עיון בעתירה על נימוקיה ילמדנו, שלמרות שהוגשה היא כעתירה כוללת המופנית נגד היתנהלות המשיב שביטל נוהל קודם, וכנראה, המדובר בפרקטיקה שאכן נהגה משנת 2006, ותחתיה אימץ, לאחר מהלך שראשיתו סביב 2021, נוהל חדש, נכון לאבחן בה שני מישורים: כללי, כלפי הנוהל וההתנהלות, והוא, אכן העיקר בעתירה זו, ופרטני, שעניינו בשורדי השואה, ובמתנדבים, מנקודות המבט הספציפיות.
לפיכך, מוגשת עתירה מנהלית זו, בה מתבקש בית המשפט הנכבד להורות על ביטול החלטת המשיב המבטלת את מתוה ההתנדבות הייחודי שהחיל המשיב על העותר ומתנדביו ובישראל, מאז שנת 2006 ועד לאחרונה (להלן: "מתוה 2006", שלגביו פירוט נרחב בגוף העתירה), בעקבות נזקים קשים הנגרמים למנגנון ההתנדבות של העותר, למחסור בכוח אדם וכתוצאה לפגיעה בניצולי השואה המטופלים על ידו".
לעתירה צורפו אסמכתות רבות בדבר הנחיצות של מטפלים קבועים לשורדי שואה סיעודיים, ביחס לנזק לניצול הגלום בהפרדת מטפל ותיק לאחר שנים של טפול בו – ראה ע/34 מכתב 'מיצוי הליכים' מיום 14.12.2022 בו נכתב, בסעיף 13: "ענייננו בניצולי שואה קשישים, בסביבות גילאי ה – 90, דוברי גרמנית, רובים ככולם סובלים לא רק ממחלות פיזיות שונות אלא גם מתחלואים נוירולוגיים ונפשיים המקשים על הכרות, התרגלות והיקשרות למטפלים ולסביבה חדשה. אין חולק כי העברתם למוסד סיעודי חדש, אינו דבר של מה בכך, ותגרום להם מצוקות מיותרות, שניתן וראוי למנוע"; ע/38 מכתבה של הגברת אנדריאה (אורה) מטלו, עובדת סוציאלית המועסקת משנת 2018 אצל העותרת 1, בו נכתב: "ברצוני להתריע באופן דחוף על פגיעה בניצולי שואה, בעקבות ההחלטה לגרש את מתנדבי המוסד הייחודי שלנו.. מתחילת עבודתי בבית אליעזר, אני עדה לתהליך בניית קשרים מדהים ולטיפול המסור שהמתנדבים מעניקים לדיירים הסיעודיים. בעדינות ובסבלנות הם מעודדים את ניצולי השואה לשתף פעולה. הקשר החם שנוצר עם המתנדבים משפיע לטובה על שתוף הפעולה של הדיירים בהאכלה, ברחצה ובפעילויות, אי לכך תורם בצורה משמעותית לאיכות החיים של הדייר.."; ע/44 מכתבה מיום 10.7.2022 של הגברת מטלו הנ"ל, ביחס לעותרת 2, ילידת פולין, אשר שמונת דודיה וכל בני משפחותיהם נספו בשואה, נרשם כי היא מרותקת לכיסא גלגלים, וזקוקה לעזרה מלאה בהלבשה, רחצה וטיפוח וכי אינה שולטת על מתן שתן ופעילות מעיים.
שורדי שואה, ואלה המתנדבים לסעוד אותם, אינם זכאים לפחות מהעובדים הזרים הנ"ל. לפיכך, מוצדק בעיניינם של שורדי שואה, לשקול פיתרונות בגבול החוק, לרבות כאלה, שיאפשרו מענה למתנדבים 'ארוכי טווח' שנצרכים לעותרת 1, ולשקול פיתרונות שיעניקו מענה, למשל, לזוג מתנדבים שיש להם ילד, או פיתרונות ביחס להקף שעות ההתנדבות השבועית, נושא שגם כלפיו מלאים העותרים בטענות כרימון.
יש אחיזה עניינית לאנלוגיה בין עובד זר למטופל סיעודי, וביחס לעובד זר, כאמור, אכן נוהגת פראקטיקה לפיה, כל עוד המטופל הוא אותו מטופל, היינו, שהמטופל חי עימנו, ואין תחלופת מטופלים, מוארכת אשרת השהיה של העובד הזר מידי שנה, מכח ובמתכונת שקובע סעיף 3א(ב) לחוק.
...
לפיכך, נכון הוא שישקול המשיב דרך לשקף בהנחיות את כל האמור לעיל.
ובהמשך לאמור, אורה כדלקמן:-
תוחזרנה ההנחיות לשר הפנים, ותוך 90 יום, תינתן החלטתו בהמלצתי להורות על תיקונן או השלמתן;
במישור הפרטני, ניתן בזה צו, ולפיו בתוך 30 יום יגיש כל מתנדב החפץ בכך בקשה להארכת שהייתו בשנה נוספת; הבקשה תיבחן בהתאם לאמור לעיל;
ובמישור הזמני - במשך תקופת 30 הימים עד להגשת הבקשות הפרטניות, יוארך אישור השהייה של המתנדבים הנמנים עם העותרים, ככל שיש בכך צורך, וזאת על בסיס החלטתי זו; לאחר מכן יוארך האישור לכל מי שהגיש למשיב בקשה כאמור, עד לחלוף 30 יום ממועד מתן ההחלטה, למען יתאפשר לכל מתנדב לערור לבית הדין לעררים, ככל שסורב; וכמו כן יינתן על ידי בית הדין צו ביניים שיאפשר את הארכת שהיית המתנדב בישראל עד למועד מתן פסק דינו של בית הדין לעררים.
סוף דבר - מדיניות שמשקפת היעדר אבחנה מספקת, בין מתנדבים ייעודיים לשורדי שואה סיעודיים, כבפרשתנו, לבין כל מתנדב אחר, לוקה בעצמה באי סבירות.