דיון והכרעה
סוגיית הרטרואקטיביות
בע"א 975/97 המועצה המקומית עילבון נ' מקורות פ"ד נד (2)433,בעמ' 451, נאמר כי – "ככלל, אין החוק מטיל חיובים באופן רטרואקטיבי, אלא אם נאמר כך במפורש. כלל זה נכון במיוחד לגבי חיובי מס ....... בפקודת העיריות לא הוקנתה סמכות לתקן שומת ארנונה באופן רטרואקטיבי. כיוון שכך ולאור האמור לעיל ידנו תהיה קפוצה במתן אפשרות לתקן שומת ארנונה באופן רטרואקטיבי".
ובעע"מ 1280/10 מעונות מכבי נ' עריית ר"ג (בפסקה 7) נאמר כי – "על דרך רוב, חיוב רטרואקטיבי בארנונה אינו תקף, אלא אם היתקיימו טעמים כבדי משקל אשר יצדיקו את סתירת החזקה כי לא הוקנתה לרשות מקומית סמכות להטיל חיובים למפרע, ואת הכללת ההחלטה בתוך מיתחם הסבירות".
ובענין ע"א 8417/09 עריית ירושלים נ' ששון לוי נאמר, לענין חיובי ארנונה רטרואקטיביים (שם, בפסקה 10), כי "חיוב רטרואקטיבי נחשד מלכתחילה כפסול, והנטל לסתור זאת מוטל על הצד המבקש להתיר את החיוב". כמו כן נאמר (שם) כי "התרתם של חיובים מסוג זה תיעשה – כך קבעה הפסיקה – בכפוף למבחן דו-שלבי של סמכות ושיקול דעת. מבחינת הסמכות נקבע כי כל עוד לא קיימת הסמיכה מפורשת לחיוב רטרואקטיבי בחוק, והסמכה שכזו אינה קיימת ברגיל בענין חיובי ארנונה, קמה חזקה פרשנית נגד תחולה למפרע. חזקה זו ניתנת לסתירה בהנתן טעמים טובים. אם החזקה אכן נסתרת, כי אז יש לעבור לשלב השני ולבחון אם החיוב הרטרואקטיבי עומד במבחנים שנקבעו לבחינת שיקול הדעת המינהלי, ובראשם מבחן הסבירות."
ולענין מבחן הסבירות נאמר בעע"מ 4551/08 עריית גבעת שמואל נ' חברת החשמל (בפסקה 57) כי – "בחינת סבירותו של חיוב רטרואקטיבי תיעשה תוך איזון בין עניינו של הפרט בסופיות ההחלטה, ומידת ההסתמכות שלו על ההחלטה, מחד גיסא, לבין האנטרס הצבורי שבקיום החוק ובגביית מס אמת, מאידך גיסא. חשיבות מיוחדת תנתן כמובן להתנהלותו של הנישום, ולשאלה אם רובץ לפתחו "אשם" כלשהוא .
וכך נפסק (בעמ' 785): "כעת מבקשת העיריה להגדיל את תחשיבי הארנונה בגין הנכסים בעשרות אחוזים, וזאת לתקופה של שבע שנים לאחור. העיריה לא טענה כי סיבת הטעות בחישוב השטח נעוצה בהטעיה מצד "טכנו טסט". למעשה, העיריה לא הבהירה כלל מה מקור הטעות ההיסטורית.
לא הייתה כל הטעה, או עצימת עיניים, או חוסר תום לב מצד העותרת ביחס לאי חיובה בארנונה בגין שטחים אלה.
סיכום כל האמור הוא, שחיוב הארנונה, נושא עתירה זו, הוא חיוב רטרואקטיבי, ועל כן – יש לבטלו, משלא מתקיימים במקרה זה טעמים כבדי משקל לסתירת החזקה נגד תחולה למפרע.
...
וכדברי כב' השופט הנדל בעת"מ (ב"ש) 277/04 שקמה תעשיות נייר נ' עיריית אשקלון (שם, בפיסקה 3): "עיריה אינה יכולה להתגונן בפני טענה של חוסר סבירות בשיעור הארנונה, בטענה שהחיוב עומד בדרישות הדין".
לסיכום, וכפי שכבר ציינתי, דעתי היא שהפער של 448% ו-446% בתעריפי "קרקע תפוסה/קרקע צמודה לבנין" בין אזור ב' לבין אזורים ג', ד' ואזור התעשיה, הוא פער בלתי סביר באורח קיצוני, אשר (כפי שנאמר בבג"ץ 397/84) נושא עמו תכונה של אי צדק בולט, הגורם עוול בולט, ועל כן, על בית המשפט להתערב, ולקבל את העתירה, ככל שהיא נוגעת לענין זה.
לא כן הפער של 135% (= פי אחד ושליש) לגבי "מבנים שונים שאינם נכללים בסיווג אחר". כאמור לעיל, השאלה היא שאלה של מידה, ודעתי היא, שהפער הזה איננו כה בלתי סביר וקיצוני, במידה אשר מצדיקה התערבות בית המשפט.
כפי שנקבע שם, הנני קובע כי הסעד יהיה נקודתי, ויתייחס לנכס של העותרת בלבד, כמפורט בפיסקה 53(ב) להלן.
(ב) אני מורה למשיבה, עיריית רחובות, לחייב את שטח הגינה בנכס של העותרת, בארנונה בגין "קרקע תפוסה/קרקע צמודה לבנין", לשנת 2016, לפי התעריפים המוטלים (על פי צו הארנונה של העיריה לשנת 2016) על קרקע כנ"ל באזורים ג', ד', ובאזור התעשיה, ולא כפי שחויבה לפי התעריף המוטל על קרקע כנ"ל באזור ב'.