בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק
בג"ץ 3752/10
לפני:
כבוד הנשיא א' גרוניס
כבוד המשנָה לנשיא מ' נאור
כבוד השופטת (בדימ') ע' ארבל
כבוד השופט א' רובינשטיין
כבוד השופט ס' ג'ובראן
כבוד השופטת א' חיות
כבוד השופט נ' הנדל
כבוד השופט ע' פוגלמן
כבוד השופט י' עמית
העותרים:
1. אמנון רובינשטיין
2. אוריאל רייכמן
3. אלעזר שטרן
4. זמי (זלמן שניאור) קובלקין
5. אורן קדמי
6. שבתאי קורדובה
7. עידו לב
נ ג ד
המשיבים:
1. הכנסת
2. משרד החינוך
3. עמותת איגוד מינהלי הישיבות
והמוסדות התורניים
המבקשים להצטרף כמשיבים:
1. הרב עקיבא מאיר
2. הרב מנחם מגדל וולף
3. הרב משה ליברמן
4. אגודת הסטודנטים הקריה האקדמית אונו,
הקמפוס החרדי
עתירה למתן צו על תנאי
תאריך הישיבה:
ו' בתשרי תשע"ב
(4.10.11)
בשם העותרים:
עו"ד ד"ר רענן הר-זהב, עו"ד ד"ר יעקב בן-שמש, עו"ד סיגל רונן-כץ, עו"ד עידו כהן
בשם המשיבה 1:
עו"ד איל ינון, עו"ד ד"ר גור בליי
בשם המשיב 2:
עו"ד דינה זילבר
בשם המשיבה 3:
עו"ד עדיאל גלס
בשם המבקשים להצטרף כמשיבים:
עו"ד ד"ר אביעד הכהן, עו"ד ישעיהו אברהם, עו"ד משה בן דוד, עו"ד חיים זיכרמן
][]פסק-דין
בתוצאת פסק הדין מציין בית המשפט כי היה בכוונתו להוציא צו מוחלט בשתי העתירות שבפניו, אשר יכנס לתוקפו בשנת הלימודים תשס"ט, ואשר יורה למשרד החינוך ולשרת החינוך לפעול לאלתר ליישומה ולהטמעתה של תוכנית הליבה בכל מוסדות החינוך המוכרים שאינם רישמיים ברמת החינוך העל יסודי במיגזר החרדי; וכן שיורה כי על משרד החינוך להמנע ממתן תמיכות ממשלתיות למוסד חינוך במיגזר החרדי, אשר אינו מקיים תוכנית ליבה במסגרת תוכנית הלימודים הנהוגה במסגרתו, ובכלל זה למוסדות חינוך מוכרים שאינם רישמיים ולמוסדות פטור.
כך, בסעיף 20 לכתב התשובה של משרד החינוך מיום 31.3.11 נאמר, כי "היבט נוסף של מידתיות החוק בא לידי ביטוי בתקצוב החלקי הניתן למוסדות התרבותיים ייחודיים, המשקף את ההפחתה בהקף לימודי הליבה על רצף מלוא המסלול החינוכי של התלמיד החרדי"; ובסעיף 92 לכתב התשובה נאמר, כי "בשל אי לימוד הליבה, נקבע בחוק כי תיקצוב מוסדות החינוך התרבותיים יחודיים על פיו יעמוד על 60% בלבד מיחידת מימון המדינה בעד תלמיד הלומד במסלול על יסודי במסלול לימודים עיוני באותה שנת לימודים. בכך יש לראות גורם מאזן לטענות כנגד פגיעה אפשרית בשויון אל מול מוסדות המחויבים בלימודי ליבה כתנאי לתקצובם המלא, ורכיב המחזק את מידתיות החוק. יוער כי גם הזיקה בין לימוד ליבה לבין תיקצוב החינוך לא שררה מאז ומעולם".
גם בתשובתה של הכנסת לעתירה נאמר, כי "החוק קובע מימון מופחת למוסדות החינוך התרבותיים ייחודיים המגיע כאמור ל-60% בלבד משעור המימון של תלמיד בחינוך הממלכתי. יש בכך משום הפחתה מן הפגיעה הנטענת בזכות שכן המימון המופחת יוצר תמריץ כלכלי לשלוח תלמידים חרדיים אשר אינם מתאימים לאופי הלימודים בישיבות הקטנות, למוסדות חרדיים המלמדים לימודי ליבה ולכן זכאים לשעור מימון גבוה יותר" (סעיף 95 לכתב התשובה של הכנסת מיום 27.3.11).
עם זאת, עיון בפסיקה מלמד, כי ברובם ככולם של המקרים שבהם נדונו טענות מסוג זה, דובר היה בעתירות שהסעד שהתבקש בהן הוא ביטול ההוראה או ההחלטה הפטרנליסטית, כאשר בדרך-כלל, יוזם העתירה הוא הפרט שכלפיו הופעלה אותה הוראה או החלטה (ראו, למשל, את הדיון בהוראות בדין או בהחלטות מינהליות אשר היו בעלות אופי פטרנליסטי, בבג"ץ 332/71 עלי נ' שר התחבורה, פ"ד כו(1) 105 (1971) (להלן – עניין עלי) (עתירה שהוגשה על-ידי נהגי אופנוע נגד תקנה המחייבת חבישת קסדה); בג"ץ 2753/03 קירש נ' ראש המטה הכללי של צה"ל, פ''ד נז(6) 359, 371, 384 (2003) (להלן – עניין קירש) (עתירה נגד החלטה להפקיע לפרק זמן קצוב את השידורים בכל ערוצי הטלויזיה לשם שידורי חרום, שהוגשה על-ידי צופים בטלויזיה); בג"ץ 8269/05 פלונית נ' שר העבודה והרווחה, פ''ד סב(2) 169, 181-180 (2007) (להלן – עניין פלונית) (עתירה נגד חוקיות תקנה בדיני הביטוח הלאומי בעלת מימדים פטרנליסטיים, שהוגשה על-ידי הטוענת לזכאות לגמלה); עע"מ 1245/12 התנועה לחופש המידע נ' משרד החינוך, פיסקאות 16-15 (23.8.2012) (להלן – עניין התנועה לחופש המידע) (עתירה שהוגשה, בין היתר, על-ידי הורים לתלמידים, נגד החלטה שלא לחשוף את תוצאות בחינות המיצ"ב בבתי-ספר) ועוד).
...
וראו גם, Ezer, בעמ' 15-14; Parham v. J.R., 442 U.S. 584 (1979); כן ראו בקנדה, שם נפסק כי קיימת הנחה כי ההורים פועלים לטובת ילדיהם, אלא אם כן התנהגותם "falls below the socially acceptable threshold" (B. (R.) v. Children's Aid Society of Metropolitan Toronto, [1995] 1 S.C.R. 315, 318); וכן ראו את פסק-דיני בבית המשפט המחוזי בעת"מ (מחוזי ת"א) 1294/01 בית הספר עתיד נ' משרד החינוך, פיסקאות 21-10 (29.8.2001) (הערעור נדחה בעע"מ 7616/01).
מעבר לכך, עמדתי על מאפייניה המיוחדים של עתירה זו, אשר גם בגינם יש לדחות את העתירה.
מכל הטעמים הללו, דעתי היא כי דין העתירה להידחות.