מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירה מנהלית נגד החלטת ועדת השגות על שומות מקרקעין

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

בפסק הדין שם, צוינו הדברים הבאים: "בחודש אוגוסט 2018 הגיש העותר המרצת פתיחה בבית משפט השלום באשדוד כנגד המשיבים והסוכנות היהודית, במסגרתה התבקש בית המשפט ליתן פסק דין הצהרתי ביחס לזכויות הנטענות של העותר במשק 13. אלא שלאחר שבתגובת רמ"י להמרצת הפתיחה נטען, כי הסמכות העניינית הנה לבית משפט לעניינים מינהליים (נוכח האמור בסעיף 59.1 לתוספת הראשונה לחוק בתי משפט לעניינים מינהליים) נמחקה התובענה בפסק דין מיום 19.6.19 ומיד לאחריו הוגשה העתירה שבפניי". מהפסיקה שהובאה לעיל עולה, כי תובענות אשר עסקו בהחלטה הנוגעת להקצאה ראשונית של קרקע, במסגרתם התבקש סעד הצהרתי ו/או צו עשה, הנוגע לשאלה אם להקצות את הקרקע אם לאו, הופנו לבית משפט לעניינים מינהליים ונדונו שם. בעניינינו אין מחלוקת כי הקצאת המיגרש למשיבים אושרה על ידי המבקשת.
כמו כן ראו פרט 59(3) לתוספת הראשונה, אשר מתייחס לעתירה הנוגעת לשומה, ואולם הגביל זאת לעתירה כנגד החלטה של ועדת ההשגות בעיניין השגה על שומת מקרקעין שנערכה במסגרת עסקה עם רשות מקרקעי ישראל.
...
מאחר שהמחלוקת היא כספית בלבד ולא לגופה של החכירה לדורות, יש לדחות את הבקשה ולהשאיר את הדיון בבית משפט זה. דיון והכרעה סעיף 5(1) לחוק בתי המשפט לעניינים מנהליים, מגדיר את סמכותו של בית המשפט בכל הנוגע לדיון בעתירות מנהליות, בזו הלשון: "בית משפט לעניינים מנהליים ידון באלה-
לאחר שסקרתי את הדין והפסיקה בעניין הסמכות העניינית, ולאחר שבחנתי את מהות התביעה שלפניי, אני קובעת כי לבית משפט זה נתונה הסמכות לדון בתביעה דנן.
לאור כל האמור לעיל, ומאחר שמצאתי כי אין מהותה של התביעה דנן תקיפת החלטה בעניין הקצאה ראשונית של קרקע, ולפיכך אינה נכנסת בגדרה של עתירה מנהלית על פי החוק, ומאחר שהסעד המבוקש בה הינו סעד כספי, ומאחר שמהותה של התביעה היא אכן השבת כספים, ששולמו לכאורה ביתר על ידי המשיבים, אני דוחה את הבקשה לסילוק התביעה על הסף וקובעת כי לבית משפט זה הסמכות לדון בתביעה.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

העתירה שבפני מכוונת כנגד החלטה מיום 29.11.21 של ועדת ההשגות על שומות מקרקעי ישראל שקבעה כי היא נעדרת סמכות עניינית לידון בהשגה שהוגשה על ידי העותרת אשר זכאית לפצויי השבה בגין שינוי יעוד הקרקע אותה החזיקה בחכירה מאת מנהל מקרקעי ישראל.
על החלטה זו של ועדת ההשגות הוגשה העתירה בפני בה מבוקש להורות לרמ"י לשלם לעותרת פצויי השבה בהתאם ליעוד הקרקע ביום השבתם לרמ"י, בהתבסס על סעיף 15 להסכם החכירה ובהתאם לשמאות שנערכה על ידי השמאי טלמון וכן לקבוע כי נפלה טעות משפטית וטעות אריתמטית בחוות הדעת השמאית מטעם רמ"י. טענות הצדדים לטענת העותרת, פריט 59(3) בתוספת הראשונה לחוק בתי המשפט המינהליים תש"ס – 2000 (להלן "החוק") מקנה לבימ"ש לעניינים מינהליים את הסמכות לידון בהשגה על שומת מקרקעין שנערכה במסגרת עסקה עם רשות מקרקעי ישראל.
...
לפיכך בצדק דחתה ועדת ההשגות את ההשגה על הסף ואף דין העתירה שבפני להימחק על הסף.
משכך אני מורה על מחיקת העתירה על הסף.
העותרת תשלם למשיבו את הוצאות המשפט ושכ"ט עו"ד בסך של 15,000 ₪.

בהליך עע"מ (עע"מ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

לפי סעיף 5(1) לחוק, בית המשפט לעניינים מנהליים מוסמך לידון בעתירות מינהליות "נגד החלטה של רשות או של גוף המנוי בתוספת הראשונה בענין המנוי בתוספת הראשונה" (למעט סוגיות של התקנת תקנות כמפורט שם).
(2) (א) החלטה של רשות לפי סעיף 6(8) לחוק הרשות לפיתוח הנגב, התשנ"ב-1991; (ב) החלטת שר לפי סעיף 5(ב) לחוק הרשות לפיתוח הנגב (תיקון מס' 4), התש"ע-2010; (ג) החלטה של רשות מקרקעי ישראל לפי סעיפים 5(ה) ו-(ו) לחוק הרשות לפיתוח הנגב (תיקון מס' 4), התש"ע-2010; (3) החלטה של ועדת ההשגות הפועלת לפי החלטות מועצת מקרקעי ישראל שעניינה השגה על שומת מקרקעין שנערכה במסגרת עסקה עם רשות מקרקעי ישראל".
...
לאחר שעיינתי בערעור ובנספחיו, הגעתי למסקנה כי יש לדחות אותו בלא צורך בתשובה, בהתאם לתקנה 138(א)(1) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018, שחלה בענייננו מכוח תקנה 34 לתקנות בתי משפט לענינים מינהליים (סדרי דין), התשס"א-2000.
הערעור נדחה אפוא.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

המשיבה הפניתה להוראות סעיף 5 לחוק בתי משפט לעניינים מינהליים, התשס"א-2000 (להלן: "החוק") ולפרט 59 לתוספת הראשונה לחוק המפרט את העניינים בגינם ניתן להגיש עתירה מנהלית נגד רשות מקרקעי ישראל.
(1) החלטה של רשות מקרקעי ישראל שעניינה הקצאה ראשונית של מקרקעין לפי כל דין או לפי החלטת הממשלה; (2) (א) החלטה של רשות לפי סעיף 6(8) לחוק הרשות לפיתוח הנגב, התשנ"ב-1991; (ב) החלטת שר לפי סעיף 5(ב) לחוק הרשות לפיתוח הנגב (תיקון מס' 4), התש"ע-2010; (ג) החלטה של רשות מקרקעי ישראל לפי סעיפים 5(ה) ו-(ו) לחוק הרשות לפיתוח הנגב (תיקון מס' 4), התש"ע-2010; (3) החלטה של ועדת ההשגות הפועלת לפי החלטות מועצת מקרקעי ישראל שעניינה השגה על שומת מקרקעין שנערכה במסגרת עסקה עם רשות מקרקעי ישראל".
מקבלת אני את טענת המשיבה כי הקשר הדברים/כוונת הדברים בהליך שהתנהל בבית המשפט המחוזי בירושלים, כפי שבא לידי ביטוי אף בהחלטת כבוד השופט גדעוני מיום 24.1.21, התייחסה לזכות העותר להגיש עתירה מנהלית על החלטת ועדת ההשגות, וזאת בהתאם לפרט 59 בתוספת הראשונה לחוק בתי המשפט לעניינים מינהליים.
...
דיון והכרעה: לאחר שבחנתי את טענות הצדדים, הגעתי לכלל מסקנה כי אין לבית משפט זה סמכות עניינית לדון בעתירה, ולהלן נימוקיי: פרט 59 לתוספת הראשונה לחוק מפרט את העניינים בגינם ניתן להגיש עתירה מנהלית בכל הנוגע להחלטה של רשות מקרקעי ישראל , כדלקמן: "59. רשות מקרקעי ישראל –
גם טענה זו דינה להידחות.
לאור מסקנותיי דלעיל, אני נעתרת לבקשת המשיבה לסילוק על הסף של העתירה מחמת היעדר סמכות עניינית ומורה על מחיקת העתירה.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

המשיבות טענו לחוסר סמכות עניינית, שכן העתירה הוגשה כנגד החלטת ועדת ההשגות מיום 30.8.22 על פי פרט 59(3) לתוספת הראשונה לחוק בתי המשפט לעניינים מינהליים, לפיו בית המשפט מוסמך לידון בהחלטה של ועדת ההשגות שעניינה השגה על שומת מקרקעין שנערכה במסגרת עיסקה עם רשות מקרקעי ישראל.
...
אני מקבל את דברי המשיבות שלפיהם יש שני מסלולים נפרדים לבירור טענות משפטיות ושאלות שמאיות.
לפיכך, אני קובע שהנתיב שבו הלכה העותרת, והעומד לדיון בפניי, הוא נתיב של השגה שמאית ולא השגה משפטית.
לפיכך, אני דוחה את העתירה לקבוע שאין לחייב כלל את העותרת בגין זכויות הבנייה הבלתי מנוצלות, מכיוון שזו טענה משפטית שאינה בסמכות בית המשפט בעתירה כנגד ועדת ההשגות הדנה בהשגה שמאית, ומקבל את העתירה לשום את זכויות הבנייה הבלתי מנוצלות, כך שהחלטת ועדת ההשגות בעניין זה מתבטלת ועליה לדון בכך מחדש, תוך שזכויות הצדדים נשמרות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו