]השופט צ' זילברטל:
ערעור על פסק דינו מיום 3.10.2011 של בית המשפט לעניינים מינהליים בירושלים (כב' השופט ד"ר י' מרזל) בעת"ם 22056-07-11, בגדריו נדחתה עתירת המערערים נגד החלטת משרד הפנים שלא לשדרג את מעמדו של המערער 2 למעמד של תושב אירעי.
החריג שיצר פסק הדין בעיניין דופש חל על הנכללים בשתי הקבוצות, והמשותף למקרים בשתיהן הוא כי "היתנהלות הרשויות בטיפול בשידרוג המעמד – בתקופה שקדמה למועד הקובע – הייתה לקויה, ואי-השידרוג במועד מוקדם יותר נגרם מחמת ליקויים אלה" (עניין דג'אני, פסקה 8 לפסק דינו של השופט ע' פוגלמן).
סבורני כי בצדק דחה בית משפט קמא טענה זו. רישיון השהייה שקבל המערער ניתן לו טרם בחינת בקשתו לקבלת מעמד בישראל מכוח בקשתו לאיחוד מישפחות, לפי הנהלים שעמדו בתוקף באותה העת, וטרם קבלת החלטה בעיניינה - כלומר כחלק מהשלב המקדמי ולא כחלק מההליך המדורג עצמו.
נדמה אם כן שלא נפלה טעות ברורה בהתנהלות המשיב עת דחה את בקשתו של המערער בשנת 1997 על בסיס קיום מרכז חיים מחוץ לישראל, כאשר החלטתו זוכה למשנה תוקף נוכח הספיקות באשר למקום קיום מרכז חייהם של המערערים אף לאחר שנת 1997.
המשיב מוסיף כי לאחר עניין דג'אני גיבשה המדינה מדיניות אחידה, לפיה: "כל בקשה לשידרוג מעמד שהוגשה לאחר יום 1.1.2010 תידחה אך בשל השהוי שבהגשתה, לאור הנזק הראייתי המשמעותי שניגרם למשיב". מדיניות זו הוצגה לראשונה בעע"ם 9167/11 תתהירה נ' משרד הפנים – רשות האוכלוסין ההגירה ומעברי הגבול, אשר עודנו תלוי ועומד בפני בית משפט זה.
המקרה הרגיל בו עולה טענת השהוי במשפט המינהלי, הוא כטענת סף אשר מכוחה ניתן לדחות עתירה המוגשת באיחור (ראו, למשל, בג"ץ 2632/94 דגניה א', אגודה חקלאית שיתופית בע"מ נ' שר החקלאות, פ"ד נ(2) 715 (1996); עע"ם 7142/01 ועדה מקומית לתיכנון ובנייה חיפה נ' החברה להגנת הטבע, פ"ד נו(3) 673 (2002)).
...
סוף דבר
בשולי הדברים, אבקש להצטרף להערות שהעיר בית המשפט בעניין דג'אני (פסקה 6 לפסק דינה של המשנָה לנשיא מ' נאור; פסקאות 19-17 לפסק דינו של השופט ע' פוגלמן) ביחס למציאת פתרון עבור מי שנכנסו אל גדרי ההליך המדורג טרם החלטת הממשלה, אך אינם יכולים לשדרג את מעמדם בשל חוק הוראת השעה.
בהתאם לגישת חבריי, סבורני כי יש מקום לשקול את האפשרות לביצוע בדיקה פרטנית של בקשות לשדרוג מעמד של הנמצאים במצב זה. הלכה למעשה רבים מהם מתגוררים בישראל לאורך שנים רבות ונמצאים תחת בחינה רציפה של הרשויות השונות.
לסיכום, לדעתי עניינו של המערער לא נכלל בחריג שנקבע בעניין דופש ועל כן אין מקום לשדרג את מעמדו ודין הערעור להדחות.