 62541-03-15 יהודה בן שושן נכסים בע"מ נ' ועדת הערר לתיכנון ובנייה מחוז צפון (10/12/12) עתירה כנגד תוקפה של מדיניות הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה בנהריה ונקבע כי לשם הפעלת שיקול הדעת המוקנה לרשות בדיוניה באשר לבקשות למתן היתר מכוח תמ"א 38 קיים צורך חיוני באימוץ מדיניות על ידי מוסדות התיכנון, אשר תסייע להכוונת רשויות התיכנון בעת הפעלת שיקול דעתן בכל הקשור ליישום הוראות תמ"א 38, ובילבד, שהמדיניות המאומצת תהיה מושתתת על בחינה מעמיקה של תנאי המקום, באופן שכולל: מפוי ומחקר יסודי שבודק את פוטנציאל הבינוי בעיר ואת יכולת עיבוי שטחי הבנייה מכוח תמ"א 38; בחינת ההתכנות התחבורתית בעיר לרבות היכולת להיתמודד עם מצוקות חניה ככל שתהיינה; מפוי של המצב הקיים בנוגע לשטחים הציבוריים הקיימים והמאושרים; בדיקה פרוגרמתית בדבר הקצאת שטחי ציבור מבונים ופתוחים; בדיקה של קיבולת הבניה בעיר מבחינת תשתיות וכיוצא באלו בדיקות.
...
טענותיהם אלו של העותרים מתמקדות בחלק בהחלטת ועדת הערר במסגרתו פנתה הוועדה לבחון את המקרה הפרטני וקבעה: "לאחר שבחנו את טענות הצדדים ואת נסיבות הבקשה, מספר הדירות טעונות החיזוק, ההשלכה של תוספת הדירות על הסביבה, לרבות העמסה על תשתיות ציבוריות קיימות וקיומן של בקשות נוספות מכוח התמ"א, השתלבות הבניין המאושר בבינוי המאושר בסביבה הקרובה, איכות הדירות המוצעות במסגרת הבקשה להיתר בקומת הכניסה, מצב הבניין והדירות נוכח הפסקת העבודות, לרבות הסכנה הנשקפת ממצב זה לדיירים ולסביבה, באנו לכלל מסקנה שאין להתערב בהחלטת הועדה המקומית לעניין היקף הזכויות, מספר הקומות ומספר הדירות, שיעמוד בסה"כ על 5.5 קומות ו-18 דירות. כמו כן אנו סבורים שאין להתערב בהחלטת הועדה המקומית, שדרשה שהפחתת הדירות תעשה על ידי ביטול דירות הקרקע. מקובלת עלינו טענת הוועדה המקומית שהדירות הנוספות המוצעות בקומת הכניסה, הינו דירות קטנות ביותר, ונחותות מבחינת איכותן באופן יחסי ליתר הדירות בבניין. לטעמנו, יש בהכרעה של הועדה המקומית ביחס לתוספת שטחי הבניה, מספר הקומות והדירות כדי להוות איזון ראוי בין האינטרסים הרלוונטיים בעניין, המביאה לתוצאה תכנונית ראויה וסבירה" כאמור לטענת העותרים חלק זה בהחלטה לא נומק הואיל ואין במסגרתו פירוט – מלבד כותרות, בדבר הנתונים שנבחנו לכאורה על ידי וועדת הערר אשר, על אף ששימשו כביכול בסיס לקביעתה נותרו עלומים באופן שאינו מאפשר בחינתם ותקיפתם.
יפים לעניין זה, דברי בית המשפט העליון בבג"ץ 2159/97 מועצה אזורית חוף אשקלון נ' שר הפנים, נב(1) 75, בעמוד 89 לפסק הדין: "היעדר הנמקה הוא פגם בהחלטה. עם זאת, בדרך-כלל אין די בו, כשלעצמו, כדי שבית-המשפט יבטל את ההחלטה. כך, בין היתר, משום שבפני בית-המשפט מתגלים הנימוקים להחלטה, ובית-המשפט יכול וצריך לבקר את ההחלטה לגוף העניין. גם כאשר חובת ההנמקה מוטלת לפי החוק לתיקון סדרי המינהל (החלטות והנמקות), הפרת החובה אינה פוסלת את ההחלטה, אלא רק מעבירה את נטל הראיה, בביקורת שיפוטית על חוקיות ההחלטה, אל הרשות המינהלית, להוכיח שההחלטה התקבלה כדין." הנני סבורה כי החלת הכללים כפי שנקבעו על המקרה לפני יש בה בכדי להוביל לכדי מסקנה ולפיה החלטת ועדת הערר אמנם לא נומקה כדבעי ובשל כך, יש מקום להשיב את הדיון לוועדת הערר וזאת, על מנת שזו תפרט נימוקיה.
סוף דבר; לאור האמור והמפורט אינני מוצאת לקבל איזה מטענותיהם של העותרים וזאת, למעט הטענה בדבר העדר הנמקה מספקת להחלטת ועדת הערר כפי שפורטה בסעיף 54 לעיל ומשכך, הנני קובעת כי הדיון יושב לוועדת הערר על מנת שזו תנמק החלק בהחלטתה אשר נקבע כי לא נומק כדבעי.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2019 בעליון נפסק כדקלמן:

יצוין כי עתירה נגד חוקתיות החוק המתקן – ובפרט נגד סעיף ההתיישנות וסעיף הוראות המעבר – נדחתה על ידי בית משפט זה בעיניין סמואל, תוך שהובהרה נחיצותם של סעיפים אלה: "בעקבות 'קריאת הכיוון' בעיניין קרסיק השתנתה המציאות המשפטית. מעתה ניתן משקל של ממש לאנטרס ההשבה של בעל הקרקע המופקעת. אלא שאם זכויות ההשבה והרכישה מחדש יחולו אוטומאטית על כל הפקעות העבר, ייוצר כאוס קינייני. מעמדם הקנייני של שטחי קרקע נרחבים – יתערער בבת אחת. תוכניות רבות, שהתבססו על מעמד מסוים של הקרקעות – תוקפאנה. על כתפי המדינה יועמס נטל תקציבי בגודל ניכר. דברים אלו מהוים סוג של תשתית עובדתית, שמבססת את הצורך והצידוק בקביעת הוראות מעבר בכלל, ועל ידי הכנסת בפרט." (שם, בפיסקה 11).
השהוי שנפל בהגשת העתירה מיתעצם לנוכח העובדה שבחלוף השנים מאז שנחתם צו ההפקעה, קודמו במקרקעין הליכים תיכנוניים רבים, לרבות תכנית מתאר מס' 420, אשר פורסמה למתן תוקף ביום 1.5.1983 (להלן: תכנית 420).
...
לכן, המימוש ההדרגתי של מטרת ההפקעה הוא כשלעצמו אינו מוליך למסקנה כי המשיבים 2-1 זנחו את המטרה שעמדה ביסוד ההפקעה ואין לקבל את עמדת העותרים לפיה יש להתייחס לחלקות מושא העתירה בנפרד ובמאובחן מן המארג התכנוני הכולל לאזור תוך ביטול ההפקעה בחלקות אלו בלבד.
כאמור בפתח הדברים ובהינתן ההערות שפירטתי לעיל, אני מצטרפת למסקנה שאליה הגיעה חברתי השופטת ע' ברון לפיה דין העתירה להידחות.
ה נ ש י א ה השופטת ד' ברק-ארז: אני מסכימה עם חברותיי השופטת ע' ברון והנשיאה א' חיות כי דין העתירה להידחות.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בנוסף, כללה ההודעה השנייה הערה לפיה פירסומה מבטל את פירסום ההודעה הראשונה, בזו הלשון - "הערה: פירסום זה מבטל את הפירסום הקודם שנעשה בנידון בילקוט הפרסומים 2732, התשמ"א, עמ' 2312." ביום 30.3.1995 פורסמה בילקוט הפרסומים הודעה לפי סעיפים 5 ו-7 לפקודת הקרקעות (רכישה לצרכי ציבור), 1943 (להלן: "פקודת הקרקעות") וחוק התיכנון והבניה, התשכ"ה-1965 (להלן: "חוק התיכנון והבניה") לפיה, בהתאם לתוכנית, הופקעו לטובת המשיבה 2 שטחים מסוימים, לרבות המיגרש של העותר, וזאת לצורכי שצ"פ. ביום 16.1.1996 אושרה למתן תוקף תוכנית מתאר מס' ג/במ/103 על ידי המשיבה 1, אשר ייעדה את המקרקעין לצורך הרחבת דרך (להלן: "תוכנית הדרך").
ביום 1.6.2020 השיבו המשיבות באמצעות בא כוחן לטענות שהעלה העותר כנגד ההפקעה.
...
לאור כל האמור לעיל איננו מקבלים טענותיך ביחס להשגת הגבול הנטענת במכתבך ומבקשים אותך להנחות את מרשך שלא להפריע לביצוע העבודות במקום.
 במרוצת השנים יושמה הלכה זו בזהירות רבה ולא אחת נקבע כי מכלול נסיבות העניין מוביל למסקנה שאין הצדקה למתן סעד דרסטי של ביטול הפקעה.
באותו מקרה, כבנדון דידן, עמד בית משפט זה על כך שהתנהלותה של הרשות לא הייתה משביעת רצון אך יחד עם זאת קבע כי בשל הצורך הממשי בהקמת מבני חינוך ובשל ההשלכה הכלכלית המשמעותית של ביטול ההפקעה על הרשות בנסיבות העניין, אין מקום להיעתר לבקשה לביטול ההפקעה (עע"ם 5158/14 חברת העובדים השיתופית הכללית בארץ ישראל בע"מ נ' עיריית חולון (29.10.2017) (להלן: עניין עיריית חולון).

בהליך תיק פלילי בניה (תפ"ב) שהוגש בשנת 2022 בשלום כפר סבא נפסק כדקלמן:

נטען שבשנת 2014 אושרה למתן תוקף תכנית מתאר שמסגרתה יועדו המקרקעין עליהן פועל המפעל ל"איזור תעשיה".
הנאשמים עתרו נגד הערייה והוועדה המקומית לתיכנון ובניה לבית המשפט לעניינים מינהליים (עת"מ (מחוזי מרכז) 56927-06-20) שיתנו טעם מדוע לא ינתן למפעל רשיון הפעלה ומדוע לא הוכנה תכנית איחוד וחלוקה חרף הזמן הרב שחלף מאז אישור התכנית, ובחודש מרץ 2021 הגיעו הצדדים להסכמה שהנאשמים יוכלו לפנות למהנדס הודעה ולהציג לפניו כל מיסמך רלוואנטי, על מנת להציע חלופות שונות הנוגעות למבנים מושא כתב האישום וזאת כדי לקדם הוצאת רשיון עסק.
...
דיון והכרעה לאחר שקראתי את הבקשה והתגובה לה, באתי לכלל מסקנה שיש לדחות את הבקשה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו