מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירה לקיום דיון נוסף בעבירות על חוק העונשין

בהליך בש"פ (בש"פ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

הסעיף מונה מקרים שבהתקיימם מוטלת על העובד הסוצאלי, כמו גם על גורמי טפול נוספים, חובת דיווח לרשויות – בנסיבות שבהן קיים יסוד סביר לחשוב כי נעברה עבירה בקטין או בחסר ישע.
כך, סעיף 368ד(ב) לחוק העונשין קובע כי: "רופא, אחות, עובד חינוך, עובד סוצאלי, עובד שירותי רווחה, שוטר, פסיכולוג, קרימינולוג או עוסק במקצוע פרה-רפואי, וכן מנהל או איש צוות במעון או במוסד שבו נמצא קטין או חסר ישע - שעקב עסוקם במקצועם או בתפקידם היה להם יסוד סביר לחשוב כי נעברה עבירה בקטין או חסר ישע בידי אחראי עליו - חובה עליהם לדיווח על כך בהקדם האפשרי לעובד סוצאלי שמונה לפי חוק או למישטרה; העובר על הוראה זו, דינו - מאסר ששה חדשים". על כך מוסיף סעיף 368ד(ג2) לחוק העונשין, שנוסף בשלב מאוחר יותר (במסגרת חקיקתו של חוק העונשין (תיקון מס' 94), התשס"ז-2007 (להלן: תיקון מס' 94)) בקבעו: "בעל מיקצוע מהמנויים בסעיף קטן (ב), שעקב עסוקו במקצועו או בתפקידו היה לו יסוד סביר לחשוב כי נעברה בקטין או בחסר ישע עבירת מין לפי סעיפים 345 עד 347, 348 ו-351, בידי בן מישפחה שטרם מלאו לו 18 שנים, חובה עליו לדיווח על כך בהקדם האפשרי לעובד סוצאלי שמונה לפי חוק או למישטרה; העובר על הוראה זו, דינו – מאסר שישה חודשים". אם כן, בעת שמתעורר אצל עובד סוצאלי במסגרת תפקידו יסוד סביר לחשוד כי נעברה עבירה בקטין או חסר ישע בידי מי שאחראי עליו, או שנעברה באחד מאלה עבירת מין בידי בן מישפחה שטרם מלאו לו 18 שנים – מוטלת עליו חובה אישית מכוח הדין לדיווח על כך למישטרה או לעובד סוצאלי שמונה על-ידי שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים, על-פי אחד החיקוקים המנויים בסעיף 368א לחוק העונשין (להלן: עובד סוצאלי שמונה לפי חוק), כדוגמת חוק גיל הנישואין, התש"י-1950, חוק הסעד (סדרי דין בעניני קטינים, חולי נפש ונעדרים), התשט"ו-1955, חוק הנוער (טפול והשגחה), וחוק הסעד (טפול באנשים עם מוגבלות שכלית-התפתחותית), התשכ"ט-1969.
בנוסף, סעיף 11א לחוק למניעת אלימות במשפחה, התשנ"א-1991, מטיל על עובד סוצאלי חובה ליידע מטופל, בנסיבות שבהן יש לו יסוד סביר להניח כי זה מקרוב נעברה בו עבירה על-ידי בן זוגו, בדבר האפשרויות הפתוחות בפניו לפנות למישטרה, למחלקה לשירותים חברתיים או למרכז לטפול ולמניעת אלימות במשפחה.
בהמשך, עם המצאת הצוו למבקשת ובטרם הומצאו המסמכים למישטרה, עתרה המבקשת לקיום דיון מחודש במעמד שני הצדדים.
זאת ועוד, המבקשת טוענת כי פרשנותו של בית המשפט המחוזי אינה עולה בקנה אחד אף עם הפרקטיקה הנהוגה בקרב ועדות הפטור הסטאטוטוריות הפועלות לפי סעיף 368ד(ו) לחוק העונשין, אשר נמנעות כעניין שבשיגרה מלהעביר למישטרה את מכלול החומרים שקבלו מהגורם המטפל לצורך דיוניהן, מתוך רצון להגן על החיסיון הטיפולי.
...
כמו כן, מקובלת עלי כאמור הטעמתו של בא-כוח המדינה כי חובת הדיווח היא אישית, ולכן הדיווח חייב להימסר כאמור בכתב ובחתימתו של בעל המקצוע הרלוונטי (גם אם – במקרה של גוף מסודר – הדבר ילווה גם בחתימה של בעל תפקיד בכיר נוסף).
נוכח המסקנה האמורה, ומשהעלתה העוררת התנגדות להמצאת המסמכים מטעמים הנוגעים לחיסיון, נדרשת הכרעה בשאלה של הסרת החיסיון וזאת בהתאם לנוסחת האיזון הקבועה בסעיף 50א לפקודה.
יש לשבור את קשר השתיקה ולא לעמוד מנגד, בבחינת "לא תעמוד על דם רעך". סוף דבר: אציע לחברי לקבל את הערר בהתאם לאמור בפסקה 77 לעיל.

בהליך קובלנה פלילית (ק"פ) שהוגש בשנת 2021 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בהמשך תוקן כתב הקובלנה, ולנאשמת יוחסו בנוסף עבירות על חוק העונשין (סעיפים 190 ו- 447).
משכך, עתרה הנאשמת להורות על ביטול כתב הקובלנה.
דיון והכרעה: סעיף 80 לחוק העונשין מורה כדלהלן: "משפט שניפתח שלא דרך קובלנה וראה בית המשפט שלא היה יסוד להאשמה, או שראה נסיבות אחרות המצדיקות זאת, רשאי הוא לצוות כי אוצר המדינה ישלם לנאשם הוצאות הגנתו ופצוי על מעצרו או מאסרו בשל האשמה שממנה זוכה, או בשל אישום שבוטל לפי סעיף 94(ב) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], תשמ"ב–1982 בסכום שייראה לבית המשפט; במשפט שמנהל קובל רשאי בית המשפט להטיל על הקובל תשלום כאמור". העולה מלשון סעיף 80 הנ"ל – בית המשפט רשאי להטיל על קובל תשלום הוצאות הגנה, במקרה של זכוי או ביטול הליך הקובלנה לפי סעיף 94(ב) לחוק סדר הדין הפלילי.
בעפ"א 80159/02 בעיניין חוטר ישי, אשר צוטט לעיל, נאמרו הדברים הבאים, היפים גם לענייננו: "קיים החשש לניצול לרעה של הזכות הדיונית להגשת קובלנות סרק, ללא סנקציה בצידה. הדעת איננה סובלת השלמה עם מצב לפיו חוסה הליך הגשת הקובלנה הפרטית במעין חיסיון המגן עליו מפני פסיקת הוצאות המצוי דוקא בד' אמות הסעיף שנועד לפצות נאשם בגין מאסרו ובגין הוצאותיו לאחר שיצא זכאי בדין. " אשר על כן, אני קובע כי בעניינינו היתקיימו "נסיבות אחרות המצדיקות" פיצוי לפי סעיף 80 לחוק העונשין.
...
ועוד לעניין שיקול הדעת המסור לבית המשפט בבקשה לפי סעיף 80 שעניינה בקובלנה פלילית, ר' קביעת נשיא בית המשפט המחוזי, כב' השופט ר' שפירא, בעק"פ (מחוזי-חיפה) 39697-06-17 סולומונוב נ' פוגל (25.9.2017): "נעיר כי בהליך הפלילי בו מעמידה המדינה נאשם לדין המגמה היא לצמצם את פסיקת ההוצאות בגין זיכוי נאשם לאותם מקרים חריגים בהם התנהלות המאשימה כלפי נאשם הייתה בחוסר סבירות [ראו: ע"פ 5695/14 סאלם עבד אלקאדר נ' מדינת ישראל (2.9.2015), סעיפים 17 – 19 לפסק דינה של כב' השופטת ברון והאסמכתאות שפורטו שם]. סבור אני כי בהליך של קובלנה, בה עושה אדם פרטי שימוש בהליך הפלילי ו"מעמיד לדין" אדם אחר, מבחן פסיקת ההוצאות צריך להיות דומה יותר לזה שבמשפט האזרחי ולפיו "בהעדר נסיבות מיוחדות, אין צידוק לכך שבעל דין שזכה במשפט ייצא בחסרון כיס" [ע"א 9466/05 שווקי נ' מדינת ישראל (לא פורסם, 16.3.2008) פסקה 31 והאסמכתאות שם; ע"א 10242/09 משה בלטר ואח' נ' אילנה מוזר ואח'(טרם פורסם, ניתן ביום 2.2.11)]".
אשר על כן אני קובע כי התקיימו כל התנאים המצדיקים חיוב של הקובלת בתשלום פיצוי לנאשמת בגין הוצאות הגנתה, לפי סעיף 80 לחוק העונשין.
סוף דבר, אני מורה לקובלת לשלם לנאשמת סך של 2,982 ₪ בצירוף מע"מ כדין, וזאת כפיצוי בגין הוצאות הגנתה, לפי סעיף 80 לחוק העונשין.

בהליך חוקי עזר עירוניים - ברירת משפט (חע"מ) שהוגש בשנת 2020 בעניינים מקומיים פתח תקווה נפסק כדקלמן:

ביום 26.10.17 נדחתה גם העתירה לקיומו של דיון נוסף וזאת ברוב דיעות.
סעיף 1 לחוק העונשין, התשל"ז 1977 (להלן: "חוק העונשין"), נותן ביטוי לעקרון החוקיות לפיו "אין ענישה אלא לפי חוק" – אין עבירה ואין עונש עליה אלא אם כן נקבעו בחוק או על פיו".
...
בית המשפט העליון מציין בהלכת בורוביץ כי: "ביטולו של הליך פלילי מטעמי הגנה מן הצדק מהווה אפוא מהלך קיצוני שבית המשפט אינו נזקק לו, אלא במקרים חריגים ביותר. בדרך כלל יידרש הנאשם להראות שהתקיים קשר סיבתי בין ההתנהגות הנפסדת של הרשויות, לבין הפגיעה בזכויותיו, עם זאת אין לשלול אפשרות שהפגיעה בתחושת הצדק וההגינות תיוחס לא להתנהגות שערורייתית של הרשויות, אלא למשל לרשלנותן, או אף לנסיבות שאינן תלויות ברשויות כל עיקר, אך המחייבות ומבססות בבירור את המסקנה כי במקרה הנתון לא יהיה ניתן להבטיח לנאשם קיום משפט הוגן שקיומו של ההליך הפלילי יפגע באופן ממשי בתחושת הצדק וההגינות...". בית המשפט העליון קבע בהלכת בורוביץ מבחן תלת שלבי לתחולת ההגנה מן הצדק: זיהוי הפגמים במנותק משאלת חפות או אשמה, בחינת קיומו של ההליך חרף הפגמים בנסיבות של אותו מקרה והאם ניתן לרפא את הפגמים באמצעים מתונים יותר מביטול כתב אישום (שם, בפיסקה 21).
מן הכלל אל הפרט יישום הדוקטרינה להגנה מן הצדק על שלושת השלבים שנקבעו בהלכת בורוביץ מובילים את בית המשפט למסקנה לפיה יש להורות על ביטול האישומים בעניין הדוחות אותם הנאשמת טרם שילמה, וזאת הן בשל פגיעה בזכותה החוקתית להליך הוגן ויצירת מצב של אכיפה בררנית ללא כל הסמכה כדין.
יפים לעניין זה דברי השופט לנדוי בבג"צ 390/79 עזת מחמד מוסטפה דויקאת ואח' נ' ממשלת ישראל (פורסם במאגרים, 22.10.79): " ...עדיין רב החשש שבית-המשפט יראה כאילו נטש את מקומו הראוי לו וירד אל תוך זירת הוויכוח הציבורי, ושהחלטתו תתקבל על-ידי חלק מן הציבור בתשואות ועל-ידי חלקו האחר בדחייה גמורה ונרגשת. במובן זה אני רואה עצמי כאן, כמי שחובתו לפסוק על-פי הדין בכל ענין המובא לפני בית-המשפט כדין, היא דווקא כופה עלי הר כגיגית, ביודעי היטב מראש שהציבור הרחב לא ישים לבו להנמקה המשפטית אלא למסקנה הסופית בלבד... (שם, בעמ' 4)". לאור כל האמור לעיל, אני מורה על ביטול האישומים כנגד הנאשמת מחמת קבלת הטענה להגנה מן הצדק.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

דיון נוכח הקשר בין העבירות, אני מקבלת את עתירת ב"כ הצדדים, לקבוע כי כל העבירות מהוות ארוע אחד, כאמור בסעיף 40יג(א) לחוק העונשין.
בקשה לקיום דיון נוסף נדחתה, ונקבע כי אין בכך שבפסק הדין נקבעה לראשונה מדיניות ענישה ראויה, כדי להצדיק דיון נוסף (דנ"פ 4409/12 אלירן עובד נ' מדינת ישראל (נבו 10.06.2012)).
...
הערעור נדחה.
בגזר הדין אמר בית משפט השלום את הדברים הבאים: "אין ספק שהנאשם איננו מי שנקלע בטעות או דרך מקרה אל האתר, אלא ברור לחלוטין כי אף שהמדובר במי שהוא דרג ביניים במדרג שבאתר, הרי שהמדובר באדם בעל ניסיון רב בתחום, שמודע היטב לאיסורים הקבועים בחוק בעניין זה". וגם: "אומר כבר עתה כי לטעמי הסדר זה הינו מקל מעט עם הנאשם וזאת בעיקר בשים לב לעברו הפלילי, היקפי פעילותו, המקום בו הוא נמצא במדרג הפעילות באתר...". בשים לב לכל האמור לעיל, יש ליתן משקל של ממש לעברו הפלילי של הנאשם בגזירת העונש.
אשר על כן, אני גוזרת על הנאשמים את העונשים הבאים: נאשם 1 9 חודשי מאסר לריצוי בדרך של עבודות שירות, במרכז הטניס בישראל רמת השרון, החל מיום 12.2.23 כמפורט בחוות דעת הממונה.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2024 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

הנאשמים הואשמו בבצוע גרימת מוות ברשלנות, עבירה לפי סעיף 304 בחוק העונשין, התשל"ז-1977 (להלן: "חוק העונשין"), ובעוד עבירות נוספות שעניינן בטיחות בעבודה, לפי תקנות הבטיחות בעבודה (עבודות בניה), התשמ"ח-1988 ולפי פקודת הבטיחות בעבודה [נוסח חדש], התש"ל-1970.
באותה הודעה נכללה גם עמדת בא-כוח הנאשם 2, עו"ד מ' גבאי, לפיה הוא מיתנגד לדחיית ההוכחות, ולחלופין הוא עותר לקיום דיון תיזכורת.
...
מכאן, סבורני כי למרות הקושי שבעיתוי ההודעה כפי שעמדתי על כך לעיל, אך נראה בנסיבות העניין, שחקר האמת ומשפט צדק מאזנים את הכף מנגד (ראו והשוו: על-יסוד עקרונות אלה, נעתר בית המשפט להשלמת חקירה לאחר שכבר הוגשו סיכומי המאשימה – ע"פ 7900/11 רייפמן נ' מדינת ישראל (11.2.2013)).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו