מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירה נגד פסילת רשימת מועמדים בבחירות לרשויות מקומיות

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

רקע לפני עתירה מנהלית כנגד החלטת מנהל הבחירות ירושלים במשרד הפנים (להלן: המשיב) מיום 26.9.2018, שבגדרה סרב המשיב לקבל את רשימת המועמדים למועצת עריית ירושלים בבחירות הקרובות, שכינויה "ותיקי וגימלאי ירושלים", זאת בשל פגמים שנפלו בה. בהחלטתו קבע המשיב כי ברשימת המועמדים נימצאו מחיקות בטיפקס, דבר המחייב את פסילת הרשימה.
סעיף 35(ג) לחוק הרשויות המקומיות (בחירות), תשכ"ה-1965, קובע: "רשימת מועמדים המוגשת על ידי קבוצת בוחרים תחתם בידי המגישים על גבי טופס שנקבע בתקנות כשכל הפרטים ממולאים כראוי וכינוי הרשימה ושמות מועמדיה מפורשים כסדרם; אל הרשימה יצורף תצהיר שלבא-כוח הרשימה המאמת את החתימות..." בסעיף 35(ט) נקבע: "מנהל הבחירות לא יקבל רשימת מועמדים שנעשה בה אחד משינויים אלה: החלפת מועמד פלוני במועמד אחר, מחיקה או הוספה של שם מועמד, שינוי סדר רשומו של מועמד ברשימה או שינוי המספר הסידורי שליד שם המועמד". לשון החוק אינה עולה בקנה אחד עם טענת המשיב, וכנטען על ידי העותרים, אף יש בה כדי להטעות.
...
דיון והכרעה דין העתירה להתקבל.
סוף דבר העתירה מתקבלת.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2019 בעליון נפסק כדקלמן:

]השופט נ' הנדל: האם מפלגה רשאית להגיש שתי רשימות מועמדים בבחירות לרשויות המקומיות, במקרה שבו אחת הרשימות מוגשת גם מטעם גורם אחר? אם התשובה לכך שלילית – האם הגשה כזו היא בגדר ליקוי שניתן לתקנו, או שהרשימות פסולות ללא תקנה? אלה השאלות המצויות בלב ארבע העתירות שלפנינו, שתכליתן ביטול החלטת מנהל הבחירות בעיר חיפה לפסול את רשימת "חיים בחיפה" ("הרשימה"), וממילא את העומדת בראשה, ד"ר עינת קליש רותם ("המועמדת", שבסופו של דבר נבחרה לתפקיד ראשת העיר), מהתמודדות על ראשות העיר חיפה.
בסופו של יום נתנו את פסק דיננו, בו קבענו כך: "לאחר שמיעת טענות כל הצדדים בדיון שנערך בפנינו, החלטנו לקבל את העתירה המופנית כנגד פסק דינו של בית המשפט לעניינים מנהליים בחיפה, עת"מ 30988-10-18 מפלגת העבודה הישראלית נ' מנהל הבחירות (כב' הנשיא ר' שפירא), שדחה עתירה נגד החלטת מנהל הבחירות בעיר חיפה לפסול את עותרת 3 בבג"ץ 7396/18 (רשימת "חיים בחיפה") ואת מועמדותה של עותרת 4 בבג"ץ 7396/18 לכהונה כראשת העיר חיפה.
...
]השופט נ' הנדל: האם מפלגה רשאית להגיש שתי רשימות מועמדים בבחירות לרשויות המקומיות, במקרה שבו אחת הרשימות מוגשת גם מטעם גורם אחר? אם התשובה לכך שלילית – האם הגשה כזו היא בגדר ליקוי שניתן לתקנו, או שהרשימות פסולות ללא תקנה? אלה השאלות המצויות בלב ארבע העתירות שלפנינו, שתכליתן ביטול החלטת מנהל הבחירות בעיר חיפה לפסול את רשימת "חיים בחיפה" ("הרשימה"), וממילא את העומדת בראשה, ד"ר עינת קליש רותם ("המועמדת", שבסופו של דבר נבחרה לתפקיד ראשת העיר), מהתמודדות על ראשות העיר חיפה.
כאמור – אפשרות כזו קיימת על פי דין, ומכאן שאין מנוס לחרוג מסד הזמנים במקרים מסוימים.
השילוב של ארבעת הטעמים מוביל למסקנה שלפנינו אחד מאותם מקרים חריגים ונדירים, שבהם יש הצדקה לדון בעתירת הבחירות ואף לקבלה.
סופו של דיון, וכאמור בפסק דיננו, התוצאה היא כי החלטת מנהל הבחירות ופסק דינו של בית המשפט לעניינים מינהליים בחיפה שאישר אותה – בטלים.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

לשם השלמת התמונה הפסלות המונעת מן החייב להיתמודד לבחירות קבועה בסעיף 7 (א) (8) לחוק הבחירות אשר קובע, כי "זכאי להיכלל ברשימת מועמדים ולהבחר חבר מועצה.... "הוא לא הוכרז פושט רגל לפי פקודת פשיטת רגל 1936 ואם ניתן לו צו שיחרור החלטתי לפי הפקודה האמורה או צו המבטל את ההכרזה משום שחובותיו של פושט הרגל שולמו במלואן- עברו שנתיחים מיום תחילתו" יצויין כי במקביל להגשת בקשתו זו, החייב הגיש עתירה מנהלית כנגד החלטת מנהל הבחירות (עת"מ (חי') 26499-10-18 עבדל אלחאלק איוב נ' מנהל הבחירות למועצה המקומית נחף ) עתירה זו נדחתה עפ"י פסק דינו של כבוד הנשיא ר' שפירא מיום 14.10.2018 .
ראוי להביא דברים שנקבעו בפסק הדין: "המועד הקובע להצגת מועמדות כשירה לבחירות הוא המועד המאוחר ביותר שנקבע להצגת רשימת מועמדים. בבחירות הקרובות לרשויות המקומיות נקבעו מועדי הצגת רשימת המועמדים ליום 26 ו- 27 לספטמבר 2018. מכאן שזה המועד בו נבחנת כשירות המועמדים. מכאן שתקופת חלוף השנתיים ממועד סיום הליך פשיטת הרגל צריכה לחלוף עד ליום האחרון שבו ניתן להציג מעמדות. כי הרי זהות המעמדים צריכה להיות ידועה עוד קודם לבחירות לכלל ציבור הבוחרים וכן לכל המועמדים, כדי שידעו לכלכל צעדיהם. על המבקש להיתמודד בבחירות להוכיח את קיום כל תנאי הכשירות להיתמודד עד למועד זה. מכאן שהיה על העותר להציג החלטה לפי סעיף 66 לפקודה עד למועד זה". על כן, נראה, כי אין בהחלטתי זו כדי לסייע בידי החייב (למצער, לגבי הבחירות הקרובות), ואף על פי כן, משעמד הוא על הכרעה בבקשה, אדרש לטענותיו.
...
לסיכום טען החייב, כי לאור העובדה כי מדובר בתפקיד שהנו התנדבותי לחלוטין ולטובת הציבור, יש מקום להיעתר לבקשתו.
לשם השלמת התמונה הפסלות המונעת מן החייב להתמודד לבחירות קבועה בסעיף 7 (א) (8) לחוק הבחירות אשר קובע, כי "זכאי להיכלל ברשימת מועמדים ולהיבחר חבר מועצה.... "הוא לא הוכרז פושט רגל לפי פקודת פשיטת רגל 1936 ואם ניתן לו צו שחרור החלטתי לפי הפקודה האמורה או צו המבטל את ההכרזה משום שחובותיו של פושט הרגל שולמו במלואן- עברו שנתיחים מיום תחילתו" יצויין כי במקביל להגשת בקשתו זו, החייב הגיש עתירה מנהלית כנגד החלטת מנהל הבחירות (עת"מ (חי') 26499-10-18 עבדל אלחאלק איוב נ' מנהל הבחירות למועצה המקומית נחף ) עתירה זו נדחתה עפ"י פסק דינו של כבוד הנשיא ר' שפירא מיום 14.10.2018 .
לאחר עיון בטיעוני הצדדים באתי לכלל מסקנה כי דיון הבקשה להידחות, זאת לאחר שמצאתי, כי החייב אינו עומד בתנאים שנקבעו בסעיף 66 לפקודה.
משלא הוכיח החייב התנאים האמורים בסעיף 66 לפקודה, אני דוחה את בקשתו .

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

מבוא ורקע עובדתי לפניי עתירה מנהלית כנגד החלטת המשיב לפסול את רשימת המועמדים של העותרים אשר התאגדו ברשימת אלדאל, לבחירות למועצה המקומית טורעאן (להלן לשם הנוחות יכונו דוקא "העותרת").
העותרת הגישה רשימה שסומנה ד' כרשימת מועמדים לבחירות הקרובות במועצה המקומית טורעאן (להלן: "המועצה"), רשימה זו הנה רשימה של קבוצת בוחרים המונה 200 איש וזאת בהתאם לסעיף 35 א' לחוק הרשויות המקומיות (בחירות) התשכ"ה – 1965 (להלן: "החוק") העותר מס' 2 הגיש בקשה לאישור מועמדותו לראשות המועצה.
...
לטענתם, לולא שמנהל הבחירות היה נעתר לבקשתם, לא היו מתקנים כלל את הרשימה, או לחלופין היו מגישים רשימה מתוקנת ללא מחיקות ולה היו מצרפים 200 חתימות חדשות כמתבקש.
סוף דבר אפוא, העתירה מתקבלת במובן זה, שהרשימה המקורית ובה שמו של חאמד סלאח, היא היא, רשימת המועמדים של העותרים.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

לאחר שנעתר לבקשה, חתם בית המשפט בתאריך 5.5.2018 על פסיקתא מתוקנת (להלן: "הפסיקתא המתוקנת") לפי סעיף 66 לפקודה בגדרה אישר בית המשפט כי: "תעודה זו תהווה ראיה לרשם החברות, רשם הקבלנים, הממונה על הבנקים, פקיד הבחירות, כונס הנכסים הרישמי, כי הוסרו מעל החייב כל המיגבלות הקיימות, אם קיימות, מחמת פסלות המוטלת על פושט רגל הקבועה בחוק וכי אין כל מניעה על החייב מלבצע פעולה עקב היותו פושט רגל שקבל הפטר הלוט". עובר לאישור הפסיקתא המתוקנת, הגיש העותר בקשה בהסכמת הנאמן להבהרת הפסיקתא המקורית (אשר לא צורפה לעתירה, להלן: "הפסיקתא המקורית"), בה ציין, בין היתר כי בכוונתו להקים חברה ולהתמודד על מקום במועצה בבחירות הקרובות לרשויות המקומיות הקבועות לאוקטובר הקרוב.
בתאריך 27.9.18 הגיש העותר בקשה למנהל הבחירות ברשות המקומית ג'לג'וליה (להלן: "המנהל") לאישור רשימת מועמדים לבחירות, אשר בראשה ביקש לעמוד.
...
העיון בלשון הסעיף תומך במסקנה זו: "בית המשפט רשאי ליתן לפושט רגל עם ההפטר, תעודה המעידה שפשיטת הרגל באה עקב כשל בלתי צפוי שאין עמו התנהגות רעה מצדו, כדי להסיר ממנו כל פסלות מחמת פשיטת רגל הקבועה בחוק והניתנת להסרה בתעודה מבית המשפט כאמור". מקובלת עלי טענת העותר לפיה, הוראה זו משקפת את התפיסה כי מקצת מהאנשים שהתנהלו בעניינם הליכי פשיטת רגל, נקלעו להליכים אלה מחמת השתלשלות אירועים שלא הייתה בשליטתם והתנהלו באופן שאינו מעורר כל טרוניה כלפיהם.
לא מצאתי להיעתר לבקשתו, אשר הוגשה בשיהוי, מה גם שמשך שנים לא נקט המבקש צעדים למימוש חובו, כך כעולה מהבקשה.
לסיכום, אני מקבלת את העתירה ומורה על ביטול החלטת המנהל מיום 9.10.18 הפוסלת את מועמדות העותר לראשות המועצה המקומית בבחירות שיתקיימו ביום 30.10.18.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו