מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירה נגד החלטת ממשלה על פיתוח העיר לוד

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2011 בעליון נפסק כדקלמן:

ההחלטה העומדת במרכז העתירה היא החלטה 2371 של הממשלה ה-32 העצמה ופיתוח של העיר לוד (31.10.2010) (להלן – החלטת הממשלה).
בהחלטה זו, הכריזה הממשלה על העיר לוד כיישוב בעל עדיפות לאומית וכן החליטה ליזום תכנית ממשלתית ביחס לעיר לוד, בהתאם לעקרונות שפורטו בהחלטה.
עותרים 75-50 מציגים עצמם כתושבים ערביים מלוד, המתגוררים בבתים "שניבנו ללא היתר ו/או בטענה להסגת גבול...". הם מדגישים, כי הוצאו בעיניינם צוי הריסה ופינוי, ולגישתם ביצוע התכנית נשוא החלטת הממשלה יותיר אותם ואת בני משפחותיהם ללא קורת גג. זאת, "בדיוק כפי שקרה עם מישפחת אבו עיד". עתה נתאר בקצרה, את הטענות המועלות בעתירה נגד החלטת הממשלה.
...
גם מטעם זה, יש לדחות את העתירה דנא על הסף.
מטעמים אלה החלטנו לדחות את העתירה על הסף.
העותרים ישלמו למשיבים 8-1 שכר טרחת עורך דין בסך 4,000 ש"ח, וסכום זהה ישולם למשיבה 9.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

בעתירה התבקשו שלושה סעדים: להורות על קיום דיון בממשלה בבקשתם של העותרים להכיר בכפר כיישוב עצמאי בתחומי המועצה האזורית עמק לוד; להורות למשיבים לפעול בהתאם להנחיית היועץ המשפטי לממשלה, מס' 1.1800, בנוגע ל"קבלת החלטה בנושא הקמת יישובים חדשים" וקבלת החלטה להכיר בכפר בהתאם; להורות למשיבים לגבש מדיניות או הוראות-מעבר ליישום החלטת ועדת הגבולות להותיר את הכפר בתחום המועצה האזורית עמק לוד, ובכלל זה הוראות לעניין אספקת תשתיות ושירותים לכפר; רשוי המבנים הקיימים; והקפאת ההליכים המשפטיים בעיניינם.
עמדה זו התבססה על דו"ח ועדת הגבולות מחודש פברואר 2013 ועל ארבע החלופות המקוריות שצוינו בו. עוד צוין כי טרם שניתן יהיה להתחיל הליך בחינה נוסף של שינוי תחומי השיפוט על ידי ועדת חקירה חדשה, נידרשת בחינה והכרעה ראשונית בנוגע להתכנות התכנונית של תא השטח האמור ולעקרונות התיכנון שיוצע לקבוע במסגרת זו. ביום 28.6.2018 היתקיים דיון נוסף בעתירה ובו חזרו משיבי הממשלה על עמדתם לפיה יש להמתין עם סוגיית השיוך המוניציפאלי עד להכרעה במישור התיכנוני.
להשלמת התמונה יצוין כי ביום 30.10.2019 היתקיים דיון בעתירת עריית לוד (כב' השופטים י' עמית, ד' מינץ וי' וילנר), שבסופו משכה עריית לוד את עתירתה, ובפסק הדין נאמר: "בשולי הדברים, רשמנו לפנינו את "זעקתה" של עריית לוד, שהתוכנית לפיתוח שטח צמוד דופן, שנועד בעיקר לטובת האוכלוסיה הנמנית על המיגזר הערבי בעיר לוד – מתעכבת כעת עד למועד בלתי ידוע.
חזקה על רשויות התיכנון כי מצב זה עומד נגד עיניהם, וכי ינסו למצוא בהקדם ככל שניתן פיתרון תיכנוני למצב שנוצר.
...
משיבי הממשלה טענו מנגד כי דין העתירה להידחות מאחר ששאלת ההכרה בדהמש היא שאלה מובהקת של מדיניות, וכי ברקע ההחלטה שלא להכיר בכפר כיישוב עצמאי, עומדות גם החלטות תכנוניות מקצועיות.
לפיכך, אני סבורה כי יש לקבוע שבענייננו הופרה חובתה של הרשות המנהלית לפעול במהירות הראויה.
בהינתן כל האמור לעיל, אציע לקבל את העתירה בחלקה במובן זה שנורה למשיב 2 להרחיב את המנדט של ועדת החקירה הפעילה או להקים ועדת חקירת גבולות ייעודית, שתבחן ותמליץ על השיוך המוניציפלי של הכפר.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי מרכז-לוד בשבתו כבית-משפט לעניינים מינהליים עת"מ 51957-12-18 גוטפריד נ' משרד האוצר- הועדה הלאומית לתיכנון מתחמים מועדפים ואח' 2 יולי 2019 תיק חצוני: בפני כבוד השופט צבי דותן העותר: חיים גוטפריד המשיבים: 1.משרד האוצר- הועדה הלאומית לתיכנון מתחמים מועדפים לדיור ע"י ב"כ עו"ד יהודית אריאב פוקס 2.חברת דירה להשכיר – החברה הממשלתית לדיור ולהשכרה בע"מ ע"י ב"כ עו"ד רנאטו יאראק ועו"ד מתן ספקטור 3.רשות מקרקעי ישראל ע"י ב"כ עו"ד יהודית אריאב פוקס 4.עריית לוד ע"י ב"כ עו"ד רועי גנוט 5.המועצה האזורית שדות דן ע"י ב"כ עו"ד יודן קוריצקי פסק דין
במטרות התכנית נאמר, כי מטרתה היא הסדרת הבינוי והפיתוח של רובע מגורים חדש בלוד, הכולל מבני ציבור, מסחר, תעסוקה, מרכז תחבורה, ושטחים צבוריים פתוחים, וכן הוספת מגורים במושב ניר צבי.
פירוט והנמקה של האמור לעיל מופיע בעמ' 9 לדו"ח החוקר (בפסקה י"ב), וכלהלן: "לדחות את הטיעונים בדבר אי התאמה לאיכלוס דיירים מהמגזר החרדי. עת הכריזה הממשלה על המיתחם כמתחם מועדף לדיור, היא לא אפיינה אותו כמיוחד לאוכלוסיה ספציפית, ועל כן הוא תוכנן בהתאם לצרכים של אוכלוסיה כללית. אין זה אומר שהשכונה לא יכולה לקלוט אוכלוסיה דתית או כל אוכלוסיה אחרת. הפרוגרמה התבססה על נתונים מורחבים ונוספו גמישויות שונות המאפשרות את התאמת השירותים הציבוריים לשירותי התושבים שיבחרו להתגורר ברובע. מעבר לכך, מה שמאפיין עיר ועירוניות הם הטרוגניות ומגוון. אינני רואה לנכון לייעד בשלב התיכנון ערים ו/או חלקים מהערים לשימוש אוכלוסיה מסוימת וספציפית. דוקא מהלך זה פוגע בראות עיניי בעקרונות השויון, הצדק והזכות לעיר. לעומת זאת, יש לתכנן ולאפשר מרחבים ערוניים, דוגמאת תכנית זו, אשר ביכולתם לקלוט אוכלוסיות שונות, תוך יצירת תנאים ותשתית ראויה המאפשרים לכל לחיות בצורה מכובדת והרמונית". אישור התכנית ועדת המשנה להתנגדויות של הועדה הארצית לתיכנון ולבניה של מתחמים מועדפים לדיור דנה בתכנית, ביום 7/11/18, והחליטה להמליץ למליאת הועדה לאמץ את המלצות החוקר ולאשר את התכנית.
העותר הגיש עתירתו זו כנגד החלטת הותמ"ל לדחות את היתנגדותו.
העותר לא הצביע על עקרונות תיכנוניים או מקורות חוקיים התומכים בטענתו כי צריך היה להקצות בתכנית חלק ייעודי לאוכלוסיה החרדית, ואין כל בסיס בדין או בפסיקה לטענה זו. אין כל החלטת ממשלה המייעדת את התכנית לאוכלוסיה החרדית דוקא, ואין כל טעם מיוחד העשוי להצדיק הקצאה של חלק מהתכנית לאוכלוסיה זו או אחרת באופן ייחודי.
...
אינני מקבל את טענות העותר בענין זה. התכנית אינה מייעדת מראש את השכונה החדשה למגזר זה או אחר.
אני סבור שלא ניתן היה לערוך חישוב מדוקדק, כפי שהעותר היה מצפה שייעשה, משום, שכאמור לעיל, הנחת הבסיס היא, שלא ניתן לצפות מראש את סוג האוכלוסיה שיגיע לשכונה.
לסיכום, אני דוחה את העתירה.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

התכנית האמורה באה לעולם, על רקע החלטת ממשלה מס' 2371, שהתקבלה ביום 31.10.2010, ועניינה ב"העצמה ופיתוח של העיר לוד".
מעבר לכך נטען, כי "משעה שחלק מן העותרים ביקשו למחוק את העתירה המינהלית [...] תוך שהם מסכימים למתווה הדיוני המאפשר להם להגיש את התנגדויותיהם לתכנית ולהשמיען בפני החוקר שמונה לטובת העניין, העותרים מושתקים בעת הזו מלטעון כנגד חוקיות הפקדת התכנית, משום שלמעשה זנחו טענותיהם לעניין זה". לבד מטענות הסף, הוסיפו משיבי המדינה וטענו, כי דין העתירה להדחות גם לגופה, נוכח העובדה כי "המתוה שנקבע הוא הוגן, סביר ומידתי בנסיבות העניין ולפיכך אין מקום להתערב בו, זאת במיוחד בהנתן שיקול הדעת הרחב הנתון למועצת מקרקעי ישראל בקבלת החלטות מקצועיות". בתוך כך נטען, כי "תושבי שכונות ס"א וס"ח הם על-פי רוב פולשים אשר בנו ללא היתר על קרקע חקלאית בבעלות המדינה. לפיכך, אין ממש בטענות הכלליות של העותרים בדבר פגיעה בזכויותיהם הקנייניות ובזכותם לפצוי עקב הסדרת השמוש בקרקע". זאת בפרט מקום שבו "אחת ממטרות ההסדר היא ליתן לתושבי השכונות היזדמנות לרכוש זכויות בקרקע כדין תוך מתן הטבות משמעותיות [...] כל זאת לפנים משורת הדין". ממילא, "מדובר למעשה בהסדר מיטיב בנסיבות העניין". עוד טענו משיבי המדינה, כי יש לדחות את העתירה, "ולו מן הטעם שהיא מוגשת בשמם של 207 עותרים שונים". לעניין זה צוין, כי "קיים קושי משמעותי הנובע מכך שהעתירה הוגשה במשותף על ידי עותרים כה רבים, מבלי שזו מתייחסת אף לא לפגיעה קונקרטית אחת הנגרמת להם", ובפרט מקום שבו "מצבם [של העותרים] למול מתוה ההסדרה בודאי שונה אחד מהשני". בהקשר זה גם נטען, כי ב"כ העותרים "אוחז בחבל בשני קצוותיו"; מחד גיסא, הגיש "מספר רב של התנגדויות מנומקות ומבוססות", ומאידך גיסא, "באותה נשימה טוען כי נפגעה זכות הטיעון וזכות ההיתנגדות לתכנית של העותרים". בנוסף נטען, כי "יש לדחות את הטענה לפיה מתוה ההסדרה אינו מפורט וברור מספיק, ומשום כך השלכותיו הצפויות אינן ברורות. מתוה ההסדרה שאושר הוא מתוה עיקרוני, מפורט ומנומק אשר היתקבל ופורסם בהתאם לסטאנדארטים המקובלים במקרים כגון דא"; כי "יש לדחות את ניסיונותיהם של העותרים לגזור מנסיבות המקרה של שכונת כפר שלם לענייננו"; וכי "אין בסיס לטענה כי התכנית הופקדה מבלי שהתמלאו התנאים הנדרשים [...] במועד הפקדת התכנית ניתנה כבר החלטת מועצה, גובשו עקרי המתוה המוצע על ידי הצוות וההפקדה אושרה על ידי המשנה ליועץ המשפטי לממשלה". גם המשיבות 6-5 (עריית לוד והחברה הכלכלית ללוד בע"מ) הגישו תגובה מקדמית לעתירה, ובה חזרו על חלק מהטיעונים שנטענו על-ידי משיבי המדינה.
...
בתגובתם המקדמית, טענו המשיבים 4-1 (מועצת רשות מקרקעי ישראל (להלן: רמ"י), שר האוצר, הותמ"ל ומשרד הבינוי והשיכון) (להלן: משיבי המדינה), כי דין העתירה להידחות על הסף.
תחילה טענו, כי "מתווה ההסדרה משקף החלטת מדיניות של המשיבים להסדיר קניינית את השכונות מושא העתירה, הגם שלא קיימת חובה משפטית לעשות כן, לאור מעמדם של רוב התושבים בקרקעות שבשכונה שהן קרקעות שבבעלות המדינה". עוד טענו, כי יש לדחות את העתירה על הסף, גם מחמת "היותן של הטענות המועלות במסגרתה מוקדמות, ולנוכח קיומו של סעד חלופי בכל הנוגע לטענות כנגד מוסדות התכנון". לדבריהם, "אין כל מניעה כי את טענות העותרים כי נפל פגם בהפקדה יעלו בשלב הדיון בהתנגדויות. טענה זו תיבחן על ידי הותמ"ל, וככל שיהיה בכך צורך, טענות העותרים בעניין זה שמורות". מה גם, ש"מקומן של טענות אלו להתברר, בבוא העת, אם וכאשר, בפני בית המשפט המחוזי בשבתו כבית משפט לעניינים מינהליים".
מכאן, שמדובר ב"החלטה לאקונית, סתומה ורב בה הנסתר על הגלוי", ומשכך יש לקבוע, כי העותרים "עמדו בנטל ההוכחה המצדיק הוצאת צו על תנאי כמבוקש בעתירה". לאחר עיון בעתירה, ולמקרא הודעות העדכון והתגובות שהוגשו לגביהן, באתי לכלל מסקנה כי העתירה מיצתה את עצמה במתכונתה הנוכחית, ודינה להימחק.
אקדים ואציין כי אני מסכימה עם חברי השופט נ' סולברג כי בעת הזו, נוכח ההתפתחויות והשינויים שחלו מאז הוגשה העתירה ואשר פורטו על-ידו, דין העתירה להימחק, תוך שטענות העותרים שמורות להם.
עוד ניתן להתרשם, כך אני סבורה, כי הפתרונות בנושא זה יצאו נשכרים מקיום דיאלוג עם האוכלוסייה המתגוררת במקום, להבדיל מקבלת החלטות המונחתות "מלמעלה" (ראו והשוו גם: חני אופק-גנדלר "תסקיר השפעה על הקהילה ככלי להשמעת קולות משותקים בחברת משוסעת" משפט וממשל יא 199 (2007)).

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

כיום מתגוררים בשכונות הבלתי מוסדרות אלפי תושבים, ללא תשתיות מוסדרות, מרביתם במבנים שניבנו שלא כדין (ראו, למשל, פרק ה' להחלטת ממשלה מס' 2371 מיום 31.10.2010, שעניינה "העצמה ופיתוח של העיר לוד" (להלן: החלטת ממשלה 2371); מבקר המדינה דוחות על הבקורת בשלטון המקומי לשנים 2012-2011 563, 661-658 (2012) (להלן: דוח מבקר המדינה 2012-2011); חיים יעקובי "תיכנון והזכות לעיר: לוד" יחד אך לחוד: ערים מעורבות בישראל 33, 35-34 (2007); יצחק דהן "מנהיגות המיעוט הערבי בלוד במפנה המאה ה-21: מאקרו-פוליטיקה, מיקרו-פוליטיקה וביוגרפיות פוליטיות" עיונים בתקומת ישראל 25 120, 131 (2015); וכן ראו את דבריו של מר מאיר ניצן (יו"ר הועדה הקרואה בלוד בין השנים 2013-2011, להלן: מר ניצן) בבית משפט השלום בת"א 2453/07 (שלום רחובות) מנהל מקרקעי ישראל – תל אביב נ' אבו ענאם (30.12.2012) (להלן: ת"א 2453/07), בפרוטוקול הדיון מיום 30.12.2012; ובג"ץ 8456/20 אלעוקבי נ' מועצת רשות מקרקעי ישראל, פסקה 2 לפסק דינו של השופט סולברג (29.5.2022) (להלן: עניין אלעוקבי)).
עוד נטען, כי אין מקום להחיל על המקרקעין אחד מאותם "מודלים" שציינו העותרים: החלטות מועצת מקרקעי ישראל חלות רק על יישובי מיעוטים, בעוד שלוד היא עיר מעורבת, והנהלת רמ"י כבר החליטה בעבר – בעקבות העתירה בבג"ץ 5545/09, וכפי הובהר כבר במסגרת בג"ץ 9725/10 הנ"ל – שאין מקום להרחיב את תחולתן על השכונה; והוא הדין גם ביחס למתווים שנקבעו עבור שכונת רמז שבלוד, שעניינה שונה בתכלית.
סיכומו של דבר, שחרף אישורה של התוכנית המפורטת והסרת המשוכה התכנונית, המחלוקת באשר למישור הקנייני עומדות בעינן: העותרים טוענים שעל רמ"י להסדיר את זכויותיהם במקרקעין, באופן דומה לזה שנעשה בקרקעות תפוסות בשכונות דומות בעיר; הערייה עומדת על כך שהמצב התיכנוני הנוכחי מאפשר לעשות כן, לפחות ביחס לחלק מהבתים; ואילו המשיבים, מצידם, עומדים על מימוש צוי הפינוי וההריסה כנגד העותרים.
...
ברם, משלא כך הם פני הדברים, בחלוף כשש שנים מהגשת העתירה וכעשור מהמועד שבו הפכו פסקי הדין כנגד העותרים לחלוטים – אין מנוס מלהכריע בעתירה.
למרות התוצאה אליה הגענו, אנו סבורים כי ספק אם המציאות שנוצרה בשטח והמורכבות של העיר לוד ושל השכונה מושא דיוננו, מצדיקה גישה של "ייקוב הדין את ההר". רמ"י חדלה בכך שפנתה בדרישות ראשונות לסילוק יד רק בשנת 2006, לאחר שבניית הבתים כבר הסתיימה, והגם שאין בחלוף הזמן כדי להקנות לעותרים זכות כלשהי במקרקעין, עולה מפסקי הדין החלוטים שניתנו בעניינם של העותרים, כי אין מדובר בבנייה תוך הפרה של צווים מינהליים או שיפוטיים שהוצאו במהלך הבנייה.
סוף דבר, שאציע לחברותיי לדחות את העתירה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו