מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירה לשינוי החלטת ועדת פשרות: הקצאת מגרש ללא תמורה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

מדובר בהצעת פשרה שעלתה מצד המשקם אולם התובע ובני משפחתו היתנגדו אליה והסכימו לשלם לצרכי פשרה סכום השווה ל-10,000$ בלבד, הגם שעמדו על טענתם כי אין הם אמורים לשלם מאומה, אולם הנושים סרבו להצעה זו. בסופו של דבר החליט המשקם ביום 7.9.04 כי כפוף להפקדת סכום השווה ל-15,000$ על ידי המבקשים בקופת המינהלה להסדרים במיגזר החקלאי בע"מ (להלן: "המינהלה") תוך 30 יום יבוטל העיקול על המיגרש וניתן יהיה להעבירו על שם התובע ואחיו.
הסכום ששילמו התובע ואותם חברים הוגדר בספרי הנתבעת בכינוי "כופר בגין מגרשים". כאן המקום להבהיר כי מתוך מיכסת הקרקע של הנתבעת הוקצו מגרשים להרחבת המושב וכל אחד מחברי הנתבעת בעלי הנחלות קיבל זכות להמליץ על מי שיוכל לקבל מיגרש בהרחבה, אלא שאותם חברים שלא מהרו להמליץ על מקבל עוקלו מיגרשי ההרחבה המיועדים למומלציהם, ואילו המיגרש בו עסקינן לא היה בהרחבה אלא בשטחו המקורי של המושב.
חשוב לזכור כי גם יתר משלמי כופר המגרשים עשו זאת באותו אופן כמו התובע וגם הם לא עתרו לבית המשפט בענין החלטת המשקם (ראה עדות יו"ר הנתבעת, עמ' 23 לפרוטוקול שורות 6-5), כך שהטענה בדבר השתק ומניעות לגבי השבת סכום זה – ככל שהיה בה ממש – אמורה היתה להיות יפה גם כלפיהם, אך מתברר כי הנתבעת לא העלתה אותה כנגדם וכנראה ברור גם לה כי אין בה ממש וכל מטרתה נסיון להיתנער מתביעת התובע.
בנסיבות אלה, אין הצדדים חלוקים על העובדה שסבו וסבתו של התובע החזירו למושב נחלה אחרת שהיו להם בה זכויות דומות ליתר חברי המושב כנגד מעברם למגרש ובה בעת המשיכו לעסוק בחקלאות כחברים לכל דבר וענין ולא שינו את מעמדם גם לאחר המעבר למגרש שעליו בנוי "בית מקצועי". במצב דברים זה ומשלא הוכח אחרת, הדעת נותנת כי הסב והסבתא יכולים היו להניח ולהסתמך על המצג שהוצג להם כי מעמדם במיגרש יהיה דומה לזה שהיה להם לגבי נחלה מס' 32 – היא נחלתם המקורית.
האם פיצול המיגרש ללא תמורה לנתבעת מהוה הטבה לתובע לעומת יתר חברי הנתבעת? – כפי שראינו לעיל, החלטת הנתבעת לקבל את התובע כחבר ביום 18.9.94 ועמה גם החלטת ועדת הקבלה בתנועת המושבים נגעו למגרש בכללותו ולא התייחסו אל העובדה שהוא טעון פיצול.
...
תקנה 23(ג) לתקנות האגודות השיתופיות (רשויות האגודה), התשל"ה – 1975, קובעת (ההדגשה שלי – א.ב.) – "הועד וחבריו יפעלו בתחום סמכויותיהם, בכפוף לתקנות האגודה והחלטות האסיפה הכללית, לטובת האגודה וללא הפליה." בע"א 10419/03 תומר דור נ' רמת הדר – כפר שיתופי להתיישבות חקלאית בע"מ, פ"ד ס(2) 277, 291 (5.9.2005) קבעה כב' השופטת (כתוארה אז) עדנה ארבל, אשר חוות דעתה אומצה פה אחד, כי – "אמנם בעניין קעדאן שהועלה על ידי הצדדים, בחר בית המשפט להשאיר בצריך עיון את שאלת האיסור החל על האגודה השיתופית להפלות, אך מכיוון שהשאלה שבה ועולה אני מוצאת לציין באופן כללי, כי אני סבורה שיהיו מקרים שבהם יהיה ראוי ונכון להחיל את ערכי היסוד של שיטתנו לצורך הפעלת ביקורת שיפוטית אף על אגודה שיתופית ומוסדותיה, גם אם מדובר בגוף פרטי הכפוף לכללי המשפט הפרטי." ברוח דברים אלה קבע בית המשפט בת"א (מחוזי ירושלים) 8126/06 ניתאי שפירא נ' נחושה - מושב עובדים של הפועל המזרחי להתיישבות חקלאית שיתופית בע"מ (11.7.2010) – חובתו של ועד ההנהלה להקפיד על שוויון ההזדמנויות בין חברי האגודה חקוקה בדין: "הוועד וחבריו יפעלו בתחום סמכויותיהם, בכפוף לתקנות האגודה והחלטות האסיפה הכללית, לטובת האגודה וללא הפליה" (תקנה 23(ג) לתקנות האגודות השיתופיות (רשויות האגודה), תשל"ה-1975; ההדגשה הוספה).
סיכום לאחר שנדחו טענות הסף של הנתבעת ולאחר שקבלתי את טענות התובע, בשים לב לעובדה שגם הסכומים שהושבו ליתר משלמי כופר המגרשים היו משוערכים (ראה (סעיף 6 בנספח י' לתצהיר התובע), אני מחייב את הנתבעת לשלם לתובע את מלוא סכום התביעה בסך 105,850 ₪ בתוספת הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 3.2.15 ועד הפרעון המלא.
תקנה 512(ב) לתקנות סדר הדין האזרחי קובעת כי – "בתיתו צו להוצאות ובקביעת שיעורן יתחשב בית המשפט או הרשם, בין השאר, בשווי הסעד השנוי במחלוקת בין בעלי הדין ובשווי הסעד שנפסק בתום הדיון, ויהא רשאי להתחשב גם בדרך שבה ניהלו בעלי הדין את הדיון." בשים לב לשווי הסעד השנוי במחלוקת, לעובדה שהתביעה התקבלה במלואה ולאופן התנהלות הנתבעת כלפי התובע, הן טרם ההליך והן במהלכו, אני מחייב את הנתבעת בהוצאות התובע בסך 3,000 ₪ וכן בשכ"ט עו"ד בסך 20,000 ₪.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

זהו פסק דין בעתירה לשינוי החלטת ועדת הפשרות של המשיבה מס' 2, מיום 17.6.18 - להקצות לעותר ולבנו הקטין שבמשמורתו, מיגרש בנייה מפותח, כאשר מחציתו ללא תמורה, לצד מענק בסך מחצית מהסכום המקסימלי הקבוע בהחלטה מס' 1545 של מועצת מקרקעי ישראל, ומענק בסכום נמוך מהסכום המקסימלי בגין מעבר זמני.
בין היתר, ציינה, כי ס' 3.1.1 להחלטה 1545, מורה מפורשות, "...כי הזכאות הן למגרש והן למענק לצורך תשלום הוצאות היתר בניה, צומחת לשני תושבים בני 18 ומעלה ביחד (בין אם הם גרושים ללא קטינים או רווקים)", ובהתייחס לעותר עצמו כתבה: "בנוגע לתושב גרוש עם קטינים הרי שלפי החלטה 1545 הוא אכן זכאי לתמורות כפי שזכאית להן מישפחה, אלא שבמקרה דנן לא התייחסה וועדת פשרות לד"ר טלב כאל זכאי במשפחה ולכן קבעה הועדה כי יש להכיר בו כזכאי להקצאה של מיגרש מפותח ללא תמורה אך עד למחצית מערך הבסיס למגרש וכך גם למחצית הפצוי עבור המחוברים בהתאמה". בהמשך נחתם ע"י העותר ונציגי המשיבה הסכם לפינוי המקרקעין בהן מתגורר העותר, ותשלום פיצוי על ידי הרשות עבור פינוי המקרקעין, בהתאם להחלטת הועדה.
...
העותר מבקש להשוות את עניינו למשפחות אחרות, כמו גם למקרים שבהם ניתנת תמורה לשני בגירים המתגוררים יחד, ואולם, סבורני כי ההשוואה שמבקש הוא לערוך אינה נכונה בענייננו, ולפיכך, אין לסברתי יסוד למסקנה שלפיה ההחלטה מפלה אבות גרושים, שהינם משמורנים על מי מילדיהם.
המסקנה היא, כי לא נפל בהחלטת המשיבה פגם, העשוי להצדיק התערבות.
לפיכך, נדחית העתירה.
נוכח נושא העתירה והיקף המחלוקת בין הצדדים, כמו גם ההיקף המצומצם של ההתדיינות, ישלם העותר למשיבה הוצאת הדיון בעתירה בסך 7,500 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

מבוא בשנת 1998, במסגרת ניהול הליך בבית משפט זה, נחתם הסכם פשרה שקבל תוקף של פסק דין (להלן – "ההסכם" או "הסכם הפשרה"), בקשר להקצאת מגרשים ללא תמורה על ידי הנתבעת 1 (להלן – "היישוב" או "האגודה"), והנתבעת 2 (להלן – "החטיבה להתיישבות" או "החטיבה") – (אשר יכונו להלן – "הנתבעים").
מישפחת בניאן עתרה למתן פסק דין הצהרתי לפיו ייקבע שהיא זכאית למגרש 324 חלף התובע (להלן – "ההליך הקודם").
התובע הצהיר עוד כי נוכח החלטת ועדת המשנה ביום 5.1.15, שלא אישרה את תכנית 218/8: "הבנתי שאין סיכוי שהתב"ע תשונה וכן ששטח המיגרש לא יוסדר ולא יאושר לבניה" (סעיף 109 לתצהירו).
...
בהינתן כל האמור – הנני קובע כי הנתבעים, לא הפרו את הסכם הפשרה שקיבל תוקף של פסק בשנת 1998 והיישוב, עמד בחיוב ההשתדלות שנטל על עצמו בהסכם.
לאחר ששקלתי את טענות הצדדים בעניין הזה, באיזון הכולל, סבורני שלסכומים אלה יש להוסיף הצמדה בלבד, אולם לא מיום ביצוע התשלום אלא מיום 5.3.99, עת התובע פנה ליישוב במכתב התראה וביקש פיצוי, כאמור לעיל (ראו – מכתב עו"ד סיטון – נספח נט' לתצהיר התובע), והסכום הכולל נכון ליום פסק הדין הוא בסך של 192,158 ₪.
סוף דבר אשר על כן – התביעה נדחית, למעט החזר בסך של 192,158 ₪, שישולם לתובע על ידי הנתבעת 1, תוך 30 יום מהיום.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

בתשובת בא כוח העותרים מיום 14.11.2016 התבקשה, בין היתר, הבהרה באשר לקביעות אלו; ובתגובה, שלח הרכז לבא כוח העותרים מכתב נוסף ביום 14.12.2016, בו נכתב בין היתר כי: "1. לפי המידע שיש בידינו, מתוך 11 ילדיו של כליל 6 עומדים בתנאי הזכאות הקבועים בהחלטה מועצת רמ"י מס' 1383 (והכול, כידוע, בכפוף לאישור ועדת פשרות); 5 זכאים למגרש ללא תמורה (בהתאם לתנאי ההחלטה) ואחד זכאי לרכישה.
טענות הצדדים בעתירה במסגרת העתירה, התבקשנו להורות למשיבות "להקצות לעותרים 2 עד 10 מגרשים מפותחים ללא תמורה כאמור בסעיף ג להחלטת מועצת רמ"י מס' 1383, שכותרתו 'הטבות למתפנים מהפזורה ליישובי קבע'". לטענת העותרים, היתנגדות המשיבות להקצות קרקעות אלו לוקה בחוסר סבירות, איננה עולה בקנה אחד עם הוראות החלטה 1383, ואף יש בה כדי להפלותם לרעה ביחס למשפחות אחרות מבני האוכלוסייה הבדואית בנגב שהגיעו להסכמות לפינוי איזור מושבן תוך מעבר למגורי קבע.
אולם, נראה כי לא חל שינוי משמעותי בהוראות הרלוואנטיות לענייננו (ראו למשל סעיפים 6.4.2(3) ו-6.5.10(ד) לקובץ ההחלטות).
...
סוף דבר, אציע לחבריי לבטל את הצו על תנאי שניתן בהתאם להחלטתנו מיום 13.6.2019, ולדחות את העתירה.
השופטת ד' ברק-ארז: אני מסכימה עם חברי השופט י' אלרון כי דין העתירה להידחות.
במקרה דנן, נחה דעתי כי העושים במלאכה איזנו נכונה בין שיקולים אלה, ולא היה מקום להענקת טובות הנאה נוספות לעותרים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בין יתר הנכסים, כלולים ארבעה נכסי מקרקעין, נשוא התביעה, אשר יפורטו להלן: מיגרש בשטח 534 מ"ר ברמת החייל (להלן: "הנכס ברמת החייל") – נחתם חוזה חכירה למטרת קיום מועדון מפא"י בשנת 1955 למשך 49 שנים (עד שנת 2004).
התובעת, אשר סירבה להשלים עם החלטה זו, הגישה ביום 25.11.09 את התביעה שבפני, במסגרתה עתרה, כאמור, למתן סעד הצהרתי לפיו ההסכמות וההבנות אשר סוכמו בינה לבין מחוז תל-אביב של הנתבע מחייבות וכי נכרת הסדר פשרה (על סעד זה ויתרה התובעת, כאמור לעיל).
החלטת הנתבע לדחות את המלצת הגורמים הבכירים ביותר במחוז תל-אביב, מבלי ליתן טעם עינייני לשינוי הקיצוני שחל בתנאי הבסיס של המתוה להסדר, הנה לא סבירה, ומהוה במובהק ניהול משא ומתן בחוסר תום לב, בפרט כאשר עסקינן ברשות ציבורית אשר חבה בחובת תום לב מוגברת.
שנית, עולה מהראיות כי השיקול שהוביל את הנהלת הנתבע במתן החלטתו היה שיקול עינייני הנוגע לצדק חלוקתי ולהיבט הצבורי, שלא להקצות לתובעת שטח (צהלה בשלמות) שמעולם לא החזיקה בו, ללא מיכרז וללא תמורה, במיוחד לאור מיקום הנכס ושוויו.
לעדותו של מר פופיק מצטרפות גם ראיות בכתב:- החלטת הנהלת הנתבע מיום 20.8.08 (ת/6) בה סוכם כי "ההנהלה מנחה את ועדת הפשרות העליונה לידון בפשרה ולהעביר את המלצותיה". החלטת ועדת הפשרות העליונה מיום 9.12.08 (נספח 5 לסיכומים) צוין בסופה:- "איננו רואים שיש מקום להמליץ להנהלת המינהל להעניק לבית ארלוזורוב במסגרת פשרה זו, ללא תשלום חלקה בשלמות בשטח של 2,400 מ"ר לשימוש מסחרי בו בזמן שהיא טוענת לזכויות חכירה רק ב- 910 מ"ר מתוך חלקה זו...". החלטת הנהלת הנתבע מיום 13.4.10 (ת/5) שהתקבלה לאחר שהתובעת הגישה תביעתה זו, ובעקבות דיון מחדש במתוה להסדר שבעקבותיו הוחלט: "המלצת המחוז אינה מאושרת". התובעת מבססת טענתה בדבר ידיעת הנהלת הנתבע על גיבוש המתוה להסדר גם על ידיעתו של מר ביבי אודות הפשרה הנרקמת.
...
לאור כל האמור לעיל, הטענה כי הנתבע הפר את חובת תום הלב בניהול משא ומתן על פי סעיף 12 לחוק החוזים דינה דחיה.
משכך, גם טענה זו של התובעת דינה להידחות.
סוף דבר לאור כל המקובץ לעיל, אני דוחה את התביעה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו