מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירה לשינוי שילוט במרחב הציבורי בחברון

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בית משפט לענינים מנהליים ידון בעתירה מינהלית ובערעור מנהלי בהתאם לעילות, לסמכויות ולסעדים שלפיהם דן בית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק, בשינויים המחויבים לגבי עתירה מינהלית ולגבי ערעור מנהלי.
בעע"ם 8723/03 עריית הרצליה נ' הוועדה המקומית לתיכנון ובניה חוף השרון, (4.8.04) פסקה 12 ,כב' השופט טירקל – אכן, פסיקתו של בית-משפט זה הרחיבה בשנים האחרונות את זכות העמידה של "עותר צבורי", והיא מתפרסת גם על מי שאינו נפגע במישרין מפעולה של הרשות, אולם על "העותר הצבורי", המבקש לתקן מה שנראה בעיניו כעוול, להראות "דבר מה" נוסף, כמו חשיבותו הציבורית של הנושא, חומרת הפגם שנפל במעשה הרשות – כגון פגיעה מהותית בשלטון החוק – או היות הפעולה המותקפת בעלת חשיבות מיוחדת (לעניין זה ראו: בג"ץ 1/81 שירן נ' רשות השידור [15]; בג"ץ 852/86 אלוני נ' שר המשפטים [16]; בג"ץ 910/86 רסלר נ' שר הבטחון [17]; בג"ץ 428/86 ברזילי נ' ממשלת ישראל [18]; ע"א 6821/93 בנק המזרחי המאוחד בע"מ נ' מגדל כפר שיתופי [19], בעמ' 350-349; בג"ץ 2148/94 גלברט נ' יושב-ראש ועדת החקירה לבדיקת ארוע הטבח בחברון [20], בעמ' 579.
המשיבים 1,2, הגישו 7 צוי הפסקת עבודה שהוצאו ל- 7 מבנים רלוואנטיים בעתירה זו. בנוסף, מציינים משיבים 1,2, לזכותם את פעילותם גם במרחבים אחרים בשכונת אל וונסה, לגבי מבנים שאינם נכללים בעתירה זו. הוצאו צוי הפסקה שפוטיים ל-20 מבנים, הוגשו 3 כתבי אישום ובוצעה הריסה של קיר שהוקם בשטח חקלאי.
...
אין לאפשר מגמה של "איש הישר בעיניו יעשה". עצימת עין מהפרת החוק בתחום התכנון והבניה, מעבר לכך שהיא מהווה פגיעה בעקרונות התכנון והבניה, סופה שתביא לזלזול בחוק גם בתחומי חיים אחרים.
וראו גם ע"א 2962/97 ועד אמנים - חוכרים ביפו העתיקה נ' הוועדה המקומית לתכנון ובנייה תל-אביב, (19.5.98 )בעמ' 377; ע"פ 586/94 מרכז הספורט אזור נ' מדינת ישראל, (7.1.01) בעמ' 133-134,; וכן ראו ר"ע 1/84 דוויק נ' ראש העיר ירושלים ויו"ר הוועדה המקומית לתכנון ולבניה, (12.1.84) בעמ' 500, דברי כב' הנשיא שמגר – " בנייה שלא כדין היא לא רק תופעה החותרת תחת התכנון הנאות של הבנייה, אלא השלכותיה מרחיקות לכת יותר: היא בין התופעות הבולטות, הפוגעות בהשלטת החוק. מי שעושה דין לעצמו פוגע באופן הגלוי והברור בהשלטת החוק...." 4.8 המסקנה המתבקשת המסקנה העולה ממכלול העובדות שפורטו עד כה – על המשיבים לפעול בנחרצות לאכיפת החוק לפי סדר העדיפות שהומלץ עליו ואומץ על ידי החלטת הממשלה.
סיכום 8.1 העתירה מתקבלת באופן חלקי.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2015 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק בג"ץ 3922/14 לפני: כבוד הנשיאה מ' נאור כבוד השופט נ' הנדל כבוד השופט נ' סולברג העותרים: 1. הועד הצבורי נגד ענויים 2. סאמח עווידה 3. לירן רזינסקי 4. אלמה ביבלרש 5. מיכל גורן 6. ליאור בן אליהו 7. יעל קינן 8. שרה בנינגה 9. נח בנינגה 10. אלימלך שרון נ ג ד המשיבים: 1. היועץ המשפטי לממשלה - פרקליטות המדינה 2. המחלקה לחקירות שוטרים 3. דוד חיון 4. אופיר יונה 5. חיים בלומנפלד עתירה למתן צו על תנאי תאריך הישיבה: י"ב בתמוז התשע"ה (29.6.2015) בשם העותרים: עו"ד אנו דעואל לוסקי; עו"ד אפרת ברגמן-ספיר בשם המשיבים 2-1: עו"ד אבינעם סגל-אלעד; עו"ד יעל מורג יקו-אל פסק-דין
במסגרת החקירות במח"ש, המשיב 3, ששמש באותה עת כמפקד תחנת שלם במחוז ירושלים, נחקר בחשד לשימוש בכוח שלא כדין בכך שדרך על זרועה של העותרת 4; המשיב 4, ששמש באותה עת כראש מחלקת חקירות תחנת שלם, נחקר בחשד להטרדה מינית; המשיב 5, ששמש באותה עת כסגן מפקד מרחב ציון, נחקר בחשד לשימוש בכוח שלא כדין בכך שדרך על ידי מפגינים ובכך שבעט בחזה של מפגין; בנוסף, נבדקה במח"ש תלונתו של העותר 2 בדבר גניבת מכשירו הסלולרי.
לנוכח שינוי עילת הסגירה הגישו העותרים ערר נוסף ביום 11.3.2014, שבו הציגו את הראיות התומכות – לדידם – בגירסתם לעניין אשמת השוטרים.
ההפך הוא הנכון, מקריאת העתירה מצטיירת תמונה פסטוראלית כימעט של היתנהגות המפגינים: לפי המתואר שם, הם "עמדו עם שלטים משני צדי השביל וצעקו ססמאות, דוגלים בעיקרון 'אי האלימות'" (סעיף 15 לעתירה), קראו למישטרה שלא לפעול באלימות, ואף הגדילו לעשות והציעו לשוטרים "להצטרף למפגינים" (סעיף 21 לעתירה).
...
נקבע בפסיקה כי במקרים שבהם היועץ המשפטי הגיע למסקנה שהראיות אינן מספיקות להגשת כתב-אישום, להבדיל ממקרים שבהם הוא סבור כי אין בתיק עניין לציבור, "ינהג בית-המשפט מידת ריסון כפולה ומכופלת" (בג"ץ 5675/04 התנועה למען איכות השלטון בישראל נ' היועץ המשפטי לממשלה, פ"ד נט(1) 199, 209 (2004) (להלן: עניין התנועה למען איכות השלטון)).
עם כל אי הנוחות משימוש בכוח כלשהו, במכלול נסיבות העניין, ובפרט לנוכח אלימות המפגינים וחלקיות הסרטון, הגעתי למסקנה שאין בסרטון כדי להצדיק הוצאת צו על תנאי.
סוף דבר: לא מצאתי עילה להתערב בהחלטת רשויות התביעה ולכן אציע לחבריי לדחות את העתירה.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2017 בעליון נפסק כדקלמן:

האם ה"הרחקות" מתחברות לתופעה המוכרת כיום כ"shaming" – ביוש, האלימות המילולית במרחב המקוון? בבש"פ 2065/13 פלוני נ' מדינת ישראל (2013) נאמר מפי השופט עמית (פסקה 4): "המקרה שבפנינו חושף את הצד האפל של הרשת. המסוכנות של פעם שינתה את פניה ולפנינו מסוכנות מסוג חדש. האנטרנט אינו מרחב וירטואלי-סטרילי כלל וכלל. האנטרנט חודר לחיים האמתיים, ומציב סכנות של ממש בתחומים ובדרכים לא שיערו ראשונים. מעשים מגונים של פעם, שהיו כרוכים במגע פיזי עם נפגע העבירה, נתחלפו להם בסוגים שונים של מעשים בשלט-רחוק. החסות של האנונימיות הלכאורית והריחוק מהיושב בצידו השני של המחשב, משחררים חסמים ועכבות, ואנשים נורמאטיביים כלפי חוץ, שולחים ידם במעשים שלא היו מעיזים לעשות בעולם שמחוץ למרחב האינטרנטי. מגע וחדירה פיזית נתחלפו בחדירה אל תוך המרחב האינטרנטי הפרטי-אינטימי של הגולש בצד השני. מגע שנותר בין שניים בחדר סגור נתחלף לו בחשש לחשיפה ולפרסום פומבי בפייסבוק וביו-טיוב, מה שעשוי להעצים את הפגיעה בנפגע העבירה." אכן עוד לפני כן, בע"א 4447/07 מור נ' ברק (2010) כתב המשנה לנשיאה א' ריבלין: "האנטרנט הוא "כיכר העיר" החדשה שהכול שותפים לה. המדיום החדש – המרחב הוירטואלי – מצוי בכל ופתוח לכל.
זאת ועוד, השלכות אלה עניינן, ביסודן, מניעת הנאשם מכהונה בתפקיד צבורי-מדינתי רישמי ולא הרחקתו מהחברה בכללותה [לסקירה מעמיקה אודות סוגיית הקלון ולרשימת החוקים המסמיכים את בית המשפט להטיל קלון, ראו: עמנואל גרוס "הקלון כרועץ לעיקרון החוקיות: על פגיעת הקלון בעיקרון החוקיות" עלי משפט יא 7, 15-8 וה"ש 20 (2014)].
מסיבה זו גם נדחתה הבקשה לדיון נוסף על פסק הדין בעיניין בן עמי, תוך שנקבע כי: "בפסק הדין החלקי לא נקבעה כל הלכה, לא כל שכן הלכה חדשה, חשובה או קשה, העשויה להקים עילה לקיומו של דיון נוסף. פסיקתו של בית המשפט משליכה, כמתחייב מנוסח פסק-דינו, רק על מקרהו הפרטי של העותר ועל ההחלטות שניתנו בעיניינו על-ידי בית הדין הרבני..." [ההדגשות הוספו – מ.נ.] (דנג"ץ 3072/02 בן עמי נ' בית הדין הרבני הגדול (12.2.2003)).
...
דעתי היא כי יש לדחות את העתירה.
לעמדת השופטים נ' הנדל וי' עמית אין מקום להתערבות בהחלטות בית הדין, גם לא בהקשר זה. משסברו הנשיאה מ' נאור והשופטים י' דנציגר כאמור כי אין לבית הדין סמכות להורות על ההמלצות נשוא ענייננו, נמצא, ברוב דעות, כי יש לקבל את העתירה במובן זה שיבוטל החלק הנוגע לקבורה בהחלטת בית הדין הרבני הגדול מיום 21.4.13 (אשר אישרה את החלטת בית הדין האזורי מיום 31.7.12).
הוחלט כאמור, ברוב דעות, שלא להיעתר למבוקש, למעט באשר לאמור בפסקה 2 מעלה.

בהליך דנג"ץ (דנג"ץ) שהוגש בשנת 2019 בעליון נפסק כדקלמן:

] זו בקשה להורות על קיום דיון נוסף בפסק הדין של בית משפט זה (השופטים י' עמית, ד' מינץ, ע' גרוסקופף) מיום 30.6.2019 בבג"ץ 358/18 שבו נדחתה עתירת המבקשים לביטול צו מס' 1789 בדבר מנהלת שירותים אזרחיים (יהודה ושומרון), התשע"ז-2017 שבמסגרתו הוקמה מנהלת שירותים אז[]רחיים חלף הועדה לניהול עניינים מוניציפליים ביישוב היהודי בעיר חברון.
זאת, בעוד עריית חברון המשיכה לבצע פעולות שונות במרחב הצבורי המשותף לישראלים ולפלסטינים, ובכללן טפול בבעיות תשתית במרחב.
בהקשר זה ציין השופט ד' מינץ כי חרף שינויים מינוריים בהרכב המנהלת לעומת הועדה אין מדובר באצילת סמכויות אסורה ומכל מקום הוטעם שתפקידה וייעודה זהים לאלו שמילאה הועדה לפני חקיקת הצוו – מתן שירותים מוניציפאליים מסוימים לתושבי חברון הישראלים – ולפיכך "בסופו של יום, מה שהיה הוא מה שיהיה". בצד זאת צוין כי קביעת הקף סמכותה של המנהלת באופן פרסונאלי, ולא טריטוריאלי כנהוג, נובעת מהנסיבות הייחודיות של העיר חברון והיא בבחינת הכרח בל יגונה.
...
השופט י' עמית הצטרף לתוצאה לפיה יש לדחות את העתירה והוא הדגיש כי לצד החובה לשמר את הדין הקיים באזור רשאי המפקד הצבאי להגיב למציאות המשתנה.
דיון והכרעה לאחר שעיינתי בפסק הדין נושא הבקשה ובטענות המבקשים הגעתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה להידחות.
אשר על כן, הבקשה נדחית.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

לטענת העותרים, השלוט שהציב במקום גוף בשם "ועד מחדשי היישוב היהודי בחברון", דוחק את רגלי "הזהות התרבותית הפלסטינאית, ומחליף אותה בנרטיב המותאם לעמדתם של החברים בו", ומשכך ביקשו להורות למשיבי המדינה לשנות, או לאפשר לשנות, את השלוט המדובר – ולחלופין, להחזיר את המצב לקדמותו.
לפיכך, נימסר כי בכוונת המפקד "לבחון את עניינו של השלוט הקונקרטי באיזור מושא העתירה, ולפעול להסדרת הנושא", תוך היתחשבות בשיקולי סדר צבורי, "ומתן ביטוי למורשתן של שתי האוכלוסיות המתגוררות במרחב". משיבים 1-2 נדרשו, איפוא, לעדכן על אודות תוצאות הבחינה – ומסרו כי המפקד הצבאי החליט, לאחר שנידרש לעמדותיהן של עריית חברון ומנהלת היישוב היהודי בחברון, "לפעול, באמצעות עבודת מטה מסודרת, להסרתו או התאמתו במידת הצורך של השלוט כאמור ולהצבתו של שלוט חדש במרחב, במידת הצורך, בתוך 6 חודשים". זאת, באופן "אשר ישקף את שמות האתרים והצירים החשובים לשתי האוכלוסיות", יעניק ביטוי למורשתן, וישרת גם את הצורך הבטחוני בשלוט נהיר לישראלים הנקלעים לאיזור.
...
בתגובתם המקדמית, טענו משיבים 1-2 כי דין העתירה להידחות על הסף בשל אי צירוף הוועד כמשיב, ומשום שהיא "כוללנית ונעדרת תשתית עובדתית מספקת" – והוסיפו, כי גם לגופה היא אינה מגלה עילת התערבות.
בתגובתו, טען הוועד שיש לדחות את העתירה על הסף בשל חוסר תום לב וחוסר ניקיון כפיים של העותרים, אותם הוא מאשים בניסיון "למחוק כל עבר וזכר יהודי" מהמרחב הרלוונטי; לאור השיהוי החריף בהגשת העתירה – שעה ששילוט דומה ניצב במקום כבר שנים ארוכות; ובשל אי מיצוי הליכים.
בד בבד, הוועד גורס שדין העתירה להידחות גם לגופה: סוגיית השילוט מצויה בסמכות משיבים 1-2, האמונים על שמירת הסדר הציבורי בציר – והשימוש בשפה העברית מממש את זכות תושביה היהודים של חברון לשילוט בלשונם, מבלי לפגוע בעותרים.
בנסיבות אלה, סיכמה המדינה כי דין העתירה להידחות מן הנימוקים שהוזכרו לעיל, ולחלופין להימחק משום שהרובד "העקרוני רוחבי" שעמד במוקד מיצה את עצמו.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו