מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירה לקביעת אירוע כ"פעולת איבה" לצורך פיצוי לפי חוק מס רכוש

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2018 בשלום חדרה נפסק כדקלמן:

לפיכך עתרה ב"כ המדינה בפני בית משפט קמא להטלת מאסר בפועל במיתחם שהוצג לרבות קנס ופצוי משמעותי למתלונן.
הערעורים נסבו הן על הכרעת הדין המרשיעה והן על גזר הדין, אך בישיבת הערעורים הראשונה שהתקיימה ביום 21/12/17, שבמהלכה גם נשמעו דבריו של המתלונן - לגבי המשבר שפקד אותו עקב הארוע, הודיעו הסניגורים, לאחר ששמעו את המלצת ההרכב, כי הם חוזרים בהם מן העירעור על הכרעת הדין, אך מבקשים שבית המשפט שלערעור יפנה את מרשיהם לקבלת תסקירים משירות המבחן.
עוד נטען, כי שגה בית משפט קמא בקבעו בגזר הדין, כי לאבו מוסא עבר מכביד בעבירות רכוש, וכן בכך שהטיל עליו פיצוי כספי בסכום כה גבוה, בהיתחשב בכך שאבו מוסא שקוע בחובות כבדים וחייב לנֹושיו מאות אלפי שקלים.
לא ראינו מקום להתערב בסכום הפצוי (50,000 ₪) שבו חויב כל אחד משלושת המערערים ונציין, כי בפסיקת פיצוי לפי סעיף 77 של חוק העונשין לא נידרשת הוכחה של שיעור הנזק, כפי שנידרש הדבר בהליך אזרחי, וכן ראוי לציין, שסכום הפצוי אינו קשור ליכולת הכלכלית של הנאשם החייב בתשלומו, ואי-יכולתו של הנאשם אינה משמשת אמת מידה בקביעת גובה הפצוי (ע"פ 5761/05 מג'דלאוי נ' מדינת ישראל (24.7.06)).
...
סיכום התוצאות: אנו דוחים את ערעורו של המערער מס' 1 (יוסף אבו מוסא), בע"פ 11251-11-17, פרט לכך שאנו מורים שמתקופת מאסרו ינוכו חמשת הימים בהם היה במעצר.
אנו מקבלים חלקית את ערעורו של המערער מס' 2 (סמי אלטורי) בע"פ 63105-10-17 במובן זה שתקופת מאסרו תעמוד על תשעה חודשי מאסר בפועל, בניכוי ארבעת הימים בהם היה במעצר.
אנו דוחים את ערעורו של המערער מס' 3 (זוהר אבו מוך) בע"פ 25025-11-17, פרט לכך שמתקופת מאסרו ינוכו היומיים שבהם היה במעצר.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

ואולם, כך הוסיפו המבקשים, ככל שבית-משפט קמא לא ימצא לנכון ליתן סעד של פיצול סעדים, עותרים הם לתקן את כתב התביעה באופן שהם יוסיפו לכתב התביעה את רכיב הנזק למבנה עצמו, שאת הפצוי שהם קיבלו בגינו, נדרשים הם כיום להחזירו לידי מנהל מס רכוש.
המשיבה חוזרת ומציינת, שהפוליסה ברורה וכי אין היא אמורה לפצות בגין ניזקי מילחמה וטרור, ולכן הכירה המדינה בחבותה לפצוי בגין נזקים אלה במסגרת חוק מס רכוש וקרן פיצויים.
המשיבה, שתשובתה מגובה בתצהיר מנהלת מחלקת רכוש פרט ועסקים מרחביים, מדגישה, שפוליסת הדירה של המבקשים לא כסתה את הארוע שהוכרז עליו כארוע טירור, ורק לפנים משורת הדין, ובמסגרת הסכמות עם משרד האוצר, ניאותה המשיבה לפצות את נפגעי ארוע השריפה בה נפגע בית המבקשים בגין ניזקי תכולה בלבד, מעבר לפצוי שיתקבל ממס רכוש, ובהתאם להקף הכסוי הבטוחי ותנאיו.
בדומה לכך, גם מקרה בו נפגע אדם בתאונת דרכים, ומוגשת תביעה לפיצויים לפי חוק הפלת"ד, והמומחה הרפואי שמוּנה על ידי בית-המשפט, קובע הִעדר קשר סיבתי באופן המאיין את הנזק הנטען.
הטענה השניה: פוליסת הביטוח החריגה ניזקי טירור ופעולות איבה, והשריפה בעטיה נגרם הנזק לדירת המבקשים הוכרה כ"פעולת איבה", כך שהפיצוי חל על קרן מס רכוש וקרן פיצויים (להלן: "הקרן").
...
בית-משפט קמא, בהחלטתו מיום 15.1.2020, לא דן בשתי הטענות הנ"ל שהעלתה המשיבה, ולכן, הגעתי לכלל מסקנה שיש לדון בבקשת רשות ערעור זו כאילו ניתנה הרשות והוגש הערעור לפי הרשות שניתנה.
נוכח האמור לעיל, סבורני, שאין מנוס מלקבל את הערעור ולהורות על החזרת התיק לבית-משפט קמא, על-מנת שבית-משפט קמא ידון ויכריע בשתי הטענות הנ"ל שהעלתה המשיבה, (כמפורט בפִסקה כ' דלעיל), וכך אני מחליט.
בהתאם לתוצאה אליה יגיע, יחליט בית-משפט קמא, האם יש מקום להיעתר לבקשתם של המבקשים להתיר להם לפצל את סעדיהם, או שמא דין בקשתם - להידחות.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

ביום 8.3.2016 הגישו הורי המנוח, בשם עיזבונו, נגד מדינת ישראל, תביעה לפיצויים עקב מותו ולפי פקודת הנזיקין.
המדינה, בהגנתה, עתרה לדחיית התובענה על הסף, בטענה לחסם דיוני בשל מותו של המנוח במהלך פעילות מלחמתית מובהקת.
"פעולה מלחמתית" הוגדרה בחוק, ולאחר תיקון מס' 4, החל בעניינינו, כדלקמן: "לרבות כל פעולה של לחימה בטרור, במעשי איבה או בהתקוממות, וכן פעולה לשם מניעתם של טירור, מעשי איבה או היתקוממות שהיא פעולה בעלת אופי לוחמתי, בהיתחשב במכלול נסיבותיה, ובכלל זה במטרת הפעולה, במיקומה הגיאוגרפי או באיום הנשקף לכוח המבצע אותה". להלכה, "לאורך השנים נאלצת ישראל להיתמודד שוב ושוב עם מצבים מורכבים כאלה במהלך העימות המזוין המתמשך שבינה ובין חמאס וארגוני טירור אחרים הפועלים באזורנו. בעקבות כך נדרשו בתי המשפט לא אחת לאפיין את הפעילות המבצעית במקרים קונקריטיים ולקבוע אמות מידה אשר לפיהן ייקבע, למשל, האם מדובר בארוע "לוחמתי" החוסה תחת פטור מאחריות נזיקית לפי סעיף 5 לחוק הנזיקים האזרחיים (אחריות המדינה), התשי"ב-1952 .
בית המשפט קבע (בסעיף 12) כי הפעולה בגינה נפגע המנוח נועדה לשם מניעת פגיעה בגדר מטעמים בטחוניים להבדיל מפעולת שיטור למניעת גניבת רכוש.
...
מכך, נשמעו ראיות הצדדים בסוגיה זו. בפסק-הדין קבע בית-משפט קמא, כי דין התובענה להידחות על הסף בשל נסיבות האירוע והיות המעשה "פעולה מלחמתית". בית המשפט נימק החלטתו בכמה טעמים, יחד ולחוד, כדלקמן: במצב המשפטי הקיים, לאחר תיקון מס' 4 לחוק, המחוקק הרחיב את הגדרת הפעולה המלחמתית לכל פעולה שנועדה למניעת טרור ומעשי איבה; גדר ההפרדה, ככלל ובתוואי זה בפרט, הוקמה לצורכי ביטחון ועל מנת לסכל חדירת גורמי טרור למדינת ישראל; במקום פעל כוח צבאי של יחידה מובחרת שתכליתו לסכל חדירה בתוואי זה של גדר ההפרדה לישראל, על רקע של אירועי חדירת מחבלים, ולאחר שנסתמו פרצות בגדר; המנוח וחבריו תועדו במצלמות האבטחה ונצפו על-ידי החיילים – עדויות שלא נסתרו והשתלבו בעדות חברו של המנוח, אלדרדון, אשר יחד עמו חצה את גדר ההפרדה באירוע – מבצעים פעולות שונות על מנת לפרוץ את הגדר ולחדור לשטחי ישראל; ולאחר שהוחל בנוהל מעצר חשוד ונקראו קריאות אזהרה ובוצע ירי באוויר, המנוח וחבריו החלו לרוץ לעבר שטחי ישראל, מה שחיזק את החשד בעניינם ונטע בכוח הצבאי תחושת סיכון; וזאת – בהינתן סברת החיילים, נוכח גובהם של המנוח וחבריו, כי מדובר בנערים בני 18-17; וכך גם בהינתן עדותו של אלדרדון כי בתוואי הגדר בו עסקינן לא עוברים מחפשי עבודה, כך שהכוח פעל לצורכי מניעת טרור.
אכן, מקובלת עלינו טענת המדינה כי לא בכדי הוקפץ לגזרה כוח של יחידה מובחרת חלף הכוח הצבאי שביצע אבטחה ביישובים.
משכך, מסקנתו של בית-משפט קמא כי מדובר בפעילות מלחמתית נטועה בחומר הראיות בתיק ולא נמצאה עילה שבדין להתערב בה. במכלול האמור, מטעמים אלו, בנסיבות בהן פעל כוח של יחידה מובחרת במשימת מארב לצורך מניעת חדירה דרך גדר ההפרדה לשטחי ישראל, על רקע מידע מודיעיני, ופעילות המנוח וחבריו לפרוץ את גדר ההפרדה אשר נסתמו חוריה ומנוסתם ארצה חרף קריאות האזהרה וביצוע ירי באוויר, תוך שנוצר החשש בקרב החיילים מאירוע ביטחוני – לא שוכנענו להתערב בסיווגו של האירוע כ"פעולה מלחמתית".
אשר על כן, הערעור נדחה.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2024 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

עוד טענו הנתבעות כי סעיף 36ב(1) לחוק מס רכוש וקרן פיצויים, תשכ''א-1961(להלן: חוק מס רכוש) , קובע : " שר האוצר, באישור ועדת הכספים של הכנסת, רשאי לקבוע כי ישולמו פיצויים בעד נזק שניגרם לגופו של נכס עקב מעשה אלימות כאמור בפיסקה 4 או 5 להגרה "פגיעת איבה" שבסעיף 1 לחוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה, תש''ל- 1970, והכל על פי כללים ובתנאים שיקבע שר האוצר, כאמור".
לפי הנתבעות, הארוע עסקינן לא סווג כפעולת איבה מאחר וקיים קושי לקבוע כי אכן מדובר בארוע שהוא תוצאה של פגיעה בהתאם לאחת החלופות שנימנו לעיל, כאשר מדובר בנערים הנחזים, לפי התובע, להיות ממוצא ערבי, ולא ניתן להוכיח כי ידעו שמדובר ביהודי או ישראלי ופעולתם עונה על הקריטריונים הנ''ל. על אף טענות התובע כי מדובר בפעולת איבה, הארוע ניסגר ע''י משטרת ישראל מהעילה שהעבריין לא נודע, ומכאן, ומשלא הוכר הארוע כפעולת איבה, אין לתובע כל יריבות, למצער, מול הנתבעת מס' 1, היא רשות המסים.
יצויין כי שילטונות המס לא דחו את פנייתו של התובע עת פנה אליהם בדרישה לקבלת פיצוי, אלא דרשו ממנו השלמת מסמכים לצורך בדיקת טענותיו, אך מסמכים ופרטים אלו אשר נדרשו מהתובע, לא הומצאו, ובסופו של יום, נשלחה לתובע הודעה בתאריך 21/3/2024 הודעה בדבר סגירת התיק ודחייתו ע''י מנהל מס רכוש משלא הצליח התובע להוכיח כי הארוע הנ''ל הנו ארוע המזכה אותתו בפצוי על פי הוראות חוק מס רכוש וקרן פיצויים.
...
האם קיימת לתובע עילת תביעה נגד משטרת ישראל? לאחר ששמעתי את טיעוני הצדדים ,ושני העדים מטעם משטרת ישראל, גם התביעה נגד משטרת ישראל דינה דחייה, ואנמק: מלבד עדותו של התובע, והגרסה שהוא מסר, כי מדובר בתוקפים שהם בעלי חזות ערבית, אין לפניי ולא כלום.
מכאן שלא מצאתי כי הונחה תשתית מספקת, עובדתית וראייתית, לביסוס התביעה נגד משטרת ישראל, כך שגם נגדה דין תביעת התובע דחייה, וכך אני מורה.
על כן, דין התביעה להידחות נגד שלוש הנתבעות, וכך אני מורה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו